Приготвяне на домашна лютеница по бабината рецепта – традиция, ритуал и весело семейно преживяване

В края на лятото традиционно идва сезонът за приготвяне на домашна зимнина. В интерес на истината, от доста години разчитам на доброто снабдяване в магазините и все по-рядко се включвам в подобни ритуали, още повече че отдавна съм разбрал, че домашно приготвените зимнини излизат доста по-скъпи от тези, които продават в магазина. Но лютеницата прави особено изключение. Това е храната, която неизменно присъства на нашата трапеза целогодишно. Понеже и двамата със съпругата ми сме заети хора, наличието на свещеното бурканче винаги е спасявало семейството от глад в моменти, когато няма нищо друго приготвено. Затова в нашето семейство лютеницата е на особена почит и се консумира в промишлени количества. :-)

Традицията на приготвяне на домашна лютеница съществува от много години в нашето семейство и съвсем до скоро се поддържаше от баба ми, а след това и от моите родители. Трябва да си призная, че досега не бях участвал особено активно в целия процес – повече съм бил наблюдател (и консуматор!), отколкото активен участник, разчитайки повече на уменията на родителите си. Тази година, след като почина и майка ми, а аз станах популярен в интернет със статията си за най-добрата „купешка“ лютеница, получих истинско „бойно кръщение“ в приготвянето на лютеницата, изпълнявайки всички дейности в процеса, и едновременно с това документирайки го с фотографски кадри за целите на кулинарната история.

Продължаваме да поддържаме традицията по приготвяне на домашна лютеница не заради друго, а заради това, че става изключително вкусна и това, че има само естествени продукти в нея. Удоволствието да намажеш филия с гореща лютеница, току-що свалена от огъня, е несравнимо! Затова в следващите редове, ще споделя с вас истинската рецепта за приготвяне на лютеница, наследена от моята баба, в един подробен и личен репортаж.

Тази статия, заедно с безценната рецепта за приготвяне на домашна лютеница, може да бъде свалена в PDF формат, за да си я четете и офлайн.

Необходими продукти и инструменти (за една доза. Ние обикновено правим по три):

 • 15 кг домати, тип „Рома“ (по-месести са и са по-продуктивни)
 • 10 кг червени чушки (може и със зелени, но червените са по-сладки. Ако правите лютеницата със зелени чушки, ще трябва да добавите повече захар)
 • 5 кг патладжан
 • 1 л олио
 • 1 кафена чашка сол
 • 2 кафени чашки захар
 • голяма тава – нашата е с размери 60 х 40 х 10 см, което прави 24 литра
 • гребло за бъркане – колкото може по-дълго, за да не ви опръска сместа, когато се пече
 • огнище и дърва
 • мелачка за месо (по-добре е с кухненски робот, че с мелачката е много уморително)
 • казан за варене на бурканите

Добре е приготвянето на лютеницата да го извършите на място, където няма да притеснявате околните. Ние извършваме този семеен ритуал на вилата на баща ми, където имаме двор и огнище. Не е много приятно цялата дандания да я правите в града пред блока -рискувате да предизвикате гнева на съкооператорите си и да започнат да ви наричат „селяндури“. :-)

Начин на приготвяне:

Приготвянето на лютеницата е дълъг и сложен ритуал, който може да отнеме цял ден, а за такива като нас, които правят по 3 дози наведнъж, си отнема и няколко дни. Приготвянето и на една доза също може и да се раздели в два дни, за да не се преуморите много.

Етап 1: печене и белене на чушките и патладжана

Преди да се започне същинската работа, трябва да се подготвят продуктите. Първата работа е да се опекат чушките и патладжана и да се обелят. Беленето традиционно се е смятало за женска работа, но в днешно време традициите не са това, което бяха някога и, гонейки ефективност, всички се включваме в тази не много приятна дейност.

След като се опекат и обелят, чушките и патладжаните трябва да се смелят. Ние ги мелим с мелачка за месо, защото на село нямаме друг „моторизиран“ уред и работата, въпреки че не е особено тежка, е уморителна поради голямото количество зеленчук, което трябва да се смели. Ако имате някакъв електрически уред, с който можете да смелите материала, ще си облекчите значително работата.

Смлените чушки и патладжани могат да се смесят в един съд и могат да се съхранят в хладилник за другия ден, ако сте решили да разделите работата си в два дни.

Етап 2: мелене на доматите

Доматите трябва да се измият и също да се смелят с мелачката. Рецептата на баба ми не предвижда изчистване на семките и люспите и всичко се вкарва в лютеницата. Ако държите все пак да премахнете семките и люспите, вероятно сместа ще се получи по-течна и ще се наложи да се вари по-дълго време.

Първоначалната подготовка е малко неприятна и за градски чеда като нас, не е особено привлекателна. Още докато белех чушките, си мислех, че това е най-гадната работа в целия процес, но после, като се захванах с меленето на доматите, реших, че ето това е най-гадната работа. По-късно, отново щях да разбера, че съм сбъркал… Добре, че на най-младите всичко им беше на игра и че те съвсем за нищо ги нямат традициите, та моята малка дъщеря пое голяма част от онова, което традиционно се е смятало за мъжка работа – меленето на доматите.

Етап 3: изваряване на домата

Същинската част по приготвянето на лютеницата започва с изваряването на домата. Огнището вече е запалено, смлените домати се изсипват в тавата и тя се поставя на огъня. В началото сместа е много водна и е добре да се изварява на силен огън, за да стане по-бързо. Водата се отделя отгоре и в началото не е необходимо да се бърка, но като започне да се сгъстява, сместа трябва да почне да се бърка равномерно и постоянно, което е и най-неприятната дейност в целия процес. Не случайно този, който бърка лютеницата, се смята за главния майстор.

Процесът по изваряването трае от 30 до 60 минути, в зависимост от силата на огъня. Тук преценката става на око, но аз препоръчвам доматите да се изваряват поне 40 минути.

Етап 4: варене на лютеницата

След като се изварят доматите, се добавят смлените чушки и патладжани и така приготвената смес отново се вари и бърка. Огънят все още е добре да е силен и бъркането – непрекъснато, за да не загори сместа. Този етап продължава около час. С течение на времето сместа се сгъстява и като се бърка започва да се чува един особен звук „шлю-у-у-п“, което показва, че сместа се сгъстява.

Тънкият момент за познаване кога е постигната точната гъстота на лютеницата, е когато при бъркане с греблото, в тавата остава следа, която не се затваря и се вижда дъното й. Това означава, че етапът е завършил.

Етап 5: пържене

След като лютеницата е достигнала необходимата гъстота, в тавата се изсипва олиото. Ние слагаме на тази доза 1 л олио, който зеленчукът успява да си го поеме, но ако не обичате много блажни ястия, можете да намалите дозата до 800 мл. На практика този етап по нищо не се различава от предишния, освен, че вече бъркаме лютеницата с олио. Той също продължава около час, но тук е добре да оставим огъня малко да поотслабне, за да се изпържи зеленчукът по-добре и за да не ни пръска на краката олио. Моят избор на работно облекло с къси гащи се оказа неудачен, защото пръските горещо олио по голите крака са доста болезнени.

Когато сместа започне отново да се сгъстява и греблото да оставя следи по дъното на тавата, се добавят солта и захарта. Ние използваме пластмасова кафена чашка за мярка и една непълна чашка сол е достатъчна за тази доза. Можете да пробвате и с по-малко и да определите мярката на вкус. Захарта се слага, за да убие киселия вкус на домата. Със същата мерителна чашка слагаме две непълни чаши захар. При по-малко количество лютеницата киселее, а при превишаване става пък твърде сладка. Това, разбира се, също може да се прецени на вкус.

Ако следата от греблото остане и не се затвори, значи лютеницата е готова и се сваля от огъня.

Етап 6: пълнене на бурканите

Това е най-приятната част от целия ритуал. След като готовата лютеница поизстине, трябва да се насипе в буркани. Тук пада и най-голямото ядене на лютеница, защото точно в този момент тя е и най-вкусна. Както, разбира се, и най-голямото омазване. Важното е да е весело и вкусно :-)

Етап 7: стерилизация

За да запазим вкусната лютеница за зимата, трябва да я стерилизираме. Затворените буркани се поставят в метален казан, пълен с вода и отново се слагат на огъня. След като водата заври, се оставят да поврат 15-20 минути, след което се свалят от огъня и се изваждат от казана. Така приготвената лютеница може да издържи до следващото лято и цяла година да бъде вкусна храна за цялото семейство.

Равносметка

Домашната лютеница, в съзнанието на много хора, е евтина зимнина, защото не даваш пари, за да я купуваш от магазин. Това е една голяма заблуда. Домашната лютеница е скъпо удоволствие, защото включва много човешки труд, качествени продукти и никакви фалшиви пълнежи, които използват индустриалните производители на лютеница. Да не броим и това, че бия 700 км път, за да отида до село и да се върна. Това веднага прибавя и 100 лева за бензин към общата сметка. Но ние не я правим защото е евтино. Правим я, защото нашата домашна лютеница е уникален продукт, който никъде другаде не сме срещали, и защото приготвянето й е още един повод за семейна сбирка.

Целият текст на тази статия можете да свалите в PDF формат, за да си я четете и офлайн.

Ако харесвате моите статии или моя стил на писане, ако това, което публикувам, ви е интересно, забавно или пък ви дразни, за да си гарантирате, че няма да изпуснете публикация, абонирайте се напълно безплатно за съдържанието на този блог чрез RSS фийд или по имейл.

200 отговора към Приготвяне на домашна лютеница по бабината рецепта – традиция, ритуал и весело семейно преживяване

 1. Майк Рам казва:

  Дара, по моята рецепта накрая се получават 15-16 стандартни големи буркана (680 г) или 30-31 малки (340 г)

 2. Tonitta казва:

  Здравей, Майк, много ми хареса описанието на процеса, та реших да пробвам да направя лютеницата по твоята рецепта. Първата ми проба ще е със зелени чушки, че няма още хубави червени, но имам въпрос – понеже дозата ще ми е по-малка, какъв е приблизителния обем на чашката? В разните рецепти кафената чаша я срещам като 50 или 100 мл., а пък за пластмасова хич не знам :) А, и друго се сетих – ако не заварявам бурканите, а само ги обръщам, колко би била трайността им? Извинявам се за лаишките въпроси, хубав ден ти желая!

 3. Майк Рам казва:

  Тонита, честно да си призная, аз я предпочитам със зелени чушки, но семейството не одобрява цвета, който се получава и затова я правим с червени.

  Чашката за кафе мисля, че е 100 мл, но аз не я пълня цялата – към 80 мл. Така че ще трябва да преизчислиш твоята доза пропорционално.

  Не мога да ти отговоря на последния въпрос. С обръщане нищо няма да постигнеш – това се прилага за туршии, но през зимата. Ако правиш лютеница през есента и не я стерилизираш с варене, опасявам се, че може да се развали бързо.

 4. Tonitta казва:

  Благодаря, Майк! Имам една голяма тенджера, ще събере няколко буркана. Явно ще трябва да ги варя на части :) Приятна почивка!

 5. petinka казва:

  mmm shte si napravia vednaga taq vkusna lutenitsa,mnogo mi se doqde

 6. Катя казва:

  Страхото описание на целия работен процес – зареди ме с настроение :) .
  Да ви е сладко ! И аз я почвам (дано ми издържат нервите) ! :)

 7. Георги казва:

  Страхотно описание, придружено със снимки! Миналата година пробвах рецептата-страхотна е! Могат да се добавят и моркови!Тази година отново ще я приготвяме.

 8. Petinka Elefterova казва:

  da i tazi godina may shta pravia ot vkusnata lutenica na baba,no triabva da si hodia na selo v apartamenta mi e mnogo trudno

 9. 7 Пъти мисли, 1 път режи казва:

  Какво ще кажете да опитаме да направим калкулация на продуктите от рецептата и да добавим и електроенергията.
  Сега, в края на август, домати рома върви 0.80лв-1лв, червени чушки-по 1.50лв, патладжан- по 0.80лв и олиото е около 3 лв/бутилка. Грубо около 38 лв. за продукти.

  Колко часа печете продуктите и врат доматите и сместа ? Вие ползувате печка на дърва , но в градски условия, това е котлон или печка. Колко мощен котлон ? Аз ще заложа в сметаката 4часа и котлон 1000 киловата.( попратвете ме), Това прави около 4000 киловата . По 0,18 ст/kwh е около 8 лв. добавени към продуктите
  Общи разходи в случая- около 43лв.
  Кажете ни какво количество лютеница излезе ? Аз предполагам грубо около 20 кг ( корегирайте ме ). Това прави над 2 лв / кг лютеница без буркан и капачка. Домашната, въпреки спестяванияата от труда се доближава до Дерони по цена !
  Да консервирам или да купувам от магазина готова ?

  СПОДЕЛЕТЕ ВАШИТЕ СМЕТКИ ТУК , ще сме ви благодарни.

 10. 7 Пъти мисли, 1 път режи казва:

  P.S. Корекция-Общите разходи в случая са около 46лв и килограм лютеница- около 2,30 лв. Не е малко, нали. Добре, че труда си е наш.
  Бих искала да видя и ваша калкулация, за да съм сигурна- да консервирам или да купувам готови ?( не произвеждам зеленчук, нямам печка на,дърва. Имам само 2 ръце, съдове и уреди. Приложете вашите изчисления.

 11. Майк Рам казва:

  След като всичко се извари, пълним 15 големи буркана (680 г) и остава малко за дояждане :-) Така че цената на буркан е около 3 лева. Не мога да преценя, ако се пече на котлон колко ток ще изразходи. Ние я печем на огнище с дърва.

  Освен това, аз добавям и 120 лева за бензин към общата сметка, защото ходя на вилата на баща ми да я правим.

  Ако трябва да сме съвсем пунктуални, трябва да добавим цената на бурканите и на капачките, за тези, които започват начисто. Ние рециклираме буркани, но купуваме нови капачки, защото някои от старите не хващат.

 12. petinkamirkova748 казва:

  da skapa izliza,no v kraina smetka pa vkusna

 13. Ина казва:

  Чудесна рецепта и много разбираемо описание на целия процес! Благодаря! Днес направих първите две бурканчета с лютеница през живота си и то с домати, чушки и патладжани от моята градинка и се чувствам истински щастлива. Усмихнати последни дни от лятото Ви пожелавам!

 14. Майк Рам казва:

  Благодаря! Да ви е сладко! :-)

 15. Антоний казва:

  Извинявам се много обаче цената на чушките е под 1лв килограма доматите също, да не говорим за патладжаните 0.50лв за килограм … не мисля че човек като тръгне да прави домашна лютеница ще я направи в 4-5 буркана и ще купи продуктите от кварталният магазин, не разумно е, тогава наистина ще излезе много по скъпа от купешката … !

 16. Антоний казва:

  „Бих искала да видя и ваша калкулация, за да съм сигурна- да консервирам или да купувам готови ?“
  Веднага ще ти кажа моето мнение какво е. Ако искаш да ядеш боклуци,оцветители и консерванти отиваш в магазина и взимаш което и да е от бурканчетата … ако искаш да ядеш нещо хубаво и знаеш че си вложил качествени продукти почвай да правиш домашна лютеница. А сега ето я и моята калкулация. Домати тип „Рома“ 45кг Х 0,45лв = 20,25лв , червени чушки първо качество (взех такива защото искам да направя и печени чушки в буркани, иначе имаше и по криви второ качество за по 0,50лв 0,60лв килограма) 30кг Х 0,75лв = 22,50лв , Патладжани 15кг Х 0,35лв = 5,25лв , олио 3л Х 1,75лв =5,25лв ,бурканите не ги смятам защото имаме . 53,25лв ако сложим и грубо 15лв за захар и сол макар че е много според мен 68,25 излиза по 2,23лв за килограм лютеница, моля ви някой нека ми каже къде в магазините лютеница „Дерони“ е на цена 2,23лв/кг или 2,30лв струва малкото бурканче!

 17. Веско казва:

  Ние със семейството ми правим лютеница от 4 години и не си помисляме за купешка. Сметките са ми доказали, че няма нищо по евтино от домашно направеното, защото качеството е на светлинни години пред купешкото. Ние също правим на село, но парите за път до там не ги слагам изобщо(около 70 лв) просто защото така или иначе ще си отида до село , дори и да не правя лютеница. Тогава правя компоти от праскови или сини сливи или пък консервирам домати.
  В нашата лютеница слагаме и малко моркови предварително сварени и пасирани и малко мерудии, но трябва да питам жена ми какви бяха(мисля че беше кимион, но не съм сигурен). Даже сега на 6,7 и 8 ще ходим да правим лютеница. Иначе технологията е както я описа Майк.

 18. Sneji Yaneva казва:

  Правя тази лютеница от 20 год.Няма място за никакви сравнения.В купената такава четете ли какво съдържа?Домашната се приготвя по собствен вкус.

 19. любозара шопова казва:

  Много сте симпатичен!Домашен уют,добро настроение,весело семейство-какво повече да иска човек.Бъдете живи и здрави!
  Аз също приготвям лютеница в момента, но в градски условия.
  Всичко най-хубаво!

 20. imana810@abv.bg казва:

  нашата лютеница горе долу е по този начин само,че количеството на доматите са по малко ,а олиото малко повече -ние махаме семките и люспите на доматите и ги изцеждаме за няколко часа в чувал от захар и мелим чушките и патладжана на много ситно на машина и лютеницата ни става 1 към 1 купешка.

 21. борко казва:

  недейте да правите калкулаций а опитайте тази лютеница и я сравнете с купешката и тогава приказвайте!няма сравнение изобщо.

 22. Стоянка Василева казва:

  Ще опитам още този сезон.Напоследък все по-често търся класическите рецепти за всяко нещо,което искам да приготвя,защото са най-истински и с най-малко „химия“.Отдавна съм изхвърлила от употреба всички прехвалени бульончета,фиксове,миксове и т.н. вълшебни вкусове,така също чипсове,снаксове и колкото по-малко ядете купено от магазина,толкова по-здрави ще бъдете.Приучете на това и своите деца и внуци,за да растат здрави и щастливи.

 23. Галя Брезова казва:

  Благодаря за рецептата!!Тръгваме към нашата вила със купените продукти !Бог да ни е на помощ!!За нашето голямо семейство е истинско забавление!Като се върнем ,ще разказваме!!Пожелавам прекрасен ден!

 24. neli simeonova казва:

  Благодаря за рецептата.!!Възхитена съм .!!Радвам се че , попаднах точно на вас.!!!

 25. Юлия казва:

  здравейте!
  в момента я варя, стигнах до олиото.
  ароматът и изгледът са страхотни!
  благодаря за рецептата и прекрасното описание на процеса. взех за проба 1/3 продукти. и едва ли ще стигнем до затваряне на буркани. :-) май ще трябва да направя още порции.

 26. Юлия казва:

  подтвърждавам- лютеницата се получи много вкусна! комплименти от италия! няма да правя сметки дали ми е излязла по-евтина. Тук цените за 3 пъти по-високи. най-важното е, че имам хубава рецепта. благодаря!

 27. Майк Рам казва:

  Радвам се, че ви е харесала. Да ви е сладко! :-)

 28. Вили Пламенова казва:

  :-) Поздравления! Преди три дни и аз се преборих с тази тежка, но задължителна за лятото задача. Искам само да ви споделя, че според мен и семейството ми, мнооого по-здравословно и вкусно е, ако захарта я замените с мед. Лично ние слагаме освен споменатите от вас продукти, и ябълки, моркови, чесън, но това си е лично предпочитание ;-)

 29. Цвета казва:

  Благодаря от сърце за споделената рецепта. Това наистина е лютеницата на баба.Миналата година правих, следвайки точните пропорции, но една доза – свърши за отрицателно време. Всеки гост си тръгваше с бурканче и комплименти :). Тази събота ще правя две дози и дано стигнат за малко по-дълго време.
  Неповторим вкус, няма нужда да се убеждава човек какво да предпочете. За мен сравнение купешка – домашна няма.
  За улеснение на работния процес правя следното: пека освен чушките и патладжана, и доматите във фурната. По този начин много лесно им се бели люспата след като изстинат, но пък е малко по-голяма играчка.
  Да ни е вкусно на всички!

 30. Майк, споделям напълно мнението ти за домашната лютеница. Несравнима е с никоя друга! От години приготвяме „промишлени“ количества – около 60 кг. готова лютеница. Така не само си осигуряване вкусотията за цялата зима, но поддържаме и близките си. За да успеем в това приятно семейно занимание, сме приели някои улеснения, предложени ни от етърва ми. Споделям ги с вас, за да намалите времето и ръчния труд.
  1 – вместо да преработваме доматите, използваме готово доматено пюре от консерва. Все още се надяваме, че не са го натъпкали с „подобрители“;
  2 – обелените чушки и патладжани оставяме в торби от тензух или върху скари за една вечер и така намаляваме количеството на водата, която трябва да изпаряваме; ( сокът, който изкапва от чушките запазвам в хладилник и използвам при приготвяне на царска туршия )
  Нововъведенията не променят вкуса
  3 – И последно – пълня бурканите още докато готовата лютеница е в тавата, но на много слаб огън. Затварям капачките и обръщам бурканите. Така не се налага да си стерилизирам. Ако все пак има някои капачки, които не са хлътнали достатъчно след изстиването, стерилизирам само тях. След първия опит, така се усъвършенствах, че повече не ми се е налагало да стерилизирам буркани.
  Всичко правим на ток, по липса на къща на село и вила. Цялата процедура при това огромно количество, ни отнема два дни и двете нощи – един ден печем и белим чушките и патладжаните; вечерта ги оставяме да се изкапят; вторият ден минава в смилане и изпаряване до готова лютеница и пълнене на бурканите и през нощта ги оставяме да изстинат. Нямаме провалена продукция. А е толкова вкусно!
  Поздрави на теб, цялото ти разкошно семейство и на всички, които са приели, че домашното си заслужава! Надето

 31. Майк Рам казва:

  Наде, човек се учи, докато е жив! Благодаря ти за споделените нововъведения! Аз напоследък нямам възможност да си ходя на село и смятам да пробвам по вашия начин!

 32. валентина казва:

  Реших да си търся рецепта за лютеница от интернет,от толкова четене се спрях на вашата.Днес я правих,само една доза и мога да кажа че стана превъзходна ,до година пак от нея ще направя само че поне две дози да оправдая труда.Единственото което прибавих допълнително е една чаена лъж.черен пипер също толкова кимион.Да сте живи и здрави.

 33. Направихме тази рецепта прди 3 година и тя влезе в топ 2 ( за мен е дори на първо място, заради повечето домати). Преди половин година (горе-долу) на една среща на българския PMI чаптър с интерес следях лекцията ви.
  Сега ще правим лютеницата и за мен е много предизвикателно, защото знам, че рецептата е от съмишленик (колега). :)

 34. Майк Рам казва:

  Николай, радвам се, че ви е харесала лютеницата! Аз напоследък имам проблем с пърженото и ме боли корема, ако хапна повече от лютеницата. Мисля, че в тази рецепта може да се намали олиото наполовина и така да се намали вредния ефект от пърженото без да навреди на хубавия вкус :-)

 35. Aneta simeonova казва:

  Здравейте Майк, описали сте процеса страхотно. Мога само да споделя нещо, което ще улесни работата Ви. Правя лютеница от 4-5 години, (преди разчитахме на родителите) но никога не я стерилизирам – още като се свали от огъня и е вряла я насипвам в буркани с капачки на винт, затварям веднага буркана и го обръщам на капачката, докато изстинат капачката хлътва и всичко е наред- няма нужда от допълнителна стерилизация. Тази година изядохме последното бурканче през август – не съм имала проблем до сега. Опитайте!

 36. Radostina казва:

  Майк, правя лютеницата по твоята рецепта в домашни условия за втора година, тъкмо извадих резултата от тази година и смея да твърдя е дори по-добър от миналогодишния! Аз и цялото семейство сме ти благодарни, че сподели рецептата си с нас :)

 37. Диана казва:

  Присъединявам се към групата от хора, които прочетоха и направиха лютеница по твоята рецепта, Майк :) Чудесна е! Имах на разположение консервирани домати и работата ми доста се улесни (а и направих доста по-малка доза). Благодаря и да ни е вкусно :)

 38. Надюша казва:

  Страхотна рецепта и много добра статия. Браво!

 39. Sergo казва:

  Чудя се, не се ли слагат някакви мерудии в таз лютеница? Малко лют червен пипер, куркума, риган, чубрица, копър? Би направило цялата работа по-весела…. или греша?

 40. Майк Рам казва:

  Може да се експериментира. Моите деца не обичат много подправките и затова ние не слагаме. Имайте предвид, че след като се консервира лютеницата, подправките сериозно могат да й променят вкуса.

Споделете вашето мнение!

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 66 other followers

%d bloggers like this: