Станете учители!

Учителската стачка зацикли и показа две важни неща:

 1. Учителите, увлечени в еуфорията на стачката напълно забравиха защо са приели тази професия и за какво точно се борят. Дотолкова се главозамаяха в исканията си, че успяха да настроят голяма част от обществото срещу себе си. И родителите, които вече повече от месец се чудят кой да се занимава с децата им, и онези бюджетни служители, на които сега заплатите има станаха в пъти по-малки от учителските, и всички останали данъкоплатци, които осъзнават, че парите за заплатите на учителите ще дойдат от нашия джоб.
 2. Синдикатите очевидно не могат да бъдат реални изразители на волята на учителите. То едва ли някой вече има представа каква е точно тяхната воля и кога точно ще спрат исканията им за по-големи заплати.

Сетих се, че днес е Денят на будителите и понеже днешните учители могат да бъдат наречени всичко друго, но не и „будители“, реших да предложа няколко идеи както на управляващите, така и на младите хора, които търсят своя професионален път.

Обръщение към Даниел Вълчев, министър на образованието:

Господин Министър,

 • Намерете начин (законов) да уволните всички ненужни и безполезни учители. Те само лежат на гърба на държавата и нищо не дават. Колкото повече такива хора има в системата на образованието, толкова по-некачествено ще е то, а точно тези хора са винаги в първите редици на недоволните и стачкуващите. Както казва Тишо, ако имаш 30 човека, уволни 25. Тогава останалите петима ще свършат работата и на 30-те.

„Хем вълкът сит, хем агнето цяло, хем некадърниците – на борсата, където им е мястото. […] Вместо да плащаш на 30 глупака по 500 лв., плащай на петима кадърни специалисти по 3000 лв. месечно.“

 • Забранете профсъюзната дейност в училищата. Синдикатите са само още една брънка в хранителната верига – хора, които създават повече хаос, отколкото решават проблеми. Образованието е дейност интелектуална. Добрите професионалисти трябва да могат да изпъкнат пред по-слабите и да получават повече. Пример в това отношение е софтуерната индустрия – няма профсъюзи, няма стачки. Има само индивидуална конкуренция. В резултат, това е една от най-богатите области в икономиката, в нея няма социално слаби хора и никой не иска пари от държавата.

Обръщение към младите хора на България:

Млади хора, станете учители!

Учителската професия е една от най-важните за всяка държава и всеки народ. Въпреки, че през последните десетилетия се превърна в убежище на некадърни, дребни и жалки хорица, загърбили своето призвание и вкопчени единствено в собствените си делнични грижи, това все още е една благородна професия.

Ако станете учители, вие

 • ще имате възможност да общувате с много хора и да изградите добри комуникационни умения
 • ще поддържате постоянен контакт с деца и никога няма да загубите собствената си връзка с детството
 • ще се занимавате с интелектуална дейност. Колкото сте по-добри, толкова по-интересно ще ви бъде да си вършите работата.
 • ще имате прилична заплата
 • ще имате достатъчно свободно време, за да се усъвършенствате. Дори и да не продължите да работите в сферата на образованието, то ще ви даде възможност да се подготвите за работа в други области.

TeacherНашите деца имат нужда от качествени учители. Спомнете си вашите ученически години – те не бяха отдавна. Искате ли и вашите деца да убият най-красивите си години по този мъчителен начин, по който днешната образователна система съсипа вашите! За да имаме бъдеще като нация, имаме нужда от ново училище.

Политиците казват, че образователната реформа се била ускорила. Всъщност цялата ни образователна система се разпада. Сега този процес се ускори. Има нужда само от един решителен удар, за да я срутим окончателно и да почнем да градим новата.

Станете учители! Бъдете будители!

Публикувано на Духовност, Лични и тагнато, , . Запазване в отметки на връзката.

17 Responses to Станете учители!

 1. Извинявай, може ли два-три пределно искрени въпроса? Бил ли си някога учител, та така компетентно се изказваш за тази сфера? Това второто, апелът ти, не чувстваш ли, че е като ония призиви от едно време „Дайте да дадем!“, които просто са глупави? И трето, извинявай, но ти наистина ли си чак такъв идиот, или само се преструваш на такъв?! Вярвам няма да ми се обидиш, понеже съм много искрен в случая 🙂

 2. Горанов каза:

  Стани ти учител като толкова ги разбираш нещата.

 3. Вени Г. каза:

  За тези пари човек трябва да е малоумен да стана учител. Още повече, че няма НИКАКВИ средства за защита от наглите кретенчета и мутрестите им татковци. Ако кретенчо говори, пее, вика и прочие веселби в час, учителят НЕ МОЖЕ дори да го изгони. Ако пише слаба оценка на кретенчо, никой не може да му помогне срещу мутрестия му татко, който идва да иска сметка. Кретенчо не може да бъде изключен дори да съсипва живота на съучениците си и учителите си. Картинки като тази са нормално срещани в неелитните училища. А повечето училища са неелитни – не само у нас, а и по света е така.

  Ти явно нямаш никаква реална представа от ситуацията в училищата. Младите обаче имат и затова през изминалата година в софийските училища са постъпили десетина млади учители. За 6000 паралелки може да се сметне, че е близко до нулата. Така е от години. И така ще бъде с тази политика на тази държава. Тя може да смачка учителите, но не може да вкара насила млади хора в училище. Гяволъка ще плаща цялото общество.

 4. voxy каза:

  Много хубаво мнение, само призива към младите не споделям, не смятам че точно те трябва да даряват, ако има воля за развитие на сектора и едва след като се е развил – т.е. има адекватно заплащане и условия за професионално обучение, тогава по естествен път ще се върнат младите към професията

  @Ангел Грънчаров, това „извинявай, но ти наистина ли си чак такъв идиот, или само се преструваш на такъв?“ навсякъде ли го пействаш където не си съгласен с мнението на автора? че вече май за трети път ти го чета :)))

 5. mikeramm каза:

  Вени, вместо да зеят само за заплати, днешните учители можеха да повдигнат и тези въпроси, които поставяш и ти. Но понеже са мухльовци, не го правят. Тези мутри, за които говориш, са боклуци. Защо някой трябва да се страхува от тях?
  Смятам, че промяната в бардака на нашето образование няма да стане „със старите курви“. Просто трябва да дойдат нови.

 6. Ивката каза:

  Съгласна напълно с изказаното мнение! Аз имам поглед върху ситуацията в училищата днес (поне общинските) и ще кажа, че не бих искала моето бъдещо дете да посещава училище – такова, каквото е то в момента. И точно младите хора могат да го променят!!! Има и такива, които продължават да искат да са учители… Ще дам пример – в провинцията (Русе) има млади хора, подготвени да бъдат учители, които не могат да си намерят постоянна работа – колкото и странно да ви се струва! ФАКТ! За такъв като моя град размерът на учителската заплата, отнесен към средната работна заплата за региона не е малък! За по-бедните райони пък учителската заплата си е направо висока! Престанете да мерите цяла България с един аршин!

 7. lyd каза:

  бях започнала една поредица, в която да описвам преимуществата на учителската професия, както и предизвикателствата (виж началото на категорията „професия учител“). там обясних, че ако ще работя за 300 лв, бих избрала да съм учител. и да, много хора вземат толкова за 8 часа и т.н.

  много ми е забавно като започнат да описват учителя като жертва. стига с тия мутрести татковци. то ще излезе, че всички татковци са мутри, а всички деца изроди. била съм в училище. имало е всякакви искания към мен – за оценки и пр., в „елитна гимназия“ … е, никой не е успял да ми се качи на главата. но забавното е, че на някои колеги успяха. защо? защото колеги и ръководство се включиха, не, дори насъскаха деца и родители … срещу учители, които съм уважавала и уважавам като мои учители и колеги. подобни неща наблюдавах и като родител. да, има учители-жертви, но те са такива най-вече благодарение на колегите си и ръководството. и за съжаление, обикновено са от най-свестните.

  не можеш да поставиш ученик на мястото му? ще го оставиш да ти пречи да преподаваш, а на съучениците си да учат? е, не! значи просто не те бива. да, понякога съм гонила от час и съм писала отсъствия. не било по правилата протестират…“идете и се оплачете на директора“, казвам, „и му обяснете защо съм ви изгонила“. но тези неща се правят в краен случай, ако не можеш да се справиш по друг. а когато човек иска, се опитва, и ако възприема учениците си като хора, и те го възприемат като човек и … човеците намират начин да се разберат.

  и аз бих призовала за нещата, за които призовава майк

 8. Pingback: Какво можем да научим от българските блогъри? — Креативен.ком - блогът за онлайн бизнес

 9. tse каза:

  хора вие не сте наред…аз не знам в какви училища сте учили??? базирам преценката си не само на моя опит но и на разговори с мои приятели от различни училища…ами добри учители все още има…и то са си доста да ви кажа…

 10. bozho каза:

  >“Млади хора, станете учители!“

  Много забавно.

  И как ще пожелаят да станат учители, когато учителската професия е непрестижна, лошо заплатена, учителите биват унизявани от всякакви отрепки. За хаоса в образователната система и непрекъснатите реформи да не говорим.

  Още по „социалистическо“ време учители ставаха предимно хора, които не можеха да влязат да учат нещо друго. Сега е още по-зле.

  Единственият начин да се оправят нещата е да стане учителската система престижна и уважавана. Така постепенно и кадрите ще се сменят – конкусите за учителските места и сега си ги има, няма ги способните кандидати за тях.

  Естествено, нещата няма да се опавят за един ден, или една година.

  Лошото е, че никога няма да се оправят, защото никой от досага управялавалите политически сили не е показал и най-малко желание да подобри образованието.

 11. lyd каза:

  Какво значи да те унижават? Мен никой не може да ме унижи. Но мога да избера да се чувствам унижена, не съзнателно, разбира се. Ако твърде много учители се притесняват от факта, че учениците им имат по-скъпи телефони и по-скъпи дрехи, искам да им кажа, че аз може да печеля повече от тях и да не се оплаквам от доходите си, но си купувам евтин телефон и го ползвам с години. Купувам си гуменки (7лв.) и си ги нося поне 2 години. И изобщо не ме притеснява факта, че ходя пеш. Въпрос на ценности.

  Много ми е забавно как единственото, за което говориш да е пари, а после да презираш тия, които имат пари. И защо ги презираш, а?

  И стига с тия управляващи. Ако обществото иска добро образование, то досега да си беше проличало. Ако искаше добро образование, щеше да накара политиците да направят реформи, щеше да изисква от учителите добро преподаване, щеше да вдъхновява децата си да учат, което не става с приказки, че без диплома си за никъде, а с личен пример. Като нямаш пари за книги, отиваш в библиотеката и завеждаш децата си там още докато са малки. Мен ме заведоха на 6, след като на 3 и половина вече можех да чета. Родителите ми може да не са фенове на купуването на книги, но смятаха, че обществените библиотеки трябва да се ползват.

  А сега колко учители влизат в библиотека? Колко училища написаха проекти, за които ги подканваше министерството на културата, за да спечелят от 500 до 10, 000 лв за училищната библиотека? Повечето не са и чували. Аз научих от един американец, който знае е учител в България и само след няколко месеца престой е научил достатъчно български, за да се разрови из нета и да намери тази покана за проекти. Познайте дали някой в елитното училище, в което преподава, се заинтересува от офертата.

  Учителите не купуват книги, защото нямат пари. Ами да идат да поразгледат малко в книжарницата. После като искат пари от родителите, да искат за училищната библиотека, а не за италиански фаянс в тоалетните. Но къде ти, учители срещам в магазините за скъпо бельо, но не и в книжарницата. И да, от близо 70 учители, в местната книжарница, по статистика на книжарката, бивш възпитаник на тези „елитни учители“, книги купуват активно трима. Другите никога не влизат там.

  Когато имах неблагоразумието да попитам една учителка дали ще препоръча някакви допълнителни книги, енциклопедии, тя каза“НЕ! В никакъв случай! Децата ще се объркат!“. След тази родителска среща, разбрах, че щеше да е по-добре да си бях затваряла устата, щото го отнася сина ми цяла година!

 12. Dolce каза:

  Yes! Лично на мен ми харесва твоето мнение – омързна ми да чета все псведозагриженост 😉 Много ми е интересно какво ще правят тези, от които не зависи нищо – например един библиотекар? Не вярвам някой да се е замислял какво получава един български библиотекар (и аз не знам, но съм сигурна, че е нещо минимално) …
  И какво ще стане ако той тръгне да стачкува? Нищо! Понеже не е шофьор на рейс и не е учител – т.е. от него не зависи никой.

 13. Божо каза:

  @Dolce: Аз ако стачкувам, на никого няма да направя впечатление също.

  Въпросът е в това, че учитлеската професия не е престижна, от там страда цялото общество и е под въпрос бъдещето на нацията.

  @lyd: как очакваш да има стремеж към професионално усъвършенстване у човек, който се е захванал с дадена професия, защото не е могъл да хване нещо по-престижно и професията му напрактика не го интересува? Поговорката за триците и маймуните не е случайна.

 14. Dolce каза:

  Божо, не е престижна – съгласна съм. Ако учителите са искали престижна професия, да са завършили право например. Но както казваш, не са могли. Е тогава кой е виновен? 🙂
  Абе, загубена работа…

 15. Божо каза:

  @Dolce Ясно е, кой е виновен. Който не иска нещата в страната ни да вървят 😉

  А учителската професия ТРЯБВА да бъде престижна и учителите да бъдат уважавани.

 16. Pingback: brain’s portal » Blog Archive » Какво можем да научим от българските популярни блогъри?

Споделете вашето мнение!

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s