Как се пише сценарий за телевизията?

Преди да се захвана с блогване, можеше да се каже, че хич не умеех да пиша. След това постепенно придобих увереност, а по-късно и някакво самочувствие, че онова, което излиза изпод клавишите ми не само е грамотно написано, но може би е интересно някому.

Ние, блогърите сме хора, които обичаме да пишем. Добрите блогъри владеят словото, умеят да се изразяват ясно и да въздействат на своите читатели. И всичко това го правим без пари – в името на добрата идея, която искаме да споделим със света. Има, обаче професии, където този талант за представяне на идеи може да свърши чудесна работа, а ние да получим прилично възнаграждение. Такава например е професията на телевизионния сценарист. Всяко предаване, което гледаме, започва със сценарий – една идея за това как трябва да изглежда то, описана с думи.

Светът на телевизията винаги ме е привличал особено – сякаш хората, които работят там, са някакви магьосници и притежават някакви свръхестествени сили. Има някаква магия в това да си от другата страна на телевизора.

За щастие, оказа се, че този свят не е толкова недостъпен, колкото изглежда на пръв поглед. Мариана Евлогиева е човекът, който започва да го разкрива пред нас. Когато се запознах с нея, ми я представиха като блогър, който пише за книги. По-късно разбрах, че работи като телевизионен сценарист и е натрупала доста солиден опит, а днес имам удоволствието да ви представя първия й опит да сподели своите професионални знания с онези, за които работата в телевизията е мечта, а писането на телевизионни сценарии е избрана професия.

На 31.07.2010 г. (събота) ще се проведе семинар-уъркшоп за телевизионни сценаристи, воден от Мариана Евлогиева. Разбира се, никой не храни илюзията, че за един ден някой може да се научи да пише тв сценарии, но вярвам, че уъркшопът ще бъде много интересен, споделяйки важни факти от телевизионната „кухня“ и полезни съвети, като например:

 • кой става за тв сценарист и с какво тази работа е по-особена?
 • търсят ли се сценаристи и как се заплаща този труд?
 • какви са правата и задълженията на сценариста?
 • накъде може да се развива кариерата на сценариста?
 • можем ли да защитим идеите си и как се доказват авторски права?
 • как се регистрира свободна професия и какво е БУЛСТАТ?
 • в кои професионални организации си струва да се членува и защо?

Дори и да нямате категоричната цел да станете телевизионен сценарист, смятам, че уъркшопът на Мариана ще бъде интересен за онези, които се занимават с писане на текстове. Той включва както информативни презентации, така и дискусии и упражнения и със сигурност ще представлява една полезна тренировка.

Преди една година стартирах едно начинание – Клуб „Спри и помисли!“, – в което се опитахме да съчетаем умения за презентиране с умения за писане, умения за заснемане и редактиране на видео с умения за говорене пред публика и убеждаване на тази публика в личните си идеи. Съвсем естествено започнах да си мисля дали не бих могъл да развия тази идея в посока към телевизионно предаване, но не знаех как. Ето че Съдбата ми предостави чудесен случай да науча нещо повече за тази дейност и затова ще участвам в семинара с голямо желание.

Цената е прилична, а можете да получите и сериозни отстъпки, ако доведете и още някой със себе си. На този линк можете да видите повече информация за уъркшопа и да се регистрирате.

Ще се радвам да се видим в събота там!


Ако харесвате моите публикации и моята гледна точка, ако това, което публикувам, ви е интересно или забавно, за да си гарантирате, че няма да изпуснете публикация, абонирайте се за съдържанието на този блог чрез RSS фийд или по имейл.

Advertisements
Публикувано на Събития и тагнато, , , , , , . Запазване в отметки на връзката.

2 Responses to Как се пише сценарий за телевизията?

 1. Pingback: Сценарист за един ден ! | Просто блог

 2. zelenkroki каза:

  Примамливо и красиво рекламирано.
  Колкото и „приемлива“ да е цената, очаква се да се привлече именно любопитството на онези, които изобщо не са се замисляли как се пише. Или докато са се замисляли, са открили доста празнини в онова, което може да се научи безплатно.
  Лично на мене би ми било интересно каква дискусия ще се получи по въпроса:
  – как се регистрира свободна професия и какво е БУЛСТАТ.
  И тъй като имам доста горчива гледка за законовите норми около свободните професии, наистина ще е спасение за присъстващите това, че няма да се организирам да участвам, за да задавам въпросите си и да оспорвам оптимизма на организаторите на събитието. (без никакво лично отношение към тях)
  А може би е дошло времето в такава обстановка и за един ден някои да си изяснят колко пречи незнанието на тези детайли за „хора с потенциал, които никога не се решават да опитат“, а защо „други случайно стават сценаристи и късно разбират, че не това са желали“.
  Очаквам в блога си Майк Рам да разкаже за събитието, в което съм сигурна.
  Приятна занимавка в събота и играта наужким да Ви донесе нужната ориентация за света на телевизионните сценаристи!

Споделете вашето мнение!

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s