Една непозната Африка

Имам някакво необяснимо привличане към Африка – една земя с невероятно богата и разнообразна природа – от влажните джунгли на Нигерия през широките савани на Кения до изпепеляващите пустинни земи на Сахара и Калахари. Никога не съм стъпвал там и не знам кога ще мога да отида на този континент, но нещо неудържимо ме привлича натам и всичко, свързано с Африка ми е безкрайно интересно.

Не знам дали съм споменавал в блога си, но от известно време съм част от преводаческия екип на конференцията TED, който превежда презентациите на български език. Всъщност, конкуренцията между преводачите е толкова голяма, че човек много трудно може да се „докопа“ до готина презентация да превежда, но пък има една друга интересна работа, която аз върша с огромно удоволствие и мисля, че е не по-малко важна и отговорна – работата на редактора. В крайна сметка, това, което излиза като субтитри, е онова, което аз съм одобрил и преценил, че ще бъде най-лесно прочетено и разбрано от зрителя. Да не говорим колко много правописни и пунктуационни грешки трябва да оправям 🙂

Реших да започна да ви споделям от време на време някои интересни презентации от TED, особено тези, в чийто превод имам участие.

Та, като говорих за Африка, особено силно се впечатлих от презентацията на Нгози Оконджо-Ивеала, която се опитва да разбие митовете за Африка на бедността, на корупцията, на болестите и на конфликтите и да покаже една Африка на възможностите, на демокрацията, на бизнеса и на туризма. Лекторката е бивш министър на финансите на Нигерия, има интересен акцент и особено чувство за хумор. Презентацията й е много интересна и разкрива пред нас един почти непознат континент, в който живеят различни, но интересни хора и както казва тя – „никога няма да ви е скучно“ 🙂

Преводът е направен от Стоян Георгиев, а редакцията е моя. Надявам се да ви е интересна и на вас. (Цъкнете на линка по-горе) Приятно гледане!


Ако харесвате моите публикации и моята гледна точка, ако това, което публикувам, ви е интересно или забавно, за да си гарантирате, че няма да изпуснете публикация, абонирайте се за съдържанието на този блог чрез RSS фийд или по имейл.

Публикувано на Общество и нрави и тагнато, , , , , , , , , . Запазване в отметки на връзката.

6 Responses to Една непозната Африка

  1. Стойчо каза:

    Само да не бъркаме туризма с емиграцията 😉

  2. Майк Рам каза:

    Мисля, че днес няма голям наплив за емигриране натам. Аз бих отишъл да живея в Африка евентуално след като се пенсионирам.

  3. Кирил каза:

    Може да проследиш едно интересно пътуване из Африка на този адрес http://www.offroad-bulgaria.com/showthread.php?t=96307

  4. Стефан каза:

    Само една корекция – правилното изписване е пунктУационни… Не се заяждам, нека се знае.

  5. Майк Рам каза:

    @Стефан, благодаря за корекцията. Оправих я, както и още няколко, които съм допуснал, явно от недоглеждане. 🙂

  6. Личи си че има воля за промяна в иначе хубавия и богат на природни дадености континент, за жалост в крайна сметка всичко опира до липсата на средства, дори волята да е повече от достатъчна.

Споделете вашето мнение!