Моята детска мечта – сгъваеми мебели и падащи легла

Когато бях малък, 5-членното ни семейство живееше в тесен двустаен апартамент, в който не само че си нямах моя стая, но даже си нямах и собствено ъгълче. Учех и си пишех домашните на кухнеската маса, на леглото си или направо на земята. Тогава си мечтаех за дом със сгъваеми мебели – маси, бюра и легла, които се прибират в стената. Хем да имам собствено бюро, хем като не го ползвам да не пречи на другите и да прибира някъде в стената.

В интерес на истината, баща ми беше купил сгъваеми маси, които ползвахме често, но от много употреба бързо станаха буквално на парчета. А в новото ми семейство също използваме сгъваема маса за хранене, защото архитектите, проектирали блока, в който живеем, не са предвидили място за голяма трапезарна маса и за хората, които ще седят около нея.

Преди време попаднах на този клип и бях много изненадан и впечатлен докъде са стигнали някои компании в идеите за сгъваеми мебели, които хем да пестят място, хем сгъването да става без много физически усилия, хем цялата система да бъде стабилна и издържлива. За сравнение – нашата кухненска маса стои в една ниша и за да я ползваме, трябва някой силен човек да я извади оттам (познайте кой?) и да я разпъне, за да можем да седнем около нея.

Оказва се, че днес на бизнеса със сгъваемите мебели се гледа много сериозно. Продуктите, които се предлагат, не са просто заместители на „истинското“ легло или маса, а по-скоро са средства за освобождаване на жизнено пространство, което при съвременните цени на недвижимите имоти, се оказва изключително находчиво. Ако можеш през деня да махнеш един от най-големите мебели в къщата – леглото – можеш да си освободиш невероятно широко пространство, което да ползваш за други цели, или просто да ти даде усещане за простор.

Днес падащите легла стават все по-ценени именно заради нуждата от повече пространство. Думата „падащи“ е малко неточна, защото предизвиква неприятното усещане, че леглото може само да падне на главата ти, докато си стоиш под него, но това е напълно безпочвено. Съвременните механизми са защитени от този проблем и леглото може да падне само ако го натиснете надолу. В английския език се употребява израза „wall beds“, което ще рече стенни легла и звучи доста по-добре.

Много бях щастлив да науча, че и в България има вече добри традиции в областта на сгъваемите мебели, а фирмата на мой познат е един от лидерите на пазара на падащи легла. Техните предложения се изработват с висококачествени материали и механизми и доказват, че и у нас можем да се възползваме от идеята за гъвкаво използване на пространството, прибирайки някои от големите мебели в стените.

Признавам, че собственикът на фирма Видар ми е приятел, но наистина съм впечатлен от техните модели на падащи легла и от възможностите, които предлагат за ефективно използване на пространството у дома. Ако искате да оптимизирате използването на пространството във вашия апартамент, можете да видите още видео-представяния в техния канал в youtube, а може да посетите и специалната страница от фирмения им сайт, посветена на падащите легла.

Разбира се, използването на сгъваеми мебели и падащи легла изисква определена дисциплина, ако искате наистина да получите допълнително свободно пространство вкъщи. Ако ви домързи да си вдигнете леглото, това няма как да стане. Ако решите да се поизлежавате малко повече, това може да се превърне в проблем за някой друг член на семейството.

Предлагам ви още едно интересно видео, представящо един човек, който е организирал изключително оригинално своя тесен дом без да губи никаква функционалност, но пък удобствата, които получава, са наистина на цената на желязна дисциплина. Ако не си оправи леглото – няма да яде. Буквално!

Гледайки горния клип, може да си помислите, че няма да се справите със задълженията в такова жилище, но за щастие, повечето от нас живеят в по-просторни апартаменти. От друга страна, оборудването на една детска стая с падащи легла, например, не само ще отвори доста пространство за игра, но и ще създаде у децата нужната дисциплина да си оправят и прибират леглата веднага след ставане. А това винаги се отплаща в бъдеще.


Ако харесвате публикациите в този блог, ако неговото съдържание ви е интересно или забавно, за да сте сигурни, че няма да изпуснете нещо важно, абонирайте се за съдържанието на блога чрез RSS фийд или по имейл.

Публикувано на Лични, Продукти и тагнато, , , , , , , , . Запазване в отметки на връзката.

8 Responses to Моята детска мечта – сгъваеми мебели и падащи легла

  1. Любомир Киров каза:

    Майк, само с последния абзац не съм съгласен. От опит ти казвам, че падащото легло в детската стая не научава детето да си оправя леглото. Това е така защото при тези легла няма нужда ги „оправяш“ – направо го вдигаш и си готов 😉
    ВЕрвайте ми – имам близо 10 годишен опит с такъв тип мебели.

  2. Eneya каза:

    Страхотен текст, почти не съм попадала на такава информация из нета, поне не на Български.
    Мерси. 🙂

  3. Майк Рам каза:

    Любо, прав си, но все пак трябва да си вдигнеш леглото (и дупето от него) 🙂 Това си е дисциплина.

  4. MEBELBOX каза:

    На 99% от клиентите, първото условие е изделието да бъде възможно най-евтино. Когато им се каже, примерно, че австрийски механизъм за плъзгащи врати за гардероб струва 3-4 пъти повече от турския, нали разбирате кой избират. И съответно каква е разликата в качеството.
    Давам този пример, в резон с предимствата, които дават сгъваемите мебели. Но на каква цена! Всеки компромис с нея, т.е. с качеството на какъв и да е механизъм ще доведе до съвсем скорошно спиране на използването му. И ПОбългаряване.

  5. Кочо каза:

    Ето още един вариант на многофункционален апартамент/стая. Не бих се съгласил, че са чак 24 стаи в една, но все пак

    П.С. Mebelbox, отдавна не бях виждал толкова отвратителен сайт. Това през 1997-ма с MS Paint ли си го правил ?

  6. Добър ден г-н Рам, преди 40 години мои роднини си поръчаха холна секция с падаща двойна спалня. Като дете, често им досаждах да пускат леглото и да го разглеждам.
    Беше страхотно.

    От няколко години се срещам с колеги – брокери имоти в Париж. Радвам се, че участвах в няколко сделки с българи – купувачи.
    Интересувам се от студиа – едностайни и двустайни апартаменти в елитни райони на Париж.
    Това са апартаменти с площ от 18 м2 до 40 м2.
    В тях има всичко необходимо за добро жилище. Обзавеждането и оборудването на кухнята / около 5м2 / на такива студиа е съобразено с малката площ.
    Спалнята е скрита в дневните мебели.
    В столовете са скрити завивки или летни дрехи.
    В стените има шкафове, които поемат всичко, което имат наемателите или собствениците.
    В банята са шкафовете с химия и всичко, което при нас се съхранява в килера или кухнята.

    МАЗЕТО !
    Тайната на малките жилище е 100 % използваемо мазе.
    В студиа, които са в добри сгради и райони на Париж мазето е сухо, със стелажи и никой не се страхува от кражба, защото има портиер – охрана.
    Мазето е килер, който се ползва като дрешник, изба / французите пазаруват вино с кашони /, пособия за спорт и т.н.

    Успешен ден !

  7. Г-н Йосифов, с удоволствие бихме работили по такива проекти и в Париж. Нашата амбиция е все повече да разработваме компактни мебели.

  8. Tedi каза:

    Ехххх, трайно ме разчувства тази статия 🙂 🙂 Преди и аз мечтаех за сгъваеми мебели и сега си имам едно сгъваемо легло у дома. Не че го прибирам де, но ми е много любопитно и приятно когато видя, че се работи по този въпрос. Благодаря за представените идеи, наистина в бг пространството няма много писано по въпроса.
    Теди

Споделете вашето мнение!