Събития, събития… Част 3 – Ползваемост, уеб семинар, Social Me Workshop 6

В седмицата на заключителния етап на конкурса БГ сайт 2011, за който писах в предишния пост, се случих и още няколко събития. Малко преди това се проведе семинарът на Лукрат Съдържание за уеб – на живо, а след него – уеб семинарът на БГ Сайт.

На семинара „Съдържание за уеб“ не присъствах, но следих живо коментарите в Twitter и съм много щастлив, че водещите са казали неща, които аз проповядвам вече повече от 15 години. Особено ме впечатли съветът да не се пише в повелително наклонение (печатай, отвори, запиши), а да се ползват отглаголни съществителни като „печат“ и „запис“. У нас практиката за използване на повелителните форми идва от комплексите на мнозина програмисти да се чувстват господари на компютъра и чрез тези думи да го командват и да му заповядват да работи. За съжаление, често се получава обратният ефект: потребителят усеща тези думи като форма на общуване от страна на софтуера към него и това го обижда.

Напълно съм съгласен, че най-добрият тест дали един сайт е ползваем, е да го дадете на баба си и ако тя се оправи в него, значи всичко е ОК. Подкрепям и идеята в корпоративните сайтове да се споделя информация „от кухнята“, но все още не съм видял някакви примери в това отношение.

Майк Рам с Камелия Георгиева и Жюстин Томс на уеб семинара

Това, което прави ярко впечатление и в двата семинара, е участието на едни и същи хора като лектори от години и разглеждането на едни и същи теми. И ако семинарът на Лукрат за писане на текстове и ползваемост на сайтове има силно практическо приложение, то уеб семинарът на БГ сайт беше много разфокусиран и безцелен. Залата беше полупразна и темите не успяха да създадат интересни дискусии. Повече ми приличаше на среща между приятели (което си беше така) и водене на лек разговор след умората от работата по самия конкурс.

Мисля, че ако на всички организатори и лектори им идва твърде уморително да правят и семинар след всичката работа по класацията и награждаването на БГ сайт, може би е по-добре да не се прави този заключителен семинар. Ако пък държат да го има, той трябва да бъде интересен. За целта е добре първо да се определи за каква аудитория ще се прави и след това да се подберат нови и по-интересни лектори.

На семинара бе представена и книгата на Жюстин Томс и Камелия Георгиева „Инструменти за социални медии„. Това е едно доста смело начинание, имайки предвид факта, че нещата в социалните медии се променят буквално всеки ден, но авторките твърдят, че онова, което са споделили в книгата, са важни принципи, които ще важат дълго време и ще бъдат полезни за всички читатели. Купих си книгата и даже успях да взема автографи и да се снимам с двете дами (снимката по-горе). След като я прочета, ще напиша и отделно ревю за нея.

Седмица по-късно се проведе и шестият Social Me Workshop, в който също имаше полезни практически съвети. Този път не присъствах на живо на семинара (бях участник в предишния), но отново го следих отблизо в Twitter. Семинарите на Social Me ми харесват много, защото познавам лекторите като изключително успешни практици и самият аз съм установявал от опит, че онова, което дават като съвети, винаги върши чудесна работа. И това е така, защото техните съвети винаги се базират на някаква статистика и измерени резултати.

Пишете кратки текстове, ни съветват те – хората не обичат да четат дълго. Текстът трябва да бъде така подреден и оформен, че да привлича по-лесно погледа на читателя и да задържа неговото внимание. Ако искаме да бъдем ефективни в социалните мрежи, трябва да присъстваме лично. Използването на автоматично споделяне на едни и същи материали в различните мрежи не е добро решение. Трябва да подхождаме индивидуално към всяка среда.

И още:

  • бъдете смели, но не арогантни
  • не говорете много за себе си и за своя продукт, а повече говорете за потребителя
  • планирайте излизането на публикациите си – в интернет работното време е 24/7
  • учете се от грешките на другите – това е безплатно
  • измервайте резултатите от своите кампании – в интернет това е много по-ефективно от където и да е другаде

В заключение, колегите от Social Me са убедени, че днес няма невъзможни неща – успехът идва с последователност, с желание и с упорита работа. Няма какво друго да добавя към това – напълно съм съгласен. Остава само да се захванем за работа.


Ако харесвате публикациите в този блог, ако неговото съдържание ви е интересно или забавно, за да сте сигурни, че няма да изпуснете нещо важно, абонирайте се за съдържанието на блога чрез RSS фийд или по имейл.

Публикувано на Събития и тагнато, , , , , , , , , , . Запазване в отметки на връзката.

Споделете вашето мнение!

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s