Въпросите на Майк: Стратегия и тактика на специалните отряди

Този път въпросите, които ще ви задам, не са опит за социологическо проучване, а неща, които действително не знам и ще се радвам, ако някой ми помогне да намеря отговорите.

Специален отрядПовод за този пост е един филм, преведен на български като „Специален отряд„. Филмът е френски екшън за една журналистка, отвлечена от талибаните в Пакистан и която един екип от специални части има задачата да спаси по заповед на Президента. Филмчето не е лошо – става за убиване на час и половина от живота ви, но докато го гледах в мен възникнаха въпроси, чийто отговор ми убягва.

Спец-отрядът беше доставен от самолет близо до мястото, където беше отвлечена журналистката с нейния колега и се спуснаха с парашути. След това, обаче, не стана ясно как трябваше да бъдат изтеглени и защо въртолетите не можеха да ги намерят, а нашите не можеха да им се обадят. Имаше един коментар, който гласеше, че талибаните следят честотите им и ако подадат сигнал към хеликоптерите, врагът ще ги открие. Това е валиден (донякъде) аргумент, но на фона на последвалите сражения, в които десетки хора загубиха живота си, не би ли било по-разумно да се обадят, а хеликоптерите да ги подкрепят с огън от въздуха и да ги изтеглят максимално бързо?

Нашите герои успяха да локализират пленниците и да ги освободят, но тогава главният шеф на талибаните разбра, че е загубил заложниците си и накара всичките си сили да се втурнат да ги търсят. Спец-отрядът и пленниците бяха подложени на постоянно преследване и на няколко пъти участваха в престрелки, в които загинаха доста от лошите, а от добрите – най-много по един и при това от засада. Това, което ми направи впечатление, беше, че спец-отрядът стреляше доста „геройски“ – застанали прави срещу врага и стрелят, докато избият всички лоши или докато ги накарат да се оттеглят.

Специален отряд

Сега, аз не съм голям специалист по специални тактики, но някога съм служил в армията и знам, че когато стрелят по теб, най-важното е да останеш жив и поради това трябва да се прикриеш. Ако залегнеш зад някоя скала или стена, или каквото и да е прикритие, и сложиш на главата си каска, ще бъдеш много по-трудна за уцелване мишена, отколкото ако се изтъпаниш прав пред врага с развят перчем. Така си мисля аз.

В крайна сметка, специалните части успяха да спасят жената, но от екипа загинаха четирима, загина нейния партньор, както и десетки невинни жители на едно село, през което минаха. И тук възниква и следващия ми въпрос: струваше ли си да спасиш един живот на цената на десетки други? Може ли да се измери цената на един човешки живот и да се оправдае убиването на десетки хора, за да се спаси един, пък бил той и журналист? Няма ли стратегия, при която операциите на специалните части да се извършват с минимално количество жертви, особено от тяхна страна? Струва ми се, че да пожертваш добре обучени войници с лека ръка си е направо безумие.

И така, да обобщя. Питам сериозно и ще се радвам да ми отговорите в коментарите, ако имате някаква информация за тактиката и стратегията на специалните части и особено, ако можете да подкрепите отговорите си с конкретна информация. Искам да знам дали сцените, представени в този филм, имат нещо общо с истината, или са просто плод на бедното въображение на нископлатени сценаристи.

 1. Има ли тактическо оправдание спец-частите да водят престрелки от близко разстояние прави и без каски?
 2. Защо не могат да се изпращат хеликоптери на мястото на престрелка, където биха могли да подкрепят своите с масиран огън от въздуха и да ги изтеглят максимално бързо, а това трябва да става само на „чист“ терен?
 3. Има ли някакво политическо или стратегическо обяснение защо спасяването на живота на един човек може да струва загубата на десетки други животи (без да броим загубите на врага)? Каква друга стратегия би могла да се приложи, за да се избегнат жертвите?

"Извънредна ситуация" - Майкъл УайтКакто винаги, и този път ще има подарък за онзи, който даде най-интересния, най-полезния и най-изчерпателния отговор. Това е книгата „Извънредна ситуация“ на Майкъл Уайт. Книгата е леко фантастичен екшън, в който група гениални специалисти в различни области спасяват света от терористична организация. По-точно, спасяват живота на един сенатор, което в очите на автора е спасяване на света 🙂

Книгата е увлекателно четиво, не много сериозно и доста фантастично (в областта на високите технологии, с които екипът разполага), но е приятен начин да прекарате времето си, когато си почивате.

Споделете вашето мнение, информация и разсъждения в коментарите. Не е задължително да отговаряте на всички въпроси 🙂

Тъй като идват празници и повечето от вас ще са заети с коледните трапези, очаквам вашите отговори до 26.12, а печелившия коментатор ще обявя на 27.12.2013 г. Благодаря ви предварително за участието!


Ако харесвате публикациите в този блог, ако неговото съдържание ви е интересно или забавно, за да сте сигурни, че няма да изпуснете нещо важно, абонирайте се за съдържанието на блога чрез RSS фийд или по имейл.

Публикувано на Американизми, Въпросите на Майк, Филми и тагнато, , , , , . Запазване в отметки на връзката.

7 Responses to Въпросите на Майк: Стратегия и тактика на специалните отряди

 1. Стоян Георгиев каза:

  Здрасти Майк 🙂
  На първия въпрос-не няма.Разбира се ,някои неща не могат да се предвидят напълно-все пак всяка военна операция освен щателно планиране,допуска възможността за измяна на ситуацията и възникване на непредвидени обстоятелства или ситуации.Но това да се стигне до престрелка по начина описан от теб ,поне според мен говори за лошо планиране,довело и до описаната ситуация.На въпрос № 2-Принципиално въздушната подкрепа е от първостепенно значение при такива ситуации.Въпросът е-има ли в дадената местност ПВО,с каква плътност е и какви са средствата,възможно ли е да бъдат подавени ПВО средствата и колко вертолета ще са необходими.
  Въпрос № 3-Да.Обикновено при определена политическа цел -особено когато става въпрос за ,,мръсни ситуации“-политиците обикновено са склонни да жертват военни.Поне световната история показва товадори на пръв прочит.То тогава обикновено стават и най-големите издънки.
  Според мен-добра илюстрация за това как в действителност стават нещата е филма ,,Блек Хоук“ на Ридли СКот.Там нещата са по действителен случай и са максимално близко до истинската ситуация….

 2. Стоян Георгиев каза:

  ПП: Разбира се за по-точно и компетентно мнение-Форума ,,Бойна слава“ или този на списание ,,Криле“ 🙂

 3. Майк Рам каза:

  На коментара по втория въпрос: мисля, че талибаните нямаха някакво специално ПВО – имаха само автомати „Калашников“. Въртолетите бяха два. Даваха в една сцена как обикалят планината и търсят нашите хора, но не можаха да ги намерят, тъй като спец-отрядът не подаде сигнал.

 4. tikvenik каза:

  Не съм гледал филма, но…

  1. Прави може в зависимост от обстановката за по-добра видимост. Без каски – не.

  2. Наличие в района на оръжия, които могат да свалят хеликоптера и да увеличат рисковете за човешки загуби, разбирай ракети, минохвъргачки, ракетомети и т.н. Приложимо е използването на БЛА

  3. Идеология, която да се използва за оправдаване на последващи по-агресивни мерки във вътрешната и външната политика. Използва се сила при подобни обстоятелства след изчерпване на далеч по-ниско рисковите алтернативи – преговори, откуп, политика и т.н. или се дава широка гласност, търсейки се втвърдяване на нацията с оглед общия враг и подсилване подкрепата за правителството.

 5. Майк Рам каза:

  @tikvenik, по първия въпрос ситуациятя е следната: афганистанска планина – камениста и без никаква растителност. Не е равно, но пък видимост имаш много надалеч. Двете групи стоят едни срещу други и се пуцат прави без да мърдат. Не виждам никакъв тактически замисъл. Освен ако е възможно с масиран огън да уплашиш врага и да го изтикаш назад. Но дори и при тази ситуация всяка от страните би дала много жертви, което ми се струва неразумно.

 6. Майк Рам каза:

  Благодаря на коментиралите! Искаше ми се в тази серия от въпроси да се включат повече хора, но явно военната тема не е много присърце на читателите на този блог. Получих още отговори на лични имейли и във Фейсбук, но за съжаление, само тези, които са коментирали тук, имат шанс да получат моя подарък.

  Предвид на факта, че участниците са само двама, и двамата дадоха изчерпателни отговори и че и двамата са ми приятели, определянето на наградата става много трудно. Все пак, вземам решение и го обявявам без колебание: книгата получава Стоян Георгиев. Честито!

 7. Георги каза:

  Малко късничко пиша май но, все пак… Сега чета публикацията и коментарите и се сетих за филма „Bravo Two Zero“ Филма е по книга а тя е написана по действителен случай от главния герой Стивън Митчел (Анди МакНаб) може да е интересно. И малко инфо по темата http://en.wikipedia.org/wiki/Bravo_Two_Zero

Споделете вашето мнение!

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s