Новата рок столица на България?

Рок фестивалът в Каварна стартира преди 11 години като един експеримент, но с годините се утвърди като най-значимото рок събитие в България. Той ни нареди на голямата европейска рок карта и благодарение на него българския фен имаше възможност да види на родна сцена музиканти от световна величина, за които само преди няколко години не можехме и да си помислим, че можем да видим на живо.

Статуята на Дио в Каварна

Самият аз не само на няколко пъти посещавах фестивала като зрител, но и споделих първите си впечатления в няколко блогърски поста. За мен беше неизмеримо щастие да видя легендите Heaven and Hell (бившите Black Sabath с непрежалимия Ronnie James Dio), Manowar, семейните любимци Edguy и класиците от Scorpions, прогресив боговете от Dream Theater. Покрай фестивала два пъти посрещахме слънцето на July Morning, а миналата година имах възможността да видя цялата супер-банда Avantasia с моя любим певец Bob Catley, както и фантастичните прогресив магьосници от Тунис Myrath.

Разбира се, не малка заслуга за това имаше и лично кметът на Каварна Цонко Цонев, на когото благодарните фенове лепнаха с любов почетната тила „кметъл“. Цонко не само участваше дейно в организирането на фестивала, но и украси блоковете в централната част на града с портрети на любимите ни рок-звезди, и издигна първата в света статуя на великия Рони Джеймс Дио в парка в Каварна.

Е, всяко хубаво нещо си има своя край. На последните местни избори, гражданите на Каварна решиха да изберат представителката на БСП Нина Ставрева, която изрази противоречиво отношение към статута на Каварна като рок-столица и която с течение на времето показа, че няма намерение да поддържа фестивала в досегашния му вид.

Поредният скандал възникна тези дни с решението й да продаде на търг колата, с която често са били превозвани рок-звездите, участвали във фестивала, и с последвалото й изказване, че техните автографи, с които е изпъстрена колата отвътре, били увреждане на общинска собственост. Едва ли не, хора като Alice Cooper, Glenn Hughes, Joe Lynn Turner, Joey DeMayo и банди като Scorpions и Deep Purple трябва да бъдат съдени и глобени за това, че са „осквернили“ общиския автомобил!

колата с автографи в Каварна

Разбира се, на медиите това им е работата – да раздухват скандали и така да привличат повече читатели и зрители. Аз, като рок фен имам съвсем други грижи. мен ме вълнуват други въпроси:

  • Ще има ли рок-фестивал, на който да видя и да чуя любими музиканти?
  • Ще продължим ли да си имаме рок-столица? Място, на което да се събираме и да празнуваме любовта си към „праведната“ музика?

И докато повечето хора в социалните и в традиционните медии недоволстват и се гневят, аз искам да ви посоча няколко важни извода, които можем да си направим, и няколко практически въпроса, на които да потърсим решение:

1. Рок фестивалът в Каварна умря

Край. Никога не съм бил силно изразен дисидент, но ако е имало нещо, за което съм се борил срещу комунистите още от ученическите си години, това е рокът да може да се слуша свободно. Но, както виждаме и до ден днешен, тези хора продължават да имат рок музиката за архивраг (обичам тази ленинова дума) и даже печелят борбата на моменти. Просто трябва да приемем факта ида продължим напред.

2. Не бива да съдим кметицата Ставрева

Тя е проводник на определена политика на партията, която я е издигнала, и гражданите на Каварна са я избрали и са й се доверили. Щом каварненци не ни искат в техния град, ще трябва да се съобразим с тяхното желание.

Въпросът е: Какво може да се направи конструктивно?

3. Сега е моментът някой друг град в България да подеме инициативата и да са завоюва званието „рок-столица на България“

Имаме традиции, имаме и фенове. Единственото, което е необходимо, е да се намери удобно място за няколко хиляди (или десетки хиляди) души, които за няколко дни да си прекарат добре със своите рок идоли. За предпочитане е този град да е в Централна България, за да бъде удобно пътуването на всички. Примерът на Каварна ни показа, че съвсем не е задължително това да бъде София. В последните години се проведоха интересни събития във Велико Търново, в Пловдив, в Хасково и в Монтана. Тази година предстои Midalidare Rock Fest близо до Стара Загора. Сигурен съм, че Цонко Кметъла ще се отзове и ще сподели контакти, опит и идеи. Нужно е само един предприемчиво мислещ кмет да поеме риска и един общински съвет, който да го подкрепи.

4. Същият този кмет на новата рок-столица спешно трябва да купи култовия автомобил, който каварненската кметица продава

и да го превърнат в обект за поклонение, което ще привлече още повече фенове на новия рок-фестивал.

Трябва да бъдем креативни и позитивно мислещи, вместо само да се оплакваме, да се жалваме и да хейтим. Има начин рок-обществото на България да излезе от това положение печелившо. Въпросът е: Кой ще се наеме да продължи Цонковото дело?

Мисля, че сега е много по-лесно, защото пътят е вече утъпкан. Някой трябва да направи първата крачка, а ние, феновете, ще продължим традицията.

За завършек ви поздравявам с едно парче на Myrath, което се нарича „Merciless Times“. Да, времената са безмилостни, но ние можем да предприемем някакви действия, вместо просто да стоим и да се оплакваме, нали?

Публикувано на Разни и тагнато, , , , , . Запазване в отметки на връзката.

1 Response to Новата рок столица на България?

  1. zvezdev каза:

    Reblogged this on Моят/my блог/book OT/from 11.11.11 11:11и коментирано:
    Рошка 2 ри ден от мен

Споделете вашето мнение!

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s