10 идеи на ден

идеи

Днес получих поредния имейл от Джеймс Алтъчър, озаглавен 3 навика за пълна промяна на твоя живот. В него той отново извежда на преден план тезата си, че писането на 10 идеи всеки ден е много важно упражнение за поддържане на “идейния мускул”. С други думи

креативността е нещо като мускул, който трябва да се упражнява всеки ден

иначе закърнява.

Дойде ми музата и започнах да пиша разни идеи, докато се оказах с цели 5 списъка. Някои неща са тривиални, други – не толкова. Важното е, че не е особено трудно, а когато човек набере инерция, наистина се превръща в рутина. Много е важно да се знае, че повечето идеи (според Алтъчър – 99%), които измисляте, са пълна глупост. Ние, хората, сме толкова ревниви към рожбите на своята креативност и често вярваме, че всичко, което измисляме, е супер гениално. Истината е, че не е.

На практика, повечето неща, които ражда мозъкът ни, са или тривиални, или откровено глупави. Истински гениалните неща са голяма рядкост. Точно за това си трябва редовни упражнения. Тогава, по принципа на големите числа, ако измислите 100 неща, едно от тях може да се окаже наистина оригинално и печелившо.

Навремето, в края на миналия век, когато набираха популярност т. нар. “Agile” методи в софтуерното производство, един от основните принципи беше екипът да бъде готов да зареже плода на своя труд, ако се окаже, че вече не е адекватен на бизнес условията, и да започне да пише програмен код наново. Това, в средите на софтуерните разработчици се оказа най-трудното нещо. Предполагам, че така е с всички творчески професии. Но Алтъчър е прав. Трябва да се научим да творим и да захвърляме някои от произведенията си, защото просто не са добри.

Тук сигурно ще ме попитате:

А как да познаем кои са добри?

Ами не можем. Времето ще покаже. Просто не трябва да се вкопчваме във всяка идея, която родим. Трябва да можем да ги генерираме, и да ги споделяме със света, а коя ще оцелее и ще успее да се реализира – това зависи от много фактори. Най-вече от това някой да повярва в нея и да вложи много усилия, за да я реализира. И накрая пак има елемент на късмет, на външни фактори, на приемане от пазара, преди тази идея да стигне до големия успех.

Смисълът на това упражнение е просто да бъдем креативни. Ценното е да умеем да раждаме идеи. И това става с търпение и постоянство. Това е достатъчно като първа стъпка. Познавам хора, които се вкопчват в първата хрумнала им идея и решават, че това е най-доброто нещо, което изобщо може да се измисли. Особено страшно е, ако такива хора са на висока мениджърска позиция в голяма компания, защото тогава започват да налагат тази идея на всички и изобщо не се интересуват от мнението на другите дали тя е приложима или не. Това е Тяхната Велика Идея и тя е единствената правилна. Всъщност такова поведение е мотивирано от егото на тези хора и от страха, че друга идея не биха могли да измислят.

Точно затова упражнението за 10 идеи на ден е толкова полезно. Когато се научиш, че можеш всеки ден да измисляш нови и нови идеи, разбираш, че не идеята е ценна. Ценният си ти, защото можеш да измислиш още десетки или стотици идеи. И един ден една от тях ще се окаже гениална.

Ето няколко примерни теми, по които можете да се упражнявате:

 • 10 теми, по които мога да изнеса публична лекция
 • 10 начина, по които могат да се изтребят комарите
 • 10 бизнеса, които бих могъл да стартирам
 • 10 нови хобита, които бих могъл да започна
 • 10 места по света, които бих искал да посетя
 • 10 начина, по които бих могъл да изненадам жена си
 • 10 начина да заинтригувам децата си да четат повече книги
 • 10 спорта, които искам да тренирам
 • 10 начина да намалим замърсяването на световния океан
 • 10 дрехи, които мога да изхвърля от гардероба си
 • 10 чалга певци, за които бих гласувал, ако решат да се кандидатират за президент 🙂
 • 10 известни личности, с които бих искал да вечерям и да разговарям.
 • 10 въпроса, които бих задал на всеки от тях

И след като измислите своите списъци с по 10 идеи, може да помислите и по този въпрос:

10 стъпки, които мога да предприема по всяка една от горните идеи, за да започна да ги реализирам

Успех!

Публикувано на Въпросите на Майк, Успех и тагнато, , , , , , . Запазване в отметки на връзката.

1 Response to 10 идеи на ден

 1. Ина Мирова каза:

  10 начина, по които могат да се изтребят комарите – е любимата ми тема , и имам идея да си внесем генетично стерилни комари – ето защо – „Учените от компанията „Окситек“ (Oxitec) провели опит с помощта на здравните власти на Каймановите острови. Тяхното изследване открило, че пускането на 300 млн. генетично стерилни комари намалява популацията на този вид насекоми с 80% за само шест месеца.Женските комари видимо не различават генетично модифицираните мъжки екземпляри от плодовитите представители на вида. „“

Споделете вашето мнение!

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s