Как се става „Машина за пари“?

Стойне ВасилевНе бях ходил на обучения и семинари от няколко години. Когато получих имейла от Стойне Василев, че ще провежда отново семинара „Машина за пари„, доста се замислих как изобщо би могъл да бъде проведен такъв семинар в условията на Ковид-19, но реших, че след толкова отлагания, вече е крайно време да го посетя. Записах се и не съжалявам изобщо.

Как беше организиран семинара?

Започвам с организацията, защото съм човек, който се е занимавал с организиране и провеждане на подобни събития доста години и знам от личен опит колко е трудно. Особено пък, когато се говори за пандемия и има наложени специални ограничения върху провеждането на такива семинари.

Затова тук му е мястото да изкажа искреното си възхищение и уважение към работата на Стойне и неговия екип. Перфектна организация, спазване на законните мерки, и близо 200 човека, които го слушаха изключително внимателно.

Познавам Стойне от доста години. Още от времето, когато стартира своя личен блог, който по-късно се превърна в сайта SmartMoney, който днес е един от най-ценните източници на информация, свързана с управлението на личните финанси и инвестирането. Благодарение на неуморната си работа по поддържането на сайта и предоставянето на ценна информация на своите читатели, както и с книгата си „Умни пари„, която се превърна в национален бестселър, Стойне доказа, че е авторитет, на когото може да се разчита.

Имал съм честта заедно с него да участваме в различни семинари и даже да изнасяме лекции заедно. Точно затова бях уверен в уменията му да говори пред толкова много хора, да бъде интересен, да поднася информацията с лек хумор, така че на никого да не му доскучае, въпреки че на пръв поглед работата с пари за мнозина изглежда скучна и досадна материя.

Възхищавам се на упоритостта и постоянството, с които поддържа своя имейл бюлетин, откъдето лично аз се информирам за повечето важни неща от света на парите, и който му помага да събере толкова много жадни за знания за успех участници в семинара. Признавам си, че аз не мога да се похваля с такива постижения, въпреки че също доста години се занимавах в бизнеса с обучения.

Какво си взех от семинара?

Семинарът „Машина за пари“ беше много дълъг и много задълбочен. Продължи два дни през уикенда и обхващаше много теми, за някои от които, признавам, че нямах нужната подготовка.

Това, което ми хареса, беше, че Стойне започна с целите. Преподавал съм управление на проекти и говорене пред публика, и макар да изглеждат напълно различни като предмети, всички те имат едно общо нещо:

Преди да се захванеш с дадената дейност, трябва да си наясно с целите, които искаш да постигнеш 

Без значение дали искаш да постигнеш подобрение на личните си финанси, да подготвиш презентация или да стартираш нов проект. Целите са най-важното.

Друга ценна мисъл, която си взех от семинара беше (цитирам свободно):

Във всяка дейност най-важни са основите. Когато имаш основните познания, лесно ще вземеш решение за конкретна ситуация или проблем. Когато нямаш основата, всяко решение, което вземаш, ще води до случайни резултати.

Хареса ми идеята, че човек първо трябва да има финансова грамотност. Да знае кое от неговите притежания е актив и кое – пасив. Да осъзнае, че емоционалната привързаност към някоя придобивка може да я прави ценна за вас, но това не я прави актив, защото може да не е ценна за другите.

Да знаеш какво е нетна стойност, да можеш да изчислиш собствената си нетна стойност и да можеш да направиш план как да я увеличиш.

Да се научиш да спестяваш

Това го слагам в отделна глава, защото докато слушах обясненията на Стойне, осъзнах много неща, които искам да споделя с вас.

Умни париМного хора са ми казвали преди, че трябва да спестявам 10% от доходите си настрани. Не съм ги слушал. Дали защото желанието ми да харча пари в момента е било по-силно от това да ги спестявам за в бъдеще? Дали защото един некомпетентен доктор ми каза, че още преди 10 години трябваше да съм умрял? Не знам.

До скоро имах проблеми с парите. Имах твърде малко доходи, навлязох дълбоко в кредити и ми трябваха няколко години да си изчистя дълговете и да живея по-спокойно и по-сигурно с доходите си. Сега имам възможност да спестявам и пак 10% ми се виждат доста. От друга страна, като се замисля за бъдещето и за жалката пенсия, която ще получавам, осъзнавам, че ако не заделям нещо повече сега, след време няма откъде да дойдат достатъчно пари за спокойни старини.

Но това, което осъзнах, е по-важно: трябва да си създадем навици за спестяване. Не е задължително да започнете да спестявате по 10%. Може да започнете и по-малки суми. Важното е да го правите в момента, в който получавате доходи. Най-лесно е, когато вземаш заплата. Още в момента на получаването й, заделяш пари настрани.

Когато свикнеш да го правиш, можеш да увеличиш сумата. Аз съм вече на 52 години и според формулата, която Стойне ни показа, трябва да спестявам по 30% от доходите си. Това в момента е съвсем непостижимо. Но не се притеснявам. Ще го постигна. Сега спокойно заделям 10-те процента. Скоро ще успея да ги вдигна още малко. Стъпка по стъпка ще постигна и желаните 30%. Важното е човек да си създаде навика да спестява преди да си е похарчил парите.

Анализ на финансовото състояние

Един много ценен цитат от Питър Дракър, който много обичах от времето, когато преподавах управление на проекти:

Можеш да управляваш само онова, което можеш да измериш

Това в пълна сила важи и за личните финанси. Как да станеш по-богат, ако не знаеш какво получаваш и къде го харчиш?

Вярно е, че много бях закъснял за този семинар (имам предвид с участието си в него, а не за влизане в лекция), но пък има неща, за които сам съм се сетил и с които се гордея. Още преди 3 години започнах да си водя точно счетоводство къде ми отиват парите, за да мога да преценявам как да ги управлявам. Оказа се, че моят метод не е съвсем точен и съм страшно благодарен на Стойне, че ми насочи мисленето в друга посока: да разделя задължителните (необходимите) разходи от незадължителните, или тези, които правя за удоволствие.

Това разделение е твърде условно, но все пак ми дава ясна представа колко харча за неща, които не мога да не плащам (като наем на жилището и разходи по консумативи), и такива, които са за услуги като Нетфликс, Спотифай, уроци по музика и такси за репетиционни. Разбира се, кеф цена няма, но когато човек има ясна картина на разходите си, много по-лесно може да вземе правилните решения от кое действително има нужда и от кое може да се лиши.

План за действие

След като осъзнах тези важни фундаментални истини за управлението на личните финанси, си направих план за действие. Той в момента е много прост и се състои само от първите стъпки, които трябва да направя в посока към подобряване на финансовото си състояние и дисциплина. Но важното е, че имам посока, в която да работя. А планът е следният:

  1. Да актуализирам отчета за приходите и разходите – направено
  2. Да създам нова сметка, в която да сложа авариен фонд – пари за извънредни и спешни случаи
  3. Да създам нова сметка за ежемесечно спестяване. Парите, които спестявам, трябва да са извън оперативната ми сметка, за да не се изкушавам лесно да им посегна.
  4. Да си увелича застрахователната сума по застраховката „Живот“
  5. Да направя лична консултация със Стойне и да създадем план за инвестиране.

Простичко, но има доста да се работи.

В заключение:

Кое беше най-ценното от семинара?

  1. Имам много по-добро разбиране за финансовото си състояние
  2. Имам ясни идеи как да работя за неговото подобряване
  3. Имам план за работа
  4. Имам визия за бъдещето.

Разбира се, има още много неща, които да уча и да пробвам. Но за мен промяната в мисловната настройка беше най-важното. Този семинар ми даде по-голяма яснота на мисленето и по-ясна представа за нещата, които трябва да свърша, за да си подсигуря бъдещето.

Имаше колеги, които се интересуваха дали ще се вдигне цената на златото и струва ли си все още да се инвестира в биткойни. За мен тези въпроси не са толкова важни. Разбрах какво трябва да бъде мисленето, когато тръгна да инвестирам. И когато си направя проучването, ще имам отговори и на тези въпроси. В момента съм доволен, че си изясних голямата картина и намерих своето място в нея.

И за това съм много благодарен на Стойне и на семинара „Машина за пари“. Горещо препоръчвам!

Публикувано на Лични, Събития, Успех и тагнато, , , , , , , , , , . Запазване в отметки на връзката.

Споделете вашето мнение!

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s