Елизабет Костова представи новата си книга „Крадци на лебеди“ у нас

Елизабет Костова е много интересен човек – не само, защото е американка, омъжена за българин, а защото пише хубаво (първият й роман – „Историкът“ – страшно много ми хареса, а и стана явление в световен мащаб) и защото подкрепя и популяризира българските писатели в англоговорящия свят чрез своята фондация.

Миналия петък, на 21.05.2010, в Музикален дом „Борис Христов“ се състоя официалното представяне на новия й роман „Крадци на лебеди“ у нас. Честно казано, след истерията по Бегбеде, бях изненадан колко малко хора дойдоха тук. Сигурен съм, че причината не е била снобска (кифлите обичат Бегбеде, но Костова не може да ги трогне), а просто информацията за събитието не е била достатъчно широко разпространена. Аз самият научих от писмо, изпратено до членовете на група във Фейсбук, но самото събитие не беше регистрирано там. Смятам, че това беше голям пропуск от страна на организаторите, защото съм убеден, че Елизабет Костова има много (по)читатели у нас, които просто не разбраха за възможността да се видят с нея.

Хубавото на малката публика пък беше това, че след официалната част всеки можеше да поговори лично с авторката и да си вземе книга с автограф. Радвам се, че и аз можах да поговоря с нея, да й споделя впечатленията си от „Историкът“ – книгата, в която се разказва за търсенето на гроба на Дракула по нашите земи – и да й пожелая успех с новия роман. Един вид – успях да се „отъркам“ о нея 🙂 – все пак писатели от нейния калибър идват доста рядко у нас.

Новата книга на Елизабет Костова е също доста дебела, както и предишната, така че ще имам какво да чета доста дни напред, а за тези, които се интересуват повече – можете да прочетете рецензията на Христо Блажев за  „Крадци на лебеди“, както и специалното интервю с Елизабет Костова в сайта „Аз чета“. В него тя разказва за новата си книга, за фондацията и за впечатленията си от България и българските млади автори.

Сега е времето за ренесанс в българската литература

казва тя. Дано да е права!


Ако харесвате моите публикации и моята гледна точка, ако това, което публикувам, ви е интересно или забавно, за да си гарантирате, че няма да изпуснете публикация, абонирайте се за съдържанието на този блог чрез RSS фийд или по имейл.

Публикувано на Книги, Събития и тагнато, , , , , . Запазване в отметки на връзката.

4 Responses to Елизабет Костова представи новата си книга „Крадци на лебеди“ у нас

 1. Snow in August каза:

  И тази книга много ми хареса 🙂 Добър избор, Майк!

 2. ekaterina каза:

  Опитах се да чета „Историкът“. Уви …напразно.

 3. Майк Рам каза:

  Въпрос на вкус. Аз много я харесах като история. Тук-там има логически забележки, но книгата е доста добра.

 4. Надето каза:

  Благодаря за информацията, Майк. Нямам голяма възможност да купувам книги, но за хубава книга бих дала много. Около 24 май винаги си спомням за Увалиев и малкото време, в което можах да се наслаждавам на неговите слова. Пушкин описа неръкотворния си паметник, Вазов смяташе, че песните му все ще се четат / а дали и до кога ще е така?!/, Увалиев ни остави „Похвално слово за българското слово”. Радва ме, че все още има хора, които да милеят за нашия език. Надявам се да мога да си намеря и двете книги на Ел. Костова.

Споделете вашето мнение!

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s