Личната ми философия: Да би мирно седяло…

Отдавна се каня да започна една серия от размишления върху българските пословици и поговорки. Все по-често в някои от тях откривам скрит смисъл, който или ми е убягвал, или съзнателно е бил изкривяван от учителите ми в детството. В други пък откривам доста характерни за българина качества, които никак не харесвам, като стиснатост, дребнавост, пестеливост, стигаща до алчност. Поводът да започна да пиша за поговорките, които са ми направили впечатление, е провокацията от Марио Пешев, който ме покани да споделя мъдри мисли и цитати, формиращи личната ми философия.

Интересното е, че съм чел много сентенции, които са ми харесвали или в които съм откривал някаква мъдрост, но малко от тях съм запомнил и приел за своя лична философия. Има обаче поговорки, в които съм открил своето лично послание и които все повече се превръщат в част от личната ми философия и някои от тях ще ви споделя сега.

Каквото повикало, такова се обадило

Обикновено тази поговорка се тълкува във връзка с отношението към хората. Ако си груб, ще получиш грубост. Ако си любезен, ще получиш любезност. В по-широк смисъл тази поговорка може да се приеме и като израз на Закона за привличането: ако си щедър, ще получиш щедрост от Съдбата. Ако даряваш обич, ще получиш обич.

Аз вярвам в промяната и съзнателно работя върху себе си да приемам новите неща с радост, защото животът е промяна. Някога бях мечтател, дървен философ или „позитивен лузър“ (много удачен термин, измислен от Пламен Петров), който хвърчеше в облаците в своите мечти и фантазии, но не предприемаше нищо конкретно като действие, за да ги реализира.  Някой мъдрец беше казал, че не може да очакваш различни резултати в живота си, ако всеки ден правиш едно и също. Българската поговорка за случая гласи:

Каквото си надробил, това ще си сърбаш

В училище ни учеха, че това е някаква заплаха от съдбата, че сам си си виновен за онова, което се случва с живота ти. И това е така, но в тази поговорка откривам и положителна мотивация: ако искаш да сърбаш нещо по-различно, просто трябва сам да си го надробиш. Успехът, към който се стремиш, може да дойде при теб само ако сам му постелеш пътя, ако предварително си се подготвил за неговото идване и го очакваш с наострено внимание, за да не го изпуснеш.

Не казвам, че съм постигнал големия успех (затова ще пиша по-късно), но съм научил, че всичко е в моите ръце и не разчитам да сърбам нечия чужда попара.

И накрая стигам до любимата ми поговорка, която бабите и учителите използваха, за да ни внушат послушание:

Да би мирно седяло, не би чудо видяло

Популярното тълкувание, което са ми внушавали на мен, е, че когато си непослушен и не стоиш мирен, ти се случват неприятни неща, като например да се удариш или да обелиш коляното. За мен, обаче, внушението на тази поговорка е съвсем различно. Човек постоянно трябва да опитва нови неща, да бъде любопитен и да поема рискове. Иначе никога няма да види чудото, няма да срещне нови и интересни хора и няма да му се случат забележителни неща. Животът му ще премине скучно и безинтересно, може би ще бъде тих и безопасен, но в действителност ще бъде безцелен и безсмислен.

да видиш чудото…

Ако искаш да видиш чудото, стани и полудей! Потърси новото, невижданото, онова, от което може и да се нараниш, но което ще остави дълбок спомен в душата ти; онова, което ще развихри фантазията ти и което ще те поведе по пътя към върха.

Така тълкувам аз тези поговорки и съм ги приел като основа на моята лична философия. Признавам, че в детството ми са ми били внушавани други тълкувания, които са ме карали да се страхувам от новото, да се боя от риска и днес, на тази възраст ми е много трудно да се пречупя, но го правя с вяра и убеденост, че това е начинът да бъда истински човек и че само по пътя на любопитството, на вярата, на риска и на фантазията мога да изживея един стойностен и пълноценен живот.

Вие как мислите?


Ако харесвате публикациите в този блог, ако неговото съдържание ви е интересно или забавно, за да сте сигурни, че няма да изпуснете нещо важно, абонирайте се за съдържанието на блога чрез RSS фийд или по имейл.

Публикувано на Думи, Лични, Мъдрости и тагнато, , , , , , , , . Запазване в отметки на връзката.

12 Responses to Личната ми философия: Да би мирно седяло…

 1. CTEHATA каза:

  Едно от най-добрите разсъждения по темата беше на моя учител по парапланеризъм.
  При едно неуспешно кацане се поразмазах и счупих прешлени 😦 Когато се добрах до болницата, лекарят започна бясно да ми крещи :
  -Достатъчно хора се почупват и без да правят такива простотии, малоумни ли сте вие(парапланеристите), защо зорлем си търсите белята!
  Когато, месеци по-късно разказах на инстуктора си случката с лекаря, той ми отговори :
  -Колко тъжно!
  -Кое е тъжно – попитах аз.
  -ТЪЖНО Е КОЛКО МНОГО ХОРА СЕ ПОТРОШАВАТ БЕЗ ДОРИ ДА СА ИЗЖИВЕЛИ МЕЧТАТА ДА ПОЛЕТЯТ!

  В този момент бях целият стегнат в корсет, с твърда яка на врата, ходех трудно … Но тази реплика наистина ми помогна да погледна нещата от един по-добър ъгъл.

 2. Boris Stefanov каза:

  Интересна тема, Майк 🙂

  Напоследък размишлявам върху разликите „Един път стомна за вода, два пъти стомна за вода…“ и „3 strikes are out“.

  Изглежда в ЮС си казват – ако и от третият път не стане – зарежи.

  А при нас – ако два пъти успееш – започвай да трепериш. Не ми звучи конструктивно. Нали говорим за намаляване на вариациите…

 3. Rayna Tzvetkova каза:

  Ще ми е интересно да прочета твоите разсъждения върху поговрката „Залуду работи, залуду не стой.“

 4. Майк Рам каза:

  Непременно! Това е също една от любимите ми поговорки и важна част от житейската ми философия.

 5. Pingback: Личната ми философия: Да би мирно седяло… | Bulgarian Blog

 6. Пламски каза:

  Като бивш парашутист, ще се вмъкна в „парапланеристката“ метафора от първия коментар: „Да би мирно седяло – света от високо не би видяло!“ 😉

  Да пълзиш е по-безопасно. Но да летиш с орлите пък е по-голям кеф… 🙂

 7. Моят фаворит е : “ Каквото посееш, това ще пожънеш“ :).

 8. Петьо каза:

  Да попитам само …
  „Бистра водица-мирна главица“ и „Преклонена главица сабя я не сече“

 9. Майк Рам каза:

  Петьо, това са супер предложения! Ще ги разгледам специално в някой от следващите постове.

 10. Въпреки, че имам книгата на книгите за афоризми, цитати и поговорки, забелязвам, че най-силно влияние имат тези, които сме научили като деца. Аз дори често прибягвам до тях, когато споря – считам го за доста елегантна аргументация

 11. Ани каза:

  „Тихите води са най-дълбоки“
  Като дете не можех да разбера смисъла й. Как я тълкувате вие?

 12. Майк Рам каза:

  Хубавото на добрите поговорки е, че дават простор за различни тълкувания. Например: мълчаливите хора (тихите води) са преживели много страдания, затова са най-дълбоки. Обикновено хората, които говорят малко, могат да кажат най-много, но нямат нужда да се изявяват. Успели са да потиснат егото си и да говорят празни приказки. Може да се тълкува и обратно: тези, които най-много дърдорят, са най-повърхностни.

Споделете вашето мнение!

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s