Успехът никога не е окончателен

успех и богатство

Наскоро прочетох една мисъл, която ме върна към темата за успеха. На английски тя звучеше така:

The World Will Never Quit Poking You

В някакъв свободен превод на български: „Светът никога няма да спре да те закача„. Или, както обичам да казвам аз, „екшънът никога не свършва“ 🙂

Много хора вярват, че

успехът е някакво постижение,

някаква граница, която като преминеш и вече никой за нищо няма да те закача. Можеш да се отдадеш на заслужена почивка. Нещо като в компютърните игри – веднъж като минеш едно ниво и си застрахован – повече няма връщане назад.

Само че

животът не е компютърна игра

Той се състои от възходи и падения и затова за мен е по-важно да изградиш такива качества в себе си, които да ти помагат да се справяш по-добре със ситуациите, с които те среща животът. А тези ситуации на изпитания и напрежение никога няма да свършат.

Затова в един по-предишен пост бях написал, че е важно да избягваме думата „успял“ и особено „преуспял“, с който журналистите кичат някой свой герой за дадено постижение. Правилната дума е „успешен“, т.е. човек, който притежава качествата, които могат да му донесат успех в различни кризисни ситуации.

Моята майка обичаше да употребява израза „Този се е оправил“ за човек, който си е купил жилище, кола, и си е намерил работа с голяма заплата. Сякаш наистина оттук нататък животът спира и попадаш в някакъв рай, в който не е нужно повече да полагаш никакви усилия.

Не знам защо е имала такива илюзии. Може би защото животът в социализма беше някак си безнадежден и хората са вярвали, че като придобиеш някакво имущество и вече си минал на по-горното ниво.

Преди време вярвах (отново погрешно), че да бъдеш успешен е свързано с това да откриеш призванието си, да намериш брачната си половинка и да създадеш любящо семейство. Но в крайна сметка това е отново вярване, което е свързано с очакването, че някакво ниво е постигнато и че оттук пътят е само нагоре. Независимо, че моите убеждения не са били свързани с материални придобивки, те отново са били погрешни, вярвайки, че любовта, семейството или работата, която ти носи удовлетворение, са постоянни величини.

Истината е, че в живота няма нищо постоянно

Няма нищо, на което да се опреш и да вярваш, че никога няма да се промени – както материалните придобивки като жилище, имоти, яхти, така и духовните като семейство, работа, призвание, постижения – са вечни.

Не е толкова важно да си спечелил златен медал в състезание, а да си се научил да тренираш упорито независимо от времето и обстоятелствата, така че винаги да даваш най-доброто от себе си и да имаш шансовете да победиш във всяко състезание.

Не е толкова важно да си написал една книга. Важно е да си успял да си създадеш навика всеки ден да пишеш, да четеш, да си обогатяваш речника, начина на изразяване, за да станеш истински писател.

Не е толкова важно да си намериш добра работа, защото живеем в несигурни времена и дори и най-успешната фирма може да фалира и да останеш на улицата. по-важно е да изградиш в себе си качества, знания и умения, които да ти помогнат да си намериш добра работа всеки път, когато се наложи да излезеш на трудовия пазар.

Може за някого това да изглежда твърде черно и песимистично. На мен самият ми беше доста трудно да го приема като свое убеждение. Но в момента, в който го направиш, разбираш, че всичко в твоя живот зависи от теб самия. Когато започнеш да изграждаш качествата, които ще те направят по-успешен, постигаш по-голямо самоуважение и удовлетвореност от себе си и своя живот.

А това е страшно мотивиращо!

Публикувано на Лични, Успех и тагнато, , , , . Запазване в отметки на връзката.

Споделете вашето мнение!