Отиде си Александър Божков

Александър БожковВчера, след дълго боледуване, е починал Александър Божков – бивш министър в правителството на Иван Костов, активен и популярен блогър.

Божков беше колоритна и противоречива фигура, но аз лично го харесвах. Избягвам да споделям политическите си пристрастия, но в по-ранните години на демокрацията бях симпатизант на СДС и може би част от симпатиите ми са останали и към него. Вярно е, че беше един от първите политици, открито обвинявани в корупция, сдобил се с прякора „министър 10 процента“, но това бяха недоказани обвинения, пък и 10% звучат доста меко в сравнение с министрите от последното правителство, които си искали по 50%.

По-важното е, че за разлика от повечето политици, които градят стени между себе си и хората, Ал Бош беше народен човек – споделяше разнообразните си интереси както в радиопредаването, което водеше, така и в блога си – място, откъдето лично аз черпех както информация от поитическите и икономическите му анализи, така и любопитни новини и много хумор. А „музиката за душата“, която обичаше да споделя със своите читатели, беше наистина прекрасна.

Като всеки човек, сигурно е имал и други качества – и хубави, и лоши. Аз не о познавах лично, макар че известно време работехме в една сграда и сме се засичали по асансьорите. (А гледката как аз и Божков влизаме заедно в един асансьор си е любопитно зрелище сама по себе си 🙂 ) Познавах го основно по публичните му изяви и по блога му и го харесвах. Даже го бях поканил да участва в една блогърска игра – 8 неща, които не знаете за мен – но той не се включи. Сигурно не е обичал този тип закачки, но щеше да бъде интересно, ако беше участвал.

От пресата разбрах, че сме били от една зодия – може би това е бил допълнителния фактор, който е подклаждал моята симпатия към него – ние, Лъвовете, се харесваме едни други 🙂

Тепърва маститите специалисти ще коментират неговите исторически и политически заслуги, но за знам, че българската блогосфера загуби един важен свой представител и че ще ни липсва.

Почивай в мир, Ал Бош!


Ако харесвате моите публикации и моята гледна точка, ако това, което публикувам, ви е интересно или забавно, за да си гарантирате, че няма да изпуснете публикация, абонирайте се за съдържанието на този блог чрез RSS фийд или по имейл.

Публикувано на Блогове, Общество и нрави и тагнато, . Запазване в отметки на връзката.

4 Responses to Отиде си Александър Божков

 1. Божо каза:

  Тъжно. Много тъжно.
  А и на 58 години е прекалено рано да си отидеш от света.

 2. asktisho каза:

  И аз съжалявам за смъртта на Божков, въпреки противоречивите слухове, които са свързани с всеки политик или успял човек в България. Четях блога му с интерес и слушах „Музика за душата“ с удоволствие. Като човек с икономическо образование се впечатлявах от компетентността на анализие му, а като човек със здрав разум и силно развита интуиция винаги съм се съмнявал в онези 10%, защото някак драстично ми противоречаха на всичко останало, което излъчваше прекрасната аура на този човек. Мир на прахта му!

 3. Marfa каза:

  Бог да го прости. Навремето Божков докара определени кръгове от БСП до пяна на устата, а Слави Трифонов направи скеч, в който Весела Лечева стреляше по мишена с неговия образ. И всичко това, защото ги принуди да си платят данъците. Румен Овчаров повтаряше като в транс мантрата „Мистър 10%“ и му създаде тоя гнусен прякор. На мен ми е малко трудно да разбера готовността на хората да повтарят нещо, казано от Овчаров, но това е положението.

  Александър Божков беше човек с изключително чувство за хумор, а познанията му в областта на музиката няма дори да коментирам. Само ще кажа, че предаването му в „Дарик“ имаше сериозен почитател в мое лице.

  Погледнах коментарите под некролога в „Дневник“ и се ужасих. Буквално. Просто се потресох като видях, че има хора, които са издивели от радост, че един човек е починал.

  А няма значение, че така и не чухме за сарая на Божков, за хотелите на Божков, за курортите на Божков, за спа-центъра на дъщерята на Божков и имотите й в чужбина.

  Ефирът на „Дарик“ осиротя, а България загуби един чудесен човек. Дано почива в мир.

 4. Макс каза:

  Даа, наистина е лесно да ти окалят името, особенно у нас и особенно ако си политик. Много бързо забравяме, а анализаторските способности на народа ни направо отчайват.
  Нека почива в мир.

Споделете вашето мнение!

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s