Изгубената българска музика. Част 1 – естрада

Някога, в годините, когато бях малко момче (да, представете си – не винаги съм бил чичара 🙂 ), у нас имаше един-единствен жанр в популярната музика – така наречената естрада. И колкото и лоши думи да се изговорят за онези времена, едно не може да се отрече – в онези времена също имаше талантливи музиканти, които правеха красиви песни и радваха душите ни. И ако има нещо, за което да съжаляваме, то е, че технологиите бяха аналогови и много чудесни песни днес събират праха върху ленти някъде в мазетата на Балкантон и БНТ и ще останат завинаги забравени за по-младите.

Добре е, че съществуват сайтове, където къде законно, къде – не толкова, млади ентусиасти успяват да изкопаят някой архивен запис и да ни го предложат, за да се насладим на старите класики и да не ги забравяме.

Ето защо и аз реших да ви припомня някои стари песни на полузабравени изпълнители, които все още не са изгубили своя чар и които вярвам, че ще ви харесат независимо от вашата възраст – не само от носталгия, а просто защото са хубави.

Започвам с една песен, която не може да не ви зареди с ведро настроение и енергия:

Роксана Белева – Песента на щурците

Следва едно фантастично изпълнение на три гранд дами на българската естрада, които дори и повече от 30 години след своя дебют изглеждат перфектно и демонстрират невероятна класа.

Мими Иванова, Мая Нешкова и Йорданка Христова – Яворова пролет

Мариана и Тодор Трайчеви бяха изпълнители, които аз (а и вероятно целият народ) много обичахме. Пееха нежни и мелодични песни, с много силни текстове. Ето една малко известна, но много хубава песен:

Мариана и Тодор Трайчеви – Двори притихнали

В онези дни, когато тайно се запознавах със забранената музика, наречена „рок“, изпълнители като Трамвай номер 5 ми се струваха несериозни. Днес, когато ги гледам и слушам с очите на „ценител“ и „познавач“, виждам, че те са били истински проесионалисти и подходът им към правене на диско музика е бил много по-сериозен, отколкото на някои техни западни колеги. Момичетата са не само красиви, а и наистина могат да пеят! А бай Петко е просто майстор! 🙂

Трамвай номер 5 – Тя

Още преди да те срещна в живота си
теб аз обичах.
В древни гравюри и улични фотоси,
в звездна поличба.

В шумни площади и  празни понятия,
в цирков спектакъл.
По телвизия, по телепатия,
теб, само теб чаках.

Най-красивите български любовни стихове:

Тодор Върбанов – Миг като вечност

И накрая, за повдигане на настроението, едно парче, което нямам възможност да ви пусна тук, заради ограниченията на wordpress.com, но което горещо ви препоръчвам заради оригиналния текст, веселяшката музика и майсторски направения клип:

Карай, Джони, карай, всичко тече,
но, уви, не всичко се пие!

Трио Спешен случай – Карай, Джони

Приятно гледане и слушане!

Ако харесвате моите публикации и моята гледна точка, ако това, което публикувам, ви е интересно или забавно, за да си гарантирате, че няма да изпуснете публикация, абонирайте се напълно безплатно за съдържанието на този блог чрез RSS фийд или по имейл.

Реклами
Публикувано на Музика и тагнато, , , , , , , . Запазване в отметки на връзката.

10 Responses to Изгубената българска музика. Част 1 – естрада

 1. ѣрен каза:

  Еее, не знаех, че вече са ги качили в тубата! Чудесно, че видях имената на изпълнителите на такива хубави песни, които само знаех от радиото. 😀

 2. Веси каза:

  Страхотни песни. Жалко, че не можем да го свалим от тук. Имам песента на Тодор Върбанов, но ми отне много време и търсене докато я намеря.

 3. Супер са, добри попадения. Скоро открих една песен на Ваня Костова, която винаги ми е харесвала, но не и знаех името, може и на вас да ви е любима
  Ще се опитам да я линкна, дано да стане

  Звезда

 4. димитър каза:

  Прекрасно!Мариана Трайчева има много хубави песни като соло певица в САЩ ,но какво ли е новото и име?

 5. правдомирова каза:

  „Миг като вечност“ е включена в двойният албум на Тодор Върбанов със заглавие „Да обичаш и да мразиш в миг като вечност“,който ще се появи на пазара през април 2009г.
  В диска „Да обичаш и да мразиш“ са включени 11 песни- акустични версии ,а в диска „Миг като вечност“ са 20 ,
  както стари/вече чувани/ така и нови.
  А „Миг като вечност“ /не съм чувала друг изпълнител да
  го е правил/ е в 3/три/ варианта: акустична версия,
  оригинал и с аранжимент на Т.Върбанов.
  Надявам се, в най-скоро време да е готов и сайта му.
  Вярвам,че ще бъде интересно на всички, които харесват
  „Миг като вечност“ да видят и клипа от 1987г. защото има такъв.

 6. boris slavkov каза:

  намерете парчетата на юлия джонголска освен пламък и дим с данчо караджов друго не мога да и намеря имаше едно стахотно диско нейно инструменталът на което използуваха като сигнал по радио хоризонт сутрин в 7ч. ако помните в началото на 80 те горепосочените песни не са толкова изгубени има ги издадени повечето на диск

 7. Nikolay Stefanov каза:

  Поздравления за тази страница! Огромна носталгия ме обхвана. По хубавите дни тогава,когато хората бяха по-добри,когато имаше истински творци и истинска музика. Сега,с тъга на сърцето,по мое мнение,всичко в България е в упадък.

 8. Майк Рам каза:

  Не бих казал, че всичко е в упадък, но определено я няма онази романтика.

 9. Пепо Петров каза:

  boris slavkov,
  Песента на Юли Джонголска от онова време, на която инструментала се ползваше за сигнал по програма Хоризонт се казва Дай ми време, 1979 година.
  https://www.youtube.com/watch?v=_YtCcNL3Ivs – ето линк към нея.
  Но е истина че други нейни песни няма в нета. Аз съм търсил доста. Само Пламък и дим, както и Посока любов, които пее в дует с Данчо Караджов. Друго няма.
  Аkо някой намери нещо нека качи

 10. Бойчо каза:

  Най-красивите български любовни стихове са написани от Яворов. Тези горе са също красиви. Това което създаде Яворов не само според мен е ненадминато в българската любовна лирика. Песните са чудесни. Благодаря Ви.
  от Бойчо Иванов
  boicho24@avb.bg

Споделете вашето мнение!

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s