Подарявам книги – 2

Много се радвам, че книгите от първата серия, които реших да раздам на читатели, намериха своите нови притежатели, независимо от факта, че на самия мен не ми бяха харесали много. Това показва, че хората се различават по вкус и онова, което за един не е интересно, може да се окаже ценно за друг.

Имам категоричното намерение да продължа тази инициатива, като ще се старая книгите, които обявявам за подаряване в един пост, да бъдат по някакъв начин тематично свързани. Този път темата е техническа и ви представям няколко заглавия, посветени на програмирането на софтуер – книги, които по някакъв начин са попаднали у мен, но повечето дори не съм ги чел, тъй като от известно време насам не се занимавам с тази дейност.

Повечето от книгите, които ви представям по-долу, не съм чел, но съм чувал, че са добри, макар и самите технологии вече да са доста остарели. Съжалявам, че едва сега се сетих да разчистя библиотеката си от тях, но се надявам, че все още за мнозина могат да бъдат полезни. Ако не се интересувате от програмиране, моля, споделете поста с ваши приятели и познати, които биха проявили интерес. Глупаво би било да похабяваме тези книги, ако за някого могат да бъдат полезни.

Условието да ги получите е същото, както и преди: напишете коментар защо искате определена книга, като се постарайте да се обосновете добре, да разкажете нещо интересно, което да ме впечатли и да реша да дам книгата на вас. Ако има няколко желаещи за една книга, ще решавам субективно, според това кой коментар ме е впечатлил най-много. Първоначално ще дам шанс на всички в продължение на две седмици. Ако се съберат желаещи за някои заглавия в рамките на тези две седмици – ще ги раздам. Ако не – оставям ги да чакат, докато се намери човек, който да ги пожелае. Успех на всички!

Ето ги и самите книги. Първата част са книги, посветени на платформата Microsoft .NET Framework.

Building COM+ Applications Using Microsoft .NET Enterprise Services (2557A – Official Course)

Това е учебник за подготовка за вземане на сертификационния курс на Microsoft със същото заглавие. Книгата е от 2002 г.,макар че курсът е от 2004 г. Написана е на английски език, като включва и придружаващо CD с примери и упражнения. Старичка е, но е много полезна, защото има доста детайлно описание на класовете, които трябва да се познават, с техните методи и параметри, както и множество прости и разбираеми примери. не знам дали курсът е още валиден, но знанията, описани в учебника, биха ви били полезни, ако се занимавате с програмиране на .NET.

Microsoft .NET Framework – Приложно програмиране на Jeffrey Richter

Това е една от фундаменталните книги за .NET Framework, а Джефри Рихтер – един от най-уважаваните автори по темата. Издадена е през 2002 г. и в Щатите, и в България. Книгата е преведена на български език и въпреки, че самият .NET Framework претърпя доста версии оттогава, смятам, че книгата ще е полезна за всеки програмист, решил да навлезе в тази територия. Тя обяснява основните принципи на работа на .NET, които са останали непроменени и до днес. Повече информация за нея, можете да видите от сайта на Microsoft.

Microsoft Visual Studio .NET 2003 – Поглед отвътре

Тази книга е написан от екип от автори, издадена е в България от Софт Прес през 2003 г., но е на английски език. Съзнавам, че точно това заглавие може би вече е твърде старо – не знам доколко информацията вътре е приложима за по-новите версии на Visual Studio .NET, но пък се надявам, че Microsoft не са сменили генерално принципите на работа на тази среда за разработка и може наистина книгата да бъде от полза за начинаещи програмисти. Книгата изобщо не е отваряна – вероятно ми е била подарена по някакъв повод, но така и не съм имал възможност да я прочета. Дано някой от вас да извади повече късмет с нея! Повече инфо – в Amazon.com.

Писане на сигурен код (Writing Secure Code)

За тази книга също съм чувал, че е добра, особено ако държите да предпазите приложенията си от хакерски атаки. Тя отново е посветена на програмиране в среда на Microsoft .NET Framework. Това е по-популярното второ издание на книгата,  у нас е издадена през 2004 г. и е на английски език. Също не съм я чел, но отпред на корицата има цитат от Бил Гейтс, който казва, че в Майкрософт тази книга е задължително четиво. Сигурно има защо!

Програмиране на Microsoft Visual Basic .NET на Джон Конел

Това е една от първите книги за програмиране в среда на .NET Framework и представя доста добре основните концепции на средата, както и особеностите на езика за програмиране. Някога работех като програмист и пишех предимно на „класическия“ Visual Basic, който стигна до версия 6, преди да бъде „претопен“ в .NET средата. Тази книга разкрива новия синтаксис на езика и как се програмира с него в .NET. Книгата, която подарявам, е издадена оригинално през 2002 г., у нас е издадена през 2003 г. на български език и върви с придружаващо CD с примери и сорс кодове. Повече информация за книгата – в Amazon.com.

Microsoft Windows Security Resource Kit

Книгата е издадена през 2003 г. и е посветена на Windows XP основно. Българското издание е на английски език и включва допълнително CD с примери и електронна версия на книгата. Моят екземпляр е съвсем нов и непокътнат. Признавам, че не обичам темата за сигурността в софтуера. Моето разбиране е, че колкото повече се набляга на сигурността, толкова повече пада производителността. Аз съм човек, който обича свободата и поради това тази книга е останала встрани от моя поглед. Може и да греша, разбира се. Точно затова се надявам, че може да бъде полезна за някой от вас. Вижте повече за нея в Amazon.com.

Дотук бяха книгите, посветени на Microsoft .NET технологиите. Следващите са още по-стари, но пък може и да са по-добри 🙂

Visual C++ – поглед отвътре на Дейвид Круглински

Тази книга съм я чел от време на време, тъй като ми се е налагало да пиша малко на C++ и съм я ползвал като справочник. навремето колегите казваха, че това е една от най-добрите книги за C++, а „истинските“ програмисти твърдят, че това е единственият „истински“ език за програмиране. Е, аз не споделям това мнение, но съм забелязал, че все още много голяма част от софтуера по света се пише на C++ и може би тази книга ще бъде полезна за мнозина програмисти, независимо дали ползват компилатори на Microsoft или на някоя друга фирма. Книгата е от 1998 г. и е посветена на версия 5.0 на програмната среда. Любопитно е, че цената й навремето е била 15 000 лева! Книгата е на български език и няма компакт диск. Повече за нея – вижте в Amazon.com.

Технологии AxtiveX и OLE – David Chappell

Книгата е от 1996 и това, което предлагам, е нейно руско издание. На времето, когато аз самият работех като програмист, нямаше много хубави книги по програмиране у нас и често посягахме към руски издания. Тази книга е наистина много добра и аз я ползвах много активно, когато програмирах на Visual Basic 5 и 6. Описаните подходи важат със сигурност за програмиране под Windows 2000 и XP, така че ако някой все още работи с класически технологии от преди времето на .NET Framework, тази книга би била много полезна за него, стига, разбира се, да може да чете на руски език. Това е една от книгите, с които ми е най-трудно да се разделя, макар отдавна да не се занимавам с програмиране. Искрено се надявам някой от вас да може да я използва. Вижте повече за нея в Amazon.com.

И накрая – една книга за потребители на Microsoft Office продукти, а не за програмисти:

Всичко за Microsoft Office 2000 Professional

Да, както програмистите, така и обикновените потребители на софтуер знаят, че с годините постоянно излизат нови версии на продуктите и старите става все по-малко полезни и актуални. Все пак, тази книга представя по доста детайлен начин почти всички възможности на продуктите от офис пакета на Майкрософт и независимо, че визуалният интерфейс на съвременните версии се е променил, основните функционалности са си останали същите, така че ако знаете как трябва да свършите една работа с вашата електронна таблица от версия 2000, със сигурност лесно ще се справите със същата задача и в най-новата версия, която имате. В книгата са включени описания на продуктите Word, Excel, PowerPoint, Access и Outlook. Моето издание е на български език, а в сайта на Amazon.com можете да прочетете повече за книгата на английски.

***

Още веднъж, въпреки че книгите са доста остарели морално, искрено се надявам, че ще могат да бъдат полезни за онези от вас, които ползват тези технологии или пък тепърва навлизат в света на компютрите. Днес много от полезните книги се разпространяват онлайн и това в много отношения е по-удобно – най-малкото не заемат физическо място, но аз мисля, че хартиената книга си има своите предимства и ще бъда много щастлив, ако някои от вас открият очарованието на програмирането чрез тях.


Ако харесвате публикациите в този блог, ако неговото съдържание ви е интересно или забавно, за да сте сигурни, че няма да изпуснете нещо важно, абонирайте се за съдържанието на блога чрез RSS фийд или по имейл.

Публикувано на Книги и тагнато, , , , , , , , , , . Запазване в отметки на връзката.

19 Responses to Подарявам книги – 2

 1. Ralitza Krumova каза:

  Майк, искам Visual Basic и Visual C++. Учила съм и съм работила това – програмиране на С++ и VB. Последните години малко се поотдалечих от това си амплоа. Налага ми се (а дори да не ми се налагше) да си правя някои неща с VB и VC. И най-важното синът ми също иска да се занимава с това. Просто ги искам. Подари ми ги. :-))))

 2. Здравейте,

  Получавам по електронна поща вашите съобщения, но в последните няколко месеца не бях в България и не следях постовете, а като една лоша шега в допълнение се наложи да се ‘справям’ с някои ‘малки трудности’, а именно – борба с вредителски скрипт на флаш памет и ‘свързаното’ в скрипта „ЕХЕ“ на програмка посочена в кода на стартиращият се автоматично с поставянето на ‘флашката’ Autirun.ini файл (по ‘случайност’ съставна част на всяка флаш мемори стик – дописани елементи за да може да бъде флашката разпозната и ‘разгледани’ файловете на нея и от локалният диск на компютъра на който е поставена) по компютрите в офис на мои познати..
  Техен ‘добър приятел’ работещ и крадящ наличните от поръчки пари постъпващи в офиса се бе погрижил до моето идване да им съсипе няколко компютъра в офиса (не без помощта и на изученият за компютърни науки негов син – изгонен преди време от работа в офиса поради некоректно поведение и наглост)..
  Явно по света човек може да види много, но на мен лично ми дойде ТВЪРДЕ МНОГО с ‘борбата с вредителите в офиса’ и това – да опазя моите технически пособия и уреди здрави, функциониращи нормално и .. да останат моя си собственост..
  ДА! Държавата няма да я споменавам, но са ни задминали по хулиганство в интернет и некоректно поведение (меко казано на фона на сериозните нарушения на човешките права с които се сблъсках лично)…
  Като награда за труда си – успях да получа скрипта от Autirun.ini файлчето в няколко варианта и с промените да го запазя в Нортън Гост 2003 програмата (безопасно е за компютъра и се запазва цялата структура – и скритите за Уиндоус-а файлчета)…
  После отидохме и на ‘независим анализ’ на „вируса“ във компютърна фирма – познати компютърджий на моите познати, които потвърдиха за жалост моята констатация и казаха, че това е вредоносен ‘вирус’ (според мен това е вредоносен много хитро написан скрипт и компилирана програмка, която дава достъп от отдалечен компютър – да може да се разглеждат/подменят и манипулират данни и файлове на локалния ви компютър)…
  Момчето явно си разбираше от работата..
  Още по-лошото бе, че познатите ми забраниха да подам жалба и покажа злосторника на местните власти.. (някои от компютрите бяха с нелицензионен Уиндоус и софтуеър)… Доста сложна ситуация, която ДОНЯКЪДЕ успях да разреша с настройването на всеки компютър на права и потребители за достъп и по този начин отнех ‘правото’ за ползване на локален администратор на злосторника(баща), който в последствие се замисли веднага да излиза в пенсия.. Като стар добър приятел на стопаните и собственици на офиса…
  Бяха ми поразвалили/наранили на няколко места кабела на уеб камерата с която записвах действия и разговори за да мога да се защитя и да докажа на моите познати какво всъщност се ТВОРИ в офиса им зад гърба им..
  В началото докато се усетят злосторниците, че се записва и са в цялото време на запис – само частично се отпуснаха да говорят (оказа се, че ‘тайният наблюдател’ и на екрана на компютъра на който аз самият ползвах се обажда и ги насочва какво да правят и кога да изключат камерата ми – поврежда се видео файла)..
  Все пак в крайна сметка се отърваха от вредителя в офиса, но останаха негови единомишленици и недоволни от промяната с потребителските права (и особено нарушеното им право да си работят свои неща на служебните компютри и да получават пари на частно) и невъзможността за ползване на администратор без парола..
  Моите загуби не се оказаха в крайна сметка така малко, както очаквах, но някои от книгите, които са посочени в тази част на блога могат да ми дадат донякъде помощ за последващи по-качествени действия и знания как да постъпя ‘по-умно’ в следващите си посещения в офиса на моите познати..

  С уважение Т.А.

  интерес към:
  http://www.microsoft.com/learning/en/us/book.aspx?id=5353&locale=en-us
  http://www.microsoft.com/learning/en/us/course.aspx?id=2557a&locale=en-us#tab1
  http://www.amazon.com/Understanding-ActiveX-OLE-Developers-Technology/dp/1572312165
  http://www.microsoft.com/learning/en/us/book.aspx?id=5957&locale=en-us

 3. Владо каза:

  В init Lab си развиваме библиотека от книги на IT и бизнес тематика, като не ни липсват и няколко фентъзита. Идеята е като цяло членовете и гостите на Лаба да разполагат с нещо готино и стойностно, което да могат да прочетат докато са наоколо.

  Тази книжка специално (Писане на сигурен код) би била супер, защото вече сме понатрупали книжки за технологиите на М$, а отделно и такива на тема сигурност, съответно тази ще бъде една много готина добавка към вече наличните.

  Известна част от книгите в Лаба могат да бъдат видяни тук:
  http://initlab.org/books/

 4. donchevp каза:

  Building COM+ Applications Using Microsoft .NET Enterprise Services (2557A – Official Course) – мисля че тази книга е едно от парченцата, които ще ми помогнат да променя света!

  Може да е едно от хилядите парченца, но интуицията ми подсказва че все пак е. И колкото по – бързо успея да ги събера и наредя, толкова по – бързо ще променя света, така че, Майк, моля те не ме бави :).

  Ако мислиш че не мога да променя света – чети надолу:

  Може би си прав – може и да не успея да променя ТВОЯ свят, но мисля че с тази книга мога да променя малко МОЯ свят.Да пиша код още по – уверено и с още по – малко „консултации“, „хакване докато проработи“ и чудене „защо това работи точно така“?

  Затова – не я давай на никой друг а на мен, имаш шанса да помогнеш да променя МОЯ свят. В замяна когато имам възможност бих се опитал да ти помогна да промениш ТВОЯ свят ;).

  П.С.
  Не нося отговорност ако начина по който горното бъде разбрано е различен от начина по който то е изказано. В Интернет често нещата се разбират погрешно. Надявам се този път да не е така. Идеята ми беше да видя дали мога да напиша нещо оригинално и да че наистина искам тази книга. Не съм алчен и ако някой смята че има по – голяма нужда от книгата – няма да се сърдя да я получи, но със сигурност и аз се нуждая от нея.

  Поздрави и успех на всички читатели :).

  П.П.С. И не ми вземайте книгата 🙂

 5. Майк Рам каза:

  Много се радвам, че има интерес към книгите, въпреки „преклонната“ им възраст 🙂 Нека да съберем още коментари и до две седмици ще взема решението кои книги на кого да подаря. Успех!

 6. Благодаря за „Успех“-а.
  Надявам се да сполуча с една от книжките.. 🙂

 7. .. като добавка в блога – бих искал да ползвам читаемостта и публичността до по-широка аудитория от читатели, познавачи, специалисти в ИТ и програмиране и да помоля ако имате познати, които се заминават на по-високо и професионално ниво в компилиране и декомпилиране на програми, кодове и т.н. свързани с въпросното „ЕХЕ“-нце споменато по-горе от мен – молбата ми е да драснат някой ред на мейл-a ми (tabernacle@mail.bg) и да се договорим как да им предоставя съответните копия за разглеждане и анализ.
  Опасността на подобни програми може да застраши не само нашите лични права и информация, но сериозно да увреди на много хора в интернет. „Гледането“ на екрана ни е най-малкият проблем в настоящата действителност…

  оригинален autorun.inf (начално заловен) autorun-29-DEC-2011
  – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –
  [autorun]
  USEAUTOPLAY=1
  shellexecute=nails/setup.exe
  Shellsjkflasjflas
  shell\\Explore\\command=nails/setup.exe
  shell\Open\\command=nails/setup.exe
  icon=nails/setup.exe
  open=nails//setup.exe
  action=0pen folder to view files using Windows Explorer
  – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

  променен на следващото включване на флашката на autorun-22-JAN-2012
  – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –
  [autorun]
  USEAUTOPLAY=1
  shellexecute=mortod/oxid.exe
  Shellfgwemjklfkwe
  shell\\Explore\\command=mortod/oxid.exe
  shell\Open\\command=mortod/oxid.exe
  icon=mortod/oxid.exe
  open=mortod//oxid.exe
  action=0pen folder to view files using Windows Explorer
  – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

 8. Майк Рам каза:

  Трифон, не мисля, че е добра идея да използвате моя блог за платформа за обсъждане на вашата тема в подробности. Приемам заявката ви за участие в разпределянето на книгите, но моля останалата дискусия да я прехвърлите в социалните мрежи например. Там може би ще намерите по-точната аудитория.

 9. Майк, съгласен съм и поднасям извинението си. Ще коригирам изказването и молбата си тук.
  Моля всеки желаещ да обсъди темата да се включи чрез Фейсбук (линка е посочен в регистрацията на поста ми тук).
  Още веднъж извинение за коментара.

 10. Assenoff каза:

  Здрасти, Майк! Заявявам МС Офис 2000 про. В работата все още повечето компютри са именно с по-старичките версии на офис пакета. Дори вече знам за още един колега, който може би ще я чете (освен мен де). Всъщност, не ми е чак толкова необходима, та ако се намерят по-убедителни желаещи – направо им я харизвай на тях :).

  (Оф-топик) Трифон, да си знаеш за в бъдеще – на компютрите, които поддържаш, забрани навсякъде автоматичното тръгване и стартиране на външни устройства. Майкрософт са описали как става:
  http://msdn.microsoft.com/en-us/library/cc144204.aspx#nodrive
  http://support.microsoft.com/kb/967715

  (2ри оф-топик) Майк, има ли конкретна причина, поради която линка към първата серия да ти е с target blank? Щото поне лично на мен би ми било по-удобно да ми се отвори предишната ти публикация по темата в същия подпрозорец, а не в друго табче. След това лесно мога да натисна back бутона ;).

 11. Майк Рам каза:

  Хе-хе, тъкмо си мислех, че този стар Office никой няма да го пожелае 🙂
  Марио, по принцип правя така, че линковете към моите публикации да се появяват в същия прозорец / таб, а тези към чужди сайтове – в нов таб. В този случай просто съм пропуснал да маркирам правилно чек-бокса 🙂

 12. Майк Рам каза:

  Времето за първоначалните оферти изтече! Ето какво е разпределението на заявените книги дотук:

  1. „Building COM+ Applications Using Microsoft .NET Enterprise Services“ получава Павел Дончев (donchevp).

  2. „Писане на сигурен код (Writing Secure Code)“ отива при Владо Василев и библиотеката на initLab.

  3. „Всичко за Microsoft Office 2000 Professional“ получава Марио Асенов (Assenoff)

  4. „Microsoft .NET Framework – Приложно програмиране“ печели Трифон Атанасов

  Ралица Крумова си е пожелала две книги – „Програмиране на Microsoft Visual Basic .NET“ и „Visual C++ – поглед отвътре“, но ми се ще повече хора да получат книги, така че ще изчакам още малко да видим дали няма да има други желаещи за едната от тях.

  Остават още:

  „Microsoft Visual Studio .NET 2003 – Поглед отвътре“, „Microsoft Windows Security Resource Kit“ и „Технологии AxtiveX и OLE“

  Поискайте ги и могат да бъдат ваши!

 13. Божидар каза:

  Мераклия съм на последните две книги и веднага ще се обоснова защо. Майкрософт офиса е един продукт с много функции, с които с ръка на сърцето бих казал, че не съм запознат. Не, че когато не ми се наложи да търся нещо не се ровя в интернет, но си е друго да имаш книжле. И ако някой ми каже, че работи отлично с офис му свалям шапка, щото не е само да пишеш на word… Другата руска книга ще подаря на братовчед ми. Той сега учи много и определено ще му е полезна.

 14. Nezzo каза:

  Майк, много се интересувам от Visual C++. Точно сега съм първи курс програмиране и за първата ми сесия ми се изядоха мозъчните клетки да уча C++ от някакъв учебник за малоумници написан от лекторите. Пребродих IT отдела в библиотеката на университета за нещо свястно, но всичко беше издадено преди аз да се родя. А за съжаление такъв тип книги нови не са ми по джоба.
  Знам, че може да нахалствам след като предният път книгата за Че дойде при мен, но… си казвам това, което ми е. А оттам ти решаваш 🙂

 15. Майк Рам каза:

  Nezzo, няма проблем да получиш книгата за C++, особено щом ти е нужна. Божидаре, за съжаление, книгата за Office 2000 вече е обещах на Марио Асенов (виж коментара ми от по-горе), така че ако не се откаже, остава за него. Но другата книга няма проблем да я получиш 🙂

 16. Майк Рам каза:

  Гледам, че са излезли нови книги за MS Office 2007, които са по-актуални: http://www.mobilis.bg/articles/view/60760

 17. Майк Рам каза:

  Последна актуализация:

  1. Ралица Крумова получава “Програмиране на Microsoft Visual Basic .NET”

  2. Nezzo печели “Visual C++ – поглед отвътре”

  3. Божидар получава “Технологии AxtiveX и OLE”.

  И все още неизбрани остават:

  “Microsoft Visual Studio .NET 2003 – Поглед отвътре” и “Microsoft Windows Security Resource Kit”

  Поискайте ги!

 18. Ралица Янкова каза:

  искам ги !

 19. Майк Рам каза:

  Ралица, напиши коя книга искаш от тези, които са останали и ще я получиш.

Споделете вашето мнение!

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s