30 въпроса към себе си за отминалата 2020 г.

Лариса Парфентиева

Лариса Парфентиева е мой личен вдъхновител. Тя е автор на книгата 100 начина да промениш живота си, от която у нас са издадени две части. Всяка година тя публикува в профила си във Фейсбук 30 въпроса, които да си зададем в навечерието на новата година и с които да осмислим постигнато през изминалата. Интересното е, че всяка година въпросите са различни и по различен начин ме карат да гледам на това, което се е случило с мен и което съм постигнал.

Преди две години съм писал това за отминалата тогава 2018 г. А сега ми предстои да оценя 2020 – една година, която за повечето от нас е свързана с болести, ограничения и много загуби. Самият аз, точно в края на годината, преболедувах много тежко Корона вируса, така че за мен тя завърши с много неприятни усещания. Въпреки това, ако я погледнем под определен ъгъл и следваме въпросите на Лариса, може да открием, че все пак 2020 не е била чак толкова лоша година.

Ето ги и въпросите:

1. Как можете да опишете отминалата година само с една дума?

Тук няма място за съмнение: Ковид-19 е доминиращата дума на годината. Вирусът промени много в начина ми на живот и на работа, определи семейните почивки, на практика почти всички в живота ми, а и на всички хора около мен. Самият аз се разболях от двустранна пневмония и се наложи да вляза в болница, за да оцелея. Слава Богу, всичко отмина и вече се възстановявам успешно.

2. Кои са най-важните 3 мои постижения през годината?

Първо, започнах да се справям успешно с финансите си и да спестявам по малко пари всеки месец. Това за мен е голямо постижение, защото през последните години винаги съм бил в дългове към някоя финансова институция и винаги съм имал проблеми с парите.

Второ, успешно продадохме семейния апартамент. Това беше една грижа, с която се борихме почти година, но през 2020, точно в началото на първата изолация, успяхме да финализираме сделката, благодарение на моя брокер Билян Шенков. И в допълнение към първата точка, гордея се със себе си, че все още не съм посегнал на тези пари да ги харча за лични нужди, а планирам да ги инвестирам.

Трето, отдадох се на любовта си към барабаните и започнах да ходя на уроци, а за рождения ми ден, любимата ми Марги заедно с приятелите ми от Вокализирай това, ме подкрепиха финансово, за да си купя свои собствени барабани. Сега си имам комплект електронни барабани у дома и свиря на тях почти всеки ден. Това ме прави много щастлив!

3. Какво добро постигнах за здравето си?

Хм, тук е много трудно да отговоря. Заради заседналия начин на живот и Ковид епидемията, здравето ми много пострада. Може би единственият положителен резултат е, че спрях цигарите, но това беше заради пневмонията, с която ме дари вируса. В резултат на боледуването ми отслабнах с 10 килограма, но и това не е моя заслуга, а на вируса. Още повече, че откакто излязох от болницата, започнах полека да си ги връщам обратно. Надявам се, че все пак няма да се върна до онова тегло, което имах преди да се разболея. Научих се да ям малко по-малко, така че да не претоварвам организма си с храна.

4. Благодарен съм, че в моя живот влязоха тези хора:

Гаджето ми Марги. С нея се запознахме по-рано, но тази година имахме възможността да се опознаем по-отблизо, да си бъдем опора и подкрепа, да се дразним дори, но най-важното е, че благодарение на нея научих повече за себе си, усвоих важни уроци за живота и станах по-добър човек.

Миша, Милена и всички приятели от проекта Вокализирай това. С тях сме приятели от много години, но всяка година имам нови поводи да осъзнавам какви страхотни приятели са и колко е ценно за мен тяхното приятелство и тяхната подкрепа.

5. Какво не ми се получи, въпреки, че опитах?

Спортуването на първо място. В началото на година, както мнозина други, се мотивирам да ходя на фитнес, още повече, че имам удобна зала до офиса. Но после бързо ми минава желанието, а като затвориха залите, си имах и официално оправдание. Може би фитнесът не е за мен, но така и не успях да се заема с някакъв спорт, от който определено имам нужда и от здравословна гледна точка.

Книгата. Започнах да пиша книга, нахвърли доста материал като чернова, но нищо подредено не можах да извадя. Все още всички мисли и идеи са твърде разхвърляни и не знам дали и кога ще мога да ги оформя като истинска книга.

Подкастът. Роди ми се идея за подкаст. Днес всички правят някакви такива аудио-видео продукти и аз, барабар Петко с мъжете, реших, че имам добри идеи, които бих могъл да реализирам в подкаст. Само че се зарових в технически подробности (нали съм си малко перфекционист) и в крайна сметка нищо не стана. А като започнаха да въвеждат и ограничения в събирането на хора, още повече се демотивирах. Тази година съм си го сложил за основна цел. Да видим дали ще стане.

Обучения. През последните три години бях много депресиран от бизнес неуспехите си, още повече, че те до голяма степен станаха и причина за разпадането на семейството ми, че спрях да правя обучения и напълно спрях да мисля за това. Трябваше да мине доста време, да се подложа на терапия и да посещавам семинари, за да възвърна желанието си да преподавам и да ми хрумнат идеи за теми на нови обучения. Тук основната причина да не финализирам проекта са Ковид ограниченията, които се наложиха в страната и които забраняваха събирането на хора за обучения. Решил съм, че моите обучения ще бъдат сред свободни хора и на живо, за да усещаме по-добре емоционалната връзка помежду си. Щом сега не може, ще ги направя когато паднат всички ограничения. Не е спешно. Искам да бъде качествено и стойностно и ще го направя така. Няма да правя компромиси и няма да има онлайн форми.

6. Най-добрата книга за годината

Ха, това е много труден въпрос. Аз чета страшно много книги – както художествени, така и научни – така че е много трудно да си спомня всички, които съм прочел през годината, за да определя коя е била най-добрата. Тук по-скоро ще посоча книгите, на които обърнах специално внимание тази година. Чел съм ги отдавна, но тази година, разсъждавайки над живота си и подготвяйки материала за моята собствена книга, отделих три книги, които изчетох отново и анализирах с голямо внимание. Това са: „Силата на настоящето“ на Екхарт Толе, „Четирите споразумения“ на Дон Мигел Руис и „Проницателят“ на Анди Андрюс.

7. Най-добрият източник на вдъхновение за годината

Забелязал съм, че най-добри идеи и най-мощно вдъхновение получавам, когато съм сам и си разсъждавам на спокойствие. Често това се случва в леглото точно преди да заспя, а също така, когато се разхождам сред природата, например в някой парк. Признавам си, че телевизията също ми е източник на вдъхновение. Обичам да гледам сериали и често разсъждавам над поведението на героите. Това ми помага да решавам свои проблеми и ми дава творчески идеи.

8. Момент, който искам да се повтори

Един страхотен купон, който си направихме с приятели в Димитровград, Сърбия. Това започна да се превръща в традиция и много бих искал наистина да стане така. Беше чудесно преживяване!

9. На кого помогнах тази година?

Опитвам се да не помня случаите, в които съм помагал. За да не се изкушавам да си търся благодарност за това. И все пак: помагах на един нов колега да навлезе в работата. Мисля, че с това бях много полезен. Помогнах на Марги да създаде и да популяризира собствена страница във Фейсбук, посветена на Неврографиката. Помогнах да купим на всички мои приятели от „Вокализирай това“ страхотни подаръци за техните рождени дни. Може би трябва да помагам повече.

10. Какво ново научих за себе си?

Научих се да отстоявам себе си. Понякога ставам груб, но сега се харесвам такъв, защото съм истински. Преди бях твърде любезен, твърде много се опитвах да угаждам на другите и не бях искрен. страхувах се някой да не ми се обиди. Днес това не ме притеснява изобщо. Щом истината го обижда, това си е негов проблем. Аз съм все по-отворен, все по-истински и все по-откровен. Това харесвам в себе си.

Това, което не ми харесва, е, че може би не помагам на другите достатъчно. Когато някой ме помоли, се отзовавам, но рядко се сещам сам да предлагам помощ. Това е нещото, на което трябва да се науча занапред.

Това бяха първите 10 въпроса от Списъка на Лариса Парфентиева, които ми се сториха и по-значими. Затова на тях отговорих лично в този блог пост. Тя е публикувала още 20 в Инстаграм профила си, които само ще ви споделя тук, за да си помислите и вие върху тях. Аз имам своите отговори, но няма да ги публикувам.

11. Кое е най-доброто ми решение за 2020 г.?
12. Най-важната приятна изненада за годината?
13. От кой вреден навик се избавих?
14. Опишете изминалата година с една фраза.
15. Колко стана месечната ми заплата през тази година?
16. Какъв полезен навик придобих?
17. Най-важният спомен от годината?
18. Съжалявам, че изгубих толкова много време за…
19. Тази година за първи път…
20. Главната победа за годината?
21. Преоценка: в началото на годината за мен беше важно …, а сега …
22. На кой важен въпрос получих отговор?
23. Разговорът, който ми направи най-силно впечатление?
24. Най-главната ми ценност в този момент?
25. Най-важната покупка за годината?
26. Приключението на годината?
27. Какво ново житейско правило ми се появи?
28. За кои три неща съм специално благодарен на 2020 г.?
29. Осъществих ли някоя от своите мечти?
30. Моята най-главна задача за 2021 г.?

Успешна и щастлива да е 2021 г. за вас!

Публикувано на Лични и тагнато, , , , , , , , . Запазване в отметки на връзката.

Споделете вашето мнение!

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s