Да се видиш през очите на другите

Angry3Черно-бялото мислене, убеждението, че всички са се съюзили срещу теб, са признаци за това, че сме започнали да губим представа за себе си и за това как изглеждаме в очите на другите. Защитаваме упорито погрешните решения, които сме взели, заблудите, в които вярваме, противоречивите си мнения, гадните си навици и обидните думи, които сме изрекли, даже когато това очевидно причинява болка както на нас самите, така и на другите. Повечето от нас са склонни да обвинят другите за своите беди, забравяйки, че другите правят същото.

Неспособността ни да се видим през очите на другите е една от най-разрушителните слабости на човешкия вид, твърди Стийв Олсън в своя блог. Това е най-голямата пречка в разбирателството между хората.

Angry5В статията си Олсън дава примери за хора, които стремително разрушават своя живот, обвинявайки целия останал свят за това. Сигурен съм, че всеки от вас също може да се сети за подобни примери от своя живот с хора, с които е общувал, а може би и със самия себе си.

Не само отделните хора правя това на себе си, а понякога цели семейства, фирми, дори нации изпадат в дупката на черно-бялото мислене и създават вражди и войни, които понякога продължават с години и стигат до момент, в който никой не знае как да ги спре, защото никой не помни как са започнали.

Статията на Стийв Олсън можете да прочетете тук. Вярвам, че ще ви накара да се замислите.

Публикувано на Блогове, Духовност, Лични. Запазване в отметки на връзката.

3 Responses to Да се видиш през очите на другите

 1. Daggerstab каза:

  Единственото, което бих могъл да кажа е „Добро утро“, въпреки че е почти 23 часа. 🙂

 2. mikeramm каза:

  Ами, добро да е! 🙂

 3. kayovas каза:

  Ако човек загуби „представата за себе си“, това е спечелил всичко! Както казват в Дзен – който е нищо, може да бъде всичко. 😉

  И ако човек спре да се измъчва как го възприемат околните, ще спести много сили, защото това постоянно дебнене кой ни харесва и ако не не ни харесва, защо не ни харесва, е много изморително и заробващо.

  Факт е, че човек изразходва еднакво количество усилия за да бъде победител и да бъде неудачник. Хората, които искат да се чувстват неудачници го правят (полу)съзнателно, защото така им харесва и защото не познават друг модел на поведение.

  😀

Споделете вашето мнение!

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s