Седмичен блог дайджест – 11

Критикуваха ме, че дайджестът ставал все по-дълъг и скучен. На мен всичко, което съм цитирал досега, ми е било интересно, но сякаш наистина става дългичък. Този път съм се опитал да пропусна някои публикации, за които прецених, че ще дойдат в повече, но повярвайте ми – никак не ми беше лесно! Очаквам вашето мнение в коментарите.

Неделя, 27.06.2010

Започвам полека да разбирам защо на американците седмицата им започва от неделя. В края на деня почивката почва да омръзва и хората започват да мислят за работа. Поне при блогърите сякаш е така – интересното започва да се появява в неделя вечер.

Стефан Русев е публикувал интересни разсъждения за това какво искат клиентите. Дали умеем да ги изслушваме и да разберем какви са техните желания, дали можем да ги удовлетворим и дали решаването на техните проблеми е нашата цели или просто искаме да ни се разкарат от главата. А клиентите всъщност искат нещо много просто:

Клиентите искат да ги пуснеш в едно огромно поле с краставици и те да могат сами да избират кои краставици да откъснат: къси, дълги, тънки, дебели, узрели, зелени и т.н.

Йордан Матеев пък показва данни от едно изследване, според което българите са на едно от последните места в света по самочувствие като преуспели хора, въпреки че България е значително по-напред от много други страни по доход на човек от населението. Авторът предлага своя трактовка на този факт, но среща доста сериозни възражения от коментаторите.

Понеделник, 28.06.2010

Един бърз въпрос: какво знаете за Албания? Признавам си, че аз почти нищо не знам за тази страна, освен че едно време служеше за наш национален ориентир, че не сме ние най-изостаналата държава в Европа, а това е Албания. Боян Димитров е публикувал в блога „Пътуване до…“ един много интересен пътепис за тази балканска страна, изпълнен с любопитни подробности, които, вярвам, голяма част от вас не знаят. Снимката по-горе е от автора.

Даниела Соколова – LeeAnn пита дали сме се замисляли над въпроса: Какво ще се случи със семейството ми, ако се разболея от рак? и припомня, че ракът на гърдата е 100% лечим, ако се диагностицира навреме. Да, някои от нас ги мързи, други забравят, а трети си мислят, че точно на тях няма как да има се случи, но истината е, че нашето здраве и щастието в нашето семейство са изцяло в нашите ръце.

Ако си падате по политиката, предлагам ви статията на Комитата за гниещата държава и реформата. В нея той набърква истории от Народния съд, корупцията в Сименс, заменките, разбит апартамент и компромисите с принципите в емоционален призив към справедливост. Трудно ми е да усетя какъв би трябвало да бъде изходът от грозната картина, която авторът обрисува, но важното е, че статията провокира към размисъл.

Вторник, 29.06.2010

Вторникът започна с еротично-шеговития пост на Радо Бимбалов Музика за проникване, в който обяснява защо преди сексуалния акт е необходимо да се предразположи жената с музика, анализира най-подходящите музикални стилове за тази цел и разказва какво се случва, когато нямате никаква музика под ръка.

Събина Панайотова пък споделя впечатленията си от играта „Дарплей“, която проведохме в Клуб „Спри и помисли!“ и възхищението си от това да общува с десетгодишно хлапе.

Петър Стойков – Longanlon преразказва съдържанието на своята презентация Видове дивеч и методи за отстрел, посветена на коментаторите в блоговете. В типичния си шеговито-заядлив стил той за пореден път разбунва духовете, открили в описаните видове себе си и предизвика  бурни коментари както в блога си, така и в социалните мрежи.

Сряда, 30.06.2010

Империята отвърна на удара на Лонги в лицето на Николай Сисоев – Труден, който пък в сряда публикува своята класификация на видовете български блогъри. Естествено, голяма част от описаните автори в интернет бяха представени в критични краски, което доведе до нова вълна реплики на негодувание, обобщени в израза „Писна ми да ми слагат етикети!“ Аз пък искрено се забавлявах, защото в оценките и на двамата автори има голяма доза истина, както и солидна доза хумор и защото винаги ми е смешно да гледам как някой се взема на сериозно.

За успокояване на страстите ви предлагам пътеписа на Вили от Лондон, поместен в блога „Пътуване до…“ Този велик град винаги е предизвиквал смесени чувства в мен. Още от времето, когато Тодор Колев пееше „София, мой малък Лондон“ и си мислех дали Лондон е също толкова шумен и мръсен като София, та до момента, когато го посетих през лятото и умрях от студ и даже по принуда участвах в гей-парад 🙂 Въпреки това, има много неща, които ме очароват в него и предизвикват моето желание отново да се върна там.

Сряда беше денят на мъдростите тази седмица. Тук ще ви цитирам рецептите за красота на Одри Хепбърн от блога на жените, в които тя казва:

За атрактивни устни – изричай мили думи…
За красиви очи – търси доброто у хората…

разказа на Ради Кондаков „Урок по Айкидо“ за това как можем да противодействаме на агресията и старата арабска притча за отношението към предателите, която Атанас Янев е споделил в своя блог.

Четвъртък, 01.07.2010

July Morning! Кой не е посрещал слънцето на брега на морето, кой не е пял тази велика песен! Много постове се изписаха, поздрави и наздравици се отправиха. Аз най-много харесах поста на Ива Димова July Morning in the heart, която споделя:

Гледал ли си как огненият диск слънцето бавно се показва над морето, там където синевата на водата и небето се сливат? Чувството е изтръпващо до мозъка на костите. Величие, на което си свидетел. Седиш на скалите и се чудиш колко мъничък и нищожен си пред гледката на събуждането на цял един свят. Невероятна красота, която оцветява спомените ти. И се чувстваш благословен. Защото July е и благодарност. Благодарност, че живея, че дишам, че слънцето гали настръгналата ми от утринния хлад кожа.Че имам възможност да променя света. Поне моя свят.

Феновете на сериала „От местопрестъплението“ знаят кой е Хорейшо Кейн и вероятно много го обичат. Но може би малцина от вас знаят, че той все повече засенчва славата на великите екшън герои като Чък Норис и ББ. За да разсее неведението ни, Христо Радичев ни представя 13 малко известни факта за Хорейшо Кейн. Ето някои от тях:

 • Когато на Великден поздравяват Хорейшо с „Христос воскресе“, той пита: „Имате ли доказателства?“
 • Ако Хорейшо беше в Ню Йорк, а не в Маями, кулите-близнаци още щяха да са си там.
 • Цунамито в Чили е било предизвикано от единствената сълза, която някога се е отронвала от очите на Хорейшо Кейн, когато е разбрал, че любимият му пудел Жожи е починал.

Петър Събев пък е публикувал поредната доза невероятни изрази, по които търсачките изпращат читатели към неговия блог. Например:

izvestni ciganii, peugeot ламинирана серия, защо българия не е на европейско футбол, искаме кебапчета на старите цени, как да пиша znamena v skype, как да спечелим от тото, мисли за тъпотията на хората

и още много такива (че и по-хард 🙂 ) Коментарите също са ценни – ще се посмеете здраво!

Снимката на деня е от пътеписа на Любомир Колев за Флоренция, който е част от конкурса за пътеписи на блога „Разходка.ком“.

Петък, 02.07.2010

Петък също беше много смешен ден. Николай Стойнов е събрал култови цитати от Twitter от известни и неизвестни автори. Важното е, че са много забавни. Ето ви една малка доза за зарибяване (произходът и авторството им са указани в поста):

 • Аре, бе, кога ще пуснат социални помощи за красиви гении, че ми писна да работя?!
 • Никога не е късно да започнеш. Затова мисля да го отложа за утре.
 • Тежко е да си журналист, но все пак е по-добре, отколкото да работиш.
 • от толкова отдавна не съм правила секс, че не знам дали не са го променили.
 • Много често единственото, от което се нуждаем, не е любов, а – тоалетна.
 • Толкова съм фешън, че Стив Джобс ще направи специална презентация на която да ме представи
 • „Играйте покер с високи залози с най-добрите играчи на света!“-тъпи ли сте ве? аз искам да играя с най-СЛАБИТЕ играчи на света
 • Четенето на дългите постове в блоговете показва, че животът ти е по-скучен и безсмислен дори от този на техните автори
 • Всички, които ме познават, ме харесват. Останалите искат да се запознаем.

Ана Бако пък ни е приготвила една наистина неустоима оферта за най-новата услуга по нашето Черноморие – Строителен туризъм. Тя включва:

Само на българското Черноморие – в нови и НАПЪЛНО НЕЗАВЪРШЕНИ ХОТЕЛИ.
ЦЕЛОДНЕВНИ ЗАНИМАНИЯ за стягане и оформяне на фигурата.
Под ръководството на ОПИТНИ БРИГАДИРИ и инструктори.
БЕЗПЛАТНО ПОЛЗВАНЕ на всички уреди, машини и инструменти.
Храна, каквато със сигурност НЕ СТЕ ЯЛИ досега.
Плаж и КАСА БИРА в края на всеки незабравим ден.
Нощувка в ИСТИНСКИ ФУРГОНИ на първа линия до строежа.

Кой би отказал такова примамливо предложение? А? 🙂

Петъчната притча (освен онази, която аз публикувах за мнението на децата) идва от Натали, която е превела и публикувала Шестте грешки на човека, дефинирани от Цицерон. Част от тях са:

 1. Заблудата, че личният напредък се постига чрез потъпкване на другите.
 2. Склонността да се тревожим за неща, които не могат да бъдат променени или поправени.
 3. Твърдението, че нещо е невъзможно, защото ние не сме способни да го направим.

Останалите ги прочетете в Сайта на една жена.

Събота, 03.07.2010

Интересната статия на съботния ден идва от Йосиф Флавий. Той е млад човек, който защитава тезата, че човек винаги трябва да застава с името си зад всяка мисъл или идея, която споделя публично, с което обявява анонимността в интернет за безсмислена. Нали изказването на каквото и да е мнение, е резултат от определена лична позиция? Следователно

отказът на много хора да застанат зад мнението си с истинското си име и личност изразява единствено неуважение и неглижиране на позицията, която във всички случаи е собствена.

Много логично! Интересното е, че авторът, подобно на мен, е избрал да ползва псевдоним в интернет (неговото истинско име е Адриан Николов), но това е по-скоро маркетингов подход и не го прави анонимен, защото всеки може да види страницата „За мен“ и да разбере повече за човека, да види негова снимка или да се свърже директно с него. Анонимността, която Йосиф Флавий критикува, е онази, при която авторът се опитва да остане неразпознат и да изгради един друг образ във виртуалния свят, който е различен от неговата собствена личност.

Неделя, 04.07.2010

В неделя Боян Юруков прави ретроспекция на дискусията, която започна да се вихри в интернет пространството – Медии ли са блоговете? Според мен, въпросът е напълно безсмислен, преди да се даде отговор на два други въпроса: Какво е медия? и Защо питаш? Вторият въпрос, разбира се, е по-важен, защото зад него прозират мотивите и позициите на различните страни.

 • Журналистите се опитват да докажат, че тяхната работа е много специална, изисква специално образование и заплащане, затова те са медии, а блоговете, които се списват от необразовани аматьори, при това безплатно – не са.
 • Политиците искат да изкарат всички медии, за да ги вкарат под един закон и да ги контролират изкъсо.
 • Блогърите пък искат да си запазят свободата и да пишат каквото им е на сърце без да се съобразяват с никакви ограничения. Те не искат да робуват на корпоративни или политически интереси, не искат да знаят що е журналистическа етика (кой ли го знае това днес?) и да бъдат съдени за клевета, нито пък някой да им казва какво може и какво не може да пишат, когато излагат собственото си лично мнение.

Така че дебатът в този му вид е напълно излишен. По-важно е да сме наясно кой какво цели, за да можем да вземем решение за собствената си позиция. Аз, естествено, съм на страната на свободното слово.

Приятно четене!


Ако харесвате моите публикации и моята гледна точка, ако това, което публикувам, ви е интересно или забавно, за да си гарантирате, че няма да изпуснете публикация, абонирайте се за съдържанието на този блог чрез RSS фийд или по имейл.

Advertisements
Публикувано на Седмичен блог дайджест и тагнато, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Запазване в отметки на връзката.

16 Responses to Седмичен блог дайджест – 11

 1. danny:) каза:

  Дайджестът е чудесен и така, и преди 🙂

 2. longanlon каза:

  добра селекция днес 🙂

 3. Майк Рам каза:

  А ако знаеш колко готини неща съм изхвърлил!
  Няма как да стане много кратък, но сякаш е по-стегнат от преди.

 4. Майк Рам каза:

  Ще бъда много благодарен, ако някой го качи в Свежо. Аз по някаква причина не мога да го регистрирам – все ми дава грешка.

 5. Събина каза:

  Алабния ми е в топ 5 на нещата, които искам да видя, но не съм много навита да ходя сама, а хората все ме карат да ходя в Италия! И аз не знам защо! :Р

 6. Може да направиш и блог дайжест по месеци 🙂 .

 7. Точка каза:

  Дайджестът е много хубав като идея. Откривам тук интересни блогове и материали за четене, които иначе вероятно ще пропусна. Благодаря за което. 🙂

  А на когото му идва дълъг, да чете по диагонал. 🙂

 8. Ваня каза:

  И така ми харесва, имаш страхотна мисия. Защо се върза на longanlon? Нещо ме човърка за постовете зад борда.

 9. Майк Рам каза:

  @Анастас, това е добра идея, но не знам кой ще го чете. Трябва публикациите да са достатъчно стойностни и да не изгубят свежест цяла година.

 10. stefan.rusev каза:

  Майк, може от 4-те седмичните дайжести да направиш така, че ние да гласуваме за статиите и ще изберем най-готините за месеца и така ще публикуваш месечен дайжест на база на това гласуване. И така ще се види месец за месец и в края на годината, кои са най-четените и интересни статии. Но сие доста работа и време да се сортират и подредят…Ще помагаме.

  Би било интересно да има такава хроника за какаво се пише в бг блогосферата и какво ни вълнува и най-важното, кое най-харесваното. Ако имаш желание да станеш летописец на бг блоговете аз ще помагам с каквото мога 🙂

 11. Майк Рам каза:

  Хе-хе, „летописец“ звучи много отговорно… пред историята 🙂

 12. LeeAnn каза:

  Благодаря ти, Майк.

  А относно дължината на дайджеста – нали размера уж нямаше значение, какво само мрънкат 😉
  На който му е дълъг – да чете през ред 🙂 На мен така ми е добре, особено сега, когато нямам възможност да следя всичко сама 🙂

 13. Добър е списъкът наистина.

 14. Нина каза:

  На мен ми харесва както сега така и преди,но не бих желала да го съкращаваш

 15. Да, въобще не го съкращавай. Сега даже е по-добре.

 16. Pingback: Under The Radar « Vanya's Weblog

Споделете вашето мнение!

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s