Банка ДСК – реален социализъм в действие

Преди да започна историята, която искам да споделя с вас, трябва да ви кажа, че ползвам услугите на Банка ДСК, защото бях подведен от „много отговорни другари“, че банките, в които преди време си държах парите, ще фалират и Банка ДСК ми се видя най-добрата алтернатива, още повече, че живеех близо до нея.

Става въпрос за клон Люлин, който (както вече са се досетили по-умничките от вас) се намира в ж.к. Люлин в София. Опашката, която трябва да изтърпи човек няма аналог в друга банка. Не само у нас, а даже и по света! (По думите на самата управителка на клона, изпуснати пред последните клиенти, един час след края на работното време.)

Банка ДСК въпреки смяната на името (много оригинално име, между другото, за което имаше даже конкурс с награда) и приватизирането й, все още в очите на народа е добрата стара Държавна Спестовна Каса и като такава се ползва с уважение и авторитет сред по-възрастните ни съграждани, които продължават да пазят някакви парички за черни дни в спестовните си книжки и да си теглят пенсията по малко на гише, вместо да ползват услугите на банкомат.

Това е причината, поради която основната клиентска маса на банката (около 90%) са пенсионери и обратно – голяма част от пенсионерите на България не ползват услугите на друга банка освен ДСК. От своя страна, банката отвръща на любовта на клиентите си със същото – застаряващи служителки, които нито имат уменията (и желанието) да общуват вежливо с клиентите, нито пък имат техническата грамотност да се справят бързо с компютърната техника.

Като съберем тези две особености на банката и нейните клиенти, и добавим лошата организация на работа, получаваме най-красивото произведение на развитото социалистическо общество – опашката.

Във всяка друга банка (пък и не само в банките), когато започне да се появява тенденция към натрупване на много хора в опашки, се търси (и намира) организационно решение, което да ускори обслужването на хората, така че да не се създават опашки. Банка ДСК е много по-оригинална – те създават система за организиране на опашката!

Системата се състои от един киоск автомат, от който клиентът е длъжен да си вземе входящ номер, и от сигнализация с надписи и с дикторски глас, която обявява кой е следващия клиент на ред. Не искам да коментирам „гениалността“ на това решение да се обслужва опашката, вместо да се предотвратява, а ще се спра на самата реализация на тази система.

Когато влезе в салона, клиентът трябва да знае къде е машината за раздаване на номерца, за да си вземе такъв. Тя стои в един ъгъл и много хора не я забелязват. За щастие, бдителните граждани от опашката следят всеки новопостъпил клиент и вежливо му напомнят да си вземе номерче „и да не се прави на ударен, защото никой няма да му позволи да пререди другите“.

Дотук добре, откриваме машината. Лошото е, че процедурата по вземане на номерче не е никак проста, както бихте предположили вие. Вместо просто да натисне едно бутонче и да си вземе поредното номерче, злощастният клиент (пенсионер) трябва ясно и категорично да заяви по каква работа е дошъл тук преди да получи заветното листче. Това става с едно меню, в което различните дейности са разбити на на няколко основни категории, като обслужване на сметки на граждани, обслужване на сметки на фирми, обслужване на кредити и т. н. След като изберете основната си цел, се появява и второ меню, в което трябва и да я специфицирате по-тясно. Разбира се, текстовете са изписани с банкерски термини, така че нещастната бабичка нищо да не може да разбере. Добре, че се намира някой възпитан младеж, та я попита за какво е дошла и извърши операциите вместо нея. В крайна сметка, клиентът се сдобива с вълшебното листче и започва да си чака реда.

Тук започва голямото тюхкане, защото чакащите на опашката са обикновено към 30-ина души, а столовете са 6-7, което предизвиква яростна конкуренция сред чакащите от третата възраст. Щастливците, които успяват да се доберат до седящо място, блажено заспиват скоро, след като са се настанили, тъй като жегата в салона им действа отпускащо.

И тук започва интересното. Гласът на дикторката казва: „Клиент номер 127 да заповяда на гише 5“ и над гише 5 се изписва номерът на клиента и мига няколко секунди, за да го подсети да се засили натам. Всеки стиска нервно листчето с номера си в очакване да бъде произнесен точно той. Напрежението расте и колкото да не ви се вярва, усещането е като на Формула 1, въпреки че никой не се движи.

Проблемът, обаче, идва, когато след обявения номер 127 не обявяват 128, както всички клиенти очакват, а номер 351. Започват шушукания и подпитвания: „Тоя откъде се взе? Ама защо така объркаха номерата? А моят ред кога ще дойде?“ Смущението се превръща в бунт, когато на следващото повикване отново не обявяват очаквания от всички номер 128, а номер 503. Тук вече бабата с номер 128 не издържа и се втурва през ограничителната линия към първата попаднала й каса и започва гневно да вика: „Ама защо все ме пропускате? Нали аз трябва да съм на ред сега?“ Настава още по-голямо объркване. Всички клиенти започват възмутено да викат, касиерките започват да спорят с тях на висок глас, а нещастният човечец от охраната се опитва безуспешно да обясни на гневната бабичка и на възмутената тълпа, че измама няма, а просто компютърната система е направена така, но какво да се прави – компютри – можеш ли да ги разбереш? Накрая, след гневен крясък: „Ама моля ви за тишина, какво сте се развикали като на пазар!“ от касиерка с по-слаби нерви, залата постепенно утихва и само слабото жужене напомня, че все пак хората не са могли да разберат сложната логика, заложена в тази система.

За хора като мен, мистерията е лесно разгадаема, но за съжаление простосмъртните хора не могат да разберат гениалните идеи на програмистите и затова се чудят и се маят как така се получават тези номера, а в замяна получават искреното презрение на великите умове и званието „тъпия юзер“.

Механизмът е следния: номерцата се раздават наистина хронологично, т.е. хората биват повиквани в същия ред, в който са си изтеглили билетчетата, само дето номерцата имат различни стойности и това обърква хората. Самият номер не е пореден такъв, а е идентификатор, носещ в себе си информация за вида операция, която клиентът иска да извърши. Предполагам, че идеята на авторите най-вероятно е била да се води някаква статистика за това колко клиенти за различните операции идват всеки ден, която за съжаление, е била реализирана по възможно най-тъпия начин.

Първо, доста голяма част от клиентите (към 20% по моя преценка) не издържат изпитанието да чакат на опашката и се отказват. В резултат, след неколкократно повикване, техният номер се прескача и се извиква следващия. Но този номер обърква статистиката, защото човекът не е извършил планираната операция и най-вероятно си е изхвърлил билетчето на боклука.

Второ, както вече разказах, голяма част от бабите не могат да се справят с избора на правилната секция от менюто и затова човекът от охраната или доброжелатели от опашката им избират операция, която може да бъде и грешна, така че със сигурност има много номера, които не отговарят на реално извършената след това операция.

И трето, кому е нужна подобна статистика от входните билетчета, при положение, че всички операции се извършват на компютър и от там може да се вземе много по-достоверна информация за това какви операции са били реално извършени през деня?

Очевидно е, че системата за организиране на опашката борави с много друга информация, която не се изписва на билетчето. Какво им е пречило да си я пазят някъде в системата, а на самото листче да изписват един обикновен последователен номер и датата и часа на тегленето? По този начин всеки клиент ще знае колко човека има преди него, за колко време средно се обслужва един клиент и кога ориентировъчно ще му дойде и неговия ред.

Разбира се, всичко това има смисъл при положение, че наистина се стремим да организираме опашката, така че клиентите мирно и кротко да си чакат реда. Съвсем по друг начин стоят нещата ако си зададем въпроса: „Има ли някакъв начин да предотвратим създаването на опашки?“, но очевидно това не вълнува мениджмънта на Банка ДСК. 18 години след началото на демократизацията в страната и след като банката е вече частна, и е собственост на друга европейска банка, посещението в Банка ДСК е гаранция за връщане в миналото, в светлите години на социализма, когато опашката беше не само начинът да си купиш нещо или да получиш някаква услуга, а и начин за създаване и укрепване на социалните контакти.

Ако харесвате моите статии, моя стил на писане или гледната ми точка, за да си гарантирате, че няма да изпуснете публикация, абонирайте се за съдържанието на този блог чрез RSS хранилка или по имейл.

Публикувано на Простотии и тагнато, , , . Запазване в отметки на връзката.

78 Responses to Банка ДСК – реален социализъм в действие

 1. Майк Рам каза:

  Браво! Това, което си направил, е наистина похвално! За съжаление, точно в периода на „пенсионерския манифест“ е и периода за внасяне на социални осигуровки и точно тогава ставам ваш активен клиент 😦

 2. Майк Рам каза:

  Имам един въпрос към Грета или Станимир – не знам кой е по-компетентен да ми отговори. Става въпрос за електронно банкиране. Подадох си молба и вече трети месец нямам никакъв отговор. Служителката, която ме обслужваше, каза, че е пратила факс до централата и с това се изчерпват нейните задължения. Не че искам да критикувам, но това е още един пример как една услуга рекламирана, че се изпълнява за 3 дни, отнема почти 3 месеца дотук и най-вероятно никога няма да бъде изпълнена, ако не разбутам нещата.

  Все пак, ако можете да ми дадете съвет как да постъпя, ще ви бъда много благодарен! (Или пък да проведете друго обучение на служители, които са позанемарили работата си 🙂 )

 3. Станимир Стефанов каза:

  Имаш предвид „ДСК Директ“ ли? Не би трябвало да чакаш толкова, просто трябва да отидеш на гишето и да кажеш, че искаш да ти активират тази услуга. Моят „ДСК Директ“ ми го създадоха точно за 10 минути в Клон „Гео Милев“ (обичам от всеки клон, в който приема система за повикване на клиенти да си ми остане по нещо за спомен 🙂 ), а електронният подпис, т. нар. „сертификат“ ми го направи точно Грета във ФЦ София 3 на „Дондуков“ 5. Няколко дни по-късно вече ползвах услугата. Всъщност тя ще ти обясни по-добре и ще допълни, ако пропускам нещо.

 4. грета каза:

  не е възможно да чакате толкова………..Но , имам усеяането , че става дума за “ мулти кеш“ или греша? Това е фирменото банкиране . Защото банкирането за физически лица не става с изпращане на документи по факс. За да помогна ще ми е необходимо да знам малко повече .Какво точно желаете да разплащате в интернет , необходим ли е Ви е сертификат и.т.н

 5. грета каза:

  За Майк 🙂
  Ако сте собственик на фирма елате до офиса ще прехвърлим досието на ф-та и спесимените в нашия фин център, а когато дойде 10/то число само идвате оставяте платежните и си тръгвате, естествено подпечатани , на следващо идване си вземате копията , а от клона в люлин си правите извлечения :)( когато няма хора )ОК?

 6. Майк Рам каза:

  Благодаря за поканата! Ще ви се обадя лично.

 7. Princess каза:

  ;))) Аз харесвам Банка ДСК, може би защото ползвам интернет банкиране и някои добри техни продукти, но съм съгласна и за застаряващите клиенти и за застаряващите служители и за смотаната машинка за билети … Поздравления за блга Ви, който открих днес, допадна ми.

 8. Станимир Стефанов каза:

  Здравей, Princess! Чудесно е, че и ти се включваш в блога. Ще ми позволиш да отговоря на коментарите ти, нали?
  1. За интернет банкирането съм съгласен с теб – много добра услуга. Ако повече хора я използваха като теб и мен, опашките в клоновете на Банката щяха да са наполовина, а и не само там.
  2. За застаряващите клиенти и служители не съм много съгласен. Не отричам, че има много такива, но не са малко и младите хора – клиенти и служители на Банката. Не можем да се откажем от нашите дългогодишни клиенти, все пак това са нашите баби и дядовци, майки и бащи, но дейността на Банката е насочена най-вече към младите хора. Защото баба ми няма да седне да си плаща сметките през „ДСК Директ“ по Интернет, нито пък някой ще й отпусне 30 годишен ипотечен кредит, нито пък е тръгнала да си прави дългосрочни депозити (с нейната пенсия) или да инвестира в български и унгарски договорни фондове. Много са нашите корпоративни и бизнес-клиенти, може би повече и от пенсионерите (а те никак не са малко 🙂 ).
  Сигурно знаеш, че наскоро (на 10-ти март тази година) Банка ДСК смени своето лого от квадратното затворено (което често се тълкува като символ на консервативност и затвореност) с кръгло и отворено в горния десен край (символ на динамика и отвореността, което говори, че ние сме готови да запазим нашите ценности, но сме отворени и към бъдещите промени). Тъмно зеленият (по-мрачен) цвят на старото лого беше заменен от светло зелен (по-свеж и приятен) цвят, символизиращ новите хоризонти пред Банката, но беше запазен и малко от тъмно зеленият, за да напомня за традициите и досегашния път, който Банката е извървяла. Наклоненият (италик) шрифт на надписа „банка“ в логото също символизира динамиката и развитието и се възприема по-добре от младите хора, а шрифтът на надписа „ДСК“ е запазен, отново заради традициите. И още нещо, Банка ДСК е изцяло частна институция (няма нищо държавно в нея 🙂 ), собственост и част от унгарската „ОТП Груп“ и заедно с логото на 10-ти март трябваше да бъде сменено и името от „Банка ДСК“ на „ОТП Банк“, както направиха другите банки-членки на групата в Унгария, Словения, Сърбия, Хърватия, Румъния и Русия. Единстено Банка ДСК и ССВ (Църногорска Комерсиална Банка) Черна гора запазиха своите имена, пак заради традициите и дългогодишните си клиенти.
  3. Колкото до „машинката за билети“, ако е толкова „смотана“ защо започна да навлиза почти във всички институции на Запад? Защо работи в ОББ и Банка ДСК вече повече от 3 години? Защо започнаха да я внедряват и в поделенията на КАТ, НАП и общините у нас? Знам системата наизуст и мога да кажа, че тя работи чудесно и е невероятно полезна, ако се ползва правилно от служители и клиенти. Мога да дам десетки примери за клонове на Банката в София и страната, където системата работи перфектно и когато поради някаква причина възникне повреда, започва такова звънене на пожар да я оправяме, че не могат да се оправят с настаналия хаос там. Горчивият опит, който си добила със системата, се дължи на това, че си я плозвала в клонове, където/когато съотношението между работещите служители и чакащи клиенти е било много голямо в посока на клиентите. Няма как 5 гишета да обслужат бързо 50 чакащи клиенти. Не могат да ви обслужват и по петима клиенти наведнъж, просто няма как. Ще се повторя, но тук причината се крие във вътрешнобанковата инфраструктура, а не в системата за управление на клиенти.

 9. Георги каза:

  Напълно съм съгласен,че Банка ДСК е изпстанала в миналото.Днес в клона на гр.Златоград ми се случи следното:
  На четири гишета пред имаше трима човека и опашка!След мен влезе клиент явно познат на свободната касиерка/която провеждаше дълъг разговор по телефона/разговора бе прекратен и клиента обслужен.Замълчах.Когато дойде моят ред влезна друг клиент и вместо да се обърне към мен касиерката започна разговор с него.На човека му стана неудобно и я подсети че съм преди него,а тя му отговори , че вече го е набрала на компютъра.
  Питам се толкова ли е трудно да се изтрие набраното на компютара и по този начин да се спази редът на клиентите.
  Напълно съм съгласен с факта , че БанкаДСК въпреки реформите и компюризирането не се справя с качествено обслужване на клиентите.
  Не препоръчвам на никого да им става клиент.

 10. Станимир Стефанов каза:

  Уф, знаеш ли, на тази служителка от Златоград ще й се обадя лично, за да я поздравя. Когато обслужват клиенти, изрично задължаваме нашите служители, първо да питат клиентите дали са им роднини или приятели и ако са, да ги обслужват с предимство, ако не са – на опашката-а-а. По поведението й можем да съдим, че абсолютно всички служителки на Банка ДСК са като нея, от което следва, че сме ги обучили отлично. Браво на нас!
  А сега сериозно. Значи, наложило ти се е да изчакаш обслужването на още един клиент, който те е прередил? Колко дълго се е наложило да чакаш? 3-4 минути? А колко много супер-важни неща си могъл да свършиш за това време, изгубено в чакане в клона на Банка ДСК в Златоград! И това според теб е причина да не посещаваш повече клоновете на Банката? Дори даваш съвет и на другите да не го правят? Ами по тази логика, аз не трябва повече да пътувам със софийското метро, защото колко пъти вече машинистът ми затваря вратите под носа и се налага да чакам цели 4 минути до пристигането на следващия влак – по добре да ходя пеш от ж.к. Люлин до центъра (някакви си 8 километра, има-няма 2 часа и съм там). Сигурно не трябва и да влизам повече в супермаркета, защото клиент с пълна догоре количка ме е прередил и не иска да ме пусне, при условие че аз имам само хляб, четири кренвирша и парче сирене, и се налага да го чакам 3-4 минути повече (ще седя гладен, какво толкова)? Може би не трябва да си плащам и данъците, тъй като чакайки на опашката в данъчното някой „връзкар” ме е прередил? Сигурно е така, не знам. Относно банките, едно е сигурно – в България, като изключим Българска Народна Банка (не е търговска банка) и Банка ДСК (обслужва предимно роднини и приятели) има още 28 търговски и влогонабирателни банки, в които служителите са безгрешни, съпричастни, знаят и могат всичко. Имаш богат избор, така че дерзай! Колкото до мен, аз работя в системата на Банка ДСК, доволен съм от обслужването тук и за мен изборът е много лесен… Банка ДСК, я! :)))))))))

  P.S. Вече разбирам защо системата за управление на клиенти е толкова неефективна. Ами тя не прави разлика между роднини, познати и обикновени клиенти, лоша работа. Ще трябва да добавим още едно меню „За приятели” 🙂

 11. Зрител каза:

  Господин Стефанов, звучите наставнически.
  Вашият „лесен избор“ е пристрастен и не противостои като аргумент на Георги.Може би PR не е най-силната Ви страна… Вярвам, че не изразявате позицията на Вашия Работодател.
  Клиентите дефинират смисъла на организацията, която ви храни, а освен това голяма част от тях са нейни КРЕДИТОРИ. Не преставайте да имате това предвид.

 12. Станимир Стефанов каза:

  Но аз изобщо не се и опитвам да „звуча наставнически“! Нали това написах в горния пост? В България има 29 търговски банки, които една през друга се надпреварват да Ви привлекат като клиенти. Като не Ви харесва Банка ДСК – отидете при конкуренцията, след като смятате, че там служителите са съвършени и безупречни – никой не Ви е вързал за Банка ДСК. Но да твърдите, че заради един служител или един клон от Банката нищо не става е абсурдно. Все едно да твърдите, че ако в една ябълка има червейче, то във всички ябълки има и затова да не ядете повече ябълки, а да минете на круши.
  Никой не е съвършен – нито ние, нито конкуренцията, но поне се опитваме да бъдем. До колко успяваме – Вие клиентите ще прецените.

 13. tonini1313 каза:

  Господин Стефанов, тъкмо започнахте да ми харесвате, но последното Ви изказване е абсолютно тъпо и звучите точно като някои от смотаните касиерки на банка ДСК: като не ви харесва банката, отивайте на друго място. Много жалко, хората наистина ще отидат на друго място. Навсякъде се държи на любезното обслужване на клиентите, но не и при вас. По-добре се замислете…. и, да не ставате за PR

 14. Станимир Стефанов каза:

  Вече има голям риск да стана досаден, защото всеки втори пост в темата стана мой. Надявам се да изтърпите и този, а след това мисля да се откажа, защото така или иначе не ми е работа да ви убеждавам, че Банка ДСК е по-по-най, пък и никой не ми плаща за това.
  Относно горните изказвания – какво мога да направя? Да обещая, че служителите повече няма да правят така? Че повече няма да говорят по телефона докато вие чакате на опашката? Че ще ви посрещат от вратата с усмивка и ще ви водят за ръка до гишето, за да ви обслужат? Че на съгрешилата служителка от клон Златоград ще и резнем заплатата или направо ще я уволним? Че ще уволним и всички 40+ годишни застаряващи, но опитни служителки и ще назначим 20 годишни „манекенки“, току-що завършили университета, които да ви се усмихват мило и да повдигат невинно рамене, когато ги попитате нещо елементарно? Че ще прогоним и пенсионерите от Банката, за да не се налага да чакате на опашки в периода на раздаване на пенсиите? Не мога да ви обещая това, защото не ми е в компетенциите, не зависи от мен, а и не смятам, че има нужда да се случва. Грешите, ако си мислите, че в Банката не се държи на качественото обслужване и любезното отношение на служителите към клиентите. Длъжностната характеристика и морално-етичния кодекс са първите неща, с които новоназначените (а и не само те) служители се запознават. Имайте, обаче, предвид, че в Банка ДСК работят повече от 3000 (не, не съм прекалил с нулите) служители в 369 поделения (финансови центрове, клонове, филиали и банкови офиси, без да броим представителствата) в цялата страна. Това са повече от 3000 човешки характери, повече от 3000 човешки съдби, повече от 3000 по „хикс“ лични и служебни проблеми, които те имат за разрешаване… Как можем тогава да ги накараме всички те да се държат по един и същ начин, да бъдат еднакво любезни, еднакво усмихнати? Не, че не искаме това да стане, не, че не се опитваме да го постигнем, но е много трудно, а липсата на мотивация от страна на служителите го прави още по-трудно. Познавам работата им, знам с какви сложни програми работят, знам колко много банкови продукти трябва да познават, за да ви ги предлагат, а всеки ден излизат все нови и нови указания, с които трябва да се запознават (ако си мислите, че работата им включва само раздаване на пенсии, банкови карти и разговори по телефона – много се лъжете). Работят с пари (често и с доста големи суми) и всяка фалшива банкнота или липса на касова наличност те покриват от собствения си джоб. Да не говорим и за десетките различни клиенти, които обслужват всеки ден, за нормативите за време по които трябва да извършват всяка една банкова операция… Няма да сгреша, ако кажа, че „смотаните касиерки“ носят Банката на раменете си, а възнаграждението им често е доста далеч от това, което те реално заслужават. Аз на тяхно място не бих издържал и седмица, а те работят тази работа от години и според мен са достатъчно любезни.
  Посещавал съм клонове на други банки и там не съм срещал самата любезност. Ако се върнем на примера с ябълките и червейчетата от предишния ми пост е ясно, че червейчета има и в крушите, и в сливите, и в прасковите, и в кайсиите, но аз не ги захвърлям щом ги видя, а действам така: изваждам червейчето, обрязвам прояденото място и си доизяждам плода (разчитам на въображението ви за това какво искам да кажа 🙂 ). Как ще подходите вие си е изцяло ваша работа, не налагам мнението си на никого. Лично аз червейчета в ябълките не съм срещал.
  Аз не съм PR, не се и опитвам да бъда (пък и PR-ите на Банката не пишат по блоговете). Просто се опитах да ви представя моята гледна точка като клиент и служител на Банка ДСК. Явно не споделяте мнението ми, затова няма да ви убеждавам повече. Вярно, че и сам войнът е войн, но в този случай мисля, че няма смисъл да оборвам критиките ви и най-добре да отстъпя. Оставям на вас да решите дали ще останете клиенти на Банка ДСК или ще си изберете друга банка. Каквото и да изберете ви пожелавам по-качествено обслужване и много успехи!

 15. NooB_SaIBoT каза:

  Вярно е че когато го натовярят с сто неща и си има куп проблеми на главата на никого няма да му е до любезност , знам го от личен опит щото съм се занимавал с обслужване на клиенти и знам какво е…, от друга страна клиентите нямат вина за проблемите на служителите и имат право на нормално обслужване. ДСК определено има много да работи в това отношение и има късмет че клиентите й са инати – и въпреки недоволството продължават да се редят на опашки 🙂 .

 16. ХОНГИЛДОН каза:

  СТАНИМИР Е ПИЧ! НЕ ЗАЩОТО ЗАЩИТАВА СЛУЖИТЕЛИТЕ НА БДСК , А ЗАЩОТО КАЗВА ИСТИНАТА, ТАКАВА КАКВАТО Е. ВСЕКИ ИМА ПРАВО НА МНЕНИЕ И НА ОТНОШЕНИЕ И ВСЕКИ Е ПРАВ САМ ЗА СЕБЕСИ. КЛИЕНТИТЕ ПО ПРЕЗУМЦИЯ ВИНАГИ ИМАТ ПРАВО И ТОВА Е ТАКА НЕ ЗАЩОТО СА ВИНАГИ МНОГО КОМПЕТЕНТНИ, А ЗАЩОТО ВСЕКИ ИКОНОМИЧЕСКИ СУБЕКТ ИЛИ „ОБЕКТ“ 🙂 ЗАВИСИ ОТ ТЯХ. ПРАВИ СА КЛИЕНТИТЕ ДА НЕ ЖЕЛАЯТ ДА ЧАКАТ С ЧАСОВЕ, ПРАВИ СА ЗА ТОВА ДА ЖЕЛАЯТ ПО-ДОБРО ОБСЛУЖВАНЕ И ЗА МНОГО ДРУГИ НЕЩА В ТОЗИ СМИСЪЛ СА ПРАВИ. ПРОБЛЕМЪТ, АКО ИМА ТАКЪВ СИ Е В БАНКАТА. ДРАГИ МИ СТАНИМИРЕ ЩЕ ИЗДАМ ЕДНА ТАЙНА, КОЯТО ТИ ДОБРЕ ЗНАЕШ. ОБИКНОВЕННИТЕ „КАСИЕРКИ“ СБО-ТА ВЗЕМАТ НМД 450-500 ЛВ. КОЕТО САМО ПО СЕБЕСИ Е СМЕШНО И НЕМОТИВИРА СЪЩИТЕ ДА СЕ СТАРАЯТ ПОВЕЧЕ. ДРАГИ МИ Г-Н СТЕФАНОВ ЩЕ ВИ ИЗДАМ ОЩЕ ЕДНА ТАЙНА, КОЯТО СЪЩО ДОБРЕ ЗНАЕТЕ- ЛИПСВА НА МНОГО МЕСТА ПО ПОДЕЛЕНИЯТА ДОСТАТЪЧНО ПЕРСОНАЛ, А ТОВА МОЖЕ И СИГУРНО Е СЛЕДСТВИЕ ТО ПЪРВАТА НАША ТАЙНА. ТАКА ЧЕ НЕ ЗАБЛУЖДАВАЙТЕ КЛИЕНТИТЕ, ПРОБЛЕМЪТ Е В БАНКАТА И НЕЙНИЯТ МЕНИДЖМЪНТ НАЧЕЛО РАЗБИРА СЕ С ВИОЛИНА МАРИНОВА.

 17. Станимир Стефанов каза:

  Тези тайни не са тайни за никого, ХОНГИЛДОН. Имай предвид, обаче, че ако в София, Пловдив, Варна и Бургас заплатите, които ти посочваш са смешни, то в Стражица, Бобошево, Първомай и Златоград те са повече от прилични. Все пак толкова е и средната работна заплата за България. Според мен проблема не е в заплатите, тъй като и в другите банки не получават кой-знае колко повече, а в натовареността на служителите. Например в един от клоновете на Първа Инвестиционна Банка, който посетих преди време си имаха 2-3 кредитни инспектори, които се занимаваха само с кредити, 2-3 счетоводители, които извършваха само счетоводните операции и една каса, която се занимаваше само с броене и работа с валута. Когато трябваше да внеса сума по сметка просто отидох при една от счетоводителките, която ми изготви вносната бележка, разпечата ми я на принтер и с нея ме изпрати на касата, за да внеса парите. Така всеки прави нещо определено и отговаря само за него. А в Банка ДСК това не е така. Нашите „касиерки“ (СБО – Специалисти „Банкови-операции“) извършват вноски и тегления от сметки; издават, закриват, активират и раздават дебитни и кредитни карти; работят с българска и чуждестранна валута направо на гише; консултират и отпускат овърдрафти и потребителски кредити; откриват и закриват влогове и депозити, спестовни, разплащателни и фирмени сметки; извършват преводи по Бисера, Мъниграм и Рингс; извършват тегления от ПОС терминал; издават удостоверения и референции, извършват консултации по инвестиционните продукти (смесени депозити, български и унгарски договорни фондове), пускат по цели кочани с платежни нареждания на фирми, правят дневни извлечения от сметки на фирми, консултират и извършват всички промоционални продукти на Банката (ДСК Темпо, ДСК Спектър, ДСК Стимул и т.н.), работят със системата за управление на клиенти … и още много други неща, които не се сещам в момента. Или с няколко думи – имат работа като за петима, а получават заплата като за един. Всеки трябва да може и да прави всичко и накрая – нищо. Затова напълно нормално е в даден момент на някой от служителите да му избие баланса и да си изпусне нервите пред някой от ядосаните клиенти, които са им повишили тон. Трябва ли да бъдат обвинявани и наказвани за това? Не, не смятам. Не смятам също така, че г-жа Виолина Маринова – изпълнителен директор на Банка ДСК е виновна за всичко. Все едно да обвиним президента Георги Първанов за икономическото положение в България. Има си Управителен и Надзорен съвет на Банката, членовете на които са много по-големи от нас и по качества, и по заплата, така че ние най-малко имаме право да казваме кой е виновен и за какво.
  Колкото до мен, аз винаги предпочитам да разглеждам ситуациите и от двете страни (и като служител, и като клиент). В края на миналия месец се наложи да отида до финансов център „Калоян“ в София на Банка ДСК, за подмяна на една от дебитните ми карти, тъй като беше изтекла. Като служител спокойно можех да се обадя на охраната и веднага да получа достъп до гише, за да ми дадат картата, предизвиквайки недоволство сред чакащите клиенти, че съм ги прередил. Вместо това просто си изтеглих билет от системата за управление на клиенти за услугата „Получаване на банкова карта“, въпреки че в салона имаше повече от 30 чакащи клиенти, а работеха само 4 от 10 гишета. Излишно е да казвам, че бях извикан след 44 минути чакане и останах без обедна почивка, следователно и без обяд. Затова пък имах възможност да наблюдавам поведението на клиентите и служителите. Клиентите, въпреки видното недоволство по лицата им, търпеливо си чакаха реда и никоя от четирите служителки не си изпусна нервите, а напротив, бяха достатъчно учтиви с клиентите. Да, останах без обяд, но пък си имам дебитна карта, все пак не посещавам банковия салон всеки ден и няма опасност да умра от глад, пък и за мен е по-важно да свърша това, за което съм тръгнал, все пак :-).
  Уф, пак се увлякох, въпреки че изобщо не ми е работа да коментирам нивото на обслужване и проблемите на Банката. Занимавам се със системата за управление на клиенти и предпочитам да отговарям на въпроси за нея, а за останалото се надявам да се включи някой по-компетентен от мен :-).

 18. ХОНГИЛДОН каза:

  Съгласен съм с вас г-н Стефанов, натовареността на служителите в БДСК ЕАД е голяма. Едва ли ще прозвучи неистинно, ако заявя, че натовареността на еденица служители, като цяло в банковия сектор в България в БДСК е най-голям. Това разбирасе се обуславя от комплексността на обслужване. Разделянето или по точно казано специализирането на гишета по операции на този етап няма и не може да бъде направено, тъй като собственика ОТП Гуп налага този модел на обслужване. Подкрепям ви също за думите-„Или с няколко думи – имат работа като за петима, а получават заплата като за един. Всеки трябва да може и да прави всичко и накрая – нищо.“. Може би тук загатвате за това, че когато ти се налага да рзбираш от всичко правиш нещата непрофесионално. Разбира се аз ще чакам да пишете. Нма да решим всички проблеми и да изгладим всички противоречия, но в крайна сметка и не трябва защото няма да е интересно. Знаете ли, че съм присъствал на случаи, когато клиентите защитават служителите от нападките на други клиенти- много интересен феномен? Ако някой е недоволен или иска да му бъде помогнато във връзка с БДСК ЕАД нека ПИШЕ. ХАЙДЕ ЛЕКА НОЩ И АКО ВИ Е ЯД ПИЙТЕ ПО ЕДНО ЗА ЗДРАВЕ!

 19. Ivan каза:

  Predi nqkolko sedmici kandidatstvah za kredit v dsk. Sled kato parvo savsem nelubezno bqh prepraten ot edna ot kasierkite kum Greta Georgieva- krediten inspektor, bqh sa6to taka nelubezno posre6tnat i ot neq samata. Predpolagam, che slyjitelite imat mnogo rabota i sa prekaleno natovareni za da se darjat dobre s klientite si? Za tova mislq da im oblek4a rabotata kato ve4e ne sam tehen klient i se otkaja ot yslygite na bankata. Estestvenno ne bqh „odobren“ i ne mi beshe kazano po kakva prichina… Moje bi po su6ata, po koqto me odobriha i poly4ih kredita ot dryga banka- BUL BANK sedmica sled tova.

 20. грета каза:

  към иван
  Estestvenno ne bqh “odobren” i ne mi beshe kazano po kakva prichina…
  Задължително уведомявам клиентите , защо е отказан кредитът им. Това е невярно твърдение. Да случва се да не съм любезна по различни причини. Незнам тогава какви да били………., за което мога само да поднеса извинения на Г-н Иван.
  А, че не сте били одобрени за кредит – това означава , че не сте отговорили на дадено изискване на банка ДСК или не сте предоставили документ , който е бил необходим. Мисля , че се досещам за кой случай става дума. Ако, не греша за един ипотечен кредит………………………Ако, това сте вие държа да отбележа , че при вас имаше пречка от юридическо естество относно оценката на земята , която предлагахте за обезпечение…………………….така , че …………..въпрос на юристи………….ЯВНО ТЕЗИ В БУЛБАНК СА ПРЕЦЕНИЛИ , ЧЕ НЯМА ПРАВНА ПРЕЧКА В ДОКУМЕНТИТЕ ВИ , НО КАКТО ЗНАЕМ ЮРИСТИТЕ СА ДРУГА “ГИЛДИЯ“

 21. Диана каза:

  Банка ДСК – един месец чакам да ми се обадят и да кажат кога ще се извърши оглед на имота, предложен като обезпечение на ипотечен кредит. Още чакам! С другите документи няма проблем! НО……. Банка ДСК оставя впечатление у клиентите си, че няма нужда от повече клиенти, които да отегчават служителите и.
  Не за първи път искам кредит от ДСК. Винаги са ми отпускали, но човек трябва да бъде мнооооооооооооооооооооооого търпелив.

 22. Marin Gheorghiev каза:

  Клиент съм на ДСК от дете, когато родителите ми ми направиха първата спестовна книжка, а сега – на 76 години – сериозно съм намислил да си изтегля всички сметки и вече търся друга банка.Прочетох написаното до тук, картинката отдавна ми е ясна, клиент съм на клон“ Батемберг“ където средно се чака 45 – 90 минути, – Е, системата с номерата работи, има достатъчно столове за клиентите и повече от 30 гишета , но обикновенно работят само 1-2, а и те с доста помайване. На два пъти ми се случи да чуя изтървал нервите си клиент и – интересно – след виковетв работата някак се ускори…което показва че все още има нужда от остен но също така и че не може да се чака съвестна работа.
  Сега опитвам с “ Директ“ – само че след като свалих упътванията(цели 130 и кусур страници!) малко се съмнявам : пътувам често а те искат да работиш с един и същ РС и браузер!?…

 23. Майк Рам каза:

  Трябва да призная, че ДСК Директ е доста прилично направен софтуер. След триста зора докато го пуснат, сега се чувствам много добре – всички необходими функции ги има, софтуерът работи стабилно и засега (да чукна на дърво) нямам никакви проблеми с него. В сравнение с идиотщината FlexCube, която инсталираха в ПИБ, ДСК Директ е в пъти по-добър продукт. Което отново идва да покаже, че най-големият проблем във всяка банка (а и не само там) са хората.

 24. Maria Paspaleva каза:

  След месеш и половина разкарване и висене с часове в „Батемберг“
  вчера попаднах на този блог и прочетох всичко. Напразно защитавате служителите, но не ги и обвинявам че ни обслужват по този начин за 400 лв месечно – в тази банка мирише отгоре!
  Днес им изпратих следното писмо. Не се надявам на отговор…

  „Oт 21.07.08 се опитвам да проверя чрез Интернет сметките си в ДСК „Батемберг“ София напълно безуспешно – получавам неизменно “ грешно потребителско име или парола“, същия отговор и на телефонния номер !!!
  Днес – 12 септември 2008.- потърсих помощ в съответния клон на ДСК и за моя изненада получих съвършенно нова парола(без да съм я искала!) – Ако от тук – столицата на България – не сте в състояние да осигурите интернет банкинг какво остава за друга страна ?!
  – Предполагам, че е време да потърся банка с по-сериозно отношение към клиента.
  М.Паспалева“

 25. Станимир Стефанов каза:

  Към Марин Георгиев:
  Много жалко, че сте решил да си изтеглите сметките и да изоставите банка с 56 годишни традиции заради един проблемен клон. Това си е Ваше решение и няма да го оспорвам. Явно имате право.

  Към Мария Паспалева:
  Не се надявате да получите отговор, но аз ще споделя с Вас поне това, което ми е известно за ДСК Директ и личния ми опит с него. Когато Ви открият ДСК Директ получавате потребителско име, представляващо Вашето фамилно име, последвано от 4-5 цифрен номер (който вероятно е броят потребители на ДСК Директ до момента с фамилно име като Вашето) и временна парола, която сте длъжни да смените с Ваша собствена още при първото си влизане в ДСК Директ. Ако не сте го натравили в определен срок е напълно възможно да се е закрил акаунтът Ви автоматично като мярка за сигурност. Когато сте получили нова парола нищо не Ви пречи да си я смените с тази, която на Вас Ви харесва.
  Достъпът до ДСК Директ може да става отвсякъде. Няма значение в кой град или село сте и дали сте в България изобщо. Трябва Ви само компютър с Интернет и нищо повече. Можете да си проверявате наличността по сметките, да си правите извлечения, да си плащате комунални услуги и т.н. Единствено за превод от една сметка в друга или зареждане на ваучер за мобилен телефон се изисква сертификат, който можете да си носите на флаш памет или дискета, да си го инсталирате на компютъра с просто двойно щракване с мишката и въвеждане на неговия ключ за сигурност, а по-късно когато вече не Ви трябва да си го деинсталирате от браузъра на системата. Всичко това е описано на български език в помощния екран на ДСК Директ, а компетентна помощ безспорно ще получите и от операторите на Call Center-а на Банката.

  И към двамата:
  Сметките, които имате в Банка ДСК се водят към клона, в който сте ги открили, в случая финансов център Батенберг (пише се Бате“н“берг, а не Бате“м“берг :)))) , но от всеки клон на Банката в България можете да теглите, внасяте и да си правите справки по тях. Същото важи и за ДСК Директ. Банката ползва централизирана система. Така че вместо да ходите във ФЦ Батенберг и да чакате по 45-90 минути можете да отидете в друг по-удобен за Вас клон. Поне в София са над 80 на брой.

 26. Надежда Николова каза:

  Като клиент на въпросната банка, напоследък непрекъснато се сблъсквам с абсурдни проблеми почти във всички клонове. Предоставям и едно резюме на незабравимите ми забавни моменти:
  1. Нови служители, които направо си признават, че не разбират от операции с депозитни сметки.
  2. Тайната на банковите операции е чист мираж- често други външни лица, намиращи се в банката се оказват в прекалена близост до клиента, който е в процедура на обслужване.
  3. При вноска по срочен депозит, банков служител задава следният въпрос: „Желаете ли вносна бележка и анекс към договора?“ Тук зададените въпроси са просто абсурдни.
  4. Банката издава анекси с неясно, неточно и непълно съдържание- „Днес, 15.10.2008год. в гр. ХХХХ(липсва) между „Банка ДСК“ ЕАД, представлявана от ХХХХХ (липсва)- на Банка ДСК ЕАД…“
  5. Цялата процедура по реда на изчакване е парадоксална- чакаш примерно за вноска по сметка 20 минути с номер 110, в същото време забелязваш нов клиент, но с номер 400, който изобщо не е чакал 20 минутки, а веднага идва редът му, а след това, се оказва, че ти си обслужен от същото гише!
  6. Отиваш в банката като титуляр на сметки и искаш разпечатка за движението по наличните сметки, банков служител ти отговаря- „Имаме забрана да предоставяме подобна информация“ Упорстваш, търсиш си правата, а се оказва, че банката нямало право да предоставя информация на титуляр, относно наличните му сметки… Проблемът опира до Мениджър и се разрешава с неловко мълчание!
  7. Отиваш да довнасяш по срочен договор, а служителят ти отговаря: „Без да предоставите Договор, не може да извършите довнасяне“- Тук се сблъскваме отново с парадоксална ситуация, тъй като съм извършвала операции по довнасяне, без да се е налагало да предоставям Договора. Проблемът отново се разрешава или чрез мини скандал или чрез надхитряне- Просто отиваш в друг клон на същата банка, където се оказва, че при довнасяне няма нужда от Договор.
  8. Отиваш на място до Банков клон за повече информация по някой нов продукт и вместо да получиш адекватен и компетентен отговор ти предоставят едно листче с телефонния номер на „Кол центъра“ и ти казват, че въпросният телефонен център на банката е денонощен и че именно от там ще получиш отговор на въпросите си.
  9. Дори и да подадеш жалба, никога не получаваш писмен отговор.
  При всичките тези проблеми, все още съм клиент на БАНКА ДСК! БЕЗ КОМЕНТАР

 27. КЛИЕНТ каза:

  Проблемите описани от г-жа Николова са наистина реални.
  Относно т.1. Новите служители на БАНКА ДСК наистина не са в час с цялата система и се налага непрекъснато да провеждат телефонни консултации като по този начин се отнема от ценното време на клиентите. Относно проблемите, описани в т.2. и свързани с банковата тайна, наистина са характерни за част от офисите на банката, като визирам по- малките клонове на банката.
  По точка 3 и на мен ми се е случвало касиерка да ми задава неадекватни въпроси, свързани с документи, които по принцип задължително трябва да бъдат издавани от банката. Дори касиерка ми е казвала, че исканите документи се изхвърлят от клиентите, но това не е основание касиер да не издаде документ.
  А относно точка 4- проверих моите анекси- част от тях са редовни, а други наистина отговарят на описаните неточности- такива анекси се издават в клон на ДСК, намиращ се на Орлов мост, както и в клон на ДСК- гр. Балчик. Поне моите анекси с неточно съдържание са издадени от тези два клона на банката.
  Проблемите по точка 5 са до болка познати на всички.
  Т.6 е пълно безумие- Ако на мен ми откажат справка за движение по сметка или справка за наличните депозити, които съм доверил в Банката, лично бих информирал Прокуратурата и органите за Банков надзор!
  Т.7- С този проблем и аз съм се сблъсквал- липсва каквато и да било унифицираност и стандартизация м/у отделните офиси на банката и затова често се случва в един офис да изискват едни документи, а в друг офис други документи. Но да изискват изрично Договор при ДОВНАСЯНЕ и поради липса на такъв да откажат да вземат парите на клиента е направо смешно. Този проблем аз го интерпретирам като липса на желание за работа от страна на банковия служител. В такъв случай лично аз бих накарал банковия служител да ми направи отделен договор, да видим тогава дали ще демонстрира чиновнически инат!
  На проблема по т. 8 все още не съм попадал, но ако на мен ми се наложи да се информирам на място по някой банков продукт и ако служителят ми предостави за целта телефонния център на банката лично бих позвънял не на „Кол Центъра“, а на Началника на Вътрешен контрол на Банката като цитирам и името на служителя, който ми е отказал информация по банков продукт, при положение, че съм отишъл на място в банката и като подчертая, че същият служител ме е посъветвал да се информирам по някой от телефоните на банката.
  По точка 9 не ми стана ясно дали г-жата е изискала входящ номер.

 28. Станимир Стефанов каза:

  Ето и моите коментари по някои от точките:
  1. „Нови служители, които направо си признават, че не разбират от операции с депозитни сметки“ – ето ви го поредното доказателство, колко по-добре е да ви обслужват „застаряващи“, но опитни служителки, отколкото 21-годишни третокурснички от университета. Разнообразието от дейности, извършвани на гише в Банка ДСК не може да се усвои за месец. Пробвайте, ако не вярвате. Гарантирам ви, че на тяхно място и вие няма да изглеждате по-добре.
  2. „Тайната на банковите операции е чист мираж…“ – а няма ли в банковите салони табелки, на които пише: „Моля, изчакайте реда си тук!“ или нещо подобно? Каква е вината на Банката, че някои клиенти нямат елементарна култура и не желаят да спазват условията за конфиденциално обслужване? Това е все едно, когато теглите от банкомат и някой ви диша във врата, да обвините за това папата.
  3. „… “Желаете ли вносна бележка и анекс към договора?” Тук зададените въпроси са просто абсурдни…“ – и защо да са абсурдни? Пак примера с банкомата – когато теглите пари, след като си въведете желаната сума и ПИН-кода, не ви ли се появява меню „Желаете ли разписка? Да Не“? Ами може да не искате да си пълните джобовете с ненужни хартийки. Обърнали ли сте внимание колко са пълни кошчетата около банкоматите с изхвърлените от тях бележки? Ами хартията е скъпа и трябва да се пести, да се рециклира… пък, ако толкова държите на вносните бележки – поискайте си, никой няма да ви откаже.
  5. Относно парадоксалната процедура в посочения пример мога да дам обяснение. С номер 400 започват номерата от група „Обслужване на фирми – лева и валута“ и те се извикват с по-висок приоритет на някои гишета, където работят по-опитни служители, познаващи бизнес-клиентите си и банковите досиета на фирмите им. Така че тези гишета извикват първо номерата с 400 и някои други приоритетни услуги и едва когато те свършат, започват да извикват и останалите номера (това не означава, че другите гишета не могат да ви извикат междувременно). Това се прави, с цел винаги бизнес-клиентите да се извикват на едно или две гишета и от по-опитни служители, а не да се разпащат из целия салон и при служители с два месеца стаж.
  6. “Имаме забрана да предоставяме подобна информация” – забраната е само върху чужди сметки. Никой не може да ви откаже извлечение от вашите собствени сметки, по които вие сте титуляри. Така че тук по-скоро става въпрос за недоразумение.

  По точки 4, 7, 8 и 9 се надявам някой друг по-запознат да вземе отношение, но имам чувството, че коментара ми от точка 1 важи с пълна сила и за тях.

 29. Клиент каза:

  Уважаеми г-н Стефанов, абсурдно е банков служител да пита клиента дали желае АНЕКС към договор за срочен влог, КОГАТО СЪЩИЯТ Е ЗАДЪЛЖИТЕЛЕН СЪГЛАСНО ЧЛ.3! Вижте само какво пише в самия анекс:
  „Чл.3 Настоящият анекс се състави в два еднообразни екземпляра, по един за всяка от страните, отменя всички предходни анекси И Е НЕРАЗДЕЛНА ЧАСТ ОТ ДОГОВОРА ЗА СРОЧЕН ВЛОГ…“
  ЯВНО НАИСТИНА НЯКОЙ СЛУЖИТЕЛИ НА БАНКАТА НЕ СА ЗАПОЗНАТИ С ПРАВИЛАТА, ОПРЕДЕЛЕНИ ОТ ВЪТРЕШЕН КОНТРОЛ!

 30. Майк Рам каза:

  Този пост започна да прилича на махленска кавга. Много моля всички коментатори да спазват добрия тон и да бъдат конструктивни в критиката си.

  Господин Стефанов, разбирам желанието Ви да защитите името на банката, но не го правите по най-уместния начин. Първо, не е необходимо да отговаряте на всеки коментар (защото така се разпалва кавгата) и второ, отношението Ви към коментаторите (които, очевидно са и клиенти на банката), е обидно.

  Не може да използвате едно и също оправдание за всеки споделен случай – как можело от проблеми в един клон да си вадят заключение за цялата банка. Ами, първо, за много хора клонът, който ползват, е лицето на цялата банка. Никой няма да се премести в друг клон с надеждата, че там е по-добре. Направо ще сменят банката. И никой няма да се трогне от коментарите ви в стил „Прав ви път, като не ви харесва“.

  Второ, след като всеки коментар разказва за различен проблем в различен клон, очевидно е, че проблемите са навсякъде. Банка ДСК е една от най-старите финансови институции у нас и може точно поради това е и една от най-консервативните. Статии като тази, както и всички коментари, имат за цел да дадат обратна връзка към банката за мненията на нейните клиенти. Това е най-добрият начин ръководството на банката да разбере къде са слабите места в управлението и да се опита да ги отстрани.

  С Вашите коментари влизате в спор с всички участници и с нищо не помагате на банката, а напротив – сериозно увреждате нейния имидж. Съветвам всички коментатори да успокоят топката, иначе ще бъда принуден да затворя коментарите.

  В заключение, още веднъж ще изкажа задоволството си от продукта за електронно банкиране „ДСК Директ“, от който съм много доволен – добре написан софтуер, лесно разбираем и много удобен. Съветвам всички клиенти, които имат интернет достъп да се замислят дали да не започнат да ползват удобствата на електронното банкиране.

  Разбира се, и тук има проблеми с организацията. Услугата се пуска реално за няколко минути, банката обещава, че ще стане за 3 дни, а на практика аз трябваше да чакам цели два месеца. Мисля, че ръководството на банката трябва да организира някакви курсове по отношение към клиентите за своите служители, защото точно това е най-слабото място в тяхната професионална квалификация.

 31. Станимир Стефанов каза:

  Добре, съгласен съм за договорите и анексите, но с примера си визирах вносните и касовите бележки. Защото и аз преди време като теглих на гише по-голяма сума, служителката ме попита дали желая касова бележка и й отговорих, че не желая. За какво ми е документ, на който пише: „Честито! Вие изтеглихте ХХХХ лв. Благодарим Ви и заповядайте отново!“ 🙂 и който по-късно да изхвърля в кошчето. Винаги мога да си направя извлечение в ДСК Директ или на гише и да знам какво и кога съм теглил и внасял. Е, някои клиенти предпочитат да си получат бележката, лошо няма.

 32. Клиент каза:

  ДСК Директ е супер. За проблеми – тел. 070010375.Ако служителите са нови то ползваите този телефон. ДСК Директ се активира веднага след като служителя го регистрира и работи безотказно на всеки компютър, само сертификата трябва да се прехвърля, но за справки и плащания на сметки не е необходим. За да има толкова клиенти тази банка малко се съмнявам всички да са „балъци“.

 33. Клиент каза:

  Споделям мнението по отношение на ДСК Директ. За тази услуга бих написал „Отличен (6+) на Банката. Но за съжаление некомпетентността на банковите служители при обслужване на гише и проблемите описани от г-жа Николова продължават. На 05.12.2008 г. банков служител в клон „Дондуков“ отказва да извърши олихвяване на срочен депозит на падежна дата под претекст, че „лихвата не се вижда на монитора на компютъра и че единственият изход е да се поднови автоматично договора за същия период от време“. Вследствие на което БАНКА ДСК нарушава следните точки от Общите условия по срочните депозити : т. 4.1.1, 4.2., 5.1 и 8.2.1. Проблемът ескалира на ниво Мениджър и тихомълком се разрешава веднага.

 34. IVO каза:

  Za sajalenie ne moga da kaja ni6to hybavoza tazi banka i az .V Etropole re6avat da mi vdignat vnoskata ,ostavat mi 850 lv. i14 meseca da gi varna i re6ava inspektorkata Iskra da vdigne vnoskata parvo s 6lv. i sega o6te s 1.50 pitam gi i te otgovarqt 4e pri vseki kredit imalo RISK . PREPORQ4VAM DA NE RISKYVATE I 4AO.

 35. РАЗГНЕВЕН каза:

  Какво хубаво да каже човек за тия?!?!Злобно гледащи стари моми на гишетата,мъчейки се по всякакъв начин да те прекарат!!Все се заричам да не стъпвам там,но ми е най-близо!!!Ноооооооо-крайййййййй!!!!пак ме вбесиха днес-имах срочен депозит-изтече на 06,12 и реших да го изтегля-но неее!!!!Първо щели да ми сложат наказателна лихва,че несъм ги изтеглил точно на датата-бравоооо!!!ама не могат да ми ги дадат защото нямат пари!?!?-айде стига бе квае тая банка да няма 4000 лева???Просто не ходете там!!!!!!

 36. Майк Рам каза:

  Разбирам емоцията ви, но пак ще помоля да се спазва някакъв приличен тон. Моят блог не е място, където всеки може да плюе по всичко, което не му харесва. Идеята на тази статия, в крайна сметка, е да посочим на банката недостатъците в обслужването, за да ги оправят и да постигнат по-добро качество.

 37. drenov каза:

  В ДСК ме обраха! Нося карта,в която трябва да има 27-28 лв,на ул. Калоян 2,гише 3 ислужителката я прибра. Каза, че вече е невалидна(до 11.2008),но не пожела да я унищожи пред мен.Мразя ДСК … ВЕЧЕ !

 38. Pingback: TBM2 - Корпоративен блог - We Are The Shortcut…

Коментарите са изключени.