Минисагата е голяма работа!

Преди няколко дни публикувах един пост за новото ми откритие – минисагата – кратка литературна форма, в която се разказва някаква история точно в 50 думи. Оказа се, че предизвика интерес сред някои мои читатели, а мен направо ме засърбя като краста – хем искам да напиша нещо, хем не мога.

Оказа се, че не е никак проста работа – изисква много добро владеене на словото и умения за изказване на една и съща мисъл по различни начини, за да може да се включиш в ограничението от 50 думи. Нещо като хайку, само че в проза.

В предишния ми пост има няколко много добри попадения, написани като коментари. Ако на някой му е интересно, нека да го напише като коментар там или тук, или пък в собствения си блог, като не забрави да пусне един линк насам или към първия ми пост.

Ето и две от моите съчинения, които ми отнеха почти цялата предишна нощ. Не, че е върха на словесното изящество, но като първи литературен опит, аз си ги харесвам 🙂

Войнишка съпруга

Елизабет стоеше до прозореца скръстила ръце и загледана в дъжда, който тихо ромолеше по стъклото. Мислите й бяха отправени към съпруга й, който беше заминал на война някъде в Тихия океан. Тя не знаеше, че той бе загинал преди две седмици и бе “погребан” по стар моряшки обичай в морето.

***

Николай Коперник

Съдбата на Коперник била да бъде духовник, но в Италия се запознава с астрономията и тя остава неговата истинска страст. Той открива хелиоцентричната система, но не бърза да публикува революционното си произведение, страхувайки се да не последва участта на Бруно и Галилеи. Отпечатва го на 70-годишна възраст. Дни по-късно умира.

Публикувано на Лични и тагнато. Запазване в отметки на връзката.

11 Responses to Минисагата е голяма работа!

 1. Michel каза:

  Хубави са… поне на мен ми харесват 🙂

 2. Daggerstab каза:

  Бруно е роден пет години след като Коперник е умрял, а Галилей – след още петнадесет. Не че ми приличаш на човек, за когото разни дребни подробности като фактите биха попречили на една добра история…

 3. Класиката в жанра е:
  Той запали клечка за да провери има ли бензин в резервоара. Покойникът беше на 20 години.

 4. lyd каза:

  „Трима мъдреци в един леген
  тръгнали в морето в бурен ден.
  Ако здрав бе старият леген,
  разказ дълъг имахте от мен.“

  (това не е мое творение, а английска детска песничка. само 20 думи)

 5. Майк Рам каза:

  @Daggerstab: Ти от художествена измислица не разбираш ли? 🙂
  В интерес на истината, гледах един филм по телевизията за Коперник и там казаха нещо подобно на това, което съм написал, че за разлика от онези двамата, той е бил доста по-скромен в рекламата, защото се е страхувал. Аз съм го разбрал погрешно и въобще не си направих труда да проверя фактите. Но, както казваш ти, важен е разказа, а фактите са за историците 🙂

 6. Майк Рам каза:

  @Бого и Lyd: Благодаря за включването! Все пак, кратки форми има всякакви, но при минисагата трудното е, че трябва да го направиш точно с 50 думи – нито повече, нито по-малко.

 7. Николай каза:

  На мен доста ми допаднаха… както и жанра като цяло, но аз не съм добър литератор и навивам жена ми да напише нещо подобно. Когато е готово ще го пусна тук като коментар. А за напред бих чел с удоволствие още минисаги написани от Майк, тъй като (особено втората) съдържат и научно-популярни елементи 🙂 и човек научава по нещо ново.

 8. Майк Рам каза:

  Е, моите съчинения малко се разминават с историческата истина, както видяхме, но важното е, че идеята е интересна. 🙂
  Ще очаквам вашите попълнения, Ники! 🙂

 9. Системата е ХЕЛИОЦЕНТРИЧНА! Сагата си е сага, ама правописът също така не бива да се подценява, нали?

 10. Майк Рам каза:

  Приемам забележката. Оправено е веднага! 🙂

 11. Bia каза:

  много интересно 🙂
  ще опитам и аз!

Споделете вашето мнение!

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s