За майките, бащите и умението да обичаш живота

Оптимистът отива до прозореца всяка сутрин и казва:
– Добро утро, Боже!

Песимистът отива до прозореца и казва:
– Боже, пак е утро…

От известно време следя с голям интерес Сайта на една жена и съм се абонирал за техния RSS фийд, за да не изпусна нещо ценно. Не знам защо са го нарекли така, при положение, че авторките всъщност са не една, а няколко жени, но важното е, че всяка от тях публикува интересни и стойностни четива. Признавам си, че любимата ми авторка е Мелиса и от доста време съм си запазил някои нейни публикации, които ме трогнаха дълбоко. Сега реших, че е време да ги споделя и с вас, пък и цитирането в моя блог на нещо хубаво е най-сигурният начин да не го забравя или загубя. Надявам се да ви харесат и на вас.

Навремето публикувах един смешен пост , озаглавен Не пипай дъщеря ми!, в който един ревнив баща (като мен) заплашва потенциалния зет с тежка саморазправа, ако нещо лошо се случи на любимото му чедо. Мелиса пък е публикувала една трогателна изповед на бащата, който все търси и не намира нито достатъчно време, нито подходящия начин да обясни на дъщеря си колко много я обича и колко много се страхува от момента, в който тя ще порасне и ще напусне бащиния дом. За съжаление, животът тече неумолимо и всеки човек рано или късно поема по своя собствен път, за да създаде свое семейство и свой дом и неизменно идва моментът, в който родителите остават сами.

Понякога родителите се чувстват обидени или пренебрегнати. Някои дори очакват синовна благодарност и остават много разочаровани от това, че децата им не им отдават очакваната почит и уважение. Така усетих аз историята Да бъдеш майка и мисля, че подобно поведение е погрешно. Децата винаги гледат напред в бъдещето и мислят за своя собствен живот. Не бива да ги връщаш в миналото и да очакваш някаква благодарност за грижите, които си положил за тях. Те са твои деца и ти си бил длъжен да се грижиш за тях безкористно, с пълна всеотдайност и с много обич. Дали един ден ще се върнат при теб и дали ще ти благодарят с думи – това няма голямо значение. Най-важното е да са станали добри хора и да не спираш да ги обичаш с цялото си сърце.

Животът е като огледало –
ако му се усмихнеш,
ще ти отвърне със същото.

За звършек ще ви насоча към една забавна статия с приказки за различните зодии. Независимо дали вярвате или не вярвате сериозно в зодиите – прочетете тези зодиакални приказки, където с голяма доза хумор и ирония са обрисувани най-ярките черти от характера на всеки зодиакален знак. Особено много ми харесаха историите за Телеца и Козирога – познавам доста представители на тези знаци и мисля, че много точно са показани в тези притчи. Разбира се, не съм много доволен от приказката за Лъва – моята собствена зодия – но може би това е нормална реакция на човек, на когото са показали негативните страни на неговия характер. Все пак, не ги взимайте много насериозно – това са само приказки, нали? 🙂

Ако в края на деня се чувстваш като пребито куче,
най-вероятно цял ден си ръмжал.

Всички цитирани мъдрости са на Х. Дж. Браун, публикувани от Мелиса в поста й Такъв е животът.

Ако харесвате моите статии или моя стил на писане, ако това, което публикувам, ви е интересно, забавно или пък ви дразни, за да си гарантирате, че няма да изпуснете публикация, абонирайте се напълно безплатно за съдържанието на този блог чрез RSS фийд или по имейл.

Публикувано на Блогове, Мъдрости и тагнато, , , , , , , . Запазване в отметки на връзката.

6 Responses to За майките, бащите и умението да обичаш живота

 1. гравитон каза:

  Велико нещо е майчината любов, всеотдайност и саможертва за благото на детето и! Но просто такъв е живота, ако не беше така, нямаше да продължава живота!

 2. deni4ero каза:

  аз да си кажа честно – не очаквам благодарност от децата ми, когато пораснат за грижите, които съм се грижила за тях, Все пак, аз съм ги искала и моята работа е да се грижа за тях, да ги обичам и да знам, че са добре, да се постарая да станат Човек, а не да търся изгода от тая работа. Надявам се, никога да не им натяквам колко много съм жертвала за тях и какво би трябвало да правят. Ако сис върша работата добре, те сами ще усетят какво трябва да правят или чувстват. Хареса ми това, което казваш, че децата гледат своя си живто и гледат напред в бъдещето. Аз самата все исках да порасна и бързах за това. И виждам колко си прав в това изказване. Аз съм била така, за това и не бива да очакваме благодарности от децата ни. Много се разбъбрих 🙂

 3. Ali Todorova каза:

  „ВАШИТЕ ДЕЦА не са ваши деца.
  Те са синове и дъщери на копнежа на живота да съществува.
  Те идват чрез вас, но не от вас.
  И въпреки че са с вас, те не ви принадлежат.
  Можете да им дадете любовта си, но не и вашите мисли, защото те имат свои собствени..“
  Халил Джубран
  Харесва ми написаното от теб и напълно го споделям.
  С най-добри пожелания за изпълнен с радост и щедрост ден!

 4. deni4ero ако знаеш само колко си права! Майк това е много полезен материал!

 5. deni4ero каза:

  за кое, г-н Митев, съм права? Че се разбъбрих ли 😀 такава съм си 😀

 6. Maya каза:

  Наскоро гледах реклама на някакъв нов филм за една майка и трите й дъщери. Дори не запомних името на филма, но това, което ме впечатли беше посланието, което изтъкваха в рекламата и което за мен е много силно:

  На въпроса дали сме добри родители (независимо майка или баща), критерият за отговор е:

  „Ако сме се справили добре, децата ни от един момент нататък – нямат нужда от нас. И това, което ще продължи да ни сързва е само любовта помежду ни.“

  А в любовта няма везни, очакване за благодарност или каквото и да е очакване за реванш или задължения на деца към родители.

Споделете вашето мнение!

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s