Седмичен блог дайджест – 48

Седмичният блог дайджест все още е жив! Продължавам да събирам интересни блог-публикации, но от работа трудно намирам време да ги подредя и да напиша подобаващи коментари към тях. Затова и реших да не ги трупам по много, а да пускам по-кратки дайджести, в който да споделям с вас онези постове, които най-много са ме впечатлили. Дано така да успея по-лесно да ги подготвям! Приятно четене!

***

Още от началото на моята блогърска дейност се интересувам от въпроса що за животно е предприемачът. Даже си бях внушил, че и аз съм предприемач, тъй като се опитвах да реализирам някои свои идеи. Появиха се, обаче, доброжелатели, които надлежно ми обясниха, че предприемач е само онзи, който е взел пари назаем, наел е работници, които да реализират идеята му и накрая е продал фирмата си поне за 12 милиона долара. С други думи, аз нямам нищо общо с тях и не трябва да злоупотребявам с тази свещена дума.

Сега попаднах на статията на Поли Козарова С какво са по-добри от нас?, в която авторката разсъждава над други качества, които притежава истинския предприемач: той е човек, който търси решения, вместо да се оплаква; човек, който поема премерени рискове и човек, който не пада духом, когато начинанията му се провалят. Статията е много мотивираща и ми припомни една моя публикация от преди време: Не позволявайте на глупаците да ви повалят! Вярвайте в себе си и не се отказвайте от мечтите си!

***

Йордан Матеев също разсъждава над българската народопсихология, цитирайки резултатите от едно проучване сред страните от ЕС, в което се оказва, че ние сме шампиони в някои странни категории. Един от резултатите, който мен ме впечатли най-силно, е фактът, че половината от българите живеят с родителите си до 36 годишна възраст. Дали това не е още един признак за липсата ни на предприемчивост? В крайна сметка, за да стартираш нов бизнес или просто да започнеш свой собствен самостоятелен живот, не се ли изискват едни и същи качества?

***

В областта на интернет общуването и социалните връзки открих също интересни публикации. Димитър Цонев дава съвети за създаване на добро първо впечатление в интернет. Поговорката „по дрехите посрещат“ важи навсякъде – както в реалния живот, така и във виртуалния и съветите на Димитър са много полезни в тази насока.

Жюстин Томс пък насочва мислите на бизнес хората към това кой се занимава с техния имидж в интернет, кой е човекът, който представлява лицето на фирмата пред света и какви качества трябва да притежава той. Въпросите, към които тя насочва вниманието на фирмените ръководители, са добра основа за размисъл за избор на хората, които да водят комуникацията между фирмата и нейните потенциалните клиенти и партньори в интернет пространството.

***

Блогът на Павлина Върбанова е един от най-ценните за мен източници на информация за книжовния български език, засягайки често срещани казуси и примери от живота. Една от най-важните нови публикации, която открих там, е посветена на новите директиви за използване на учтивата форма. С две думи, учтивата форма е „Вие“ и винаги се пише с главна буква, независимо от броя на хората, към които се обръщаме. Признавам си, че досега имах илюзията, че учтивата форма може да се изписва и с малка буква, ако комуникацията не е твърде официална и ако не е ясен броя на хората, които се имат предвид. Сега разбирам, че това е неправилно. А защо трябва да пишем на правилен книжовен език, мисля, че няма нужда да обяснявам 🙂

***

Познавам лично Ивелина Димова и нейната страст към пътуванията. В нейния блог „On The Road“ можете да откриете много полезни съвети за евтини, но впечатляващи туристически маршрути, както и личните й преживявания от такива пътешествия. Днес ви предлагам един наръчник за пътуване до Истанбул – дестинация, която много българи избират за цел на своето пътуване. Аз самият от доста време се каня да посетя този мегаполис, още повече, че никак не е далече, така че тези напътствия на Ива ще ми бъдат много полезни, а вярвам, че ще бъде така и за вас.

Истанбул

***

Константин Павлов-Комитата е публикувал интересни спомени от времето, когато ходехме в казармата за по цели две години. Разказът, който ви предлагам, разкрива тайните на разпределението по поделения и трепетите на първите мигове в онова място, което се очакваше да те превърне в истински мъж. За мен този период беше също много важен – тогава за първи път се сблъсках с такава простотия, каквато не съм предполагал, че съществува и каляването на волята се състоеше предимно в това да я понасям и да запазя разсъдъка си. Постът на Комитата е много интересен и силно се надявам да има и продължение, както обещава.

***

Като си говорим за простотия, не мога да пропусна епохалното събитие по награждаването на Христо Стоичков с почетната титла „Доктор Хонорис Кауза“ на Пловдивския университет. Падението на пловдивските академици е толкова ниско, че някои достойни люде като д-р Цветозар Томов решиха да напуснат университета, за да нямат нищо общо с д-р Стоичков и хората, които му връчиха тази титла. Йордан Матеев цитира част от отвореното писмо на Цветозар Томов до ръководството на ПУ, което ме наведе на някои размисли:

 • Дали в такава ситуация отстъплението е най-правилната стратегия?
 • Няма ли начин да се води борба срещу простотията, вместо да я оставим да победи без никаква съпротива?

Честно да си призная, нямам отговор. Но ще се радвам, ако споделите вашите мисли по този въпрос.

***

Накрая, както винаги, завършвам с притча. Една приказка от Елин Пелин, озаглавена Ангелът на справедливостта, която Мелиса от блога „Позитивното“ публикува в деня на Архангел Михаил – денят, в който празнувам своя имен ден. Приказката е интересна, но на мен ми звучи малко страшничко, защото ангелът на справедливостта понякога е много жесток. особено силно ми се набиха последните думи на ангела:

Едно добро не се ражда, ако не се погуби едно зло.

Погубването на злото, обаче, става с насилие. Това не е ли пак зло?

Нека бъдем добри!


Ако харесвате публикациите в този блог, ако неговото съдържание ви е интересно или забавно, за да сте сигурни, че няма да изпуснете нещо важно, абонирайте се за съдържанието на блога чрез RSS фийд или по имейл.

Реклами
Публикувано на Седмичен блог дайджест и тагнато, , , , , , , , , , , . Запазване в отметки на връзката.

4 Responses to Седмичен блог дайджест – 48

 1. Michel каза:

  С две думи, учтивата форма е „Вие“ и винаги се пише с главна буква, независимо от броя на хората, към които се обръщаме.

  Не, не е така! Ако се обръщаш към един човек, официално, се пише „Вие“. Ако се обръщаш към много хора, официално или не, се пише „вие“.

  http://pavlinav.wordpress.com/2011/11/08/1-5/

  Прочети коментарите (включително и на Павлина), струва си…

  Освен ако някой не е решил да промени правилата, то правилото, което си запомнил от училище е вярно, и всъщност, ако напишеш „Вие“ оръщайки се към много хора официално, правиш грешка! 🙂

 2. Майк Рам каза:

  Истината е, че се подготвят нови правила на българския правопис и това е малко „изтекла“ предварително информация. последната дума (официално) ще бъде на експертите от БАН, когато излезе новия правописен речник, а реално винаги ще бъде на хората 🙂

 3. Pingback: Седмичен блог дайджест – 48

 4. Майк, радвам се, че попадам със скромния си пост в твоя блог-дайджест. Пожелавам ти реализираш всичките си смели идеи и предприемачески мечти 🙂

Споделете вашето мнение!

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google+ photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google+. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s