Добре дошли в София, (люлински селяни)!

Липсвах дълго време от София и от интернет и като се завърнах онзи ден имах много за наваксване. Вчера ми се наложи да пътувам няколко пъти насам-натам из София и това беше поводът за написването на този пост.

Когато пътуваш от „Люлин“ към центъра през тунела, на кръстовището на ул. „Вардар“ с бул. „Тодор Александров“ те посреща шарена електронна табела с надпис „Добре дошли в София!“. За тези, на които майчиния език не е български, табелата предлага същото приветствие и на английски: „Welcome to Sofia!“.

Това е добре. Всъщност, тази табела се появи няколко дни преди изборите за местна власт и в първия момент реших, че е поредната форма на предизборна агитация, която нашият любим кмет прилага към паството си и я игнорирах. Едва вчера в моя голям, но бавнозагряващ мозък се зароди коварният въпрос: „Защо, аджеба, табелата е поставена точно на това място?“

Колкото и да се мъчех да търся обяснения и да обсъждам с други, отговорът, който намерих, беше един-единствен: „Защото Супермен не смята „Люлин“ за част от София“.

Навсякъде по света подобни поздравяващи надписи се слагат на входните магистрали към града, за да поздравят гостите и туристите с „Добре дошли!“. Мисля, че подобна табела има и някъде по Цариградското шосе, но и тя се появява едва след като сте подминали „Дружба“ и „Младост“.

Наскоро, пак покрай кметските избори и в интернет пространството се заговори за „изчистване“ на София от селски елементи, за изграждане на един нов град само от чистокръвни арийци софиянци и за максимално ограничаване на правата на селяните в новия рай. Явно първата стъпка е започнала с дефиниране на границите на Ню София – обозначавайки „истинската“ територия на града, Непоклатимия показва ясно кои са нежеланите пришълци – жителите на крайните квартали, които съставляват повече от половината жители на София.

Излиза, че Вождът и Учителят на българския народ е адресирал надписа „Добре дошли!“ само към туристите, но не и към гастарбайтерите. Питам се дали наистина е възможно простотията да надделее и София да се превърне в заграден бункер, в който да се допускат само лица с доказан произход или това ще си остане литературна утопия?

Публикувано на Лични, Простотии и тагнато, . Запазване в отметки на връзката.

21 Responses to Добре дошли в София, (люлински селяни)!

 1. dzver каза:

  Тази табела при тежко задръстване свети „Задръстване“. Това й е функцията.

 2. Eneya каза:

  Говориш глупости. И то пълни. Преди да пускаш подобни реплики, вземи се поинтересувай защо и как, а не веднага да размяташ обвинения, епитети и заяждания.
  Това е.

 3. mikeramm каза:

  Съвсем ясно съм написал, че това са простотии, така че твоето твърдение, че пиша глупости с нищо не променя нещата. По-добре вземи та обясни на нас, простите хора „защо и как“. А, и къде точно видя обвинения, епитети и заяждания?

 4. Ариеца от София каза:

  всъщност, аз нямам нищо против тази табела
  ако може една бариера да сложат там и да искат визи, още по добре.

 5. soleflemsy каза:

  хехе хората как се палят обаче на тема кой и кой не има право да живее в София. Мен ако питате, не трябва да се ограничава никой да идва тук на базата на това къде е роден. Просто всеки трябва да мине едно просто тестче – въпрос А: каква музика слушате? въпрос Б: какви граници на обличането са приемливи за Вас ? въпрос В: имате ли навика да изхвърляте пликчето си с боклук през балкона? въпрос Г: можете ли да прочетете въобще шибания тест?
  нещо такова от този тип, без право на поправка:)
  и после всички ще са много по-спокойни, когато излизат на разходка в центъра.

  ммм веднъж да стана премиер:)))))

 6. ntpavlov каза:

  Точно в Люлин процентите за Бойко бяха най-високи, да не говорим за Банкя. Не виждам къде е логиката

 7. Rael каза:

  Само финалът е патетичен, иначе идеята за табелата като приветствен надпис за люлинци си я бива.

 8. nervousshark каза:

  На места могат и КППта да сложат.

 9. mindbolt каза:

  Абе, София винаги си е била бахти селото! Извинявам се на всички предварително! Има 100 хубави неща в София и още 100 000 такива, които осират пейзажа. Бъдете живи и здрави!

 10. Vani каза:

  Другата табелка е преди Окръжна болница (като идваш от Пловдив…или Младост). Обидни са надписите.

 11. Eneya каза:

  Извинявам се, бях кисела и като видях подобно твърдение, което е много свободно плякнато, просто си изтървах нервите и малко си го изкарах на теб. Сори пак.
  Иначе замислил ли си се защо точно има там табели? Обещавам, че и аз ще обясня защо са там, но искам твоето предположение. Абстрахирай се от предишното, то не е правилно.

 12. mikeramm каза:

  Енея, продължавам да не разбирам за какво твърдение говориш. Нищо не твърдя, само разсъждавам на глас (или на клавиатура) 🙂

  Не знам защо точно там са поставили табелите. Едното ми предположение е точно това, което написах – че някои хора смятат, че София почва от там. Едва ли е смислено, но на мен това ми е работата – да провокирам мисленето на другите с безсмислици и простотии.

  Друго обяснение би било това на dzver. Аз съм виждал надписа за задръстване, действително. Може би, като няма задръствания, са решили да лепнат този надпис „Добре дошли“, колкото да не стои празна табелата. Така или иначе, надпис „Добре дошли“ на 2 километра от центъра на София, ми изглежда не на място.

 13. Божо каза:

  Ми той Генерала се беше изказал, че ще направи София скъп град, за да не можели всякакви селяндури да живеят в него и така щял да реши проблемът с пренаселеността.

  Това явно е част от начинанието – да се сложи всеки на мястото му.

  Но явно капацитетът на военизирания мозък не е достатъчен да направи елементарната сметка, че пренаселеността идва от това, че работа може да се намери (почти) само в София. И че и да се вдигнат цените, като няма работа другаде, хората ще продължат да прииждат. Просто проблемът трябва да се реши на държавно ниво, а желание за решаването му няма.

 14. mikeramm каза:

  Божо, ще си позволя да не се съглася с теб за последното ти изречение. Мисля, че много проблеми могат да се разрешат лесно, ако хората просто вземат съдбите си в свои ръце и престанат да чакат на Царя, Генерала, Партията или Държавата да ги оправят. Време да се изправим и да си вдигнем гащите. Стига сме чакали все някой да ни оправя!

 15. Божо каза:

  Ами те хората не чакат, а прииждат в София…
  Други напускат България.

  Може да има дон Кихотовци , дето на всяка цена ще покажат чудеса от храброст и ще останат в провинцията, някои от тях даже могат да преуспеят.

  Но повечето действат по закона за (по/най)малкото съпротивление. И не можем да им се сърдим за това.

 16. Да де, ама и ариецът не е от София. И той, като много други софиянци, през уикенда отива по родните си места…

 17. Напълно отчаяна каза:

  Всички секяни на орди се местят в София. Това е безпрецедентен феномен в историята. София е град-държава. Останаха още 3 милн. за местене тука. Скоро и това ще стане, с каквито темпове расте миграцията. Ама защо и те не знаят. Няма земна сила, която да ги спре. Помощ! Няма ли кой да помогне? Аз нямам село, където да избягам. Инкогнито са – без адресни регистрации, безотчетни, безименни диви орди агресивни, антисоциални, нетолерантни, крадливи селяни. Зарязват триетажни големи къщи на село, само и само да са тука. Това е лудост! Защо го правят? Тези мръсни, некъпещи се същества със средновековен манталитет.

 18. Майк Рам каза:

  Напълно отчаяна, това твое изказване звучи доста фашистко. Надявам се да е само майтап.

 19. Паралия каза:

  Селяните да ни научат. Давам по 10лв. на час някои див селянин да ми обясни как да живея по новому без да се нервирам, че ми диша в врата, плюе пред вратата, паркира поне три коли на място за 5 или на детската площтатка щото като утъпка тревата сега не му е като на село. И най важното да има в писмен вид всички чалги за ги науча на изуст и да си ги пея нощем щото през стената се чуват лошо!

 20. Pingback: 5 въпроса за блогването към Майк Рам | Маркетинг буркан - блог за маркетинг, реклама и мениджмънт

 21. Ann каза:

  Всичко това ми изглежда диво комплексарско отклонение от истината – груби, диви селяни превзеха София. Като идват в София, да се държат подобаващо, а не като диваци от дивите гори тилилейски /откъдето и всъщност са/. В Люлин живеят и много хора, които са живяли в центъра на София или са си дали апартаменти в центъра на София за наем. Вие гледайте да култувирате диваците от селата, а хората от Люлин ги оставете на мира.

Споделете вашето мнение!

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s