Какви тайни крият българските блогъри?

Когато преди три месеца Пламен Петров разкри своите 10 малки (мръсни) тайни и започна поредната блогърска игра, не предполагах, че ще предизвика голям интерес сред нашего брата блогъра, но се оказа, че в нея се включиха много хора, споделяйки онези неща, които са сметнали за интересни и нестандартни случки, и които не че са някакви строго пазени тайни, но досега са били неща, за които не са обичали да говорят публично.

Дали блогването е променило отношението ни към онова, което сме смятали за твърде лично (и за тайна) досега или просто се опитваме да се „направим на интересни“ – не знам, но тази тема ми стана интересна и не само участвах със своите 10 тайни, но и се опитах да проследя всички (известни ми) участници в играта.

Открих много интересни и любопитни факти, които разкриват една друга страна на хората, които познавам чрез техните блогове. Беше ми любопитно да узная как един човек, който обича да споделя всякакви неща в блога си, всъщност е много срамежлив при разговори с хора; колко много от нас са правили опити да пишат стихове и после са се отказали, загубили вяра в таланта си; и това, че много блогъри притежават знания, качества и способности в области, доста различни от онова, с което се занимават днес и които не са успели (или не са посмели) да реализират.

Всичко това ме амбицира да се заема със задачата да събера всички по-интересни истории и да ги представя на по-широка публика. Не защото блогърите са особени и уникални хора, а защото те имат смелостта да разкрият публично своите недостатъци и „прегрешения“ от миналото, отърсвайки се от чувството за вина или срам и по този начин откривайки как случките от миналото са го формирали да станат личностите, които са сега.

Така се роди и тази електронна книжка – Какво не знаем за българските блогъри? (Техните 10 малки тайни), в която съм събрал „изповедите“ на 22-ма популярни български блогъра, които привлякоха моя интерес. Има и други участници в тази игра, чиито постове не успяха да намерят място в тази книга (тя стана доста голяма), но в нея съм поставил връзки към тях, така че картината да стане още по-пълна. А включените автори са (по азбучен ред): Ан Фам, Аспарух Калянджиев, Божидар Костов, Василена Вълчанова, Вили Фарах, Диана Кошеджийска, Димитър Н. Митев, Константин Павлов-Комитата, Майк Рам, Максим Кирилов, Милена Дреновска, Модерната вещица, Натали Тодорова, Николай Сисоев-Труден, Пламен Бочев, Пламен Петров, Поли Козарова, Радислав Кондаков, Стефан Русев, Стойчо Димитров, Събина Панайотова и Тихомир Димитров.

Не съм предполагал, че работата по едно такова малко издание е толкова много – да се свържеш с всички тези хора, да уважиш особеностите и претенциите на всички, да събереш снимки и биографична информация и то в разгара на лятото – всичко това ми отне много време и труд, но пък резултатът мисля, че стана много добър.

Вярвам, че тази компилация ще бъде интересна и полезна за всички читатели. Надявам се в тези „самопризнания“ да откриете и своите щуротии от детството, трепетите от пубертета и грешките на младостта, които не само че не бива да крием дълбоко в паметта си като срамни и недостойни постъпки, а трябва да си припомним с радост и да бъдем благодарни за това, че са се случили, защото благодарение на тях, ние сме станали хората, които сме.

Сваляйте я на воля и я споделяйте с приятели! Можете да цитирате този адрес – https://silvermountain.files.wordpress.com/2010/08/10-secrets.pdf – и да го поставите във ваши сайтове, така че книгата да стигне до възможно най-много хора. Тя се издава под под Криейтив Комънс лиценз, тоест може да се разпространява свободно без да се променя съдържанието, само за некомерсиални цели. Желателно е да цитирате моето име като автор на подборката и адресът по-горе, където тя е поместена за сваляне. Правата за ползване и цитиране на всяка една от включените публикации са според както е указано в блога на съответния автор.

Благодаря на всички участници за тяхната откровеност в блоговете им, за съгласието тези постове да бъдат публикувани в тази компилация, за отзивчивостта и помощта им при изготвянето на тази книга!

Приятно четене!


Ако харесвате моите публикации и моята гледна точка, ако това, което публикувам, ви е интересно или забавно, за да си гарантирате, че няма да изпуснете публикация, абонирайте се за съдържанието на този блог чрез RSS фийд или по имейл.

Публикувано на Блогове, Книги и тагнато, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Запазване в отметки на връзката.

18 Responses to Какви тайни крият българските блогъри?

 1. Longanlon каза:

  като гледам 22-мата, критериите ти за популярност не са много високи 😛

 2. Иван каза:

  Липсват доста наистина популярни личности

 3. Pingback: Tweets that mention Какви тайни крият българските блогъри? « The Man On The Silver Mountain -- Topsy.com

 4. Майк Рам каза:

  Популярността, всъщност е второстепенен критерий. По-важният е блогърът да е писал по темата 🙂

 5. Dimitar N. Mitev каза:

  Започвай да разсъждаваш по темата за следващата компилация :)!

 6. Анастас каза:

  Просто едно голямо „БРАВО“!

 7. Al-x4o каза:

  Ами да – работата по подобна книжка е изключително много. Както аз бях почнал да събирам материалите от blog challenge-а, където материалите бяха повече от 100, видях, че не е толкова лесно. Сега поне са само 20 и е по-лесно. Поздрави!

 8. Благодаря за реализирането на инициативата, Майк. По отношение на популярността – не сме с претенциите, че сме най-известните, просто сме откликнали на идеята на Пламен да споделим в блоговете 10 малки тайни за нас 🙂

 9. Ruslan Trad каза:

  Браво за книжката, вече я изтеглих. Интересно е да прочетеш факти за колегите ти блогъри. Направено е симпатично, без жълтини.Показва колко човечни са всички, включени в изданието. Браво, мога да си пожелая и аз да бъда популярен като тях:)

 10. Майк Рам каза:

  Благодаря, Руслан! Мисля, че си достатъчно популярен и ако беше участвал в играта, сигурен съм, че щеше да споделиш интересни неща за себе си. Може пък да направим второ издание след време, кой знае? 🙂

 11. Ruslan Trad каза:

  Не знаех за играта, явно съм блеел пак:)

 12. Pingback: Всички тайни накуп « Дидито и други руси неща

 13. Pingback: 10 малки тайни – Greatest hits | Богатство.net

 14. thunderstorm каза:

  И аз искам иксрено да благодаря на Майк за отделеното време и чудесната реализация на идеята.
  Много ми е любопитно защо е нужно да се ‘хващаме’ за конкретни думички вместо да си кажем – ето, това е нещо интересно, браво за инициативата. Популярни или не – има ли особено значение? Едва ли някой от нас има особени претенции, за да се натъртва точно на това. Аплодирам Майк и смятам, че се получи нещо качествено и интересно.

 15. Майк Рам каза:

  Благодаря ти, Вили!

 16. Браво, Майк! Аз така и не отговорих тогава на по(д)каната ти да разкрия 10-те си малки тайни, въпреки че написах текста и ми оставаше само малко да го пипна и да го пусна в блога си. Така че ако подновиш играта, сръчкай ме! Не държа непременно да вляза във втория том на книгата. 😉

 17. Pingback: Един префектен ден (за блогъри) | Blogatstvo.com

 18. Майк Рам каза:

  Мариана, тя играта не е спирана – всеки може да се включи по всяко време. Пък за втория том ще видим… 🙂

Споделете вашето мнение!

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s