Петя Кирилова и феминизма

Запознах се с Петя преди няколко месеца на един курс по управление на софтуерни проекти, който водех. След като разбрах, че и тя е „колежка-блогърка“, станах редовен читател на нейния блог BigHead с дългото поздаглавие where coffee, politics, and lipstick get equal consideration.

Момичето има стил и уцелва интересни и забавни теми, но трябва да си призная, че все пак повечето от тях са свързани със случки от личния й живот, а и написани на английски, леко притъпяват моя интерес (въпреки, че английският е език, който владея до съвършенство 🙂 )

Затова бях силно заинтригуван от новината, че Петя е започнала да пише нов блог, озаглавен отново на английски – Openly Feminist, – но пък за сметка на това списван на български. Веднага ми направиха впечатление две неща – първо, блогът има някаква определена тематика, което веднага го издига на по-високо професионално ниво, и в същото време има много широк кръг потенциални читатели. Второ, въпреки че Петя владее английския много по-добре от мене, смея да твърдя, че на български е още по-добра. Освен това, тонът и езикът, които е решила да използва, са доста по-остри и по-заядливи, което, според мен ще й гарантира огромен читателски интерес.

Не ме разбирайте погрешно – не съм привърженик на феминизма! За мен между феминизъм и фанатизъм няма голяма разлика. Освен това, като мъж съм пряко засегнат от идеологията на феминизма, която в най-крайните си изяви прокламира масово изтребване на всички същества, които имат между краката си нещо, което може да стърчи. Но блогът на Петя предлага един критичен и саркастичен поглед към начина, по който мислим за себе си и за противоположния пол, към клишетата, с които ни заливат медиите, което само може да ни бъде от полза.

Пожелавам успех на новия й блог и се надявам, че читателската му маса няма да бъдат само „отчаяни съпруги“, а и мъже, които виждат в жената нещо повече от „мутреса“, „кукла Барби“ или домакиня, очакваща съпруга си боса и бременна пред телевизора в кухнята.

Публикувано на Блогове и тагнато, , . Запазване в отметки на връзката.

20 Responses to Петя Кирилова и феминизма

 1. Eneya каза:

  Заинтригува ме, сега ще го огледам блога. 😉

 2. myciandi каза:

  Ох. „Не съм привърженик на феминизма“, удебелено. Aren’t you a pussy. 🙂

  Петя Кирилова е жена, не момиче.

 3. Майк Рам каза:

  Май нещо ще се флеймим, а? 🙂
  Наричам я момиче, защото за стари хора като мен, всички млади жени са момичета.

 4. myciandi каза:

  Няма да се флеймим! И от моята гледна точка хората на 55 са старци, но не ги наричам така. (Без значение е дали ти се обиждаш от „старец“, или не.) И въобще не става дума за безсмислена политическа коректност. Просто да наричаш зряла жена „момиче“ звучи, нарочно или не, снизходително.

  Простено е само на толкова дъртите, че чак сенилни хора, които и без друго са расли, когато е било съвсем в реда на нещата да викаш на която и да е жена „момиче“ и да я пощипваш по задника, когато ти се прище.

 5. Майк Рам каза:

  Уважаема госпожо,

  текстът, който сте написала, си е жив флейм. В него се съдържат множество обиди срещу моята скромна личност, които очевидно са написани нарочно и съзнателно. За щастие, не се обиждам лесно (само сменям тона с по-официален 🙂 )

  Вашето поведение е ярък пример на това, което наричам „войнстващ феминизъм“ – да се явявате като адвокат на човек, който нито Ви е молил, нито има нужда от Вашата защита. Предполагам, че този пост ще предизвика и други войнствени коментари срещу мен, но ще го приема стоически – няма да си сменя пола заради това.

 6. myciandi каза:

  Е, айде сега, обиден, флейм, аз – войнстваща феминистка, той – стоически търпи. 🙂 Не сте толкова изнежен, личи ви.

  Кое е обидно? Да не сте на 55? Не ви личи! Старец? Не сте. Сенилен? И сенилен не сте! Да не би да щипете жени?!

  Сега сериозно. Коментарите ми нямат общо с Петя. Все едно за коя жена става дума. Обясних защо е обидно и толкоз. Който разбрал, разбрал.

  Пък ако исках да има общо с Петя, щях да попитам как така хем Петя, като феминистка, според вас е фанатичка, хем има нещо интересно за казване. Обаче не питам.

 7. razmisli каза:

  Марк, защо смяташ, че между феминизма и фанатизма няма разлика. Кой е казал, че феминистките търсят да изтребят съществата от мъжки пол (вероятно не само човешките, но и животинските, на същия принцип на който в Атон дори и женски котки не се допускат). Ако си чул такова нещо то ще е сигурно от мъж роптаещ срещу феминизма напосоки слепешката, а не от самите феминистки. Аз съм феминистка и много обичам мъжете и се надявам да не бъдат изтребени 😉

 8. razmisli каза:

  ПС (ако искаш, обедини този коментар с предишния). От феминизма мъжете също печелят, дори и в леглото.

 9. Майк Рам каза:

  Името ми е Майк, но предполагам, че Марк е печатна грешка. 🙂

  Феминизмът ми прилича много на борбата за права на негрите. Докато са онеправдани, и едните и другите се борят за равни права. В момента, в който ги постигнат, почват да се борят за надмощие и отмъщение. Затова в Америка са стигнали дотам, че ако погледнеш накриво някоя жена или негър, веднага могат да те осъдят или за сексуален тормоз, или за расизъм.

 10. pierrot каза:

  И мен ме заинтригува и ще го погледна ( въпреки, че се потя да напиша мини-сагата, която искам… ). Феминистките са страшно интересни жени, а и това, което видях ме заинтригува. Малко е воинстващата, което навява асоциации с едни жени, които се събират всяка последна събота на „Баба Яга“, псуват „Диема“ че предава футбол и проклинат онова ребро ( имало вируси моля те ). Но тя за момента не е такава… Ще видим 🙂

 11. razmisli каза:

  Да, имах предвид Майк, извинявай 🙂
  Е, ама зависи какво значи „погледне накриво“ – може и да имат право. Ако мен някой ме погледне накриво няма да го съдя, бих го съдил например ако ме уволни защото „не му пускам“. И защо феминистките да са виновни в случая, ако съдът е този, който определя присъдата.

  И аз си записах блога на Петя и ще следя коментарите… Искам да разбера и другата гледна точка. До срещи там.

 12. bozho каза:

  @myciandi – много странно ми прозвуча това, че „момиче“ било обида!?
  Като знам, как 40 годишни дами казват „момиче като мен“, или „аз, само момиче да отида…“ и други в тоя дух, май нещо просто обичаме да се заяждаме 😀

 13. Ще ми се да поразсея с хумор назряващата кавга.
  Да си спомним на това място за една от формите на феминизма- комунистическата еманципация.

  Веднъж някакъв активист изнасял лекция на тази тема пред няколко бабички. Накрая ги запитал дали имат въпроси. Една от тях веднага му „отпрала“ един въпрос:
  – То всичко туй убаво, ама аз така и не разбрах като какво е то туй манципацията?…
  – Бабо, много просто е, бе- при еманципацията жената е отгоре, а мъжът- отдолу…
  – Аааа, тъй ли?! Чи то и по- рано го имаше туй, ама му викахме шадраван сикиш!

 14. Alex Zvezdev каза:

  ще му хвърля и аз едно око… така е и с феминиските, с 1 око си остават… 😉

 15. Майк Рам каза:

  Така, предизвикахме читателския интерес, сега остава Петя да го оправдае, предлагайки ни нови и интересни публикации. Вярвам, че ще успее. Благодаря на всички читатели и коментатори!

 16. Ели каза:

  Да си ми жив и здрав, начи. Може да си ограничен мъж, виждащ феминистките като „зли, фригидни кучки“ (:Р), но да покажеш на хората толкова прекрасен блог, заслужава награда. How about a goodnight kiss? 🙂

 17. Gordana каза:

  „За мен между феминизъм и фанатизъм няма голяма разлика. Освен това, като мъж съм пряко засегнат от идеологията на феминизма, която в най-крайните си изяви прокламира масово изтребване на всички същества, които имат между краката си нещо, което може да стърчи.“

  Това е част от идеологията на сексистите или нисък удър да се профанизира феминистката кауза за равностойност. Не мога да повярвам че подобен ментален профил хора от мъжки пол съществува в 2008 година. Чиста екзотика. Днес всички жени са феминистки щом се възползват от правата издействани от феминистките в началото на миналия век. Да виждаш в жените около себе си кастраторки може да говори само за параноя, или съвсем ниска интелектуална и емоционална култура. Когато ти идва порив да си изразяваш мнението си, не чувстваш ли потребност първо да проучиш темата? Поне когато минаваш през библиотеката следващият път, погледни рафта -ФИЛОСОФИЯ- в раздел Феминизъм.

 18. Майк Рам каза:

  Много обичам, когато надъхани, озлобени мъжемразки ме наричат „сексист“. Войната продължава! 🙂

 19. Pingback: » Мъжки свирки и женски футбол Из думите на един мим…

 20. Pingback: Един свеж ден - компилация :)

Споделете вашето мнение!

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s