Изгубената българска музика. Част 2 – рок

Фоноекспрес

Продължавам да ви припомням позабравени песни и изпълнители, които не заслужават тази съдба. Може да се каже, че в сравнение с естрадните певци, българските рок-групи оставиха по-трайно наследство в съзнанието ни (а и в медиите) и днешните млади хора познават доста добре музиката на Щурците и Сигнал, но има и други добри групи, които отдавна прекратиха своята дейност и може би поради това изпаднаха в забвение.

Българската рок-музика се отличаваше от западните си посестрими с това, че не беше толкова твърда, агресивна и бунтарска. Трудно ще намерим у нас сред групите от 70-те и 80-те аналогии на Deep Purple или Judas Priest. Въпреки това, песните, които правеха нашите групи, имаха своята стойност и своето място в нашите сърца. Сега ще се опитам да ви припомня някои техни парчета.

Група LZ не са съвсем забравени, главно поради това, че Силвия Кацарова поддържа активна солова кариера и до днес, но в по-ранните им записи имаше едно по-романтично и по-групарско усещане. Не мога да скрия, че LZ бяха една от любимите ми групи, а музикантите, които минаха оттам, оставиха своя отпечатък в сърцата на верните почитатели на българския рок. Предлагам ви една от запазените марки на на LZ – дует, но този път партньорът на Силвия е Милчо Кацаров.

LZ – След лятото

Група Турбо имаха кратко, но ярко присъствие на българската рок-сцена. Те, всъщност, бяха доста опитни музиканти, някои от тях започнали своята кариера в LZ. Успяха да издадат само две плочи, но пък за сметка на това имаха много хитове. Един от първите им успехи беше и тази песен:

Турбо – Не се влюбвай

Импулс бяха една група с голям потенциал, но с доста объркана стилова ориентация. От мелодичен рок преминаха към хеви метъл, а певецът Наско Георгиев стана по едно време водещ на фолклорно предаване. От дългите им лутания останаха малко спомени, но за щастие сред тях е и тази прекрасна балада:

Импулс – Ако ти си отидеш за миг

Тук е моментът да направя и едно лирическо отклонение и да ви призная, че като млад имах желанието да стана музикант и участвах като певец в една училищна група, наречена Експеримент. За съжаление, професионалният ми път пое в друга посока, но пък от тази група излезе Андро Стубел, който създаде групата Екзитус, популярна през 90-те години. За тях ще разкажа по-късно в специален пост, а тук само искам да спомена, че докато бяхме още Експеримент и никому неизвестни, една от песните, които редовно изпълнявахме, беше точно „Ако ти си отидеш за миг“ на Импулс.

Другата хитова песен в нашия репертоар беше едва ли не химн в родния ни град. Не знам дали защото беше наистина много хубава, или защото авторът й – Митко Щерев – беше наш съгражданин, но и пеенето, и слушането й винаги ни доставяха огромно удоволствие.

Диана Експрес – Синева

Една група, която създаде много хубави песни и която, за съжаление, наистина малко хора познават, беше Фоноекспрес. В енциклопедиите пише, че са стажували в Диана Експрес. Възможно е – то и името им напомня за това, а лидерът й Юксел Ахмедов, освен, че беше доста добър вокалист, беше и изключително талантлив изпълнител на клавишите. Школата на Митко Щерев вероятно си е казала думата.

Не знам дали заради възродителния процес, при който на Юксел му смениха името, или заради „демократичния процес“, но групата престана да съществува в края на 80-те и повече нищо не чухме за тях. Тъжното е, че тяхното творчество е много трудно откриваемо (освен една архивна плоча на Балкантон, която пазя като очите си), но пък аз успях да намеря една великолепна песен тук:

Фоноекспрес – Не наричай навика любов

Друга група, която съвсем изчезна от света, бяха Кукери. Те не свиреха точно рок, но смятам, че мястото им в моето представяне е тук, сред другите групи. Те не бяха от най-популярните а и мисля, че прекратиха съществуването си доста рано, защото моите спомени за тях са много бледи. Все пак, Кукери бяха интересна група и тук ви предлагам тяхната най-популярна песен, а може би и единствената, която може да се намери в мрежата:

Кукери – Отвори ми

Завършвам с една истинска класика за времето си – едно от първите истински рок парчета в нашия ефир – могъщо, енергично и завладяващо:

ФСБ – пак ще се прегърнем

Приятно слушане и гледане!

Ако харесвате моите публикации и моята гледна точка, ако това, което публикувам, ви е интересно или забавно, за да си гарантирате, че няма да изпуснете публикация, абонирайте се напълно безплатно за съдържанието на този блог чрез RSS фийд или по имейл.

Реклама
Публикувано на Музика и тагнато, , , , , , , , . Запазване в отметки на връзката.

30 Responses to Изгубената българска музика. Част 2 – рок

 1. Bruno Dante каза:

  здраво Майк.за съжаление не съм чел 1-част на „Изгубена Българска музика“ но не бих се съгласил с теб с много от споделеното поради в част 2 неточности и пропуски които са според мен доста важни в случая.не бих искал да коментирам твоето виждане за характера и формата на рока в Бг по онова време за което говориш,както и твоето пристрастие към този или онзи изпълнител,но не мога да започна от там ,че съзнателно или не пропускаш едни от най важните и емблематични оркестери в Бг поп-рок.започвайки от Бандараците примерно.пропуснал си и може би най добрата според мен ранна БГ-рок банда Сребърните Гривни,старата Тангра/с Косио/,пропуснал си Лира /един перфектен рок оркестер,ядосвам се че си пропуснал с и Пловдивският Паралел 42 /а не този паралел 42на великият Марк Кинг/.пропусал си и Златни Струни разбира се но за тях не съжалявам не е голям пропуск че си пропуснал и формация Фактор,но да не споменеш Вили Кавалджиев ???това вече не си го обеснявам …освен ако не коригираш нештата в Бг-рок парт 3.успех.

 2. morrt каза:

  Още един опит? 🙂
  http://www.zdravei.bg/videos/id_5469/title_Tyrbo-Zelenijat-kesten/
  http://www.vbox7.com/play:6a878da4
  http://www.vbox7.com/play:91372ac5
  моята любимка – http://www.vbox7.com/play:3835f2e6
  и нещото, без което казармата щеше да е още по-голям ад:
  http://www.vbox7.com/play:806ad8d1

 3. Майк Рам каза:

  Bruno Dante, коментарът ти звучи много странно (както и повечето ти коментари досега). Моля те, опитай се да пишеш на нормален български език, за да става по-ясно какво искаш да кажеш.

  Колкото до селекцията – ами това е музиката, с която аз съм отраснал и която е оставила траен спомен в мен. Затова я споделям и с моите читатели. За групи като Бъндераците и Сребърните гривни само съм чувал, но те са творили преди да се родя и е съвсем естествено да не съм ги слушал.

  Този пост не е енциклопедия на българската музика, а споделяне на лични спомени. Единствената група от твоя списък, която съм слушал и която много харесвах, беше Паралел 42, но за съжаление, нищо не можах да намеря в сайтовете за споделяне на клипове.

  Всъщност, смисълът на тази серия от постове е точно в това, че има много хубава българска музика от миналото, която постепенно изчезва и се загубва и в много случаи това е безвъзвратно. Мисля, че в ситуации като тази е по-добре да се опитаме да запазим и да популяризираме тези песни като наше национално културно богатство, вместо да преследваме „пиратите“ за нарушаването на някакви измислени „права“. Какви права, когато песните потъват в тотална забрава?!

 4. Гонзо каза:

  LZ и аз ги помня и когато видях, че е излязъл диск с техни парчета, веднага го купих! Парчето на Импулс го помня, имам и някакъв спомен за скандали след разпадането на групата и претенции за името. Май по някое време Импулс бяха хеви-метъл банда. За ФСБ няма какво да говорим! Останалите групи ги помня от телевизора, без да ги свързвам с конкретни песни.

  Бруно, макар че Сребърните гривни са свирили даста преди да се родя, имам техни парчета и според мен те заслужават отделна публикация. Даваш ми чудесна идея, само да видя как да вкарам звук от грамофона в компютъра… Майк, няма да се загубят, докато се намират работещи грамофони 😉

 5. Майк Рам каза:

  Гонзо, прав си, макар че грижата за грамофона си е допълнителна задача в днешния забързан живот и моят отдавна събира прах. А изкуството да прехвърляш записи от плоча на компютър още не съм го овладял. Пробвах няколко пъти неуспешно и се отказах. Мисля, че си трябва по-специална техника, която нямам. А плочи при мен – стотици!

 6. Bruno Dante каза:

  Майк,твоите читатели за твое най голямо съжаление сме и ние,тези които помним все още Бег­ейският поп/рока от 68 до преди 90 та или порано.както ти казах не коментирам твойте емоции и пристрастия,не си виновен че си се родил когато си се родил,затова ти казах за Сребърбите Гривни разбира се,питай … ти ако ти не си чувал за тях,но ако си чувал за Импулс неможе да не си чувал за Вили Каваладжиев примерно.за Паралел 42 от Пловдив не този на Марк Кинг е ясно че ни ги знаеш,но ако пишеш за Изгубена Българска музика поне би трябвало да се запознаеш с материяла по подробно,иначе за мойте набори изглежда малко нелепо,ееее за теб и твойте па и по младите може и да си експерт… за моят български,оххх сори Майк понякога пиша от работната площадка а както виждаш тя е едва ли не в тръстиката,понякога от друго место ,но макар и от 23 години да не живея в България се опитвам да подържам някакво ниво.
  p.s. за плочи/Майк имам стотици винили и отдавна съм се отказал да ги броя,но си купих наскоро оше един грамофон който трансормира направо от винила в МП3 формат ,та няма нужда от излишно губене на време ,иначе CD-формат хмм последно се опитах да систеамтизирам фонотеката си 2006 тогава се оказа че само рок проге,хеви,пънк ,спейс/ниу ейдж и т.н. както и ,джаз всякъв стил плус фиужън фънк са над 3200..класика отделно ….а има и български дискове предимно етно и малко поп…..

 7. Супер материалче Майк! Пак сипа сол в Раната – Благодарско 🙂

 8. Майк Рам каза:

  Имам и още (сол) 🙂

 9. bozho каза:

  Щях да пиша за „Паралел 42“, но видях че Bruno Dante ме е изпреварил.

  Друга група, от която излязоха много големи музиканти беше „Златни струни“, но те много не бяха допускани до радиото и телевизията, за съжаление. Всъщност „Сигнал“ са преки наследници на последната им формация, само че замениха твърдия рок с мелодичен.

  „Тангра“ беше също интересна група, преминала през 3 формации, всяка от които различна и интересна по свой начин.
  От там излязоха Стенли и Чочо Владовски, мир на праха му.

 10. Rock каза:

  Приятели, тази музика хич не е забравена. Погледнете например тук: http://bulgarianoriginals70s-80s.blogspot.com/

 11. Майк Рам каза:

  @Rock, благодарение на усилията на хора като теб, наистина имаме възможност да опазим малкото, което е останало. Твоето дело е похвално За теб и твоя блог ще напиша специален пост по-нататък.

 12. George May каза:

  Здравейте приятели,
  Здравей Майк,

  Случайно попаднах на тази страница в която пишете за хубавите наши рок групи, които имаха свой стил – малко по различен от западния и оставиха почерк и спомени на цяло едно поколение. За сажаление живота ги прасна и много малко групи останаха да саществуват.
  Понеже пишете, че не може да намерите никакъв материал на „Паралел 42“ аз реших да ви пиша, тъй като сам бивш певец и китарист от групата и изпях и записах почти всички песни на „Паралел 42“ в „Радиото“. Казвам се Цветан Георгиев, но от 25 години живея в Скандинавия и понеже съм Георгиев а групата се казваше „May Band“ ме наричат GEORGE MAY. Така ме познават в музик бранша, пак и на мен ми харесва (Цветан не могат да го произнесат). От 16 години живея в Норвегия (близо до Осло) с моето Балгарско семейство. Никога не сам спирал да свиря и да въртя жици(само за един месец ми пропадна ангажимент за тези 25 години – и се почувствах като пенсионер). От 10 години имам Entertainment Agency – „MAY MUSIC PRODUCTION“ която снабдява с музиканти и артисти едни от най-големите круиз кораби в светa а също и хотели и кораби в Норвегия. Аз сам единствения който започна да продава Български музиканти на най-колямата корабна компания – „Royal Cribbean Cruise Line“. Благодарение на таланта на тези нашите колеги авторитета на Българския музикант бе популяризирана и на най-големите круиз компаний които до тогава предпочитаха Американски, Английски, Австаралийски и Канадски музиканти говорещи майчин Английски.

  Миналата година събрах някои снимки и записи които имах тук в Норвегия от „доброто старо време“ и ги сложих в „My Space“. Там ще видите някои снимки на „Паралел 42“ от концертни турнета а също и някои аудио записи. Страницата не е готова, тъй като все не достига време…Можете свободно да си свалите снимки и аудио. От тях може да направите клипчета към аудио записите сас снимки от „Паралел 42“ и да ги сложите във вашата страница. Имаме видео клипове в БГ Национална Телевизия, но никой от нас трябва да ги вземе от Петко Петков или Ласка Минчева. Ако се прибера мисля да го направя. Много наши почитатели ще се зарадват да видят и чуят нещо за нас.
  Там ще видите и една друга великолепна група, която беше високо професионална (почти всички бяхме от Даржавната консерватория). Тя създаде парвата рок опера в България „Среща с Рама“ по романа на Артър Кларк със спектакли през 1981 година в София. За сажаление ние бяхме само 1ви курс и нищо не знаехме за „Шоу бизнеса“. И така рок операта не бе популяризирана в цяла БГ от медиите(заради това че искахме авторското право да си остана на групата) но много колеги и столичани си я спомнят с възхищение и не знам дали някои направи след това нещо така величествено. След това имахме концертно турне но не с рок операта а с Росица Ганева и модно шоу из страната (Катето Евро беше манекенка по това време. Причината бе, че оборудването (наи голямото по това време в БГ бе на читалище Вазраждане и директора Др.Камишев не ни даде оборудването за концертното турне из страната за да не печелим с държавното оборудване и така погреба един невероятен спектакъл. След това участвахме на Пролетния Младежки Конкурс 1982 г. който се излачи по телевизията. След това двама от нашите колеги заминаха с Маргарита Хранова за Скандинавия а аз отидох в „Паралел 42“. С тях останах почти до доброволното разформиране на групата. Решихме тогава всеки по отделно да замине за чужбина за се оборудваме, тъй като нито едно заведение нямаше да може да ни изтарпи като група. Това беше тай-лудата, рокаджийска и пиянска група – всички колеги многократно са го казвали. Няма да забравя как в Павликени почупиха хотела след концерта, а Жоро (басиста) би милиционерите дошли да ни окротяват, за което с много връски го спасихме само с 15дневка за новогодишното ни турне и аз триябваше за една нощ да науча бас партийте му и да пея за да доизкараме турнето ни.

  С Кузо (Кузман Бирбочуков) раководителя и китариста на „Паралел 42“ (рокаджийската ми глава) се чуваме често. Работи сас сапругата си Роси като дуо в Швеицаря и Германия – не спира да варти зловещи жици. Има някои рок парчета които ми предлага да ги изпея. Може и да намерим време да ги направим. Смятам че ако се съберем ще бъде нещо наистина високо професионално. Ние не сме спирали да свирим през всичките тези години а и придобития опит в различни стилове ни е обогатил несъмнено като музиканти.
  Бобо – пианиста работи в радиото в Пловдив – в студиото. Жоро басиста (на Кузо брат му) работи в Хасково в оркестара. Даниел Годжев – барабаниста преди много години работеше с Милена, но от тогава не знам къде свири. Аз не се бях връщал в БГ 10 години до 2002 година и сега рядко си ходя поради ангажиментите. Но винаги когато си отида още от летището мирише на живот, което липсва в Скандинавието.

  Страницата е:
  http://www.myspace.com/georgemay10

  Желая на всички почитатели на Българската рок музика да я подаржат, сахраняват и не забравят, тъй като това ни е крепело през всичките тези години.

  George May

 13. Майк Рам каза:

  Здравей, George! Радвам се, че споделяш с нас тази история! Това, което правехте вие навремето е важно и стойностно и не бива да се забравя! Чак сега, на твоята страница открих песента „Място за трети няма“ – любимо мое парче от ученическите години! Благодаря ти!

 14. bozho каза:

  Здравей George, или Цветане – това име ние можем да го казваме 😀

  Много се радвам, че си попаднал на блога на Майк, та да науча нещо за едни от любимите ми български музиканти!

  Всичко най-добро и успех!

 15. Anton каза:

  Здравейте!
  Радвам се че има хора като вас, които на забравят нашата стара естрадна и рок музика. Случайно попаднах на тази страницата с търсачката по името на моя блог http://bulgarianoriginals70s-80s.blogspot.com/, което видях че сте споменали.
  Искам да използвам случая за един въпрос към George May, ако се появи пак тук, защото нещо на блога му в myspace нещо не мога да се оправя и да задам въпрос. Та въпроса е – мога ли да сложа песните на Паралел 42, за които говорихте на блога си, във формата на бутлег, като естествено посоча откъде са взети и вашите права върху тях? Аз също се интересувам от Паралел 42, но разполагам само с 2-3 песни от разни сборни плочи и всяка нова песен за мен е истинска находка. Благодаря предварително!

 16. grozen_divech каза:

  Здравейте,БГрокаджии!!!!Спорим с „едни“самозвани разбирачи на БГ-рока,моля ви ,кажете кой пее парчето „Не знаеш умора“ на“Тангра“.Няма да казвам моето мнение,тоест истината!!!!Благодаря,много,бъдете здрави!!!!

 17. Майк Рам каза:

  Честно казано, не знам. Направих справка с Бай Гугъл (дори видях с кого си спорил), но нищо не можах да намеря. Песента е от ранния период на групата и май е излизала само в някои сборни плочи.

 18. grozen_divech каза:

  Здравейте!Майк Рам,благодаря,че си подходил към моята молба,макар и чисто технически,знам не всеки е истински музикант,при цялата си скромност аз се имам за такъв,но да не можеш,не говоря за теб Майк Рам,да различиш В.Найденов от Сашо Гривната като тембър,интунация и т.н. си е просто срамота!!!!Александър Петрунов пее „Не знаеш умора“!!!!Бъдете здрави!!!!

 19. Юлияна Петрова ГИАНТИ каза:

  Eвропейската асоциация на пеещите добруджанци,Ви поздравява за успехите и желае
  да установи контакти с Вас.
  Търсиме Даниел оперен певец бас роден на
  09.май 1966 година в Толбухин,сега Добрич.
  Обадете се.

 20. Boyan Dinev каза:

  Здравейте.Сега попаднах на тази страница.Към тези ,които се интересуват от подробности за развитието на Паралел 42 аз съм на bobusch@hotmail.com.Ще ми бъде приятно.Бобо

 21. НД каза:

  Цецо(Geoge May) ,като разправяш за тези Новогодишни балове на „ПАРАЛЕЛ-42“ в Поликраище,Павликени,Опака,Омуртаг и др., пропусна да кажеш ,че певец на групата беше Жоро Динев !

 22. ДИНКО КОЛЕВ каза:

  АКО НЯКОЙ Е СВАЛЯЛ ПАРЧЕТАТА ОТ СТРАНИЦАТА НА ЦВЕТАН ГЕОРГИЕВ MYSPACE .COM/GEORGEMAY10 ИМАМ В ПРЕДВИД
  ПАРАЛЕЛ42 МОЛЯ ДА МИ КАЖЕ

 23. Майк Рам каза:

  Не знам дали могат да се свалят песни от MySpace, но поне могат да се слушат там на воля.

 24. George May каза:

  Здравейте Антон,
  Тъй като в последно време бях много ангажиран, нямах възможност да влизам в страниците, сега видях че ме питате дали може да сложите песни и смимки на Паралел 42 вав вашия блог, като посочите линка от къде сте ги взели и нашите права върху тях. Аз току що говорих с моите колеги от групата – Кузман и Бобо и те нямат нишо на против (стига в „My space“ или някакви други забрани да не съществиват).
  Желая ви успех с вашата страница за популяризирането на нашите БГ рок групи и тя да се харесва и от младото ни поколение.

  Обръщам се и към НД.
  Да наистина на тези новогодишни балове беше и един добър певец Жоро Динев. Той имаше хубав глас и можеше да стане име в България, но алкохола на никого не прощава…Пускахме го само първата част да пее и след това го изнасяхме един за рамената един за краката – до хотелската стая. Пален Rock & Roll.

  Желая на всички любители на Българския рок много здраве и любов през новата 2010.

 25. Sve7la каза:

  Здравейте! Много се зарадвах като разбрах, че има такъв сайт, поздравления за неговие създатели. Преди време си спомних за една песен,която си пеехме когато бях студентка, но за съжаление не си спомням заглавието. Спомням си част от текста и че беше сборна, и ако не се лъжа, Васил Найденов беше един от изпълнителите. Ше се радвам,ако някой я има и ми я прати, ше напиша тук част от текста.
  Няма дом за нас във звездния безкрай,
  само ти земя за нас си слънчев рай,
  тук за нас блестят лъчи
  тук ни чакат две очи,
  скрили жар и огън в нощите на май…….
  Пр. Стига лъжливи слова,
  много ли струва това’
  птицада буди сутрин земята……
  Не съм сигурна, дали текста е точен, но беше отдавна, за това ме извинете 🙂

 26. Към GEORGE MAY каза:

  Здравей Жоро,
  Невероятно е, че попаднах тук. Казвам се Петьо Рангелов и съм също бивш вокалист на Паралел 42. Аз пея песните ,,Буря“, ,,Спри се“и ,,Всеки ден“. Като започнах да чета в сайта, сърцето ми заби силно и изплуваха страхотни спомени от времето, когато ходихме по турнета или правихме записи. С Кузьо не съм се виждал може би 25 години, с Бобо и Матьо се виждаме от време на време. Чух, че Стефчо Ангелов-бившият ни басист-преживява много тежък момент от живота си, за което безкрайно съжалявам. Възможно е и да сме се срещали, но не се сещам за кого става дума.
  Ако се чуете с Кузьо, моля те, предай му моите поздрави и най-добри пожелания.

 27. Zlatko Michailov каза:

  Каква приятна изненада!

  Цяла вечер ровя за култови български рок песни. Прослушах Не Наричай Навика Любов няколко пъти. Разбирам, че Юксел Ахмедов е бил и в Диана Експрес, но нищо повече не намирам. Попаднах на твоя сайт като търсих „Кукери“, защото и там е бил. Много жалко, че Фоноекспрес останаха само с един албум.

  Друга група, която слушам тази вечер е Фактор – и те направиха един хитов албум – 1987. Прослушах Приятели наколко пъти. Имаха и още една култова песен – Как Да Стане Сън Войната, но не мога никъде да я изнамеря.

  Браво, че си се сетил да напомниш на поколенията, че в България някога имаше и музика.

 28. Майк Рам каза:

  Ако имаш достъп до http://vbox7.com/ – там има много стари клипове на български песни, но не съм сигурен дали е видим от чужбина.

 29. Светла Ставрева каза:

  Здравейте! Прекрасна идея е да се направи такъв форум, трябва да се припомнят старите стойностни песни. Интересното е, че и децата ни се заслушват с тях, дори си ги припяват. Аз търся една песен вече повече от година, но това че не си спомням точно заглавието и изпълнителите е голяма пречка 😦 Пеехме я в училище и после в института, прекрасна песен. За щастие помня част от текста и това, че я изпълняваха няколко певци, мисля че единият беше Васил Найденов. Няма дом за нас под звездния безкрай само ти земя за нас си слънчев рай…….. и т. н. Когато написах това в гугъл, единствено този форум ми излезе 🙂 Ще се радвам да я намеря и да я пусна на децата си.

 30. Стойчо каза:

  Sve7la, има си я песента и се казва „Земята е една“ изпълнена от сборна формация от 1986-та година. Аз я имам песента

Споделете вашето мнение!

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s