Похвално слово за TEDxBG

Понеже не гледам на себе си като на журналист, а и обичам да анализирам нещата след като е поутихнала емоцията около тях, реших да напиша своя пост за първата TED конференция у нас – TEDxBG – състояла се на 09.01.2010, с подобаващо закъснение. 🙂

В това време се изписа много, особено в Twitter, появиха се огромно количество публикации в блогове, а даже и в пресата, така че ако някой от вас все още не е разбрал какво е TED и какво е TEDxBG – в края на този пост има много линкове, откъдето можете да придобиете достатъчно ясна представа.

Това, което искам да споделя, е моят анализ на събитието, моята оценка за неговата значимост за мен самия, а и за хората, които обичат да споделят своите идеи и да се вдъхновяват от идеите на другите. Не случайно мотото на конференцията е „Идеи, които си струва да разпространяваш„. Аз отдавна изповядвам убеждението, че идеите са огромно богатство, но те имат стойност само тогава, когато се реализират, а за да бъдат реализирани, те трябва да бъдат споделяни.

Снимка: brainpicker

TED е едно такова събитие – място, където се събират велики умове и споделят своите идеи сред други отворени умове, така вероятността тези идеи да попаднат на благодатна почва да бъде максимално голяма.

Няма да крия, че откакто започнах да гледам презентациите на TED по интернет, това промени живота ми и мисленето ми радикално. Регистрирах се като преводач на български и съм горд, че вече имам принос (макар и малък) като преводач и като редактор. Под влияние на TED създадох може би най-важното нещо в своя живот – Клуб „Спри и помисли!“ – една микро-версия на голямото събитие. Въобще, споделянето на идеи се превърна в моя идея-фикс и в смисъл на моя живот.

Можете да си представите колко бях развълнуван, когато разбрах, че такова събитие, все пак ще се случи и у нас. Разбира се, на фона на онова, което става в Калифорния и в Индия, имах опасения, че в България няма да можем да достигнем това високо ниво, но от друга страна, някакво леко патриотично чувство ме караше да приемам и да прощавам грешките и недостатъците, които забелязах.

Затова и реших да напиша своя анализ в две части: една похвална и една критична. И започвам с похвалната, защото онова, на което бяхме свидетели миналата събота, беше нещо голямо и значимо. То показа, че сме част от големите събития, които движат света и че дори и да не сме толкова добри като най-великите, поне правим опит да ги настигнем.

Огромно БЛАГОДАРЯ на организаторите, на лекторите и на спонсорите за това, че направиха TEDxBG реалност!

На организаторите за огромния труд и за перфектната организация – наистина, 2009 беше изключително богата на събития година, но нито едно не може да се мери с TEDxBG като организация. Перфектно! Това е точната дума за събитието и съм сигурен, че оттук нататък то ще се превърне в еталон за всички организатори на подобни събития.

Благодаря и на лекторите, които имаха смелостта да излязат пред една критична публика, да споделят своите идеи и терзания и да се наредят до най-големите имена в света, изправили се под логото на TED. Е, по отношение на техните презентации има какво още да се желае и това ще бъде темата на моя критичен анализ, но тук искам преди всичко да ги поздравя за смелостта и ентусиазма и да им пожелая успех и занапред!

Не на последно място благодаря на спонсорите на събитието – основния спонсор Първа Инвестиционна Банка, както и NEVEQ и Gramma Systems за това, че финансираха събитието и направиха неговото провеждане възможно. Изключително съм поласкан от факта, че бях специален гост на ПИБ заради това, че съм разпространявал и разяснявал идеите на TED сред техния екип и по този начин косвено съм спомогнал за вземането на решението Банката да стане спонсор на събитието. Специални благодарности на Анелия Мирчева за личната й ангажираност! Горд съм, че имам някаква, макар и много малка заслуга за това 🙂

Надявам се, че организаторите няма да се възгордеят от толкова много хвалби, а ще обърнат внимание и на критиките, които се готвя да им отправя и занапред TEDxBG да се превърне в една вдъхновяваща и зареждаща с идеи и оптимизъм традиция.

Радвам се, че отново имах възможност да се срещна с приятели и колеги – блогъри и обществени активисти – все хора с отворен ум и щедри на идеи – и в споделянето и общуването да се обогатяваме взаимно.

Пламен Петров от Blogatstvo.com, Валентин Алексиев и Александър Петков от StartUp, Събина Панайотова от Ентелегентно, Петър Рашев (Bulpete), Росен Живков, Мария Трифонова, Анастасия Салабашева, Боян Юруков, Константин Павлов – Комитата, Мартин Линков, Борис Луканов, Георги Кременлиев – още един преводач от TED, Милко Георгиев и Огнян Младенов са само част от имената на хората, с които се срещнахме и говорихме на  конференцията.

Тодор Христов от Нова визия, Николай Димитров и съпругата ми Мая Михайлова бяха моята постоянна компания и с тях завършихме вечерта в едно заведение, продължавайки дискусиите от деня.

Ето и някои от по-интересните и подробни репортажи от другите блогове:

 • TEDxBG 2010 в Нова визия. С Тодор Христов бяхме на първия ред и имахме доста добре видимост към презентаторите. Той е заснел доста снимки и видео клипове, така че човек може да придобие много точна представа за атмосферата на събитието. Разбира се, в неговия пост има и доста ценни лични коментари за самото събитие е презентациите. В блога Нова визия Тодор е публикувал и видео интервю с организаторите на събитието, което също си струва да се види.
 • TEDxBG – Българска работа от Пламен Петров в Blogatstvo.com. С типичния си хумор, Пламен гордо използва този популярен нашенски израз за да изрази възхищението и благодарността си към организаторите и участниците в това знаменателно събитие.
 • Maggie също като мен предлага репортаж в две части, изключително богат на видео материали и връзки: първа част и втора част.
 • TEDxBG 2010 в Ентелегнтно. Безпристрастен и детайлен репортаж от Събина Панайотова.
 • Исторически първи TEDxBG – Мартин Линков – човекът, който се осмели да каже в очите на министър Симеон Дянков, че се е явил неподготвен, предлага своя коментар за събитието, както и специален пост, посветен на една от най-добрите презентации – Колелиния.
 • TEDxBG – В свои води от Комитата. Понякога туитването онлайн има този недостатък да ти пречи да се фокусираш върху самата презентация. Доста подробен репортаж – лекция по лекция, но си личи, че авторът не е внимавал много, мислейки как да ги отрази 🙂
 • Гергана Милушева и Николай Нейков са публикували кратък коментар с много хубави снимки в cityscaper’s blog.
 • Още блогърски коментари – TEDxBG – лекциите и TEDxBG – впечатления и препоръки от Боян Юруков, Първият TEDxBG от Силвина Фурнаджиева, Мисленки около TEDxBG от Све във Вила Вилекула.
 • Публикации в Дневник и в Капитал

Още веднъж – щастлив съм, че присъствах на това събитие. Прибрах се много уморен, но зареден с нови идеи. Надявам се това, което правят TED и това, което правим ние в Клуб „Спри и помисли!“ да привличат все повече и повече привърженици и идеите, които ни вълнуват, да срещнат все повече сродни души.

Разбира се, не може всичко да е идеално и за да не се главозамаят организаторите съм предвидил и втора част, в която ще им отправя малко градивна критика. Stay tuned! 🙂


Ако харесвате моите публикации и моята гледна точка, ако това, което публикувам, ви е интересно или забавно, за да си гарантирате, че няма да изпуснете публикация, абонирайте се за съдържанието на този блог чрез RSS фийд или по имейл.

Публикувано на Събития и тагнато, , , , , , . Запазване в отметки на връзката.

12 Responses to Похвално слово за TEDxBG

 1. Майк, специални благодарености (за пореден път), че ми намери билет за TEDxBG! Без твоята помощ сега щях само да чета коментарите за събититето по чуждите блогове… 😉

 2. Привет, Майк. От името на целия ни екип искам да ти благодаря за прекрасните думи относно TEDxBG. Очакваме с нетърпение градивната критика 🙂

 3. Катина каза:

  Майк, удоволствие беше да те чета – едновременно емоционален, ясен и конструктивен в анализа си. Благодаря и доскоро 🙂

 4. Майк Рам каза:

  Иде и критиката, но малко по-късно :-0

 5. Майк, благодаря ти за референцията.

  Получи се едно СТРАХОТНО събитие! С нетърпение очаквам следващите издания! Успех на кръга „Спри и помисли“!

 6. Sabina каза:

  Много хубав пост, Майк.
  На мен вече ми липсва тази страхотна събота, искам пак. Толкова много позитивни хора, енергия и идеи на едно място… 🙂

 7. nousha каза:

  Звучи много добре, жалко, че разбирам за съществуването на такова нещо едва от постовете, описващи какво е било.

 8. radislav каза:

  Аз се усетих, когато вече нямаше билети. Няма да си повтарям грешката.

 9. borisdomain каза:

  Чудесен пост, Thank’s Mike:-)

 10. Поздрави за това, че сте намерили време да участвате и благодаря за споделянето!

  Аз пожелавам на всички ни да се научим не само да споделяме идеи, но и да можем съвместно да ги реализираме.

 11. Мая каза:

  Да се включа и аз в Благодарностите за организаторите на TEDxBG, както и на Майк за откровеният пост.
  Чакам с нетърпение следващият 🙂

 12. emmsky каза:

  Майк, мерси за споделеното.
  Докато се усетя и местата били свършили, та следя кой какво пише 🙂 Много хубав обзор. Мерси и за споделените линкове!!!

Споделете вашето мнение!

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s