Речта на краля (The King’s Speech)

Снощи гледах филма „Речта на краля“ (The King’s Speech) и трябва да си призная, че посегнах към него с неохота, въпреки че ми беше препоръчан. Не знам защо очаквах да е скучен и муден исторически филм, а актьорите, които изпълняват двете главни роли – Джефри Ръш и Колин Фърт – са ми изключително неприятни като излъчване. Оказа се, че ме е чакало пълно разочарование. Защото филмът беше невероятно добър, а тези двамата грозници направиха такава актьорска игра, каквато почти не сте виждали. Невероятен филм!

Филмът разказва за проблема на английския крал Джордж VI със заекването и неговата безуспешна борба с него, докато не открива самоукия специалист Лайънъл Лоуг, който като истински психоаналитик успява да бръкне дълбоко в душата му, да извади всичките му страхове и да го накара да се пребори с тях, защото заекването не е някакъв физически недъг, а резултат от дълбоки психически травми, нанасяни му още от детството.

Актьорската игра е изключително добра и Ръш и Фърт правят невероятен тандем. Техните диалози са образец за висши комуникативни умения – изслушване, преговаряне, натиск, манипулация, подвеждане, игра. Не случайно режисьорът е решил да изпише имената на двамата едновременно и едно до друго във финалните кредити, явно искайки да подчертае пълното им равноправие (не само като герои, но и като роли). Точно затова ми се струва некоректно Академията да номинира Колин Фърт за „главна“ роля, а Джефри Ръш за „поддържаща“, но както и да ги формулират, убеден съм, че и двамата си заслужават статуетките. Дано да ги спечелят!

Тук, разбира се, не бива да пропускаме и Хелена Бонам Картър, която също прави прекрасна роля и даже изглежда красива – качество, което досега не бях забелязвал у нея 🙂

Трябва да отбележа, че историята на английското кралско семейство е много интересна, още от началото на XX век, та до наши дни и има доста добри фили, посветени на нея. Като започнем с болестта и смъртта на принц Джони, минем през любовта и абдикацията на крал Едуард и стигнем до мистериозната смърт на принцеса Даяна. Тук трябва да отбележа, че филмът пропуска някои исторически подробности и за непосветения в детайлите зрител, някои случки и реплики може да изглеждат неразбираеми, но пък англичаните явно си познават историята добре и режисьорът не е сметнал за необходимо да я преразказва за другите.

Филмът е повече театрален и разчита предимно на диалога и актьорската игра, отколкото на визуални ефекти и тук ще споделя единственото, което не ми хареса в него – решението на оператора да го заснеме в безцветна и бледа зелено-кафява гама, което е явно запазена марка на повечето английски филми, но някак си създава потискащо настроение. За сметка на това, операторът Дани Коен владее камерата перфектно и близките планове с краля са изключително въздействащи.

В заключение – страхотен филм! Вдъхновяващ и надъхващ, зареждащ с позитивни мисли и нагласа за успех. Гледайте го непременно! Заслужава всичките си хвалби и се надявам да спечели много Оскари.


Ако харесвате публикациите в този блог, ако неговото съдържание ви е интересно или забавно, за да сте сигурни, че няма да изпуснете нещо важно, абонирайте се за съдържанието на блога чрез RSS фийд или по имейл.

Публикувано на Филми и тагнато, , , , , , , , . Запазване в отметки на връзката.

10 Responses to Речта на краля (The King’s Speech)

 1. Val каза:

  И как така Фърт е грозник ?
  Не си гледал A Single man 🙂

 2. Lu каза:

  Ще повторя Val, че King Firth не е грозник, но аз все пак съм жена – на теб може би ти изглежда различно… 😀

  Филмът е невероятен и би било пропуск за всеки, който не го гледа.

 3. Pingback: Tweets that mention Речта на краля (The King’s Speech) « The Man On The Silver Mountain -- Topsy.com

 4. radislav каза:

  И аз още му се кумя на този филм, ма май ще взема да му чуя и аз речта на Колин – след таквоз ревю 🙂

 5. Майк Рам каза:

  Val, Lu, въпрос на вкус е. На мен Фърт просто не ми е симпатичен. Изглежда ми смотльо („Дневникът на Бриджит Джоунс“), но това не му пречи да е добър актьор 🙂

 6. Нина каза:

  След тази статия определено ще гледам филма!

 7. Майк Рам каза:

  Нина, надявам се, че наистина ще ти хареса!

 8. Майк Рам каза:

  Още едно много хубаво ревю на филма от блога Операция Кино.

 9. Sash каза:

  Майк, гледай Колин Фърт в „Наистина любов“ и в „Мама миа“, може пък да го харесаш. Всъщност вече явно си го оценил, защото наистина ролята му в „Речта на краля“ засенчва всички предишни

 10. Pingback: Речта на краля (The King’s Speech) | Bulgarian Blog

Споделете вашето мнение!

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s