„Успехът и парите“ на Джон Кехоу

От много години чета книги, посветени на личностното и духовното усъвършенстване, книги за успешен бизнес и щастлив живот, и все се каня да споделя своите впечатления за тях, защото съм открил нещо ценно в някои от тях или пък съм преценил, че са безполезни за мен. Колебаех се по много причини. От една страна, всеки автор и всяка книга си имат вярна армия от почитатели и защитници и ако напиша нещо неприятно за тях, рискувам да ме налазят троловете. От друга страна, има книги, които ти въздействат на твърде дълбоко ниво и трудно могат да бъдат преразказани с думи прости. Но вече смятам, че е назрял момента да споделя впечатленията си и идеите си не толкова, за да убедя някого в тях, колкото сам да ги разбера по-добре. Книгата „Успехът и парите“ на Джон Кехоу има късмета да бъде първата, която ще представя в рубриката си за рецензии на книги в този блог. Да, коментарът може би няма да е съвсем позитивен, но такъв й е бил късметът.

Като говорим за нехудожествена литература, книгите, които намирам за ценни, попадат в две основни категории. Има книги, които са пробуждащи и вдъхновяващи, те внушават интересни и оригинални идеи, неща, за които не сме се сещали да се замислим; книги, които разбутват душевния ни мир и може би подсъзнателно променят живота ни (за добро или за лошо) и ни повеждат по нови и неизследвани пътеки. Има и книги, които са чудесни наръчници – практически съветници как да направим едно или друго, за да постигнем някакъв успех в поставените цели. Те могат да бъдат посветени както на личностна промяна, така и на бизнес практики, с които да можем да постигнем по-добри резултати в работата, в бизнеса или в домакинството.

Книгата „Успехът и парите“ на Джон Кехоу се опитва да влезе и в двете категории, но за съжаление не успява и двете си цели. Поне за мен е така.

Важно е да се отбележи, че тя е продължение на първия бестселър на автора „Подсъзнанието може всичко“ – книга, която не съм чел, но успях да си набавя и съвсем скоро ще коригирам този пропуск. Все пак, за да не съм съвсем голословен, потърсих малко повече информация в Интернет и придобих някаква представа за нещата.

Има автори, които стигат до някакви оригинални прозрения, успяват да напишат една книга, в която да ги изложат, тя по някакъв начин успява да спечели сърцата на милиони читатели и постига световен успех. Хубаво, ама машината на бизнеса решава, че може да го издои още малко и започва да го притиска да пише още. Той, естествено, се изкушава и започва да преповтаря оригиналните си идеи многократно в поредица от последващи книги, които, за съжаление, в повечето случаи не предлагат нищо ново за читателя. „Успехът и парите“ попада точно в тази категория.

Книгата е малка, а засяга много теми, като препуска между тях съвсем безразборно и ги разглежда съвсем повърхностно. Може би с първата си книга авторът е успял да си създаде верни последователи и следващите книги са предназначени само за тях. Като четох коментарите на неговите фенове, останах с впечатлението, че Кехоу е създател на нова религия и че посланието му е преди всичко духовно: настройте си мозъка на правилните вълни и подсъзнанието ще ви помогне да достигнете до духовна нирвана. В тази книга, обаче, посланието е съвсем материално: настройте си мозъка на любов към парите и те ще потекат към джоба ви като пълноводна река. Някак си не ми се връзва.

И за да докажа, че не се заяждам – ето два примера. Единият е взет от форума на Труден, в който се вижда, че отношенията между последователи и противници на автора са откровено антагонистични, а другият е от блога „Себепознание“, в който е поместено интервю с участник в семинара, който Джон Кехоу проведе миналата година у нас, от което лъха на откровен религиозен фанатизъм. Ето ви един кратък цитат:

Въпросите, които се задаваха, бяха доста различни. Едни питаха как да се излекуват от диабет, други питаха за мечтите, трети  за подсъзнанието, дори един човек зададе въпроса дали е вярно, че Джон може да говори с животните. Лично на мен ми направи голямо впечатление отговора на този въпрос. Джон каза, че може да говори не само с животните, а и с растенията, скалите и т. н. Той даде за пример куче, което питаш дали иска да яде. Естествено кучето не разбира думите, но усеща енергията, която излъчваш. Кехоу изтъкна, че универсалният език на Вселената е енергия и поради тази причина той може да говори с всичко. Каза също, че във всяко нещо от Вселената присъства съзнанието и че според него съзнанието е възникнало още преди Големия взрив.

Вярващ човек съм (по свой начин) и едно нещо съм успял да култивирам в мисленето си: следвам съзнателно съвета на Исус да разделям божието от кесаревото. С други думи, когато мисля за бизнес и за пари, го правя с разума си и не влагам душата си, а когато се обръщам към Бога, не го моля за пари. В тази книга сякаш нещата са омесени и това ми е трудно да го възприема. В книгата има и добри, и лоши идеи, но добрите са представени толкова лошо, че трудно се разпознават.

Има идеи, които психолозите отдавна са доказали, че вършат добра работа. Поставянето на цели, създаването на позитивни утвърждения и тяхното редовно повтаряне помагат за развитие на умствената нагласа и действително по този начин чрез въздействие върху подсъзнанието си успяваме да увеличим шансовете си за успех. Друг е въпросът, че някои хора възприемат тези идеи на чисто религиозно ниво – поне такова ми остана усещането след посещението в този форум, например.

От друга страна, простички съвети като „Правете това, което обичате и парите сами ще ви последват“ са си чиста манипулация. Всички знаем за Винсент Ван Гог, който правел само това, което обичал – да рисува – и умрял в пълна мизерия. Да, този съвет звучи много изкушаващо, в него има много позитивен заряд (който е изключително полезен, за да ви мотивира да работите по-усърдно), но в никакъв случай не може да ви гарантира успеха. За съжаление, успехът идва само при някои хора. За да дойде при вас, трябва да свършите значително повече работа, отколкото просто да повтаряте тази мантра. (Повярвайте ми – аз го правя от 4 години и успехът все още е бледа светлинка в дъното на тунела.)

Стилът на писане на автора е непоследователен в цялата книга. В първата част посланието е: правете това и това, защото аз ви казвам (типично в стила на религиозните проповедници), а във втората се опитва да подкрепи твърденията си давайки истински истории за пример, така както го правят и множество други автори на подобни книги. Нещо повече, голяма част от примерите и съветите му са директно взети от автори като Наполеон Хил, Дейл Карнеги и Браян Трейси, което прави книгата бледо копие на техните и заличава и малкото оригинални идеи в нея.

Има и още нещо. Въпреки, че посочените по-горе автори (поне по мое мнение) имат значително по-добри постижения в своите книги, като математик се отнасям силно негативно към подхода за дадена идея да се прилага само един-единствен пример. Това, че Тед Търнър е постигнал успех, след като е потрошил маса пари и е бил затънал в непоносими дългове, съвсем не значи, че всеки може да го направи. (Отделен е въпросът, че причината за успеха може да не е неговата вяра и постоянство, а чист късмет.) Фактът, че хора като Търнър, като Бил Гейтс и Стив Джобс са единици, говори по-скоро в подкрепа на тезата, че такъв успех не е лъжица за всяка уста и следването на съветите на Кехоу съвсем не е гаранция, че може да ви се случи и на вас.

Съзнавам, че коментарът ми може да прозвучи песимистично, но мисля, че е по-добре да бъдем реалисти, отколкото да се самозаблуждаваме, че успехът е лесна работа.

Признавам, че открих няколко полезни неща, за които ще пиша допълнително, но като цяло книгата не ми резонира. По-нататък ще обявя няколко книги за подаряване и тази книга ще бъде една от тях. Надявам се някой друг да открие полза за себе си в нея.


Ако харесвате публикациите в този блог, ако неговото съдържание ви е интересно или забавно, за да сте сигурни, че няма да изпуснете нещо важно, абонирайте се за съдържанието на блога чрез RSS фийд или по имейл.

Публикувано на Книги и тагнато, , , , , , , , , . Запазване в отметки на връзката.

7 Responses to „Успехът и парите“ на Джон Кехоу

 1. Мащабно и издържано ревю, поздравления!

 2. Всеки има право на собствено мнение. И на собствени любимци…

  Не мога да кажа – поне не на 100% – че Кехоу ми е от любимците. Но (за себе си) съм се убедил, че има и книги, за които не съм „дорасъл“…

  …или съм посегнал към тях в не най-подходящия момент.

  🙂

 3. radislav каза:

  Да, онази за подсъзнанието, което може е всичко е по-добра, и то най-вече заради интересните примери, които е дал.

 4. Иван каза:

  Прочел съм десетки книги на тема бизнес предприемачество и т. н. Но няма книги които да са ми оказали по голямо влияние от книгите на Робърт Кийосаки.
  Дали станах по богат не особенно но смятам че от там научих най много за парите , богатството и бизнеса.
  Който не ги е чел горещо го съветвам да ги прочете.

 5. Мими каза:

  „По-нататък ще обявя няколко книги за подаряване и тази книга ще бъде една от тях. Надявам се някой друг да открие полза за себе си в нея.“

  Идеята много ми допадна. Можеш ли да обявиш и моите книги, които искам да подаря, тъй като си нямам интернет местенце, където да го направя? Има ли ограничение на жанровете? Когато някой си ги хареса, с куриер ли ги пращаш?
  Предварително благодаря.
  Извинявайте, че коментарът ми не е точно по темата :)Мненията ни за „Успехът и парите“ напълно съвпадат

 6. Майк Рам каза:

  Мими, това не съм го правил досега, така че не мога да отговоря на всичките ти въпроси. Мисля да ги изпращам по пощата – гледам, че така го правят мнозина блогъри. За подробностите ще се разберем по имейл.

 7. Pavel каза:

  Напълно съм съгласен със статията.
  Кехоу е преписвал, както десетките автори с книги Как да станем богати и щастливи. Примерите му с преуспелите хора са доста инфантилни, знам мнозина които изпадат в еуфория от първия прочит, и после естествено следва нещо като депресивно състояние. Изобщо не се отчитат психологическите съпротиви, бариери, дълбоки програми от детството, но според него за 21 дни, както са изчислили учените, можем да се пре-програмираме.

Споделете вашето мнение!

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s