Prestigio Libretto PER5162BEN Ebook Reader – първи впечатления

Още от първия момент, когато се появиха четците за електронни книги (ebook readers) имам мерак да ги пробвам, но относително високата им и до днес цена винаги ме е възпирала да си купя такъв. За мой късмет, маркетинговият екип на ASBIS България ми предложи за тестване един от най-новите модели четци на марката Prestigio – Prestigio Libretto PER5162BEN, който успях да „разчопля“ достатъчно дълго време и да придобия богати впечатления за неговите възможности и за четците на електронни книги изобщо.

Една от ключовите характеристики на четеца е E-Ink монитора, който не излъчва светлина, и аз бях малко притеснен в началото, тъй като не бях ползвал друг подобен уред, но трябва да призная, че бързо се свиква с него. Този тип монитори имат няколко особености: от една страна са нежни към очите и не ги уморяват при четене, поради факта, че не излъчват светлина, но от друга страна, „прелистването“ на страници е свързано с много неприятно премигване, тъй като за да се изобрази следващата страница, първо е необходимо да се „зачисти“ предишната. Друг недостатък на тази технология е, че при четене на по-слаба светлина, например от нощна лампа, текстът се вижда много трудно, дори по-трудно от страниците на хартиена книга. И не на последно място, въпреки че E-Ink мониторът черпи много малко енергия и така дава по-дълъг живот на батерията, той е един от факторите, които определят относително високата цена на целия четец.

Хубавото на този модел на Prestigio е, че поддържа кирилица и огромно богатство от електронни формати, така че запаленият читател може да чете на практика всякакви книги на различни езици, а паметта е достатъчна да качите почти цялата си електронна библиотека в него и да се отървете от носенето на тежки хартиени книги.

Много ми хареса и това, че четецът помни коя книга четете и докъде сте стигнали, така че след затваряне на калъфа и хиберниране, при следващото отваряне, отново сте там, докъдето сте стигнали. Има и меню „Последни действия“, където се съхраняват и последните книги, които сте чели, което е изключително удобно, ако четецът се ползва от повече хора. Ние с жена ми, например, четохме различни книги, но всеки един можеше да отиде в това меню и да избере книгата, която е чел, и тя се отваря точно там, докъдето си стигнал предишния път. Много удобно!

В четеца Prestigio Libretto PER5162BEN има вградени и допълнителни функции, подпомагащи четенето, но на мен лично ми се сториха не особено полезни. Има Notepad, тоест софтуер за водене на текстови записки, но за съжаление, тези бележки са съвсем самостоятелни, а не са свързани с книга или с конкретен пасаж от нея. За някои от форматите се поддържа функцията Annotations, като тя дава възможност да се подчертава определен пасаж от текст и да се регистрира като анотация. Според мен тези две функционалности биха били много по-силни, ако бяха обединени, тоест да можем да правим анотации с коментари – да си водим бележки, които да бъдат свързани с конкретен текст от книгата.

Една много полезна функционалност, която открих, е възможността за „преналиване“ на страниците от PDF файлове. Както знаете, PDF форматът е предназначен за печатане на документи и всеки файл се форматира според хартията, на която ще бъде разпечатан. При четене в електронен четец, цялата страница се мащабира, за да се изобрази на по-малкия екран и много често шрифтът става толкова малък, че четенето става невъзможно. Ако пък увеличите мащаба, за да можете да четете текста, страницата става значително по-голяма от екрана на четеца и тогава се налага хоризонтално и вертикално скролиране. Тук идва на помощ преналиването. Тази функция прави ново форматиране на всяка страница със значително по-голям шрифт, така че текстът от една печатна страница се разполага в три екранни. Това прави четенето по-удобно и въпреки че разваля форматирането и запазва номерацията на страниците (тоест трите екранни страници имат един и същ номер), аз го намирам за много добро и полезно решение, тъй като моята лична библиотека се състои предимно от PDF файлове, които тук могат да се четат изключително удобно.

В устройството са „набутани“ и още един куп приложения, които може би целят спечелването на клиенти, но аз ги намирам за излишни, още повече, че реализацията им е с доста ниско качество:

 • MP3 плейър и радио: може би за някои хора е приятно да четат книга и да слушат музика, но днес във всяко устройство има MP3 плейър и радио, включително и в телефоните ни, така че аз лично просто няма нужда от тях, а освен това те нямат еквилайзер и звукът, който произвеждат, не е особено добър, харчат повече ток, отколкото четенето на книгата, така че според мен са просто излишни екстри.
 • Разглеждане на картинки: днес всички снимки и картинки са цветни. Да си сложиш картинки в черно-белия четец не ми се вижда умна идея.
 • Интернет браузър: да, ако сте някъде навън и ви дойде музата да потърсите някоя книга, това е решение, но самият браузър е толкова дървен и неудобен, че аз лично препоръчвам да си намерите книгите с компютър и след това да си ги качите в четеца посредством USB кабела.
 • Речник: изключително полезна програма, на която лично аз обърнах по-сериозно внимание, тъй като при четене на книги на английски, понякога имахме нужда от изясняване на някои непознати думи. за съжаление, отново не е интегриран с текста на книгата, а форматът, който използва конкретно този четец, явно е вече излязъл от употреба, защото аз лично не открих в Интернет нито един работещ файл с данни за речника и даже колегите от АСБИС не можаха да ми помогнат. На практика – неизползваема програма.

В заключение, мога да кажа, че четците на електронни книги имат голямо бъдеще, защото четенето на книги от тях е значително по-удобно и по-приятно от четенето и разлистването на хартиена книга. Проблемът е, че са в остра конкуренция с множество други подобни устройства като таблети, мобилни телефони и компютри, които също предлагат както възможности за четене на електронни книги, така и другите приложения, които също са инсталирани в четеца. Според мен, успешен ход за производителите на подобни устройства би бил да се откажат от всички излишни приложения и функционалности и да се фокусират единствено върху четенето на книги. Така продуктът ще намери своята най-точна аудитория, ще може да предложи по-ниска пазарна цена и да достигне до значително по-широко потребление.

В момента моделът Prestigio Libretto PER5162BEN се продава за 379 лева, което е значително по-евтино от цените от 500 лева, които до скоро държаха устройствата от този тип, но според мен цената все още е висока и е пречка пред по-широкото му навлизане на пазара. Мисля, че цена от около 200 лева е психологическата граница за това и се надявам се, че съвсем скоро ще видим и такива модели.


Ако харесвате публикациите в този блог, ако неговото съдържание ви е интересно или забавно, за да сте сигурни, че няма да изпуснете нещо важно, абонирайте се за съдържанието на блога чрез RSS фийд или по имейл.

Публикувано на Книги, Продукти и тагнато, , , , , , , , , . Запазване в отметки на връзката.

23 Responses to Prestigio Libretto PER5162BEN Ebook Reader – първи впечатления

 1. Nikolay каза:

  За сравнение: Анотации с коментари + възможност за twit-ване са ми любимите възможности, които предоставя kindle – още от втора версия.

 2. Val каза:

  Именно това е идеята на четците. Да се чете нощно време в леглото при слабо осветление.

 3. Nikolay каза:

  Това с осветлението е интересна тема, за която според мен трябва производителите на четци да помислят. Мисля, че sony reader в някоя от версиите си имаше вградена лампа по цялата вертикала. Аз използвах малко led фенерче доста успешно за четене нощно време :). Сетих се и за още една функция, която в този модел липсва, а го има в kindle-а и това е вграден тълковен речник.

 4. Майк Рам каза:

  То речник има, но няма думи. Само гол софтуер. Форматът позволява да се направи както тълковен, така и преводен речник, но аз не можах да открия никакъв. Всъщност, има някакви китайски, но този език не го владея 🙂

 5. doni каза:

  Наистина kindle води по почти всички параграфи, спрямо китайските си събратя. Има по-добър екран, има използваем и удобен речник (при това английско-български). Екранът е много по-добър от този на устройството, което показваш.

  Единственият му недостатък е поддръжката на малко формати, но пък останалото поне за мен е на 6! Не виждам защо някой би дал 379лева, при положение, че kindle в България е към 320 лева.

 6. Nikolay каза:

  doni, не знам за форматите, но лесно се конвертира към azw при kindle и в крайна сметка няма значение какъв е първоначалния формат на книгата

 7. loshia каза:

  Малка поправка за цената на Киндъл 3 – 265 лв с доставката от amazon.co.uk + donesimi.com. И аз не знам защо някой би дал nad 100лв отгоре за по-некачествен продукт.

 8. Васи каза:

  Здрасти, Майк! Няма как и аз да не се изкажа – първо, като маркетинг-отговорник на Prestigiо, но понеже ползвам същия модел, мога да говоря и като потребител.
  Благодаря за детайлното ревю – личи си, че си се заиграл доста! Ето, че интересни идеи се зараждат – наистина, функциите за анотации и бележки е добре да се сродят в следващи версии.

  Що се отнася до екрана и четенето на нощна лампа малко ме учуди – аз основно в такава обстановка го ползвам и четецът ми е най-любимото другарче в леглото 🙂 Няма да навлизам в технически детайли, но резолюцията и нивата на сивото (които определят контраста и четивността) са същите, като при Kindle, така че не знам защо хората си мислят, че екранът е друго качество – може би силата на марката Amazon си казва думата.

  Допълнителни функции също ползвам рядко, но пък е приятно да знам, че ги има – веднъж браузърът ми свърши много добра работа за бързо намиране на още една книга, докато си четях в Старбъкс. На E-ink екрана няма да видиш цялата красота на който и да е сайт, но от функционална гледна точка върши работа за бърза справка и това е основната цел при включването му.

 9. Майк Рам каза:

  Васи, струва ми се, че може да се регулира контраста на изображението, така че да се чете по-добре, но за съжаление не разбрах дали наистина е така и как става това. Тук е момента да спомена, че ръководството за употреба е много слабо и въпреки че го има и на български език, е почти безполезно. По време на четене има клавиши, с които могат да се управляват някои функции (като да се спре радиото например), но те също не са описани никъде.

  В този смисъл, възможно е да се окаже, че може да се засили контраста, така че на тъмно да се чете добре, но така и не разбрах как става това.

  Не съм ползвал Киндъл и не мога да сравнявам двете устройства, но смятам, че която марка излезе с по-опростен модел, тя ще спечели пазара.

 10. Славо каза:

  Все още не разбирам хората които предпочитат каквато и да е алтернатива пред един Амазонски Киндъл. Специално това устройство даже и дизайна са гепили на 90%. Цената е същата.

  Без да се замисля, винаги ще предпочета най-добрия shopping experience в света на секундата, пред поддръжка на формат който никога няма да ползвам.

 11. Славо каза:

  А факта, че при едно търсене в google.com (не google.bg) за „Prestigio Libretto PER5162BEN“, този пост излиза преди prestigio.com, няма да го коментирам.

  Майк, от мен една голяма препоръка да пробваш Kindle 3.

 12. doni каза:

  Васи, не става въпрос за маркетинг. Бъркаш, че техническите характеристики са същите. Имах Kindle 2, който е с екран като на Prestigio-то, а сега имам и Kindle 3, който е с новия Pearl E-Ink и разликата е огромна. Amazon го рекламираха като 50% по-добър контраст и не повярвах, докато не го видях с очите си. Така, че поне според мен, това Prestigio не си струва повечето пари.

 13. bilkata каза:

  Майк, за теб ч/белите картинки може да не са оферта, но ако вместо роман имаш да четеш …стотин страници документация с куп чертежи и схеми – много си е полезно даже. Тогаа човек разбира ползата от многото степени на сивото 😉
  Но като цяло Prestigiо-то не си струва парите, морално е доста по-назад от алернативите за същите пари, които вече всеки може да си купи директно от чужбинско. И да, разлика в екраните определено има.
  Не че не изкарах цялата си бременност и кърменето до годинка под мишка и с един от китайските четци, съвсем добре си му беше екрана на нощна лампа. Може би зависи от лампата 😉

 14. wakeop каза:

  Оставям настрана техническите детайли, за да не повтаряме едно и също…

  Но от чисто рекламна (маркетингова или както там го наричате) гледна точка – имената на моделите четци на Prestigio са почти невъзможни за запомняне и ми е адски трудно да правя разграничение межу тях.

  Наскоро ми звъня един познат, възрастен човек, и ме помоли да го посъветвам точно кой модел четец да си купи. Искаше да е Prestigio… обаче тези номенклатури са ужасни за обяснение по телефона, бе хора! 🙂
  Хайде някой по памет да ми каже PER3162B или PER3072B е с TFT? Защото аз не мога 🙂

  Сони си преименуваха четците на Pocket, Daily и Touch Edition и май не сбъркаха. Kindle си е Kindle… имаш да разграничаваш 1,2,3 и DX.

  Предполагам защо се наименуват толкова омотано, ама мислете малко и за хората 🙂

 15. Играл съм си с по-слабия четец на Престижио, който пак беше по-скъп от Киндъл. Функционален е, но изработката му беше много слаба. Направен е от некачествени материали и като цяло работи бавно. Този модел изглежда по-добър, но все пак не виждам как би се продавал при тази цена. Няма нищо, с което да превъзхожда Киндъл-а.

 16. Krassi Aristo каза:

  Много сладко това нещичко за четене! Супер заради не мъкненето на любими книги! Колко струва?Мерси Майки!

 17. varna каза:

  За мен цената е твърде висока за марка от този сорт, като се има впредвид че допълнителните функции освен четенето са безполезни. Аз си взех Sony за $100 от ebay. позитивното в този модел е кирилицата и поддръжката на PDF

 18. Блага каза:

  Наистина, електронните четци имат много предимства. Аз съм ЗА. Но допирът със страниците на книга е нещо, което не могат да ми предложат. Не е носталгия, не е и назадничавост, не знам – усещането е друго, лично. Екранът не поддържа тази екстра.

 19. xpucm0 каза:

  Бих искал само да добавя впечатления на първо око… Устройството НЕ отваря RAR файлове – опитва се, но не успява и зависва докато не натиснеш „back“ бутона. Вградената памет е много бавна и бъгава под Windows. Постоянно ми бие I/O Error-и… В българската локализация има тъпанарска грешка… „истривам“… Според мен трябва да го „натрият“ тоя дето е превел интерфейса, но… какво да правим – неграмотниците са навсякъде. Не, че съм идеален, но поне не вадя пари от това.

 20. Майк Рам каза:

  Е, не бива да забравяме, че RAR не е формат за електронни книги, така че не можем да изискваме устройството да чете всички формати.

 21. Pepisign каза:

  Опитаха се да ме убедят, че дисплеят на Kindle3 е по-добър от този на Prestigio 5162, но аз предпочитам да вярвам на очите си. Затова, ако трябва да избирам само според тази характеристика, би било лесно – Prestigio 5162 е с много по-добър контраст от Kindle3. Kindle3 обаче зарежда книгите и прелиства доста по-бързо (все пак е с по-мощен процесор). Много труден избор ми предстои 😦

 22. Ива каза:

  Здравейте! Бих искала да попитам какво е мнението ви за следния четец: http://www.prestigio.bg/products/eBook-readers/3-series/PER3464B

  Имам няколко изисквания към четеца, който ще си купя: да не се прелиства бавно, да е с добър контраст на буквите, да има речник. Wi-fi опцията не ме привлича особено, защото смятам основно да ползвам четеца за четене и ако искам някоя книга, ще си я сваля предварително. Освен това възможностите за добавяне на памет биха ми дали възможността да наблъскам колкото книги си искам и няма да се притеснявам. че „това не ми се чете, ами сега?“. Та от тази гледна точка Wi-fi не е функцията мечта за мен. Моделът, на който съм се спряла за сега поддържа и MP3 формат, но дали това си заслужава?

  Освен това Kindle надвишава предвидения ми бюджет, а и не виждам с какво превъзхожда другите четци: да, може би екрана е по-добър, но дали ще е e-Ink на Kindle или на Prestigio, не виждам голяма разлика (но Pearl-Ink, доколкото разбирам, превъзхожда E-ink технологията).

  Благодаря за отговорите предварително!

 23. Майк Рам каза:

  Ива, не мога да кажа мнение за посочения от Вас модел. Аз съм ползвал само този, за който съм писал в поста. В момента имам Kindle 2, който се оказа доста прост модел, но пък върши добра работа за четене. Проблемът с MP3-ките е, че качеството на възпроизвеждане не е много добро, а свиренето на музика хаби батерията бързо, така че аз се отказах от слушане на музика с четеца. Имам си други устройства за това.

Споделете вашето мнение!

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s