Email Kama Sutra – що е то? Интервю с Борил Богоев

В предишния пост бях споделил с вас за предстоящия практически семинар, наречен Вечерна работилница „Email Kama Sutra“ и по този повод реших да задам на водещия на семинара Борил Богоев няколко въпроса касаещи приликите и разликите между имейл маркетинга и спама, от който всички в България гневно се възмущаваме. Мисля, че неговите отговори ще ви помогнат да си изградите по-добра представа за ползите от имейл маркетинга и за важните характеристики, които го отличават от спама. Прочетете цялото интервю надолу.
Майк Рам: Казват, че имейл маркетингът е най-успешният маркетингов инструмент. На какво, според теб, се дължи това?

Борил Богоев: Да, наистина, много статистики показват, че както по света, така и у нас, имейл маркетингът е най-успешният инструмент от гледна точка на ефективността. Разбира се, това е така, ако кампаниите се планират и проведат достатъчно качествено. Тук въобще не говорим за т. нар. SPAM. Според мен, тази успеваемост на имейл маркетинга се дължи на няколко причини. От една страна, практически всеки, който ползва интернет, разполага и с електронна поща, която проверява ежедневно (понякога – по няколко пъти). Това означава, че нараства вероятността да види съобщенията от нашата кампания. От друга страна, имейлът е някак си „по-интимна“ форма на комуникация. Хората възприемат имейл пощенската кутия като нещо лично, тяхното пространство, където получават писма. По този начин, ако навлезем в това пространство по един достатъчно тактичен начин, разполагаме с много по-голямо внимание и положително отношение. И трето – имейлът е много удобен за използване, писмата просто си идват при нас.

М.Р.: У нас хората са много чувствителни към спам-съобщенията. В закона те се наричат „непоискани търговски съобщения”. Според мен на практика повечето имейл съобщения са непоискани, а голяма част от тях са търговски. Каква е твоята дефиниция за спам?

Б.Б.: Аз мисля, че всъщност хората у нас проявяват завидна търпимост към спам съобщенията. Има западни държави (като например Холандия), където за едно „безобидно“ (според нашите стандарти) търговско съобщение, фирмата, която го праща, може да се озове в съда. Иначе моята лична дефиниция за спам е „съобщение, което не съм се съгласил да получавам“. Какво имам предвид? Аз съм запален привърженик на т.нар. система “double opt-in”.  Тя е широко разпространена в цивилизования свят и е практически единственият начин за позитивен имейл маркетинг. При тази система, ние считаме, че имаме позволението на даден човек да му изпращаме имейли, само ако той е потвърдил два пъти това. Първия път, когато собственоръчно попълни и изпрати форма за регистрация (онлайн). И втория път – когато потвърди с кликване върху специален линк. В този случай ние знаем, че имаме разрешението му да му изпращаме информация. Въпреки това, задължително трябва да предоставим на регистрирания потребител възможност да се отпише от нашия имейл списък и вече да не получава съобщения от нас, ако така реши в следващ момент. Интересното е, че ако се реализира тази практика, тя покрива изискванията на ЗЕТ и можем да бъдем спокойни и от правна гледна точка. По-важното за мен, обаче, е че запазваме добрите отношения с абонатите си и повишаваме вероятността да ги превърнем в наши клиенти или в дългосрочни лоялни клиенти.

М.Р.: Кое отличава добрия имейл маркетинг от спама? Можеш ли да посочиш няколко основни правила, които да ни гарантират, че нашето маркетингово съобщение ще бъде прието с внимание и няма да предизвика гняв или досада у получателя?

Б.Б.: Основите правила, които бих предложил да се спазват, за да имаме качествена комуникация при имейл маркетинг кампании, са следните:

 • Първо: Изпращаме кампании само на списъци, които са double opt-in, с възможност за отписване.
 • Второ: Кампаниите трябва да са таргетирани (по възможност списъкът трябва да се сегментира, така че да се изпрати информацията/офертата само на тези, които биха се заинтригували от нея).
 • Трето: Кампаниите е добре да са многостъпкови (по-голяма вероятност за успех имат кампании с няколко взаимосвързани съобщения, които подготвят клиентите и в подходящ момент им представят офертата).
 • Четвърто: Глобално погледнато, броят на съобщенията и кампаниите, съдържащи полезна и интересна информация трябва неколкократно да превишава търговските такива (съдържащи оферти и опити за продажба).
 • Пето: Не прекалявайте с дължината на имейлите.
 • Шесто: Subject-ът на съобщенията е изключително важен, от него зависи дали въобще ще отворят писмото ни.
 • Седмо: Тествайте дизайна на имейлите си (ако в тях има картинки, стилове и други визуални елементи, различни от plain text) за различни имейл клиенти – Outlook, Gmail,  Yahoo, Mail.bg и се стремете да изглеждат добре на повечето места.

М.Р.: Защо твоята вечерна работилница се нарича „Имейл Кама Сутра“? Има ли нещо еротично в имейл маркетинга?

Б.Б.: Вечерната работилница се нарича „Email Kama Sutra“, защото представя практически занимания и упражнения към онлайн курса Email Kama Sutra. Не може да се каже, че има нещо чак еротично в имейл маркетинга, но имейл комуникацията и маркетинговият процес като цяло, оказва се, имат много общо с отношенията между половете :-). Най-известният трактат в тази област – Kama Sutra – разкрива всички аспекти на отношенията между мъжа и жената – от запознанството до интимните моменти. Лайтмотивът е да се постигне взаимно удоволствие и хармония. От друга страна, качественият имейл маркетинг има една основна цел – да имаме доволни и харесващи ни имейл абонати, които реагират с любов и позитивно отношение на нашите съобщения и кампании. Процесът по изграждането на такива отношения с нашата аудитория преминава през етапи, които са много аналогични на тези от любовните отношения. Затова и нарекох курса „Имейл Кама Сутра“. В него се разглеждат основни компоненти, като Запознанството, Ухажването, Подготовката, Щастливото събитие, Играчките и Връзката.

М.Р.: Обясни с две изречения защо участието в този практически семинар е полезно и за кого?

Б.Б.: Практическият семинар „Email Kama Sutra“ ще бъде полезен за всички, пред които стои задачата да проведат успешни имейл маркетинг кампании. Насочен е както към собственици на малки и средни фирми, които сами се занимават с маркетинга. Също така ще е много полезен и за специалисти по маркетинг, които имат подобни задачи, работейки за по-големи компании. Да спомена и една друга категория – блогъри и онлайн предприемачи. За тях, боравенето с имейл маркетинг инструменти понякога може да е решаващо.

Благодаря на Борил за интересните отговори, а за тези от вас, които имат интерес и желание да посетят семинара, който ще се проведе на 11.04.2012 г. от 18:30 ч. в Зала 73 в София, могат да си закупят билети за участие от тук: sabitie.bg/event/93. Специално за читателите на блога, водещия предлага отстъпка от таксата за регистрация в размер на 20%, която можете да ползвате, ако въведете промо-кода „mikeramm“ по време на регистрацията.

Успех!


Ако харесвате публикациите в този блог, ако неговото съдържание ви е интересно или забавно, за да сте сигурни, че няма да изпуснете нещо важно, абонирайте се за съдържанието на блога чрез RSS фийд или по имейл.

Публикувано на Събития и тагнато, , , , , , , , , , , . Запазване в отметки на връзката.

2 Responses to Email Kama Sutra – що е то? Интервю с Борил Богоев

 1. stefan.rusev каза:

  бях чел мисля, че в блога на Поли едно определение за спам според Европейската комисия. Спам е всяко съобщение на са електронна поща или SMS със съдържание, което е свързано с порнография, фармацевтични продукти, съмнителни финансови транзакции и т.н. В повечето случаи спам се разпространява с намерението да подвежда хората в даване на лична информация. Според него ако съобщението ти е коректно би трябвало да не е спам.

  Ами рекламите по ТВ, кой ни пита искаме ли ги? Ами билбордовете.

  Според мен по-гадно е да ти се обядята на личния телефон и да ти предлагат разни неща.

 2. Pingback: Email Kama Sutra – що е то? Интервю с Борил Богоев | BORILBOGOEV.COM

Споделете вашето мнение!

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s