Петъчна притча: За дърветата и горите

Trees

Днес най-сетне успях да се сдобия с малко време, което да мога да посветя на любимата си дейност – блогването. Историите, които ви предлагам, са две и в тях се говори за силата на гората и на отделното дърво. Хубави притчи от Вие-знаете-кого 🙂

Пожелавам на всички лек ден и весел уикенд!

Колко е важна гората

– Всички учители казват, че духовното богатство е нещо, което човек трябва да открие сам. Защо тогава се събираме тук? – попитал един от учениците на Настрадин.

– Вие сте тук заедно, защото гората винаги е по-силна от самотното дърво – отговорил Настрадин. – Гората поддържа влагата на въздуха, устоява на урагани и поддържа плодородието на почвата. Но това, което прави едно дърво силно, е неговият корен и коренът на едно дърво не може да помогне на друго дърво да израсте. Да работиш заедно с другите за постигането на една обща цел и да позволиш на всеки един да израсте по своя собствен начин – това е пътя на този, който иска да постигне единение с Бога.

***

Гигантското дърво

Един дърводелец и неговите помощници пътували из една гора в търсене на подходящ строителен материал. По едно време видели едно гигантско дърво – петима човека, хванати за ръцете, не можели да го обгърнат, а короната му стигала направо в облаците.

– Няма смисъл да си губим времето с това дърво – казал майсторът. – Ще ни отнеме цяла вечност да го отсечем. А и не е подходящо за нашите цели. Ако искаме да направим кораб от този ствол, корабът ще потъне. Ако го използваме за покрив, къщата ще се срине.

Групата продължила по пътя си а един от чираците отбелязал:

– Какво голямо дърво, а никаква полза от него!

Тук не си прав – казал майсторът. – Дървото има своята съдба. Ако беше като другите, щяхме да го отсечем. Но понеже е имало смелостта да бъде различно, ще остане живо и силно още много дълго време.

Ако харесвате моите статии, моя стил на писане или гледната ми точка, за да си гарантирате, че няма да изпуснете публикация, абонирайте се за съдържанието на този блог чрез RSS хранилка или по имейл.

Публикувано на Духовност, Мъдрости, Паулу Коелю и тагнато, , , , , . Запазване в отметки на връзката.

4 Responses to Петъчна притча: За дърветата и горите

  1. ssk каза:

    Хубави притчи. Бях забравил този начин за поучаване. 🙂

  2. „Колко е важна гората“ e любимият ми обществено-политически текст – кратък и изчерпателен 🙂 Поздравления за избора!

  3. Дарина каза:

    много ми хареса втората, за смелостта да бъдеш с изправена глава

  4. Майк Рам каза:

    Благодаря! Хубавите притчи са добри с това, че всеки може да намери нещо ценно за себе си в тях.

Споделете вашето мнение!

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s