Моята музика – Pandora’s Box

Pandora\'s Box

Историята на любовта ми към унгарската рок-музика е дълга и епична и вероятно няма да ми стигне само един блог-пост, за да я разкажа, но ще започна по малко, за да ви бъде интересно.

В началото на 80-те години за един тийнейджър като мен слушането на „упадъчната“ западна рок-музика беше не само забранено от тогавашната комунистическа власт, но и в един забутан провинциален град като Ямбол просто нямаше откъде да се намери. Когато някой приятел се сдобиеше с плоча (тогава още нямаше CD-та) на Black Sabbath или Whitesnake, се записвахме на опашка да му ходим на гости и да я слушаме. По онова време се сдружих с някои „батковци“ (от по-горните класове), които освен, че притежаваха по някоя ценна западна плоча, бяха и подвижни музикални енциклопедии и не само ми разказваха истории кой кога и къде е пял и свирил, но и така разпалваха страстта ми към музиката, че тя не угасна и до ден днешен.

Не само това, но благодарение на приятелите ми от онова време Христо Станков, Пламен Благоев, Любо Тошев и Андро Стубел, реших да стана и аз рок певец и в младежките си години се проявявах в няколко самодейни групи. По-късно, благодарение на същите тези хора открих унгарската рок-музика, представлявана по онези времена от групи като Karthago, Locomotiv GT, Edda Muvek, Pandora’s Box, Koral, Hobo Blues Band и много други, които имаха звезден статут даже и в България. Даже започнах да ходя и на уроци по унгарски от мерак, но само пословичния ми мързел ме накара в един момент да спра и с течение на времето да забравя и малкото, което бях успял да науча.

Оказа се, че в Ямбол има една книжарница, в която по неизвестни канали се появяваха грамофонни плочи на известни групи от „социалистическия блок“. Изборът беше малък и да си призная, чешката и полската култура някак не можех да я възприема, но за сметка на това унгарската ме плени завинаги. По-късно започнахме да пътуваме по-често до София, където имаше унгарски магазин за подаръци на бул. „Мария Луиза“ (който за съжаление вече не съществува) – едно истинско съкровище само на две спирки от гарата! Нали се сещате, че това винаги е било първото място, което посещавах, когато идвах в София?

Kő kövön

Pandora’s Box ме заплениха първоначално с обложките си. Конникът от албума „Kő kövön“ обещаваше яка рок музика и изобщо не сбърках, като го избрах. В унгарския магазин в София даваха възможност да слушаш от избрана плоча преди да си я купиш и докато набързо „изгълтах“ тази плоча, в онзи момент разбрах, че това е музика, която ще остане в душата ми за цял живот. Без замисляне купих и трите плочи, които се продаваха в магазина, без да знам тогава, че това са били единствените три албума, които групата ще издаде.

P.Box - Miklos Varga

Тук е момента, в който трябва да ви разкажа и малко от биографията на групата. Създадена през 1981 от Шандор Бенчик (Sándor Bencsik) – китари – и Ищван Черхати (István Cserháti) – клавишни – музиканти, отцепили се от друга известна група по онова време – P.Mobil, – групата в началото се подвизава и под името P.Box – явно, за да навява асоциации за произхода си. Още с първите си изяви стават много популярни в Унгария и набързо получават ранг на големи звезди. Младият тогава певец Миклош Варга (Miklós Varga) лесно спечелва сърцата на публиката, която явно обича хубавия хард рок, изпълняван на родния им език.

След записите на първия им албум и серия от концерти, Варга решава, че вече е достатъчно велик и тръгва да търси друга кариера, включвайки се в шведската супергрупа Safari. Тя, за съжаление няма голям успех и той скоро се връща в Унгария, където създава собствена група и участва успешно в постановките на Унгарския рок-театър, където най-известната му роля е на крал Ищван в едноименната опера.

P.Box - Gyula Vikidal

Междувременно групата ангажира на микрофона стария си приятел от P.Mobil – Гюла Викидал (Gyula Vikidál), – с когото издават следващите два албума – „Kő kövön“ (1983) и Ómen (1985) – брилянтни образци на класически хард рок.

За съжаление, проблеми от различен (предимно личен) характер пречат на групата да продължи да работи заедно малко след това прекъсват дейността си. Китаристът Бенчик напуска страната през 1987 година, за да си търси късмета в друг бизнес и малко по-късно мистериозно е застрелян в Австрия. Злите езици говорят, че се е замесил в незаконни сделки, но историята така и остава неразкрита. За феновете на групата това е непрежалима загуба, тъй като точно той е основния двигател на групата и композитор на повечето песни.

Bencsik and Vikidal

През 2001 година клавиристът Черхати прави опит да възстанови групата, наемайки съвсем нови и доста по-млади музиканти, но липсата на създателите си казва думата и новата група е просто бледо копие на оригинала. Малко по-късно пък, през 2005 година, самият той умира от рак и групата не след дълго се разпада окончателно.

За незапознатите, с унгарския рок и творчеството на група Pandora’s Box и соловите изяви на нейните членове, предлагам малко видео клипове от youtube:

Pandora’s Box: Másnak szól – един от първите хитове на групата с Миклош Варга

Pandora’s Box: Gyula Vikidál Medley – подборка от концертни изпълнения на групата с Гюла Викидал

A zöld, a bíbor és a fekete – един от най-големите хитове на групата, изпълнен от бившите певци на P.Box и P.Mobil – Miklós Varga, Gyula Vikidál, Péter Tunyogi и Gyula Bill Deák – едни от най-големите звезди на унгарския рок.

Miklós Varga: Europa – една прекрасна балада на Миклош Варга

И накрая едно много интересно изпълнение – откъс от рок-операта „Крал Ищван“, в който участват и двамата бивши вокалисти на Pandora’s Box – Варга и Викидал.

Връзки:

Ако харесвате моите статии, моя стил на писане или гледната ми точка, за да си гарантирате, че няма да изпуснете публикация, абонирайте се за съдържанието на този блог чрез RSS хранилка или по имейл.

Публикувано на Лични, Музика и тагнато, , , , . Запазване в отметки на връзката.

25 Responses to Моята музика – Pandora’s Box

 1. yan каза:

  Нищо не споменаваш за легендарната група „Омега“ и за най-популярната им песен The Girl With The Pearl’s Hair!Има я във Vbox-а!Припомни си я,ако искаш!

 2. Майк Рам каза:

  Нарочно нищо не споменавам.
  Първо, този пост е специално посветен на Pandora’s Box. Не може да разкажеш всичко за всички унгарски групи в един пост.
  Второ, аз като тийнейджър съм бил повлиян най-много от музиката на 80-те години, а Omega са група от друга епоха. Специално тази песен е написана още преди да се родя 🙂
  Не, че не ги харесвам. Просто не им е дошло още времето да пиша и за тях 🙂

 3. Svuio каза:

  Хм, аз като по-млад, не съм особено запознат, но определено предизвика интереса ми. Някаква идея как мога да се сдобия с тези три албума? Нещо не се откриват лесно из нет-а. А ако ти се намират на някакъв по-съвременен носител ще се радвам да споделиш :).

 4. Майк Рам каза:

  За всеки, който се интересува от музиката на Pandora’s Box – пишете ми на имейл mikeramm (at) hotmail (dot) com Ще измислим нещо как да я споделя с вас.

 5. тони каза:

  Аз въобще не познававах тази група, за което сега съжалявам. Сигурно по-рано щях още повече да ги харесам, но и сега благодаря, че ми ги откри.

 6. bozho каза:

  Благодаря за сатията!
  През ’80-те често слушах Pandora’s Box, но ги бях позабравил, а и не знаех нищо за тях.

  Унгарският рок в продължение на поне 20 години много бе ценен в България. Вече ’90-те не, може би покрай налагането на оная музика, дето започва с „ч“, рокът като цяло бе позабравен, а унгарският съвсем.

  Друга интересна група от това време беше „Пирамиш“. Малко по стара от П.Бокс.

  Между другото – Locomotiv GT, които си цитирал и те са от същата епоха, както и Омега 😉 . Може би няколко години по-млади, но не много.

 7. Майк Рам каза:

  @bozho: прав си за LGT: те са създадени след като Gabor Presser (авторът на песента за момичето с бисери в косите, или „песента за уволнението“, както е по-известна у нас), напуска Омега, за да твори в малко по-различна насока. Струва ми се, че те бяха по-популярни у нас с цялото си творчество, докато Омега си останаха известни само с една песен 😦

  Даже мисля, че LGT са идвали и на концерти у нас през 70-те години, но тогава съм бил малък и не съм разбирал още от хубава музика 🙂

 8. Майк Рам каза:

  Искам публично да изкажа благодарности на моя приятел Христо Христов, който успя да ми изнамери огромно количество унгарски рок в MP3 формат и ми спести огромния труд по конвертиране на старите ми плочи. 🙂

 9. bozho каза:

  И аз имам спомен, че идваха LGT у нас, но и аз нямах възможност да ги гледам.

  Вярно казваш, че Омега много по-малко хора им познаваха песните, което е жалко. Имат чудесна музика.

  Колкото за момичето с бисери в косите, преди това очалгяване на песент имаше още едно побългаряване – свързано с войната във Виетнам. Припевът гласеше „стига вече, стига война, чакам те ела“ и до средата на ’70-те години много често се въртеше по радиото и се пееше в компании.

  Та и двата български варианта кой знае защо обикалят около военната тематика, докато всъщност оригиналният текст е много романтичен (и леко мистичен бих казал)

 10. Майк Рам каза:

  Аз пък знам един друг вариант, който ние пеехме в младежките си години. Песента се казваше „Жълтите листа“ и припева се пееше така:

  И ето – идва пак есента
  и тя рони жълти листа.
  Вятърът и той е студен –
  ти не си до мен.

  🙂

 11. Pingback: Ах, тази Европа, горда и красива жена… « Butterfly

 12. LARI каза:

  Az sashto slusham Ungarski rock ot 16 godishen i sam dosta iznenadan ce vse pak ne sam edinstvenia ostanal.Imam diskografiata na P.BOX a do nai skoro vreme shte imam i poslednite 4 albuma na Skorpio koito me pobarkvat.

 13. LARI каза:

  Gyula Vikidal e bil vokal na DINAMIT imam parvia album koito e ednoimen 1980

 14. Майк Рам каза:

  LARI, много съм щастлив, че в твое лице намирам още един фен на унгарския рок! Ще се радвам да се запознаем и да обменяме информация и музика!

  Ако искаш, пиши ми на mikeramm (at) hotmail (точка) com, за да се свържем.

 15. LARI каза:

  Iskash li na skype,imam problem s poshtata

 16. Майк Рам каза:

  Skype името ми е същото – mikeramm.

 17. LARI каза:

  ne te otkrivam opitai ti ivo794 Ruse

 18. farfalak22 каза:

  Здравейте!Изглежда малко съм закъснял за унгарският рок.Но виждам че не съм сам в нашата малка страна.Аз си падам от дете по EDDA, V’MOTO-ROCK и много други.Абсолютно РОК от начало – до края.Ами ще е хубаво някой дами отговори.Тук.Разбира се ако е възможно .Като цяло статията ми хареса.По нататък по-вече.

 19. Майк Рам каза:

  farfalak, никога не е късно за хубавата музика. Аз лично съм върл фен на EDDA, а V’Moto-rock също са велика банда.

  Ако искаш някакъв специален отговор, трябва първо да зададеш въпрос. Иначе, всички читатели тук са печени рок-фенове 🙂

 20. farfalak22 каза:

  Е,браво!Бързо включване!
  Аз качвам музикални клипове в един торентен сайт
  .Наскоро – ИЗКОПАХ !! EDDA и Karthago .Така че ако има желаещи за подобен род музика да пишат защото инъче никой няма да ги чуе.Така де !А,за отговора и въпроса просто не очаквах че темата още е (валидна).По принцип се опитвам да намирам неща който други рокфенове са пропуснали или забравили.Или пък не са знаели че съществуват.Поне засега интернет дава този Изключителен шанс.Между другото търся – Katona Klári- ако някой има
  да драска(пише).А тук темата е страхотна !Жалкото само е че всички фенове се побират само на тази страница.(Е,Може би ако темата беше попфолк А!)
  И аз от найси годишен слушам западна упадъчна музика,и стана така че започнах да събирам а по късно и да отсявам записите си.Но както по-старите музик.фенове знаят.Копуваш една касета и започва едно презаписване изтриване,докато лентата не стане прозрачна…..Това е за сега.До скоро.

 21. bachym каза:

  И аз съм луд фен на унгарския рок.АЗ си ги „открих“ в още по-малкия град Котел.Една моя съученичка ми даде чуя плоча на Фонограф и тръгнах.После Илеш LGT.

 22. Pingback: Пещерата на неандерталеца » Развит, зрял, презрял…

 23. пламен д. каза:

  За всички любители на рок-а, вижте един руски сайт, енциклопедичен според мен, а и се свалят лесно нещата, но в МР3 формат, и то само едно по-едно, в много добро качество

Споделете вашето мнение!

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s