Hiroshima, mon amour

На днешния ден, през 1945 г. е извършена една от най-важните и жестоки военни операции в съвременната ни история – американците хвърлят първата атомна бомба над град Хирошима в Япония, с което са били убити в самия ден над 80 000 души цивилно население, а в последствие, от радиацията броят на жертвите достига до 140 000. Три дни по-късно същото упражнение е изпълнено и над град Нагасаки. С това японската съпротива е сломена отведнъж и на практика се слага край на Втората световна война. САЩ не само излизат истинските победители във войната, но и недвусмислено декларират претенциите си за световно господство.

Интересно е да се отбележи, че преди години това събитие се коментираше много активно в нашите медийни среди, а днес тактично се премълчава. Някак си е неудобно да говорим лошо за Новия голям брат, нали?

На днешната светла дата се е случило и още едно събитие, което все още не е достигнало своята историческа значимост и затова остава напълно незабелязано от световните медии и се отразява единствено на страниците на този блог, а именно – преди точно 40 години съм се родил аз 🙂

Да си роден през август е много нерадостно, особено, когато си дете. Всеки рожден ден е самотно преживяване, защото всички приятели са някъде на почивка. А да си роден точно на 6-ти август, когато светът почита ужасната трагедия над Хирошима, си е живо нещастие. Как да ти даде сърце да празнуваш в такъв момент?

За късмет днешният ми ден се оказа толкова натоварен с работа, че наистина до празнуване още не съм стигнал. Но пък за сметка на това утре заминавам на кратка почивка, посветена на отпразнуването на знаменателното събитие.

Миналата година написах един много личен и откровен пост, в който споделих собствените си търсения в живота и бизнеса и се оказа, че това, което ме вълнува, тревожи и вдъхновява, са неща, които вълнуват и мнозина от вас. Може би ще бъде добра идея да продължа традицията и да разкажа какво се случи през тази една година, откакто животът ми тръгна в друга посока, а аз станах блогър. Но за това ще пиша като се върна. Сега наистина нямам време, а и не съм настроен към дълбоки ретроспекции. Имам нужда от ракийка, салатка и най-обичните ми хора до себе си.

В опит да приповдигна празничното си настроение и да почетем всестранно днешния ден, ви поздравявам с едно парче на големите зверове на рока – Alcatrazz – които наскоро гостуваха у нас в Берковица. Един клип с голямото гърло на Graham Bonnet и бързите пръсти на Yngwie Malmsteen от времето, когато всички бяхме много млади.

Alcatrazz – Hiroshima, mon amour

Наздраве!

Ако харесвате моите статии, моя стил на писане или гледната ми точка, за да си гарантирате, че няма да изпуснете публикация, абонирайте се за съдържанието на този блог чрез RSS хранилка или по имейл.

Публикувано на Американизми, Лични, Музика, Общество и нрави и тагнато, , , , . Запазване в отметки на връзката.

15 Responses to Hiroshima, mon amour

 1. Michel каза:

  Честит рожден ден, тогава! 🙂

  Датите са съвпадение… Е, аз съм рожден на рождения ден на Джон Ленън, е, и какво? Случва се:)

  Поздрави, и да си жив и здрав и блогът ти все така да е успешен! :)))

 2. ImPRESSed каза:

  Честит рожден ден и от мен!

 3. apieceofme каза:

  Честит рожден ден 🙂

 4. Майк Рам каза:

  Благодаря ви, приятели!

 5. ping каза:

  Сигурен ли си, че да използваш реклама на PlayStation 3 за картинка към този пост, е добра идея?

 6. Svuio каза:

  ЧРД и от мен, макар и със закъснение.

 7. Майк Рам каза:

  Ping, не знам за какво говориш. Снимката съм я взел от flickr и нямаше претенции за авторски права. Източникът е тук.

 8. Gorgeous каза:

  Според мен говори за ето това:

  http://adsoftheworld.com/media/print/playstation_3_murshroom_clown

  Честит рожден ден иначе 🙂

 9. Майк Рам каза:

  Добре бе, махам я!

 10. batpep каза:

  чтит рждн дн

  ако знаеш откъде иде това пожелание – ти си пълноценен човек, кво повече да ти пожелая – не знам. пък ако не успееш – ще си щастлив, защото си опитал поне да разбереш откъде идва.

  ние, хаххите от овча, ти желаем успехи, навсякъде, където се опиташ 🙂

 11. Gorgeous каза:

  Не, не…
  Не иде реч за авторските права – изобщо – поне от моя гледна точка.

  По-скоро, дали/доколко е подходящо да споменаваш Хирошима с картинка, в която ядрената гъба има лицето на смеещ се клоун, а контекста е реклама на Плейстейшън :)))

 12. Майк Рам каза:

  batpep, ние хаховците от Люлин, искрено ти благодарим! 🙂

 13. Майк Рам каза:

  Gorgeous, рекламният надпис на картинката го нямаше, а и не всички читатели знаят откъде е произлязла тази картинка. Аз също не знаех. Просто беше хубава снимка на ядрен взрив, а клоунът се вижда с малко повече въображение. Коментарът на ping (Иван Гинев – професионален дизайнер) явно намекваше за кражба на интелектуална собственост. Последното нещо, което желая, е да ме нападне целокупното българско блогърство за това.

 14. radislav каза:

  Честит Рожден Ден! Малко на патерици, но е лято… 🙂

 15. Майк Рам каза:

  Сложих друга снимка. Който иска – да ме съди.

Споделете вашето мнение!

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s