Най-доброто средно име

Alexander The Great

Днес попаднах на поредния бисер на маркетинг-гуруто Seth Godin, който има много тясна връзка с по-предишния ми пост – Какъв сте вие?.

Неговият пост е озаглавен Най-доброто средно име и там той твърди, че най-доброто средно име (на английски) е „The“. Трудно е да се преведе буквално на български, защото ще си изгуби смисъла, но предполагам, че с примерите, които Сет дава, на всеки ще му стане ясна идеята – Alexander The Great, Attila The Hun, Zorba The Greek.

Определителният член показва уникалност – Александър Велики или Зорба Гъркът са единствени в света. Може много други хора да носят тяхното име, но те са тези, които са останали в историята и в съзнанието на хората. Това е име-етикет, което определя цяла една категория, в която се намираме само ние. Дори и приказни герои като Winnie The Pooh или Jabba The Hut потвърждават това твърдение.

Мислите ли, че и вие можете да имате такова име и какво би било то?

Аз не се сещам в момента какво уникално име бих могъл да избера за себе си. Може би Mike The Chichara? 🙂

Ако харесвате моите публикации и моята гледна точка, ако това, което публикувам, ви е интересно или забавно, за да си гарантирате, че няма да изпуснете публикация, абонирайте се напълно безплатно за съдържанието на този блог чрез RSS фийд или по имейл.

Публикувано на Думи и тагнато, , , , . Запазване в отметки на връзката.

23 Responses to Най-доброто средно име

 1. UZUMAKI каза:

  Интересно ми е как би се писал Исус – Jesus The Fuck, сигурно… Oh, wait, this makes me UZUMAKI The BLAsphemer, LOL.

 2. Стойчо каза:

  Нещо явно не съм в час, но защо Чичара (или както там се произнася)?

 3. Стойчо каза:

  Явно има виц в това предложение, но не схващам какъв?

 4. Майк Рам каза:

  Това опит за бъзик с едни хейтъри, които ме обрисуваха като „чичара“ – мазен, дебел чичка-чалгаджия, който обича да пошляпва жена си по задника, докато му реже салатката, с която си пие ракийката 🙂

 5. morrt каза:

  Кажи им, че са сбъркали човека. Аз съм този човек. Само дето не слушам чалга, ами hard’n’heavy. Иначе, общо взето, отговорям на профила. 🙂

 6. Светла (една от всичките) каза:

  Svetla The One Of All
  🙂

 7. Ами аз тогава ще съм Pavel The Borisov The Nikolov, та всички останали да се спукат от яд – те с едно, а аз с две средни имена!

 8. bozho каза:

  Това, като продължение на поста за етикетите ли 😀

  Спука ме от смях 🙂

 9. Ludmil каза:

  За да има Александър The Great е имало много малки и незаблежими личности, които са умирали за водача си. Всъщност в много случаи те /хората, които издигат великия/ са именно великите. Много е лесно да видим Великите Александровци. Мнозина са, които ги виждат. Много е трудно да видим Великите „малки“ хора, които ни заобикалят. Малцина са, които го могат 🙂 /да ги видят/
  Всеки човек е „велик“ и уникален, защото е сътворен такъв. Невежеството е, което принизява човека и го свежда до животно.

 10. Pavel Donchev каза:

  Александър е заел моето предложение, след много мислене реших че мога да се задоволя и с Pavel the Glorious или нещо такова 🙂

 11. Jaguar каза:

  „The“ е определителен член и не може да се приеме за второ, или както казват англосаксонците „средно“ име. В приведените примери става дума за подчертаване на прозвище или етническа принадлежност. Блогчето, към което си дал линк е тъпичко, а лицето, което го е спретнало май няма представа от граматиката на собствения си език. Е, в духа на майтапа и като се има предвид този коментар, моето май ще е the bitch :))) А това за чичарата ме разби:)

 12. Майк Рам каза:

  @Jaguar, имаш много голям проблем – вземаш се твърде насериозно. Първо, това за определителния член всеки го знае. Смисълът на твърдението ти убягва – всеки човек е уникален и хората, наречени по този начин, са „официално“ признати за уникални от целия свят. Въпросът е: с какво е уникален всеки от нас или какво би поставил за свое име, започващо с „The“?

  Освен това, „блогчето“ е един от най-попуярните блогове в света – на 12-то място в класацията на Technorati с няколко десетки хиляди посещения на ден, а неговият автор е един от най-големите маркетинг специалисти в света.

  Не, че всеки трябва да го харесва, но подобни презрителни изказвания говорят само в твой ущърб. Приеми го като приятелски съвет. 🙂

 13. ssk каза:

  Мхм

  Станислав дъ есеска. (Stanislav the ssk) , a може и скромното Stanislav the great. 😀

 14. :)) Да определено The дава стабилност на името. И известен респект. Аз нали съм Ц. по бащино име, мога да го интерпретирам като Ognyan T(z)he Stoyanov, също може и What The Fuck

 15. kanew каза:

  Ако второто име съвпада с второто име на известен човек, нещата са лесни. Спомних си анекдот по този повод:
  Помните ли Леонид Илич Брежнев,който се целуваше с първите секретари на соц.ком. партии по три пъти уста в уста/по християнски/? Попитали го веднаж, как да се обръщат към него. Той скромно отговорил:
  -Наричайте ми просто Илич. Имал предвид народното обръщение към Ленин.

 16. Майк Рам каза:

  То и моето средно име е такова, но звучи толкова нахално, че чак ме е срам да го споменавам пред хората. Ама нали е тръгнала приказката – ето го пълния ми псвдоним – Michael Dio Ramm. Познайте откъде идва 🙂

 17. morrt каза:

  Just a rainbow in a dark…

 18. Има уникални имена. Такова е и името на мояяята фамилия ш какво е уникалното. Приемам го, като уникалност на българскоро възраждане, онова, която ни върна в списъка на държавите по един уникално радикален начин. Ето я историята на името
  Като премахнали турската управа руските войни разпратени по села и градове слагали темелите nа новата държава
  Турили на нашето село кмет. Дали му тефтер Карат го да запише всички домакинства
  -Е па защо ми са, я си ги знам…?
  – Тук ще записваш всекиму данъците
  – Че нали се освободихме, да не плащаме данъци…?!
  – А отде на тебе кметска заплата, на ,. Не било нужно много пояснения- чиновническата заплата стига, за причина, данък да се събира Юрнали се мъжете да се записват препират А кмета нарежда:
  Пъри записвам всички с буква „А” Ангел,,- и написл на 6 реда Ангел и викнал- Сега да дойдат всички с буква Б- Бончо, Богдан..
  -Чакай,прекъснал го солдата- -Что наделал? Как потом узнаеш..?!
  – Знам аз на всеки потомството…
  -Кмете, той вика,как после всеки Ангел тук ще знаеш …кой е и.. какъв данък дължи ,колко е платил …всичко трябва да е точно
  -Ами този е Ангел на Марина мъжа, този пък е на Йонка…-така ги изредил кмета всичките ,а солдата му вика и нарежда:
  -Понял. Добави на първи ред Маринин, и получиш име Ангел Маринин, на втори ред- Йонкин и так дале. Така името на всяка съпруга станала основа за фамилно име. Останал накрая дядо ми Кирил. Кмета се чеше с молива по главата.
  -Защо не пишеш ?- чуди се солдата
  -Той няма …жена му преди години почина. Не мога да се сетя какво и беше името… върти ми се на езика…
  – Добре, -казва руснакът, той сега женичка няма ли?!
  – Има, има- в един глас викнали няколко мъже… -Прескача тук там…
  Кметът се уплашил. Побързал да спре словоохотливите съселяни
  -Кои не прескача?! Какво сега, хайде да изтипосам тук имената на .. честните жени?!
  -Достатъчно, прекратил скандала солдата- Едно име стига . запиши фамилия Прескача! Кирил Прескача
  На 130 години е тази фамилия. А прескачането то идва от незнайно време.
  Това е друга тема. Ако не бяха прескочили през границите руси, финландци, румънци и нас нямаше да ни има. Стават и грешки
  Все се чудя защо толкова тачим Маггахан а не споменаваме главния източник за обрата на Европа към българите Юджийн Скайлър. Защо намразват тия, които помагат на славяните и ги обричат на забрава.
  Юджиин Скайлър. Едно уникално за българите име, а не стана Този гигант на дипломацията. Този дипломат за България, преди тя да стане държава Как мислите. Какво е направил а как го не помним !!! Прескача и паметта. И това е по друга тема.

 19. Майк Рам каза:

  @morrt, един специален поздрав за теб и всички почитатели на класическия рок – The Man On The Silver Mountain – все едно, че я изпълнявам аз 🙂

 20. Jaguar каза:

  Майк, не знам защо изказването ми ти се е сторило „презрително“, нито откъде ти е дошла идеята, че се вземам твърде насериозно. Изглежда обечи си схванал идеята ми за THE bitch :)))
  Подразнил си се и от мнението ми, че поста, към който си ме препратил е тъп. Хубаво, ама това си е мое мнение, не е нужно да ме нападаш и да ми обясняваш какъв голям проблем имам. Хилядите посещения в нечий блог не го предпазват от тъпи постове. Човекът може и да си е велик специалист по маркетинг – това е съвсем друг въпрос.
  А защо е тъп ли? Защото единственото цитирано име на действителна личност е това на Александър Македонски. Атила не е известен в историографията като Хунът, а като „бич божий“. Останалите всички са измислени персонажи – Зорба, Джаба, Мечо Пух. Не ми е убягнала идеята, просто самият начин на смесване е тъп – това е. Ако очакваш само положителни отзиви, пиши ми да не коментирам повече.

 21. Майк Рам каза:

  @Jaguar, не те нападам, но ти очевидно се защитаваш 🙂
  Нямам проблем с твоите коментари. Правилото е еднакво за всички: когато преценя, че прекрачваш границите на добрия тон, ще ги изтрия.

  Просто се опитвах да ти дам съвет и да ти успокоя огъня. Когато един мъдър чоевк каже нещо умно, а ти го обявиш за глупак, мисля, че единственият губещ в цялата ситуация си ти. Просто си помисли върху това, преди да правиш подобни обобщаващи заключения. Може би просто не си разбрала какво е написал? Мислиш ли, че знанията ти по английски и по история са достатъчно добри? Attila The Hun е точно името, под което е известен в англоезичния свят хунския вожд, а Jabba The Hut го добавих аз.

  Не съди, за да не бъдеш съден. Така пише в Библията дори.

 22. ssk каза:

  Цветанка е права. И аз съм с уникална фамилия, с която да се гордея. Касчийски!

Споделете вашето мнение!

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s