Най-доброто средно име

Alexander The Great

Днес попаднах на поредния бисер на маркетинг-гуруто Seth Godin, който има много тясна връзка с по-предишния ми пост – Какъв сте вие?.

Неговият пост е озаглавен Най-доброто средно име и там той твърди, че най-доброто средно име (на английски) е „The“. Трудно е да се преведе буквално на български, защото ще си изгуби смисъла, но предполагам, че с примерите, които Сет дава, на всеки ще му стане ясна идеята – Alexander The Great, Attila The Hun, Zorba The Greek.

Определителният член показва уникалност – Александър Велики или Зорба Гъркът са единствени в света. Може много други хора да носят тяхното име, но те са тези, които са останали в историята и в съзнанието на хората. Това е име-етикет, което определя цяла една категория, в която се намираме само ние. Дори и приказни герои като Winnie The Pooh или Jabba The Hut потвърждават това твърдение.

Мислите ли, че и вие можете да имате такова име и какво би било то?

Аз не се сещам в момента какво уникално име бих могъл да избера за себе си. Може би Mike The Chichara? 🙂

Ако харесвате моите публикации и моята гледна точка, ако това, което публикувам, ви е интересно или забавно, за да си гарантирате, че няма да изпуснете публикация, абонирайте се напълно безплатно за съдържанието на този блог чрез RSS фийд или по имейл.

Advertisements
Публикувано на Думи и тагнато, , , , . Запазване в отметки на връзката.

23 Responses to Най-доброто средно име

 1. UZUMAKI каза:

  Интересно ми е как би се писал Исус – Jesus The Fuck, сигурно… Oh, wait, this makes me UZUMAKI The BLAsphemer, LOL.

 2. Стойчо каза:

  Нещо явно не съм в час, но защо Чичара (или както там се произнася)?

 3. Стойчо каза:

  Явно има виц в това предложение, но не схващам какъв?

 4. Майк Рам каза:

  Това опит за бъзик с едни хейтъри, които ме обрисуваха като „чичара“ – мазен, дебел чичка-чалгаджия, който обича да пошляпва жена си по задника, докато му реже салатката, с която си пие ракийката 🙂

 5. morrt каза:

  Кажи им, че са сбъркали човека. Аз съм този човек. Само дето не слушам чалга, ами hard’n’heavy. Иначе, общо взето, отговорям на профила. 🙂

 6. Светла (една от всичките) каза:

  Svetla The One Of All
  🙂

 7. Ами аз тогава ще съм Pavel The Borisov The Nikolov, та всички останали да се спукат от яд – те с едно, а аз с две средни имена!

 8. bozho каза:

  Това, като продължение на поста за етикетите ли 😀

  Спука ме от смях 🙂

 9. Ludmil каза:

  За да има Александър The Great е имало много малки и незаблежими личности, които са умирали за водача си. Всъщност в много случаи те /хората, които издигат великия/ са именно великите. Много е лесно да видим Великите Александровци. Мнозина са, които ги виждат. Много е трудно да видим Великите „малки“ хора, които ни заобикалят. Малцина са, които го могат 🙂 /да ги видят/
  Всеки човек е „велик“ и уникален, защото е сътворен такъв. Невежеството е, което принизява човека и го свежда до животно.

 10. Pavel Donchev каза:

  Александър е заел моето предложение, след много мислене реших че мога да се задоволя и с Pavel the Glorious или нещо такова 🙂

 11. Jaguar каза:

  „The“ е определителен член и не може да се приеме за второ, или както казват англосаксонците „средно“ име. В приведените примери става дума за подчертаване на прозвище или етническа принадлежност. Блогчето, към което си дал линк е тъпичко, а лицето, което го е спретнало май няма представа от граматиката на собствения си език. Е, в духа на майтапа и като се има предвид този коментар, моето май ще е the bitch :))) А това за чичарата ме разби:)

 12. Майк Рам каза:

  @Jaguar, имаш много голям проблем – вземаш се твърде насериозно. Първо, това за определителния член всеки го знае. Смисълът на твърдението ти убягва – всеки човек е уникален и хората, наречени по този начин, са „официално“ признати за уникални от целия свят. Въпросът е: с какво е уникален всеки от нас или какво би поставил за свое име, започващо с „The“?

  Освен това, „блогчето“ е един от най-попуярните блогове в света – на 12-то място в класацията на Technorati с няколко десетки хиляди посещения на ден, а неговият автор е един от най-големите маркетинг специалисти в света.

  Не, че всеки трябва да го харесва, но подобни презрителни изказвания говорят само в твой ущърб. Приеми го като приятелски съвет. 🙂

 13. ssk каза:

  Мхм

  Станислав дъ есеска. (Stanislav the ssk) , a може и скромното Stanislav the great. 😀

 14. :)) Да определено The дава стабилност на името. И известен респект. Аз нали съм Ц. по бащино име, мога да го интерпретирам като Ognyan T(z)he Stoyanov, също може и What The Fuck

 15. kanew каза:

  Ако второто име съвпада с второто име на известен човек, нещата са лесни. Спомних си анекдот по този повод:
  Помните ли Леонид Илич Брежнев,който се целуваше с първите секретари на соц.ком. партии по три пъти уста в уста/по християнски/? Попитали го веднаж, как да се обръщат към него. Той скромно отговорил:
  -Наричайте ми просто Илич. Имал предвид народното обръщение към Ленин.

 16. Майк Рам каза:

  То и моето средно име е такова, но звучи толкова нахално, че чак ме е срам да го споменавам пред хората. Ама нали е тръгнала приказката – ето го пълния ми псвдоним – Michael Dio Ramm. Познайте откъде идва 🙂

 17. morrt каза:

  Just a rainbow in a dark…

 18. Има уникални имена. Такова е и името на мояяята фамилия ш какво е уникалното. Приемам го, като уникалност на българскоро възраждане, онова, която ни върна в списъка на държавите по един уникално радикален начин. Ето я историята на името
  Като премахнали турската управа руските войни разпратени по села и градове слагали темелите nа новата държава
  Турили на нашето село кмет. Дали му тефтер Карат го да запише всички домакинства
  -Е па защо ми са, я си ги знам…?
  – Тук ще записваш всекиму данъците
  – Че нали се освободихме, да не плащаме данъци…?!
  – А отде на тебе кметска заплата, на ,. Не било нужно много пояснения- чиновническата заплата стига, за причина, данък да се събира Юрнали се мъжете да се записват препират А кмета нарежда:
  Пъри записвам всички с буква „А” Ангел,,- и написл на 6 реда Ангел и викнал- Сега да дойдат всички с буква Б- Бончо, Богдан..
  -Чакай,прекъснал го солдата- -Что наделал? Как потом узнаеш..?!
  – Знам аз на всеки потомството…
  -Кмете, той вика,как после всеки Ангел тук ще знаеш …кой е и.. какъв данък дължи ,колко е платил …всичко трябва да е точно
  -Ами този е Ангел на Марина мъжа, този пък е на Йонка…-така ги изредил кмета всичките ,а солдата му вика и нарежда:
  -Понял. Добави на първи ред Маринин, и получиш име Ангел Маринин, на втори ред- Йонкин и так дале. Така името на всяка съпруга станала основа за фамилно име. Останал накрая дядо ми Кирил. Кмета се чеше с молива по главата.
  -Защо не пишеш ?- чуди се солдата
  -Той няма …жена му преди години почина. Не мога да се сетя какво и беше името… върти ми се на езика…
  – Добре, -казва руснакът, той сега женичка няма ли?!
  – Има, има- в един глас викнали няколко мъже… -Прескача тук там…
  Кметът се уплашил. Побързал да спре словоохотливите съселяни
  -Кои не прескача?! Какво сега, хайде да изтипосам тук имената на .. честните жени?!
  -Достатъчно, прекратил скандала солдата- Едно име стига . запиши фамилия Прескача! Кирил Прескача
  На 130 години е тази фамилия. А прескачането то идва от незнайно време.
  Това е друга тема. Ако не бяха прескочили през границите руси, финландци, румънци и нас нямаше да ни има. Стават и грешки
  Все се чудя защо толкова тачим Маггахан а не споменаваме главния източник за обрата на Европа към българите Юджийн Скайлър. Защо намразват тия, които помагат на славяните и ги обричат на забрава.
  Юджиин Скайлър. Едно уникално за българите име, а не стана Този гигант на дипломацията. Този дипломат за България, преди тя да стане държава Как мислите. Какво е направил а как го не помним !!! Прескача и паметта. И това е по друга тема.

 19. Майк Рам каза:

  @morrt, един специален поздрав за теб и всички почитатели на класическия рок – The Man On The Silver Mountain – все едно, че я изпълнявам аз 🙂

 20. Jaguar каза:

  Майк, не знам защо изказването ми ти се е сторило „презрително“, нито откъде ти е дошла идеята, че се вземам твърде насериозно. Изглежда обечи си схванал идеята ми за THE bitch :)))
  Подразнил си се и от мнението ми, че поста, към който си ме препратил е тъп. Хубаво, ама това си е мое мнение, не е нужно да ме нападаш и да ми обясняваш какъв голям проблем имам. Хилядите посещения в нечий блог не го предпазват от тъпи постове. Човекът може и да си е велик специалист по маркетинг – това е съвсем друг въпрос.
  А защо е тъп ли? Защото единственото цитирано име на действителна личност е това на Александър Македонски. Атила не е известен в историографията като Хунът, а като „бич божий“. Останалите всички са измислени персонажи – Зорба, Джаба, Мечо Пух. Не ми е убягнала идеята, просто самият начин на смесване е тъп – това е. Ако очакваш само положителни отзиви, пиши ми да не коментирам повече.

 21. Майк Рам каза:

  @Jaguar, не те нападам, но ти очевидно се защитаваш 🙂
  Нямам проблем с твоите коментари. Правилото е еднакво за всички: когато преценя, че прекрачваш границите на добрия тон, ще ги изтрия.

  Просто се опитвах да ти дам съвет и да ти успокоя огъня. Когато един мъдър чоевк каже нещо умно, а ти го обявиш за глупак, мисля, че единственият губещ в цялата ситуация си ти. Просто си помисли върху това, преди да правиш подобни обобщаващи заключения. Може би просто не си разбрала какво е написал? Мислиш ли, че знанията ти по английски и по история са достатъчно добри? Attila The Hun е точно името, под което е известен в англоезичния свят хунския вожд, а Jabba The Hut го добавих аз.

  Не съди, за да не бъдеш съден. Така пише в Библията дори.

 22. ssk каза:

  Цветанка е права. И аз съм с уникална фамилия, с която да се гордея. Касчийски!

Споделете вашето мнение!

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s