Първа инвестиционна банка отпразнува първата годишнина на блога си с популярни блогъри

Вчера бях поканен на много интересно празненство – честването на първия рожден ден на блога на Първа Инвестиционна Банка. Както може би си спомняте, идеята и реализацията на този блог се случиха точно преди една година, непосредствено след активно плъзналите из интернет пространството слухове за нестабилното състояние на банката.

Създаването на блога беше изключително умен ход от страна на ПИБ, защото по този начин отвори още един канал за общуване със своите клиенти, а този канал се оказа доста добър. Една година по-късно, банката, и по-специално хората зад блога, продължават да търсят най-успешния начин за общуване и поканиха на рождения си ден онези блогъри, които са писали нещо (макар и в повечето случаи – критично) за банката, за да чуят тяхното мнение, да обмислят бъдещото развитие на блога, а и да чуят идеи за подобряване на обслужването на клиентите.

В една изключително приятна и дружелюбна атмосфера, гарнирана с кафе, фрешове, кроасани и други дребни закуски, се получи много приятен и ползотворен (надявам се) разговор. Представителките на ПИБ – Анелия, Ана, Мария и Мария, както и техния колега, на когото не можах да запомня името (за което искрено се извинявам) демонстрираха искрена страст и удоволствие от работата си в тази институция и силно желание да я изведат на още по-високо професионално равнище.

Говорихме доста за проблеми и издънки, с които сме се сблъсквали като клиенти и които не сме пропуснали да коментираме в блоговете си. Разбрахме, че част от тях се дължат на технически проблеми, а друга – на човешки грешки, но най-важното е, че усетихме искреното желание на тези хора да се преборят с тези спънки, за да могат да предложат на своите клиенти най-доброто възможно обслужване.

На срещата присъстваха малко, но качествени блогъри: Oggin, Горица, Комитата, Калин Василев, Георги Танев, Ани и Мишел. Разбира се, имаше и други, които не познавам лично.

Надявам се, че това начинание на ПИБ ще бъде успешно. Поздравявам ги за това, което са постигнали дотук и им пожелавам още по-успешен и конструктивен диалог с нас – клиентите, за да постигнем по-голямо взаимно доверие и да имаме по-малко поводи за критика.


Ако харесвате моите публикации и моята гледна точка, ако това, което публикувам, ви е интересно или забавно, за да си гарантирате, че няма да изпуснете публикация, абонирайте се напълно безплатно за съдържанието на този блог чрез RSS фийд или по имейл.

Публикувано на Блогове, Обслужване и тагнато, , . Запазване в отметки на връзката.

19 Responses to Първа инвестиционна банка отпразнува първата годишнина на блога си с популярни блогъри

 1. Тото каза:

  Значи за това отиват парите на вложителите – за кафета и фрешове на блогърите. Или те си ги плащаха?

 2. Дядо Коледа каза:

  Е, няма нужда да ги рекламираш. Наистина не са цвете.

 3. Michel каза:

  Приятна среща беше… Най-важното – съвсем неформална! 🙂

 4. ludipari каза:

  Много взеха да се мазнят сега, когато разбраха, че шепа блогъри могат да докарат цяла банка до фалит.

 5. Майк Рам каза:

  Тото, като се има предвид, че присъстващите блогъри бяха и вложители, може да се каже, че сами сме си го платили 🙂

 6. Майк Рам каза:

  Дядо Коледа, не ги рекламирам – просто споделям впечатленията си от срещата. За да ги рекламирам трябва да си платят, както правят всички 🙂

 7. Michel каза:

  Хаха, харесаха ми коментарите… 😀

  Чакай, чакай, може пък да се разчуе, че на такива срещи и се раздават златни кюлчета на елитните блогъри и стой та гледай… 😛 🙂

 8. ekaterina каза:

  Създаването на блог на клиента е последният „писък“ в PR дейностите, които агенциите предлагат на клиентите си. Аз лично не виждам никакъв смисъл в това. Няма сила която да ме накара да чета „доброволно“ корпоративен блог.

 9. Майк Рам каза:

  Екатерина, те повечето и не стават за четене. Много е тъпо някой друг да ти пише блога, защото не е истински, а като не е истински никой не го чете. При ПИБ е малко по-различно, защото си го пишат те и е искрен, така че става за четене.

 10. bozho каза:

  @ Michel А, така – признахте ли си за златните кюлчета!
  😀 😀

 11. xunap каза:

  Не разбрах само какво общо имате с тези отрепки от ПИБ. Против ПИБ съм, защото финансират унищожаването на българската природа. Финансират фирма Юлен (зоната над Банско), Витоша ски в ПП Витоша. Цеко Минев има големи планове по правенето огромни нови писти в ПП Витоша, като наруши статута на парка, разбира се.
  Но хубаво нещо е, че си казвате, че сте били на кроасанчета и сокчета, продължавайте да лижете задниците на ПИБ.

 12. tony каза:

  Още един „институционален“ начин да проникнат навсякъде. На блоговете най-хубавото е това, че са в първо лице, изразяват личността, субективно отражение на околния свят.
  За останалото си има фирмени сайтове и контакти с клиенти.
  Абсолютно съм съгласна с Ekaterina !

 13. ptankov каза:

  ekaterina казва:
  петък, май 22, 2009 в 21:11
  „Няма сила която да ме накара да чета “доброволно” корпоративен блог.“
  Няма да ги четеш – те не са за това. Те са да има къде да идеш да ги напсуваш с някой злобен коментар. 🙂

 14. tedi каза:

  Харесва ми статията и идеята на ПИБ , а всички коментари само доказват моето мнение, че блогърите са АНТИ всичко и всички.

 15. Soni каза:

  Това, че отделят ресурс и усилия за да бъдат по-добри във връзката си с клиентите е лошо според вас? Кое е добре – да правят като другите банки, които нямат смелостта да излязат пред своите клиенти, във виртуалното пространство, където всеки има свободата да се изразява както си иска?

 16. Енчо каза:

  Анти-глобалистките ви призиви в тази тема изглеждат нелепо. И как давате мнение без да сте влизали никога в блога им и даже разбрахте , че това е ненужно:)

 17. bozho каза:

  @xunap това, да си клиент на една банка не означава, че „й лижеш задника“.

  Хората са били поканени, за да се обсъди работата на служителите с клиентите, не политиката на банката.

  Едва ли има банка, която да не е финансирала някой мръсен проект. Това не значи, че не трябва да ползваме услугите на банките. Те са продукт на обществото и на този етап на развитие на същтото, няма начин да не се ползват. Изключвам варианта „отшелник“ – той не работи в глобален мащаб а и не допринася за по-нататъшното обществено развитие.

  Сещам се за воплите относно нашата история, когато някои хора казват „защо не сме запазили неутралитет през Вторта световна война, като Швейцария“, без да помислят, какво се е случило със съседите ни. Швейцария е могла да си позволи неутралитет, точно защото нейните банки са държали парите на всички воюващи страни.

  Изглежда цинично, неморално и прочиие, но ако се замислим, банките са институции, подобни на пощите. Пощата трябва да предаде писмото до адресата. Въре може да има гнусен донос, който да съсипе живота на добър човек. Или да има несправедлива смъртна присъда за невинен. Но на пощата не й е работа, нито може да преценява, кое е „справедливо“ и да доставя само него.

 18. yoalbo каза:

  Благодаря, Mike, и на разумните коментиращи – също, специални поздравления на bozho.
  Аз харесах блога на FIB, където случайно попаднах (въпреки че съм клиент). Мога да кажа още, че през годините съм се учила от някои техни полезни приложения от общ характер (напр. формуляри), за разлика от други банки, където съм се сблъсквала със зле организирани обслужващи дейности (май трябва да напиша някой ден и за това)…
  Много полезна дискусия! Трябва да продължи!

 19. xotspot каза:

  ПИБ е банката, която обръща най-голямо внимание на интернет общността в страната

Споделете вашето мнение!

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s