Кърменето в извънредни ситуации – Fail

кърмене

От 1 до 7 август 2009 г. се провежда световната седмица на кърменето. Посланието й, обаче, изглежда много странно.

Мотото на тазгодишната кампания е “Кърменето в извънредни ситуации. Готови ли сме?”, а на сайта на кампанията има и пояснение:

Кампанията има за цел да привлече вниманието и да ангажира медии, организации и цялото общество в подготовката за оказване на помощ на кърмещи майки в извънредни ситуации, а също и в подкрепата на кърменето в мирно време. (Удебеляването е от мен – М.Р.)

Питам се, какво точно разбират под „извънредни ситуации“ – да заседнеш в асансьора, да попаднеш под обстрел или да те разклати земетресение? А може би се опитват да ни внушат, че някои жени се притесняват да кърмят навън под погледите на похотливите мъже?

Според мен най-големият проблем с кърменето е, че повечето жени въобще не желаят да кърмят нито в редовни, нито в извънредни ситуации и това вреди сериозно на бебоците. Но някои хора се опитват да търсят под вола теле и за пореден път се опитват да насочат вниманието на обществото към някакви други, измислени или просто неясно артикулирани, проблеми.

Защо въобще се акцентира на „мирното време“? Излиза, че нямаме проблеми с кърменето по време на война, но в мирно време имаме. Или пък майките-кърмачки са развили някакви „афганистански комплекси“ и в мирно време не могат да се адаптират към биологичните си задължения?

Разбирам важността на кърменето и горещо го подкрепям. Моята съпруга е кърмила и двете ни деца в първите месеци след тяхното раждане, докато имаше кърма. Но не разбирам такива медийни експерименти, които явно не могат да нито да формулират ясна цел, която да поставят пред обществото, нито пък могат да намерят подходящи изразни средства, с които да я представят и защитят.

Изборът на име на домейн е просто черешката на тортата в цялата кампания – kurmene.com. Знам, че българският звук „ъ“ е трудно да се изобрази с латинската азбука, но е трябвало да се помисли за решение, което да не навява нежелани асоциации. Наличието на онази трибуквена дума в името на домейна напълно убива идеята (ако е имало въобще такава).

То е ясно, че за да стигнеш до кърмене, първо се минава през съответния полов орган, но не вярвам това да е бил замисъла на организаторите. Прекалено е пошло. В такъв случай, можеше направо да изберат нещо още по-звучно: kur-za-mene.com!


Ако харесвате моите публикации и моята гледна точка, ако това, което публикувам, ви е интересно или забавно, за да си гарантирате, че няма да изпуснете публикация, абонирайте се за съдържанието на този блог чрез RSS фийд или по имейл.

От 1 до 7 август 2009 г. под мотото
“Кърменето в извънредни ситуации. Готови ли сме?” за шести пореден път у нас ще се чества СВЕТОВНАТА СЕДМИЦА НА КЪРМЕНЕТО.

Кампанията има за цел да привлече вниманието и да ангажира медии, организации и цялото общество в подготовката за оказване на помощ на кърмещи майки в извънредни ситуации, а също и в подкрепата на кърменето в мирно време.

Публикувано на Простотии, Реклами и тагнато, , , , , , . Запазване в отметки на връзката.

16 Responses to Кърменето в извънредни ситуации – Fail

 1. Сашо каза:

  Тая история с кърменето е голяма психоза, очаквам скоро новина „активистки пребиха с камъни майка, отказала да кърми“. В края на краищата затова има прогрес и свободен избор, а и вредите от изкуственото кърмене са спорни, докато милиони са живи днес само благодарение на изкуствената кърма.

 2. Евгения каза:

  Разбирам коментарите ви относно неправилността на кампанията. Но в крайна сметка добре е, че въобще има кампания отразена медийно, с времето предполагам и изразните средтва ще станат по-професионални. До колкото разбирам мотото Кърмене в извънредни ситуации е мотото на СВЕТОВНАТА седмица на кърменето. Т.е този лозунг е не само за България, а за много точки по света където има извънредна ситуация в момента. От клипа на сайта става ясно, че в България клипът има „послание – свободата, която кърменето дава на майката – да бъде с бебето където пожелае, възможността то да бъде нахранено дори и при най-обикновени непредвидени ситуации.” А относно името на сайта, за мен е малко пресилена асоциацията която правите.
  Но както и да е. Съгласна съм,че кърменето е обществено значим за здравето на бъдещото поколение въпрос. И е важно да има кампании, за да могат жените да получат необходимата информация. Вие сам казвате, че жена ви е кърмила и двете ви деца няколко месеца докато е имала кърма. В същност факт е, че 96% от жените нямат физиологичен проблем да кърмят децатат си толкова дълго, колкото пожелаят, защото при правилна организация на кърменето, кърмата не спира от самосебе си. Т.е информацията за това как може жената да кърми колкото дълго пожелае е необходима, защото опитът показва, че здравните работници в момента не могат да я осигурят и в този смисъл медиините кампании макар и не досатътчно добри са много необходими
  Малко се отпелснах.

  @ Сашо: Свободата на избора никой не го оспорва. Разбира се, че всеки може да гледа децата си както си иска. Но ползите от естественото хранене изобщо не са спорни има медицински изследвания и не случайно Световната здравна организация го препоръчва.

  Хубава вечер

 3. public image каза:

  Тук съм напълно подкрепям мнението ти. Доста глупаво и неразбираемо хвърляне на средства за реклама…
  Всичко си е въпрос на избор и възможност. Ебем ти извънредните ситуации 🙂

 4. public image каза:

  @Евгения: ТВ клипа е уникално безидеен.

  Само за статистиката – жена ми кърми.

 5. Божо каза:

  off://
  ето конкретен пример от необходимостта да има домейни на кирилица. Това е сайт, който ще се чете само от българи и няма проблем името му да е на кирилица.

  А че проблемът съществува е вярно, и че организаторите на кампанията е трябвало да се постараят повече – също.

 6. Николай каза:

  Много зле е клипа и това за „извънредните ситуации“. Иначе съм „ЗА“ кърменето и „ЗА“ подпомагането в решаване на проблемите по време на кърмене. Понякога може да е голям стрес за майките (говоря от личен опит) и е доста трудно да се отпуснеш и всичко просто да се случи.

 7. Milko D. Georgiev каза:

  Добър коментар. За съжаление кампанията е поредно доказателство за „усвояването“ на рекламни бюджети от родната ни марком индустрия. А липсата на процеса „мислене“ е пословична по нашите земи.

 8. Николай каза:

  Още нещо. Ако жената не е кърмила и има дете на 5 месеца – примерно – и стане „извънредна ситуация“ и няма вода и т.н. Кърмата няма да и тръгне ей така просто защото „ситуацията“ го изисква :). Тия рекламни агенции и консултанти са уникално „креативни“.

 9. longanlon каза:

  яхахахахахаха

 10. pierrot каза:

  Много хубава публикация Майк!
  Това много ми прилича на неясната и с трудно определимо развитие реклама на Уницеф. Какво пречи на майките да кърмят навън? Жена ми кърми, за радост, достатъчно месеци и не е имала проблем да кърми в парка, на спирка или кафето. Това си е проблем на самата жена. Но целта и мотивите на кампанията малко ми се размиват. Защо не е поощряване на жените да кърмят навън? Просто и ясно, какво е това „извънредни ситуации“?

 11. kamelia каза:

  поздравления за поста. Ако не бях видяла линка към публикацията ти нямаще да разбера за това рекламно безумие. Като майка мога да кажа, че кърменето е най-естествения процес.
  Дали една жена ще го прави или не – е нейн личен избор. И за да отгледаш по този начин детето си в първите месеца от живота му се иска много силно желание, мотивация и добро хранене на майката. Защо не пишат за това за да има повече майки, които кърмят и повече здрави деца в тази страна.
  Аз съм слабичка и крехка, учех и работех едновременно когато кърмех и успях. Какво остава за жените, които се посвещават на гледане на детето и го хранят с адаптирани млека. Липсата на мотивацив и желание.

 12. Pingback: Кърмене в извънредни ситуации « Кутията за всичко

 13. Pop каза:

  Странен е слоганът на кампанията тази година, дума да няма. Странен е за България, разбира се. За държавите, в които наистина има реална, немирновременна, ситуация, кампанията ще изглежда като … хм, бял сатенен костюм на мисионер в Етиопия… Но, както пише и на сайта на инициативата, мотото е глобално.
  Въпросът е, че прегръщаме разни кампанийни принципи, разни схващания, които са чужди на реалностите тук. Защото у нас проблемът все още е (цялото ми уважение към Ла Лече Лига) липсата на достатъчно грамотност относно кърменето. Суетата остава водеща при повечето млади майки. Суетата…и болката. Защото, като мама на две чавета, признавам, че не открих в началото „чара“ на кърменето. „Оооо, ще видиш колко е хубаво…“, ми казваха…Как ли пък не! Не беше! (като във вица с човека, който си купил тесни обувки и му било мнооого хубаво, когато ги свалял вечер)
  Защото имах запушвания, защото НИКОЙ не ми обясни как да се справя с естествения инстикт за самосъхранение – да спра да кърмя, за да не ме боли, да отпуша каналите и т.н. Справих се и в двата случая с бабешки методи, прихванати от приятелки и роднини.
  Когато майката приеме кърменето, няма значение къде се намира – парк, заведение, автобус и пр. Въпросът е обаче да го приеме. И да превъзмогне „извънредната ситуация“ в главата си. Ако иска.

 14. Гери каза:

  На всяка една от лекциите по темата, ще ви бъде обяснено що е то извънредна ситуация. А и целта не е да агитираме кърмещата майка да кърми навън, а кое е по-лесно и по-добре за нея и детето, ако се случи една такава извънредна ситуация. Вярно е, у нас рядко се случват природни бедствия (и по-добре), но за съжаление, не се знае кога може да ни сполети такова. А в такива ситуации най-уязвими са малките деца – за тях е най-опасна липсата на чиста вода и съдове и адекватна храна. Ако обаче детето се кърми, на него не му е необходимо нищо друго освен майчината гръд!
  По време на тазгодишната кампания усетих нещо – хората, които не са ангажирани пряко с процеса на кърменето, не проявяват интерес към инициативите, но ми направи впечатление родилките в болниците, сблъскали се вече с реалността, как търсят информация и отговор на своите въпроси(които бяха безброй).
  Има смисъл от такива мероприятия. Трябва да се говори и шуми, за да имат майките възможност да направят един информиран избор за това как да хранят своите деца!

 15. frog’n roll каза:

  Кърменето е най-естественото нещо на земята, първичен и двупосочен инстинкт. Чак до там ли се докараха младите майки – да имат нужда от „агитация“, „информация“, „отговори“ и „информиран избор“? Глупости на търкалета. Калпави майки.

  Тази кампания ми е непонятна. Ако ги сполетяло нещо… Простотията ги е сполетяла тях, а от нея спасение няма.

 16. Chvor каза:

  Ако майката няма кърма-ситуация не чак толкова рядка-кво майката да бъде линчувана и детето да се даде на дойка като в средните векове?Или ако има ситуация в която не може да кърми поради медицински причини-има и такива случаи?На мен ми се струва ,че по-скро става въпрос за до болка позната ситуация-има едни пари,отпуснати от едни хора,които требва да се усвоят от наши хора….

Споделете вашето мнение!

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s