Star Wars, Episode 3 – Сблъсъкът на любовта и амбицията, и вълшебната музика на John Williams

Преди няколко седмици се сдобих с пълната колекция филми от поредицата „Star Wars“ и с огромно удоволствие си ги изгледах в продължение на няколко вечери. Знам, за някои това е плоска история, родена от плитка философия и замаскирана с не много реалистични, но пък впечатляващи специални ефекти.

За мен това е приказка за пораснали деца. Върнах се в детството си с по-ранните епизоди, а по-късните ги гледах с окото на възрастен човек и родител с опит и пак във филмите открих въпроси, на които все още не мога да намеря отговор. Историята ме провокира не толкова с ефектите на „светещите пръчки“ или на досадно дългите сцени на космически битки или надпревара с летателни апарати, колкото с политическите дилеми, които орденът на Джедаите не може да разреши и с драмата на младия Анакин, чиято любов е изяждаща и егоистична, а стремежът му към знания неусетно прелива в стремеж към власт.

Оказа се, че последният излязъл филм от поредицата – „Отмъщението на Ситите“ не съм го гледал. Как съм го пропуснал и сам не знам, но като го гледах сега, установих, че по отношение на драмата именно той е най-добрият филм, правен досега от Джордж Лукас.

От една страна, ми е напълно позната ситуацията на Анакин – не по отношение на Тъмната страна (защото не съм срещнал Черен лорд, който да ме изкушава), а по отношение на любовта, която изисква пълно притежание и подчинение, любовта, която унищожава свободата на партньора и не приема решенията на съдбата. Жестока, изпепеляваща и безкомпромисна любов. Точно такава любов съм преживявал някога, когато съм бил на неговата възраст и днес съм безкрайно щастлив, че всичко това съм го преборил и надраснал и любовта, с която живея, е щедра, прощаваща и всеотдайна. Как, обаче, човек може да се научи на това?

От друга страна във филма силно ме впечатли проблемът за възпитанието и отношенията между учител и ученик. Как да преподаваш знания на човек, който има по-големи способности от теб? Как да научиш на търпение един младеж, който ясно осъзнава способностите си и страшно много се изкушава да ги използва? Как да го научиш да приема болката и загубата, без да обърне мъката си в омраза и да я насочи срещу самия теб?

Това са все неща, над които съм се замислял като преподавател и родител и наистина не е лесно да се намери отговор. Той вероятно е в баланса и в търпението, но това са може би най-трудните качества, които човек трябва да изгради в себе си.

Интересна е и политическата нишка, която филмът развива. Как да защитиш доброто, ако нямаш армия, а те въвличат във война? Как да докажеш, че си на страната на мира, когато търсиш властта, за да го наложиш? Когато започне войната как можеш да различиш добрите от злите, след като и едните, и другите убиват?

Филмът, разбира се, не дава отговори на всички тези въпроси, но пък онзи, който гледа с отворени очи, поне ще си ги зададе, което никак не е малко. За мен, поразителното в „Отмъщението…“, а и в цялата сага, е въздействието на музиката. John Williams е успял да усети всички тези драматични въпроси, които вълнуват главните герои и да ги пресъздаде с езика на музиката толкова успешно, че чак настръхвам на моменти и от очите ми потичат сълзи.

Когато гледаш как в името на любовта си, новопокръстеният Лорд Вейдър избива децата-ученици в джедайската школа, не можеш да не се покъртиш. А заслугата за проникването на това чувство е както на „главния идеолог“ Лукас, така и на безкрайно талантливия композитор Уилямс.

От трета страна, един полузаглушен глас ми подсказва, че всъщност, Лорд Вейдър е един много способен талантлив човек, напълно заслужаващ властта, която е придобил, заради своите умения и воля, и това сякаш трябва да предизвиква възхищение.

Дали пък и в това няма зрънце истина?


Ако харесвате моите публикации и моята гледна точка, ако това, което публикувам, ви е интересно или забавно, за да си гарантирате, че няма да изпуснете публикация, абонирайте се за съдържанието на този блог чрез RSS фийд или по имейл.

Публикувано на Музика, Филми и тагнато, , , , , , , , . Запазване в отметки на връзката.

12 Responses to Star Wars, Episode 3 – Сблъсъкът на любовта и амбицията, и вълшебната музика на John Williams

 1. UZUMAKI каза:

  Respect, my fellow nerd!

 2. Ако се питате кой уби голямото, истинското американско кино, отговорът е един: Джордж Лукас и Стивън Спилбърг.

 3. KrassiAristo каза:

  Чудесно , на един дъх си написал толкова верни и красиви неща. Не съм гледала нито един от тези филми, но разбирам колко са вълнуващи от твоите думи и колко непредсказуема и непозната е човешката същност. Все се питам защо е така? За по-интересно, за по-сложно , защо!Кой ни поставя постоянно пред изпитания, падения и възход? Вечна промяна, вечно движение, защо ли? Аз си мисля. че не само компютрите и технологиите се развиват , но и способностите на хората! Какво става обаче с човешките ценности? Къде са? изчезват ли? Променят ли се? Нужни ли са още? Как да ги съхраним и обогатим? Може би чрез изкуството, любовта към красивото, подреденото, възвишеното – бсичко, което ни зарежда с положителна енергия. Тук е мястото и на понятието приятелство, помощ, съпричасност и много, много обич на всички нива и навсякъде!
  Много късмет и успешна седмица Майк! Бъди здрав и успешен, обичан и обичащ!

 4. Майк Рам каза:

  Краси, аз съм малко по-песимистичен по отношение на ценностите и морала. Струва ми се, че човечеството като цяло не се е променило през вековете и живее, движено от първичните си инстинкти. Може би това да е моторът, който движи малцината духовно възвишени хора да търсят своя път чрез доброто, чрез любовта и положителното мислене – някакъв необясним стремеж да се измъкнат от блатото на безчувствието, алчността и злобата.

  Трудно е да живееш от „светлата страна на Силата“ – тъмната страна е много по-лесна и по-примамлива, но в крайна сметка погубва душата ти.

 5. johndaddy332 каза:

  музиката е убийствена, в момента съм си пуснал клипчетата от тук и работя и е супер така 🙂 супер е Майк 🙂

 6. Майк,истината е, че момчетата никога не порастват! 😉

  Един от най-вълнуващите моменти в живота ми беше когато с моя син гледахме заедно за първи път „Междузвездни войни“. Изведнъж си дадох сметка, че съм бил на неговата възраст когато за първи път съм гледал Епизод IV…

 7. cveta каза:

  Не съм гледала „Междузвездни войни“,но въпросите,които задавате,ме провокират да го гледам.Един мой Учител казва,че човешката любов е патологична.И това е така,може би,когато под „любов“ се разбира притежание.А „любов“ ,в известен смисъл е синоним на „свобода“.Много често казваме „моя мъж“ или „моята жена“.Кога ли идва време да разберем,че наши са само мислите ни,чувствата и уменията,които сами сме постигнали?А „когато властта на любовта,замени любовта към властта,човек ще бъде Бог“-вярвам,че ще стане някога… във вечността.

 8. Обожавам Междузвездни войни. Това е класика и се учудвам, че има хора, които не са гледали нито една от сериите. А те са излизали цял един живот.

 9. Божо каза:

  Лорд Вейдър рулллззз!

  😀

 10. lilia angelova каза:

  mojeli dami kajete ot kade da isteglia vsi4kite serii na star wors

 11. Майк Рам каза:

  От торент тракерите 🙂 В Замунда, например, го има.

 12. Faraonqbg каза:

  Точно тази „любов“ му докара маската без която не може да живее…
  Друго е интересно, за по запалените фенове на сагата, знаещи как и колко се тренира един джедай, никога не би повярвал, че ще посегне на деца, било то дори ситски, а в епизод 3, императора му „вика“ убий ги, за да можеш да спасиш Падме, и г-н мяу мяу (Анакин, вече Вейдър), влиза РАМБО стил в храма и почва да избива деца…
  Същото се отнася и за онзи дървар УИнду, дето зор да го убие тоя Палпатин… в началото на сцената, когато Палпатин каза „Аз съм сената“, отговора му бе „Все още не“ в края на сцената когато Анакин му каза „Трябва да бъде изправен пред съд“ – КАКТО НАИСТИНА ТРЯБВА ДА БЪДЕ, г-н black hope, се усеща, че май Палпатин наистина е сената, и трябва да го убие WTF ?
  Въобще.. доста от сцените си остават ‘нагодени’, за следващите епизоди …

Споделете вашето мнение!

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s