Добри думи за добри хора: Варненско обслужване

Преди няколко дни бяхме с мои колеги във Варна, където проведохме едно двудневно обучение на потребителите на продукта „CadIS“ и даже успяхме да организираме първата сбирка на Клуб „Спри и помисли!“ във Варна. Това, което наистина ни порази, беше невероятното обслужване, което получихме както в хотела, в който бяхме настанени, така и в ресторанта, в който вечеряхме. За тези хора са моите добри думи.

Тъй като ни трябваше учебна зала за обучението, търсихме хотел, който да предлага такава, подходяща за нашите цели и на прилична цена. Мястото, което открихме, бе хотел „Импала“, който не само ни предложи зала за провеждане на обучението, но и ни осигури удобен и комфортен подслон. Ще кажете – голяма работа – хотели бол! Така е, но онова, което ни остави най-силно впечатление, беше желанието на всички да ни обслужат максимално добре и да задоволят всичките ни нужди – както в работата, така и в почивката.

Хотелът е малък и по това време няма много посетители, поради което ресторантът му работи само на закуска, но пък за сметка на това, закуската ти я сервират, а не се мотаеш на шведска маса. Освен това, хотелът предлага доставка на храна от различни заведения и когато лично управителят ни каза:

Само кажете какво ви се яде и веднага ще го поръчаме за вас!

се почувствахме истински поласкани.

Хотелът беше на практика изцяло окупиран от нас в продължение на 3 дни почти денонощно – и ние, и курсистите бяхме достатъчно голяма и капризна група, но това не попречи на домакините ни да изпълнят всяко наше желание и да отговорят на всеки наш въпрос. Малко се иска, за да може човек да се почувства добре, когато е в командировка. Екипът от хотел „Импала“ го умее и с това ни спечели завинаги за свои благодарни клиенти.

Тъй като в края на деня бяхме много уморени, а и не познаваме достатъчно добре града, решихме да вечеряме в най-близкото заведение – ресторант „La Pastaria“ в „Пикадили парк“. Оказа се, че това заведение е едно истинско бижу! Още първата вечер ни посрещна тиха музика, изпълнявана на класическа китара, което рязко контрастираше с практиката на повечето заведения у нас да се пуска силна и досадна музика (предимно чалга).

Ресторантът предлага предимно италианска кухня, като някои ястия наистина изглеждат доста екзотично, но пък сервитьорите бяха изключително любезни и търпеливи към невежи клиенти като нас. Едната вечер решихме да поръчаме някакво хубаво италианско вино, но понеже не сме специалисти, попитахме сервитьора какво ще ни предложи. Той веднага ни избра едно заглавие и започна да описва качествата, аромата и вкуса на виното толкова живописно, че чак ни потекоха лигите и го прекъснахме:

Стига! Донеси го веднага!

Оказа се, че изборът му беше изключително удачен и това вино беше еликсирът, от който имахме нужда след тежкия ден. Естествено, момчето си спечели заслужен бакшиш за доброто попадение.

Тъй като вечеряхме няколко пъти в това заведение, успяхме да придобием впечатлението, че всички сервитьори в него работят на високо ниво и са поставили доброто обслужване на клиента за своя първостепенна цел. Те показаха, че владеят трите прости правила на успеха в бизнеса:

 1. Да познаваш добре работата си
 2. Да я обичаш и да я вършиш с желание
 3. Да уважаваш клиента

Ние си нямахме и хабер от повечето ястия и напитки, но нямаше въпрос, колкото и глупав да е бил той, на който да не ни отговориха компетентно и вежливо. Усмивките на лицата на сервитьорите бяха искрени и не слязоха дори и когато оставахме последни и чакаха само нас, за да затворят или пък когато по невнимание започнахме да събаряме мебелировката. 🙂 Важното е, че останахме доволни и всеки път правихме голяма сметка и оставяхме добър бакшиш. Познайте къде да отидем на вечеря, когато отново отидем във Варна?

Далеч съм от мисълта, че всички заведения във Варна са такива. Далеч съм и от мисълта, че тези заведения са перфектни. То не е и необходимо. Не е възможно да си перфектен – всеки си има недостатъци. Важното е да имаш желание да помогнеш на клиента да се почувства по-добре и да бъдеш искрен. Тогава той е готов да ти прости дребните грешки и да ти бъде благодарен за усилията.

В това е смисъла на съвременния бизнес.


Ако харесвате моите публикации и моята гледна точка, ако това, което публикувам, ви е интересно или забавно, за да си гарантирате, че няма да изпуснете публикация, абонирайте се за съдържанието на този блог чрез RSS фийд или по имейл.

Публикувано на Добри думи за добри хора и тагнато, , , , , . Запазване в отметки на връзката.

8 Responses to Добри думи за добри хора: Варненско обслужване

 1. morrt каза:

  Браво!

 2. Като участник в провеждането на гореописания курс потвърждавам отличното си впечатление както от хотел „Импала“, така и от ресторант „La Pastaria“, намиращи се съвсем близо до спирка „Почивка“ във Варна. Препоръчвам горещо на всеки жител и гост на града!

 3. Макс каза:

  Трите правила наистина са ключът. Хубаво е, че сте намерили място, на което ги спазват 🙂

 4. gamar каза:

  Браво, доброто обслужване винаги заслужава адмирации.

  Все пак двете учеждения има над какво да поработят, за да са съвсем перфектни.

  Макар навярно обслужването в хотела да е добро, сайтът им е малко постен и пестелив на информация в някои отношения, в други – учудващо е леко подвеждащ.

  La Pastaria е едно невероятно бижу – приятна атмосфера, вкусни гозби и добро обслужване, фен съм, обаче качеството си има цена предполагам, а цените там са почти като тези в Рим. Сайтът им също e леко скаран с usability.

 5. Майк Рам каза:

  Безспорно, не са перфектни. Но когато те обслужват на живо, си готов да простиш дребните недостатъци – това е важното!

 6. Майк Рам каза:

  Сега, ако са хитри, ще се обърнат към нас за съвет по usability 🙂

 7. Обичам да чета тези материали, защото са интересни
  въпреки, че съм от коколението, което не е учило английски
  Правя сайт „Инсултбук“ за което ще Ви информирам скоро, че е сложен в интернет и ще търся съдействие за неговия англййски и руски вариант
  Вие ме насочихте, да помисля! България е на първо място по смътрност в ЕС, има нужда от информация, която няма да замести лекарите, а ще насочва към тях. За да повишава здравната ни култура.

 8. Мда, аз също съм много доволен от Пастария

Споделете вашето мнение!

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s