Седмичен блог дайджест – 26

Много работа, много срещи и нови ангажименти запълниха изцяло времето ми, което ме накара да оставя дайджеста настрана. С големи усилия и лишения от сън (най-любимото ми нещо!), най-накрая успях да произведа този дайджест. Не е много голям по обем, но пък публикациите, цитирани в него, са наистина много добри. Приятно четене!

Понеделник, 18.10.2010

Защо някои хора изглеждат толкова уверени, харизматични и вдъхновяващи? Защо изглеждат така, сякаш привличат успеха като магнит и винаги са „душата на обществото“? Тези въпроси си задава Валентин Михалев и намира отговора в една мъдра сентенция на Вергилий: „Те могат, защото вярват, че могат„. Разбира се, много по-важно е да направиш нещо, отколкото само да четеш мъдри мисли, а най-важното е да откриеш истинската си същност и да бъдеш себе си:

Увереността е качество, което често е затрупано с прекалено много тревоги и безпокойство, но  то е там, чака и е необходимо само малко усилие, за да бъде изровено под купчината от излишъци.

Маргарит Мисирджиев от блога „Свежа идея“ представя в много сбит вид идеите на Едуард де Боно в статията „Човекът с мислещите шапки„. За тези, които не са чували за шестте мислещи шапки и за паралелното мислене – това е чудесно място да започнете. Има няколко полезни линка, а освен това можете да прочетете и моя коментар от наскоро преминалия семинар със самия де Боно в София.

Един интересен въпрос повдига и Лидия Стайкова – дали клиентът винаги е прав? – цитирайки примери на грубо и просташко поведение от страна на „царя“-клиент. И пита: защо искаме нас да ни обслужват вежливо и любезно, при положение, че самите ние не се държим така?

Вторник, 19.10.2010

Вторник е денят на забавните съвети. В блога Life Hacker ни предлагат ценни съвети как да постигнем успех по правилата на мафията. Ето някои от тях, които трябва да следваме, ако не искаме да бъдем „глупака на масата“:

 • Търпение в един момент означава комфорт за десетки години.
 • Когато карате кънки по тънък лед трябва да ги карате бързо.
 • Всички хора са добронамерени, стига да не ги помолите за по мощ.
 • Който плаща добре, е обслужван добре.
 • Спечелените с измама пари са два пъти по-сладки от спечелените с труд.
 • Подготовката е майка на късмета.
 • Мълчаливият глупак минава за мъдрец, а богатият крадец – за джентълмен.
 • Шепа късмет струва повече от цял камион мъдрост.
 • От петнадесет души, които ви ласкаят, поне четиринадесет лъжат.
 • Моли се на Бога по време на буря, но не забравяй да гребеш към брега.

Може не всички да ви се понравят, но определено водят към размисъл, даже и да звучат смешно.

Ана Бако пък твърди, че ако искате да научите всички истини за живота има само няколко места, които трябва да посетите, като автосервизите и салоните за красота. Прочетете статията и ще разберете защо 🙂

Мис Бу е събрала друга интересна колекция – забавни коментари за обслужването в системата на eBay. Понякога прекалено критични, понякога несериозни, но винаги полезни:

ПОЗИТИВЕН: А+++++. Стоката е точно както е описана. Най-добрият сандък с калашници, който някога съм купувал. Аллах е велик!

НЕГАТИВЕН: Въпреки че не си направил нищо нередно, ти оставям този негативен отзив, за да те науча, че вселената е своеволна и нечестна.

Бързо плащане, бърза транзакция, страхотно тяло.

Използвам батерията, за да захраня лабораторията си за метамфетамин. Дотук работи чудесно!

Стоките дойдоха бързо, в добро състояние, ще помогнат на целите ми да управлявам света.

А+ Домашен дефибрилатор – както беше описан – И прави ЧУДЕСНИ сандвичи.

Има и още много – прочетете ги при нея!

Сряда, 20.10.2010

Колкото и да се старая да избягвам политическите теми, когато цялото общество е пропищяло, няма как да се правиш, че не забелязваш. Започвам с една интересна статия на Комитата, която прави опит за анализ на целите, смисъла и бъдещето на Европейския съюз. И ако в началото започва сякаш малко объркано, в края вече стига до доста интересни заключения:

Така че, прогнозата е лоша. Летална. Освен ако ЕС не предприеме НАИСТИНА РАДИКАЛНИ реформи, за да запази културата си. Единствен устойчив начин си остава драстичното увеличаване на раждаемостта, и то само при проведена реформа в авторското право, която да подготви почвата за икономиката на знанието.

Една категорична либерална реформа в областта на авторското право (скъсяване на срокове, разрушаване на монопола на разпространителите) би довела вероятно до големи търкания с охраната (САЩ), но и за пръв път би дала на Европа сериозно конкурентно предимство в цивилизования свят и би привлякла (о, чудо!) повече научни и научно приложни дейности, както и повече инвестиции в културата, информационните технологии и развлекателния бизнес, които ще бъдат освободени от тежките монополни такси. Китайската политика в тази област е изключително поучителна.

Проблемите на пенсионната система, опитите на синдикатите да извиват ръцете на държавата и нейния нескрит стремеж към национализация на пенсионните фондове, са темите на публикациите на Радан Кънев – Национализация, кражба или просто хаос? – и на Георги Ангелов – А какво ще национализираме за полицаите? – в които авторите отстояват тезата, че основният проблем на пенсионната система е, че не се внасят достатъчно осигуровки и че национализацията абсолютно нищо няма да постигне. Друг е въпросът кой ги слуша 😦

Четвъртък, 21.10.2010

Положението в четвъртък става още по-напечено и темата за пенсиите започва да надскача пределите на нашата страна. Радан Кънев продължава с още по-точен анализ на причините за проблемите с пенсиите и стремежа на всички играчи да избягат от отговорност за действията си досега. Ето къде вижда проблемите той:

 1. Държавата, която не е следила дали се плащат осигуровки в ППФ. Защо ли се предполага, че проблемът е и решението???
 2. Синдикати, които са си затваряли очите, за да се запазят работни места. Пък и винаги са си знаели, че като натиснат, бюджетът ще плати масрафа.
 3. Работодатели (не всички!), които не са плащали осигуровки с мълчаливото съгласие на другарите по т.т. 1 и 2.
 4. Работници, които никога не са поставили въпроса за осигуровките си, защото техните пенсии – естествено – не са тяхна отговорност.

Критиката е много силна, но отговорът на въпроса „Какво да се прави?“ и как да спрем комунистическите уклони на правителството и на синдикатите някак си убягва на автора.

Боян Юруков е публикувал в своя блог статия на Александър Николов, който твърди, че пенсионната система навсякъде по света е измама, а Христо Христев се възхищава на действията на синдикатите във Франция, които със стачки и протести се опитват да изнудят правителството да не прилага замислените непопулярни мерки за спасяване на пенсионните фондове, които (предполагам) имат същите проблеми с липсата на приходи, както и у нас. Авторът смело се възхищава на тези прояви на популизъм, наричайки ги „солидарност и демокрация„, пропускайки да отбележи факта, че ако нещата останат в сегашния си вид, пенсии няма да има за никого.

Накрая ви предлагам една публикация, изглеждаща леко встрани от темата, но според мен много ценна – представянето на книгата „Третата вълна“ от Алвин Тофлър в блога „Книголандия“. Авторът разделя човешкото развитие на три вълни и още през 1980 г. се опитва да предскаже как ще се развива нашето общество и кои ще бъдат неговите движещи сили. Не съм чел книгата, но представянето й от Христо Блажев толкова ме впечатли, че веднага реших да си я намеря и да я прочета. Сигурен съм, че ще открия много интересни неща в нея.

Петък, 22.10.2010

По темата с книгите е и публикацията на Бистра Георгиева в блога „Аз чета“, разказваща за дискусионното събитие „Бъдещето на българската книга„, в което са участвали издатели, преподаватели и студенти по специалност „Книгоиздаване“. Авторката споделя възмущението си от пълната липса на интерес и уважение към читателя от страна на издателите, нежеланието да възприемат реалността и влиянието на Интернет върху читателските навици и постоянното оплакване и оправдаване с външни фактори защо книгоиздаването у нас не върви. Доста емоционален, но пък за сметка на това много искрен разказ!

Интересен е и постът на Пламен Петров „Козите уши на Фейсбук„, в който той се опитва да направи аналогия с древните митове и да обясни феномена Фейсбук и привлекателността му за хората, които искат да споделят (дори и тайно!) онова, което напира в гърдите им.

Жюстин Томс поставя един болезнен въпрос – за отношението на децата към компютрите, за пристрастяването им към тях и за отговорността на родителите по този въпрос. Жюстин дава много добри съвети, които съвсем не са свързани с ограничения и наказания, а подтикват към игра, креативност и родителски пример. Непременно ги прочетете!

И една яка новина за метъл-меломаните от „Metal Katehizis“: Helloween се присъедини към редицата музиканти, които публикуват своите албуми в Интернет и са качили всички песни от новия си албум „7 Sinners“ в MySpace профила си, така че всеки фен може да ги чуе напълно безплатно преди да реши дали да си купи албума на CD или не. Ето така се прави!

Събота, 23.10.2010

Уикендът предлага малко, но интересни публикации. Събина Панайотова споделя своето впечатление от филма „Социална мрежа“, а малко по-рано през седмицата подобно ревю публикува и Константин Павлов-Комитата. Интересното и при двамата, които са активни потребители на Фейсбук, е, че оценяват високо филма повече като сборник с ценни житейски и бизнес уроци, отколкото като художествено произведение. Мисля, че за всеки интернет-активист гледането на този филм ще бъде интересно и полезно преживяване. Миналия уикенд не успях да го гледам, но тази неделя се надявам да открадна два часа, които да му посветя.

Неделя, 24.10.2010

В неделя „Metal Katehizis“ публикуваха подробен репортаж от едно голямо рок-събитие – откриването на паметника на Ronnie James Dio в Каварна. Радвам се, че кметът Цонко реагира толкова бързо и организира издигането на този мемориал, а двамата скулптори – Александър Петров и Красимир Кръстев-Ломски – са се справили великолепно с поставената задача. На откриването е присъствал барабанистът на група Dio – Simon Wright, – а очакваният гост Joey DeMaio така и не се появил, въпреки че по това време беше в България – аз лично го видях в един хотел в София два дни по-рано. (Снимка – „Metal Katehizis“)

Красивото послание идва от блога „Позитивното“, където авторката Melisa е публикувала прекрасното стихотворение на Недялко Йорданов – „Не остарявай, Любов!“ Това е и моето пожелание към вас:

Не позволявайте на любовта в сърцата ви да остарее!


Ако харесвате моите публикации и моята гледна точка, ако това, което публикувам, ви е интересно или забавно, за да си гарантирате, че няма да изпуснете публикация, абонирайте се за съдържанието на този блог чрез RSS фийд или по имейл.

 

Публикувано на Седмичен блог дайджест и тагнато, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Запазване в отметки на връзката.

2 Responses to Седмичен блог дайджест – 26

 1. Pingback: Tweets that mention Седмичен блог дайджест – 26 « The Man On The Silver Mountain -- Topsy.com

 2. Божо каза:

  Авторът смело се възхищава на тези прояви на популизъм, наричайки ги „солидарност и демокрация„, пропускайки да отбележи факта, че ако нещата останат в сегашния си вид, пенсии няма да има за никого.

  Нещо не разбирам. За Франция не съм се интересувал какъв им е проблемът, нещо за удължаване на пенсионната възраст чух.
  Но у нас именно ако правителството проведе национализацията, която замисля, когато ние дойде ред се пенсионираме, ще останем с пръст в уста.
  Тоест, правителството иска отново да унищожи пенсионните фондове, както направиха комунистите след 9-и септември и сега нашите родители мизерстват.

Споделете вашето мнение!

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s