Седмичен блог дайджест – 44

В този дайджест темите са някак по-духовни от друг път. Повече са насочени към живота, доброто, личностното развитие, пътуването като пречистване и вглеждането в себе си – сериозно и с насмешка. Надявам се да ви хареса. Приятно четене!

***

Този път започвам директно с историите за пътувания и пътешествия. Тези които съм подбрал, ми харесаха с това, че съдържат много полезна информация, която може да ви бъде нужна, ако тръгнете на път.

Лъчезар Богданов, като гост-автор в блога за икономика пише в защита на „low-cost“ пътуването, че това не само е евтино и изгодно, но някои линии (поне в посока към Англия) предлагат в допълнение гъвкави връзки с други транспортни средства и качествено обслужване, което да превърне пътуването ви в едно приятно преживяване.

Крис, която живее в Белгия, е предприела пътуване с влак до Париж. Не мога да пропусна статия за моя любим град, още повече ако е озаглавена Paris, je t’aime, а в нея авторката дава интересни съвети, за които не съм се сещал, така че със сигурност ще бъдат и полезни за всеки, запътил се към този величествен град.

Серията за пътешествията завършвам с още цитати към изключително интересните истории на Тихомир Димитров за неговото пречистващо пътуване по пътя на поклонниците към Сантяго де Компостела в Испания. Толкова е завладяващо, че наистина мисля и аз да тръгна по техните стъпки. Вижте постовете Ежедневието на поклонника, Ангели и чудеса и Приятелите от Камино.

***

Пътуването може и да не е от една точка във физически свят към друга. Може да бъде и пътуване към себе си. В блога Lifehackerbg открих две статии, които са доста вдъхновяващи за хората, които искат да открият истинската си същност. Първата е посветена на борбата със собствените ни страхове и в нея ще откриете ценни съвети как да се обърнем срещу тях и да ги преборим веднъж за винаги, подплътени с множество примери и истории от известни хора. Втората представя 11 ценни урока за живота от големия мотивационен лектор Тони Робинс (един от моите лични фаворити) и завършва с неговата фантастична презентация на конференцията TED (със субтитри на български). Убеден съм, че неговите думи ще намерят плодородна почва във вашите сърца. Гледайте го непременно!

***

Темата за важното и стойностното в нашия живот беше засегната в още няколко поста от съвсем различни страни. Жюстин Томс например споделя едно свое наблюдение, че повечето хора живеят само за някои „важни дати“ в живота си, препускат към тях и така пропускат да изживеят качествено голяма част от дните си. Затова именно хората, които живеят така, сякаш всеки ден е Велкиден, които обръщат внимание на малките радости в живота, са истински щастливи.

Васи Вълчанова пък разказва за една интересна идея, която е осенила Candy Chang – да създаде една голяма черна дъска, на която многократно е изписала думите: „Преди да умра искам да…“ и е оставила възможността на всеки преминаващ да напише най-съкровеното си желание. Това е един силно вдъхновяващ експеримент и съм сигурен, че повечето от хората, написали своите желания, съвсем скоро след това са се захванали с тяхното изпълнение.

Константин Павлов – Комитата е направил нещо наистина непривично за него – написал е великолепен пост, посветен на филма „Предай нататък„, в който представя себе си в една по-различна светлина, отколкото сме свикнали да го виждаме. Едно лично прозрение за това, че начинът, по който ще изживеем живота си – добре или зле – зависи изцяло от нашите решения.

***

Следващите две публикации са посветени точно на това – вземането на трудни решения и упражняването на силна воля. Пламен Петров разказва за това, как всички таим в себе си гняв, който често излиза на показ, когато някой се държи грубо с нас, но точно умението да се въздържим от гневния изблик ни прави истински човеци, а не кисели лимони.

Валди Иванов пък ни насочва погледите към борбата на дебелите хора с килограмите в поста си Дебелариум: шеста дупка и ни отваря очите за факта, че в по-голямата си част тези хора имат здравословни или психологически проблеми, но когато човек е обзет от твърдата решимост да се бори за своето здраве, може да постигне чудеса, въпреки всички външни и вътрешни пречки. Аз лично се възхищавам на това, което е постигнал той и вярвам, че то може да послужи за пример и вдъхновение за много други хора.

***

Стигаме и до темите, свързани с обществото и бизнеса. Христо Блажев, прави много силен и задълбочен анализ на ситуацията с книгоиздаването в България, разглеждайки дейностите и позициите на различните участници в този бизнес, а той наистина го е виждал от всички страни. Радко Кръстанов засяга въпроса за безмозъчното копиране на информация в медиите в поста си „Copy-Paste журналистика“ и разкрива, че в английския печат в тази категория влизат над 80% от публикациите. Имам силното притеснение, че в България този процент може да се окаже по-висок.

Лъчко от блога „Монологър“ разглежда феномена „хейтъри“ в интернет пространството и сякаш потвърждава и моите наблюдения, че хората, които демонстрират ненавистта си към нещо или някого, всъщност са силно привързани към него, защото по никакъв начин не могат да го игнорират. Сложно е за обяснение, но ако прочетете неговия пост, може и да ви стане по-ясно.

***

Завършвам с два поста от Блага Иванова с хумористични (но верни) мъдрости за живота. В Борбата със здравия смисъл можете да прочетете следното:

 • Когато една маймуна за първи път хванала сопа, останалите започнали да се трудят…
 • В света няма вечни двигатели, но пък е пълно с вечни спирачки.
 • Няма безизходни ситуации. Има само такива, чийто изход не ни устройва.

А в Противозачатъчна външност има още:

 • Не будете лъва в мен… Той и така не си доспива.
 • Самота е, когато чакаш някой да позвъни.., и звъни будилникът.
 • Ако мъжът дълго те гледа в очите, можеш да бъдеш сигурна: всичко останало вече е огледал.
 • Мъдростта не винаги идва заедно със старостта. Понякога старостта идва сама.

Пожелавам ви добро настроение!


Ако харесвате публикациите в този блог, ако неговото съдържание ви е интересно или забавно, за да сте сигурни, че няма да изпуснете нещо важно, абонирайте се за съдържанието на блога чрез RSS фийд или по имейл.

Публикувано на Седмичен блог дайджест и тагнато, , , , , , , , , , , , , , , , , . Запазване в отметки на връзката.

4 Responses to Седмичен блог дайджест – 44

 1. Лита каза:

  Майк, много готин пост 🙂
  никой не може да следи всичко, а от твоите дайджестове намирам интересни неща, които иначе бих пропуснала 🙂

 2. Крис каза:

  Радвам се, че моят парижки пътепис се е харесал и се надявам да е полезен 🙂

 3. Блага каза:

  Благодаря, Майк!

 4. Нина каза:

  Наминавам само да благодаря отново за чудесната селекция в дайджеста :–)

Споделете вашето мнение!

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s