Седмичен блог дайджест – 44

В този дайджест темите са някак по-духовни от друг път. Повече са насочени към живота, доброто, личностното развитие, пътуването като пречистване и вглеждането в себе си – сериозно и с насмешка. Надявам се да ви хареса. Приятно четене!

***

Този път започвам директно с историите за пътувания и пътешествия. Тези които съм подбрал, ми харесаха с това, че съдържат много полезна информация, която може да ви бъде нужна, ако тръгнете на път.

Лъчезар Богданов, като гост-автор в блога за икономика пише в защита на „low-cost“ пътуването, че това не само е евтино и изгодно, но някои линии (поне в посока към Англия) предлагат в допълнение гъвкави връзки с други транспортни средства и качествено обслужване, което да превърне пътуването ви в едно приятно преживяване.

Крис, която живее в Белгия, е предприела пътуване с влак до Париж. Не мога да пропусна статия за моя любим град, още повече ако е озаглавена Paris, je t’aime, а в нея авторката дава интересни съвети, за които не съм се сещал, така че със сигурност ще бъдат и полезни за всеки, запътил се към този величествен град.

Серията за пътешествията завършвам с още цитати към изключително интересните истории на Тихомир Димитров за неговото пречистващо пътуване по пътя на поклонниците към Сантяго де Компостела в Испания. Толкова е завладяващо, че наистина мисля и аз да тръгна по техните стъпки. Вижте постовете Ежедневието на поклонника, Ангели и чудеса и Приятелите от Камино.

***

Пътуването може и да не е от една точка във физически свят към друга. Може да бъде и пътуване към себе си. В блога Lifehackerbg открих две статии, които са доста вдъхновяващи за хората, които искат да открият истинската си същност. Първата е посветена на борбата със собствените ни страхове и в нея ще откриете ценни съвети как да се обърнем срещу тях и да ги преборим веднъж за винаги, подплътени с множество примери и истории от известни хора. Втората представя 11 ценни урока за живота от големия мотивационен лектор Тони Робинс (един от моите лични фаворити) и завършва с неговата фантастична презентация на конференцията TED (със субтитри на български). Убеден съм, че неговите думи ще намерят плодородна почва във вашите сърца. Гледайте го непременно!

***

Темата за важното и стойностното в нашия живот беше засегната в още няколко поста от съвсем различни страни. Жюстин Томс например споделя едно свое наблюдение, че повечето хора живеят само за някои „важни дати“ в живота си, препускат към тях и така пропускат да изживеят качествено голяма част от дните си. Затова именно хората, които живеят така, сякаш всеки ден е Велкиден, които обръщат внимание на малките радости в живота, са истински щастливи.

Васи Вълчанова пък разказва за една интересна идея, която е осенила Candy Chang – да създаде една голяма черна дъска, на която многократно е изписала думите: „Преди да умра искам да…“ и е оставила възможността на всеки преминаващ да напише най-съкровеното си желание. Това е един силно вдъхновяващ експеримент и съм сигурен, че повечето от хората, написали своите желания, съвсем скоро след това са се захванали с тяхното изпълнение.

Константин Павлов – Комитата е направил нещо наистина непривично за него – написал е великолепен пост, посветен на филма „Предай нататък„, в който представя себе си в една по-различна светлина, отколкото сме свикнали да го виждаме. Едно лично прозрение за това, че начинът, по който ще изживеем живота си – добре или зле – зависи изцяло от нашите решения.

***

Следващите две публикации са посветени точно на това – вземането на трудни решения и упражняването на силна воля. Пламен Петров разказва за това, как всички таим в себе си гняв, който често излиза на показ, когато някой се държи грубо с нас, но точно умението да се въздържим от гневния изблик ни прави истински човеци, а не кисели лимони.

Валди Иванов пък ни насочва погледите към борбата на дебелите хора с килограмите в поста си Дебелариум: шеста дупка и ни отваря очите за факта, че в по-голямата си част тези хора имат здравословни или психологически проблеми, но когато човек е обзет от твърдата решимост да се бори за своето здраве, може да постигне чудеса, въпреки всички външни и вътрешни пречки. Аз лично се възхищавам на това, което е постигнал той и вярвам, че то може да послужи за пример и вдъхновение за много други хора.

***

Стигаме и до темите, свързани с обществото и бизнеса. Христо Блажев, прави много силен и задълбочен анализ на ситуацията с книгоиздаването в България, разглеждайки дейностите и позициите на различните участници в този бизнес, а той наистина го е виждал от всички страни. Радко Кръстанов засяга въпроса за безмозъчното копиране на информация в медиите в поста си „Copy-Paste журналистика“ и разкрива, че в английския печат в тази категория влизат над 80% от публикациите. Имам силното притеснение, че в България този процент може да се окаже по-висок.

Лъчко от блога „Монологър“ разглежда феномена „хейтъри“ в интернет пространството и сякаш потвърждава и моите наблюдения, че хората, които демонстрират ненавистта си към нещо или някого, всъщност са силно привързани към него, защото по никакъв начин не могат да го игнорират. Сложно е за обяснение, но ако прочетете неговия пост, може и да ви стане по-ясно.

***

Завършвам с два поста от Блага Иванова с хумористични (но верни) мъдрости за живота. В Борбата със здравия смисъл можете да прочетете следното:

 • Когато една маймуна за първи път хванала сопа, останалите започнали да се трудят…
 • В света няма вечни двигатели, но пък е пълно с вечни спирачки.
 • Няма безизходни ситуации. Има само такива, чийто изход не ни устройва.

А в Противозачатъчна външност има още:

 • Не будете лъва в мен… Той и така не си доспива.
 • Самота е, когато чакаш някой да позвъни.., и звъни будилникът.
 • Ако мъжът дълго те гледа в очите, можеш да бъдеш сигурна: всичко останало вече е огледал.
 • Мъдростта не винаги идва заедно със старостта. Понякога старостта идва сама.

Пожелавам ви добро настроение!


Ако харесвате публикациите в този блог, ако неговото съдържание ви е интересно или забавно, за да сте сигурни, че няма да изпуснете нещо важно, абонирайте се за съдържанието на блога чрез RSS фийд или по имейл.

Advertisements
Публикувано на Седмичен блог дайджест и тагнато, , , , , , , , , , , , , , , , , . Запазване в отметки на връзката.

4 Responses to Седмичен блог дайджест – 44

 1. Лита каза:

  Майк, много готин пост 🙂
  никой не може да следи всичко, а от твоите дайджестове намирам интересни неща, които иначе бих пропуснала 🙂

 2. Крис каза:

  Радвам се, че моят парижки пътепис се е харесал и се надявам да е полезен 🙂

 3. Блага каза:

  Благодаря, Майк!

 4. Нина каза:

  Наминавам само да благодаря отново за чудесната селекция в дайджеста :–)

Споделете вашето мнение!

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s