Петъчна притча: Трите филтъра на Сократ

Тази притча изразява моето отношение към света, към новините и към онова, което медиите ни карат да си мислим и да чувстваме. Мисля, че съм я срещал на няколко места из българския Интернет в различни вариации. Този текст го намерих в блога Pick The Brain и го преведох на български език за вас. Картинката по-долу също е оттам.

Трите филтъра на Сократ

Великият древногръцки философ Сократ срещнал свой познат докато минавал през пазара.

– Имам да ти кажа нещо важно – започнал човекът. – Става въпрос за един твой приятел.

– Това е чудесно – отвърнал Сократ, – но не ми казвай все още. Аз прекарвам всичката информация, която получавам, през три филтъра, за да съм сигурен, че действително искам да я знам.

Човекът го изгледал учудено, докато Сократ продължил:

– Първият филтър е истината. Това, което искаш да ми кажеш, видял ли си го лично с очите си?

– Ъъъ, всъщност го чух от един човек – отговорил мъжът, – но на него може да му се вярва.

– Добре, но това не минава първия ми тест, тъй като не знаеш дали е истина – казал Сократ. – Вторият филтър е на добротата. Това, което искаш да ми кажеш за моя приятел, добро ли е?

– Не съвсем. Причината, поради която исках…

Сократ го прекъснал:

– Значи искаш да ми кажеш нещо лошо за мой приятел, което даже не знаеш дали е вярно. Третият филтър е ползата. Онова, което искаш да ми кажеш, ще ми бъде ли полезно по някакъв начин?

– Не мисля. Просто исках да ти го споделя.

– Ами тогава, след като информацията ти не е ясно дали е вярна, не е добра и не ми носи никаква полза, моля те, не ми я казвай – не искам да я научавам.

***

Е, аз не водя такива разговори с хората, които искат да ми споделят нещо, но се старая да филтрирам информацията, която получавам от тях, спазвайки Сократовите критерии. А ако видя, че някой прекалява с информация, за която не се знае дали е истина, негативна е и не ми носи никаква полза, направо спирам да общувам с него. Това се отнася и за водещите на новините по телевизията. Не знам дали това ще ме направи по-мъдър, но със сигурност ме прави по-щастлив.


Ако харесвате публикациите в този блог, ако неговото съдържание ви е интересно или забавно, за да сте сигурни, че няма да изпуснете нещо важно, абонирайте се за съдържанието на блога чрез RSS фийд или по имейл.

Публикувано на Петъчна притча и тагнато, , , , , , , , . Запазване в отметки на връзката.

3 Responses to Петъчна притча: Трите филтъра на Сократ

 1. Стефан каза:

  Това е интересно. Благодаря.

  Аз намерих тази и още няколко написани 2003г.тук http://www.geetham.net/forums/showthread.php?3469-Socrates-s-three-filters

  Един от приятелите на Сократ, добре запознат с пестеливостта му, бил изненадан да го намери един ден на пазара, внимателно да разглежда някои от най-луксозните стоки.
  Той попитал философа защо си прави труда да ходи на пазара, когато никога не купува нищо. „Аз съм винаги изумен да видя“, отговорил Сократ, „колко много неща има, от които аз нямам нужда.“

 2. гравитон каза:

  Сега вече разбрах, защо Сократ и древните мъдреци, са били толкова умни? Те просто не са имали нашите средства за масово дезинформация!

Споделете вашето мнение!

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s