Въпросите на Майк: Коя е ключовата дума?

Попаднах на един виц, благодарение на моя приятел Радослав Благоев, собственик на сайта Levels Up и автор на книгата със същото заглавие. Вицът, малко перифразиран от мен, звучи така:

Разговарят двама приятели. Единият казва:- Имам си една мечта!
– И каква е тя?
– Да откажа пиенето.
– Ами откажи го, де! Толкова ли е трудно?
– Да, бе, да! И после ще трябва да живея без мечти!

Замислих се, че много често някакви такива ирационални притеснения ни спират да направим важна крачка към положителна промяна в живота си. Измисляме си глупави причини, с които се оправдаваме пред себе си и в които се опитваме да вярваме, въпреки че трудно бихме убедили близките си приятели в това.

Една от най-големите трудности, които съм забелязал, че срещат хората, е да се разделят с нещо, което смятат за ценно. Понякога се оказва, че трупаме стари и безполезни вещи, в които влагаме някаква сантиментална стойност само да не ги изхвърлим от живота си, а друг път се вкопчваме в някаква идея, която ни е хрумнала и я отстояваме с дива страст, единствено заради това, че се е родила в нашата глава. Нерядко се срещат и случаи, когато човек го боли да се откаже от труда, който е вложил в някакъв продукт и се превръща в яростен реакционер, защитаващ нещо, отдавна отминало.

Това, което съм установил, е, че за да бъдеш щастлив, трябва да допуснеш новото в живота си, трябва да направиш промяна. Само че, за да дойде новото, трябва да му направиш място – трябва да изхвърлиш старото. Това, което за някои изглежда като тежка жертва, всъщност е необходимото разчистване, за да изпразните душата си за новото и по-доброто, което заслужавате.

Та, въпросът ми към вас е:

Коя е ключовата дума във вица, която пречи на героя да се освободи от своята зависимост?

Можете ли да се обосновете и да споделите лични примери за нездравословна привързаност към вещи, идеи и постижения?

Авторът на най-интересния (по мое мнение) коментар ще получи подарък от мен – книгата „Еврика“ на Филипа Дейвис“.

След една седмица – на 01.10. ще ви споделя моето тълкувание и ще обявя наградения коментар.

Вие сте на ход!


Ако харесвате публикациите в този блог, ако неговото съдържание ви е интересно или забавно, за да сте сигурни, че няма да изпуснете нещо важно, абонирайте се за съдържанието на блога чрез RSS фийд или по имейл.

Advertisements
Публикувано на Въпросите на Майк и тагнато, , , , , , . Запазване в отметки на връзката.

14 Responses to Въпросите на Майк: Коя е ключовата дума?

 1. Maya каза:

  „Имам“ е ключовата дума, според мен. Притежанието винаги те „завързва“ и прави труден всеки опит за промяна.

 2. Надето каза:

  имам, трябва, мечта… думата е отказвам
  За да ИМАШ МЕЧТА, ТРЯБВА да можеш да се откажеш от други неща, колкото и да ти се иска да задържиш това, което имаш, за да я осъществиш.

 3. Радостина каза:

  Здравейте, Майк Рам.
  Открих наскоро Вашия блог при търсене на рецепта за лютеница, но след това намерих и други интересни неща. Допаднаха ми и другите блогове, към които има връзка. Та сега на Вашия въпрос- Много е важно човек да има мечти- да умее да мечтае, да се осмелява да мечтае.Без мечти хоризонта е твърде близък и животът безмислен. За мен ключовата дума е ЕДНА- много е хубаво да имаме много мечти, а не една. Те може да са съвсем обикновени- от това да имаш време да погледаш залеза- до това да промениш света към по- добро. Всяка мечта си заслужава усилията. Добре е да са повече и да има човек към какво да се стреми.

 4. Здравей,Майк.
  Отново провокираш публиката.Затова харесвам да чета блога ти.Често ни хвърляш в размисли,дори и без да задаваш въпроси.
  Но тук имаш питане и отговора за мен е в думата „имам“.Тя не се поклаща насам-натам от вятъра,а вади очи.Защото „имам“ се свързва с прекрасната думичка „мечта“ , но и с недостатък – „пиенето“.Т.е.,“имам недостатък“.Не се уточнява колко пие човека.Ако не стига до безпаметност след всяко пиене-няма лошо.
  Тук обаче не визираме битовия и социален проблем-алкохолизъм,а нежеланието ни да се отказваме от стари навици.Ако някой открие рецепта за неутрализиране на тази човешка слабост,нека сподели.Веднага бих я приложил върху съпругата си,та дано се откаже от съботно-неделните шопинг турове.

 5. Dimitar N. Mitev каза:

  Думичката е „мечта“! Няма как без да мечтаеш нито да се откажеш от нещо, нито да приемеш нещо! Много често мечтата е цел. Няма как да си мотивиран да направиш каквото и да е без да го искаш силно, най-силно те води навсякъде мечтата – към новото когато искаш нещо в бъдеще, към старото което искаш да върнеш, към настоящото което искаш да промениш! Това да отказваш не винаги е желание, но това да постигнеш винаги е мотив!

 6. Power Donchev каза:

  Според мен думата е „трябва“. Във вица – „трябва да живея без мечта“ в смисъл ще ми се наложи да живея без мечта.
  А в случаите със старите вещи е подобно – „ще ми потрябва“, т.е. „ще ми се наложи да го ползвам.“

  Де да знам така си мисля аз поне :P.

 7. Power Donchev каза:

  А мнението ми относно старите вещи е че не ги изхвърляме по две причини – едната е естествено сантименталната. Като видиш нещо старо ти навява спомени които иначе по -рядко би си припомнил. Нещо като снимка само че в мозъка.

  Другата причина е че ни е страх да не ни „потрябва“. Ако ни го отнемат или се счупи е лесно – знаем че не сме имали избор и не сме виновни, но ако се наложи да решим да го изхвърлим и после ни потрябва ще обвиняваме себе си. А най – най – тежкото нещо за българина е да се самопрецака. Ама много го боли (естествено говоря и от собствен опит).

 8. Винаги се чувствам малко глупаво, когато трябва да обяснявам виц, но сега съм предизвикана и се включвам в коментарите.

  Според мен ключовата дума е „живот без мечти“, като „мечти“ в случая означава нещо желано и недостижимо. Човекът (уж) иска да спре пиенето, дори има такава мечта, но всъщност отлага решението на проблема за далечното бъдещето – някой друг път, не сега, и продължава да пие с облекчение и удоволствие. Баща ми в такива случаи казваше, ако искаш нещо да не стане, отлагай го.

  Ако трябва да се преразкаже поантата на вица – нашият „герой“ не иска да се откаже от пиенето, а само от махмурлука след това. Малко парадоксална логика, прилича на израза „не искам да съм милионер, искам да живея като милионер“.

 9. Стоянка Василева каза:

  Според мен ключовата дума тук е „пиенето“,защото то е в основата на всичко.В пиенето е причината този човек да мечтае,там е причината и да му е толкова малка мечтата. Колкото повече е зависим от него,толкова по-малко смелост и воля ще има да реализира мечтата си.Той още не знае колко по-големи мечти може да има един човек,а му е нужно да направи само една крачка от зависимостта към свободата ,т.е. да се пребори с този свой недостатък-пиенето.Аз самата бях пушач цели тридесет и две години.Отказах ги преди около шест години и много се гордея с това.Отказах ги без медикаменти,без помощ ,без чужда намеса,само с много голяма воля и сега още си спомням колко много ми е пречело през тодините онова измамно чувство,че когато си ядосан или напрегнат като изпушиш една цигара и вече ти е минало.И това не е било моя мечта,а нещо ,което съм изпитала потребност да направя ,за да се освободя и вървя напред към по-добро.

 10. forestsilva каза:

  Включвам се в последния момент. Дали ключовата дума не е „БЕЗ“?

 11. Майк Рам каза:

  Благодаря на всички коментирали! Получи се много интересна дискусия! Имате още малко време днес за коментари и утре ще обявя победителя! 🙂

 12. Mom каза:

  После е думата 🙂

 13. Стоянка Василева каза:

  Да,но той сигурно си казва,че като откаже пиенето,ще постигне някакви цели в живота си,което означава,че първо твябва да преодолее пиенето.И още той казва:“ и после ще трябва да живея без мечти“,а не без мечтата си.Затова мисля,че мечтата му не е една,а осъзнава,че тази е най-важната и е на първо място.

Споделете вашето мнение!

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s