Въпросите на Майк: Коя е ключовата дума?

Попаднах на един виц, благодарение на моя приятел Радослав Благоев, собственик на сайта Levels Up и автор на книгата със същото заглавие. Вицът, малко перифразиран от мен, звучи така:

Разговарят двама приятели. Единият казва:- Имам си една мечта!
– И каква е тя?
– Да откажа пиенето.
– Ами откажи го, де! Толкова ли е трудно?
– Да, бе, да! И после ще трябва да живея без мечти!

Замислих се, че много често някакви такива ирационални притеснения ни спират да направим важна крачка към положителна промяна в живота си. Измисляме си глупави причини, с които се оправдаваме пред себе си и в които се опитваме да вярваме, въпреки че трудно бихме убедили близките си приятели в това.

Една от най-големите трудности, които съм забелязал, че срещат хората, е да се разделят с нещо, което смятат за ценно. Понякога се оказва, че трупаме стари и безполезни вещи, в които влагаме някаква сантиментална стойност само да не ги изхвърлим от живота си, а друг път се вкопчваме в някаква идея, която ни е хрумнала и я отстояваме с дива страст, единствено заради това, че се е родила в нашата глава. Нерядко се срещат и случаи, когато човек го боли да се откаже от труда, който е вложил в някакъв продукт и се превръща в яростен реакционер, защитаващ нещо, отдавна отминало.

Това, което съм установил, е, че за да бъдеш щастлив, трябва да допуснеш новото в живота си, трябва да направиш промяна. Само че, за да дойде новото, трябва да му направиш място – трябва да изхвърлиш старото. Това, което за някои изглежда като тежка жертва, всъщност е необходимото разчистване, за да изпразните душата си за новото и по-доброто, което заслужавате.

Та, въпросът ми към вас е:

Коя е ключовата дума във вица, която пречи на героя да се освободи от своята зависимост?

Можете ли да се обосновете и да споделите лични примери за нездравословна привързаност към вещи, идеи и постижения?

Авторът на най-интересния (по мое мнение) коментар ще получи подарък от мен – книгата „Еврика“ на Филипа Дейвис“.

След една седмица – на 01.10. ще ви споделя моето тълкувание и ще обявя наградения коментар.

Вие сте на ход!


Ако харесвате публикациите в този блог, ако неговото съдържание ви е интересно или забавно, за да сте сигурни, че няма да изпуснете нещо важно, абонирайте се за съдържанието на блога чрез RSS фийд или по имейл.

Публикувано на Въпросите на Майк и тагнато, , , , , , . Запазване в отметки на връзката.

14 Responses to Въпросите на Майк: Коя е ключовата дума?

 1. Maya каза:

  „Имам“ е ключовата дума, според мен. Притежанието винаги те „завързва“ и прави труден всеки опит за промяна.

 2. Надето каза:

  имам, трябва, мечта… думата е отказвам
  За да ИМАШ МЕЧТА, ТРЯБВА да можеш да се откажеш от други неща, колкото и да ти се иска да задържиш това, което имаш, за да я осъществиш.

 3. Радостина каза:

  Здравейте, Майк Рам.
  Открих наскоро Вашия блог при търсене на рецепта за лютеница, но след това намерих и други интересни неща. Допаднаха ми и другите блогове, към които има връзка. Та сега на Вашия въпрос- Много е важно човек да има мечти- да умее да мечтае, да се осмелява да мечтае.Без мечти хоризонта е твърде близък и животът безмислен. За мен ключовата дума е ЕДНА- много е хубаво да имаме много мечти, а не една. Те може да са съвсем обикновени- от това да имаш време да погледаш залеза- до това да промениш света към по- добро. Всяка мечта си заслужава усилията. Добре е да са повече и да има човек към какво да се стреми.

 4. Здравей,Майк.
  Отново провокираш публиката.Затова харесвам да чета блога ти.Често ни хвърляш в размисли,дори и без да задаваш въпроси.
  Но тук имаш питане и отговора за мен е в думата „имам“.Тя не се поклаща насам-натам от вятъра,а вади очи.Защото „имам“ се свързва с прекрасната думичка „мечта“ , но и с недостатък – „пиенето“.Т.е.,“имам недостатък“.Не се уточнява колко пие човека.Ако не стига до безпаметност след всяко пиене-няма лошо.
  Тук обаче не визираме битовия и социален проблем-алкохолизъм,а нежеланието ни да се отказваме от стари навици.Ако някой открие рецепта за неутрализиране на тази човешка слабост,нека сподели.Веднага бих я приложил върху съпругата си,та дано се откаже от съботно-неделните шопинг турове.

 5. Dimitar N. Mitev каза:

  Думичката е „мечта“! Няма как без да мечтаеш нито да се откажеш от нещо, нито да приемеш нещо! Много често мечтата е цел. Няма как да си мотивиран да направиш каквото и да е без да го искаш силно, най-силно те води навсякъде мечтата – към новото когато искаш нещо в бъдеще, към старото което искаш да върнеш, към настоящото което искаш да промениш! Това да отказваш не винаги е желание, но това да постигнеш винаги е мотив!

 6. Power Donchev каза:

  Според мен думата е „трябва“. Във вица – „трябва да живея без мечта“ в смисъл ще ми се наложи да живея без мечта.
  А в случаите със старите вещи е подобно – „ще ми потрябва“, т.е. „ще ми се наложи да го ползвам.“

  Де да знам така си мисля аз поне :P.

 7. Power Donchev каза:

  А мнението ми относно старите вещи е че не ги изхвърляме по две причини – едната е естествено сантименталната. Като видиш нещо старо ти навява спомени които иначе по -рядко би си припомнил. Нещо като снимка само че в мозъка.

  Другата причина е че ни е страх да не ни „потрябва“. Ако ни го отнемат или се счупи е лесно – знаем че не сме имали избор и не сме виновни, но ако се наложи да решим да го изхвърлим и после ни потрябва ще обвиняваме себе си. А най – най – тежкото нещо за българина е да се самопрецака. Ама много го боли (естествено говоря и от собствен опит).

 8. Винаги се чувствам малко глупаво, когато трябва да обяснявам виц, но сега съм предизвикана и се включвам в коментарите.

  Според мен ключовата дума е „живот без мечти“, като „мечти“ в случая означава нещо желано и недостижимо. Човекът (уж) иска да спре пиенето, дори има такава мечта, но всъщност отлага решението на проблема за далечното бъдещето – някой друг път, не сега, и продължава да пие с облекчение и удоволствие. Баща ми в такива случаи казваше, ако искаш нещо да не стане, отлагай го.

  Ако трябва да се преразкаже поантата на вица – нашият „герой“ не иска да се откаже от пиенето, а само от махмурлука след това. Малко парадоксална логика, прилича на израза „не искам да съм милионер, искам да живея като милионер“.

 9. Стоянка Василева каза:

  Според мен ключовата дума тук е „пиенето“,защото то е в основата на всичко.В пиенето е причината този човек да мечтае,там е причината и да му е толкова малка мечтата. Колкото повече е зависим от него,толкова по-малко смелост и воля ще има да реализира мечтата си.Той още не знае колко по-големи мечти може да има един човек,а му е нужно да направи само една крачка от зависимостта към свободата ,т.е. да се пребори с този свой недостатък-пиенето.Аз самата бях пушач цели тридесет и две години.Отказах ги преди около шест години и много се гордея с това.Отказах ги без медикаменти,без помощ ,без чужда намеса,само с много голяма воля и сега още си спомням колко много ми е пречело през тодините онова измамно чувство,че когато си ядосан или напрегнат като изпушиш една цигара и вече ти е минало.И това не е било моя мечта,а нещо ,което съм изпитала потребност да направя ,за да се освободя и вървя напред към по-добро.

 10. forestsilva каза:

  Включвам се в последния момент. Дали ключовата дума не е „БЕЗ“?

 11. Майк Рам каза:

  Благодаря на всички коментирали! Получи се много интересна дискусия! Имате още малко време днес за коментари и утре ще обявя победителя! 🙂

 12. Mom каза:

  После е думата 🙂

 13. Стоянка Василева каза:

  Да,но той сигурно си казва,че като откаже пиенето,ще постигне някакви цели в живота си,което означава,че първо твябва да преодолее пиенето.И още той казва:“ и после ще трябва да живея без мечти“,а не без мечтата си.Затова мисля,че мечтата му не е една,а осъзнава,че тази е най-важната и е на първо място.

Споделете вашето мнение!

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s