Седмичен блог дайджест – 16

Тази седмица мина под знака на литературата – нови произведения, цитати от класически творби и идеи за блог-агрегатори за литературни рецензии. Освен това – маркетинг, бизнес, политика и много красиви и вдъхновяващи пътешествия. Приятно четене!

Понеделник, 02.08.2010

Понеделник беше денят на литературните цитати. Комитата е поместил солиден пасаж от Георги Марков, озаглавен „Охтичави години“ – един много силен текст за борбата за живот, раждаща се в екстремни ситуации, за истинските човешки качества, за любовта и доблестта, намиращи проявление там, където животът е поставен на карта. Авторът разкрива как животът в туберкулозната болница променя хората:

В края на краищата всички бяха свързани с веригата на един и същ вид страдание, което ги сродяваше и сближаваше. Същевременно очите на всички бяха отправени към един и същ хоризонт на надеждата — там, където трябваше да се появява всеки божи ден слънцето на живота. Не зная друго място, където животът да е бил толкова боготворен и толкова силна да е била страстта към него.

Димитър Цонев пък цитира книгата „Лице в лице“ на Филип Финч от 1995, в която предсказанията за цифровото бъдеще днес вече са се превърнали в реалност:

А анонимността… тя повече не съществува.

Отказахме се от нея в името на удобството — пожертвахме я на олтара на Негово Величество Електрона. Дигитализираните подробности на вашето съществуване са предоставени за общ достъп и всеки, притежаващ минимум интелект и опит, може да ги извлече. Вие сте разголени.

Което е силно предупреждение да се замислим над онова, което Мрежата знае за нас. Аз не се притеснявам за общественото мнение – онова, което съм публикувал в блога си или в социалните мрежи, не е нещо, от което се срамувам, но се замислям дали някъде в Интернет няма информация за мен, с която някой би могъл да злоупотреби?

По повод на едно писмо за „платено блог-сътрудничество“, което явно доста блогъри са получили, и което се оказа, че е от новата фирма на известния в миналото „фараон“ Майкъл Капустин, Пейо Попов ни припомня историите на популярните у нас пирамиди в зората на демокрацията, които завлякоха парите на много наивни хора. Добре е да си припомняме такива неща, та от време на време да се връщаме на земята, когато някой тръгне да ни предлага нечувани схеми за лесно забогатяване.

Едно интересно изследване за уязвимостта на съвременните платформи за създаване на уеб сайтове към хакерски атаки, цитират в блога DevStorming. Високите проценти на уязвимите сайтове са силно притесняващи. Интересно е, че единствено блог-платформата WordPress показва изключително високо ниво на сигурност.

Вторник, 03.08.2010

Стойчо Димитров завършва пътеписа си за Босна и Херцеговина и Хърватия, илюстриран с много красиви снимки, една от които виждате по-горе, а освен това е публикувал пост с невероятно полезна информация за всички, които решат да пътуват до съседните ни държави на запад (където наистина има какво да се види) или просто да преминат през тях на път към по-далечни дестинации. От него ще разберете какви са условията по пътищата, ограниченията на скоростта, как се държат полицаите, къде има свестни бензиностанции и още много други полезни факти за автомобилния турист.

В блога „Ентелегентно“ е публикуван красивия и драматичен разказ на Pili „Да караш колело„, разказващ за терзанията на един умиращ наркоман и драмата на неговия баща.

Сряда, 04.08.2010

Валентин Михалев е публикувал световна карта на корупцията и задава въпроса Може ли корупцията да падне до приемливи нива? Отговорът на този въпрос се крие в самия пост – авторът е добавил и списък на условията, благоприятстващи корупцията:

 • Концентрация на власт у хора, които не са пряко отговорни пред обществото, което е честа практика при недемократичните режими
 • Липса на прозрачност при решенията на правителството
 • Големи по размер обществени средства, използвани за даден проект
 • Наличие на затворени клики и мрежи от „наши хора“
 • Слабо правораздаване
 • Ограничена свобода на словото и печата
 • Нископлатени държавни служители
 • Апатична, незаинтересована или наивна общественост

Още от пръв поглед се вижда, че у нас ги има всичките. Оттук отговорът на горния въпрос май е очевиден… 😦

За онези, които са пропуснали моя пост за пререгистрацията на фирма (ЕТ) в новия Търговски регистър, го линквам още веднъж, защото си мисля, че информацията е полезна. Ако имате фирма и още не сте я пререгистрирали – не се помотвайте! Сега е моментът да свършите тази работа. После, когато наближи крайния срок ще стане още по-страшно.

Васи Вълчанова в поста си „Мой, мой, мой“ твърди, че чувството на собственост към любимия човек е опасно и убива любовта. Според мен това е вярно за всеки аспект от живота и ще си позволя отново да цитирам мъдрите думи, които споменах и там: „Животът е като мокър сапун – колкото повече стискаш, толкова повече се изплъзва“. Не помня кой ми ги каза, но винаги си ги припомням в моменти, когато се усетя, че се вкопчвам в нещо – желание, работа или близък човек.

Още една любима мъдрост – притчата за селянина, който приемал фактите такива, каквито са, без да ги тълкува, защото човек никога не знае какво печели и какво губи, независимо как изглежда една ситуация на пръв поглед.

Четвъртък, 05.08.2010

В четвъртък още рано сутринта гръмна новината за арестуването на Лонганлон при специализирана полицейска операция – една пародийна статия, написана в стила и с езика на полицейските прес-съобщения, която хем не казва никакви смислени факти, хем прави сензация, хем човекът е директно обявен за престъпник само защото е притежавал мобилен телефон и задграничен паспорт. Страшно е като си помислим за Гьобелсовите похвати, които използват както полицаите, така и техните послушни медии. Така започва всяка диктатура, а имам чувството, че днешното правителство е само на една крачка от нея…

Светлозар Петров, шефът на JobTiger, отскоро е част от блогърското братство и с радост го приветствам за това му решение. Появата на още един човек, който пише стойностни неща за бизнеса, кариерата и пазара на труда, може да бъде само от полза за цялото ни общество. Блогът му – byZaro – е „за бавното и мъчително откриване на изненадващо очевидното“ и днес е започнал една серия от статии за недостига на специалисти в икономиката ни, като първата част от нея е посветена на образованието. Представяйки всеизвестните факти, че бизнесът е динамичен и вече постоянно възникват професии, които доскоро не са съществували и че образованието е мудно и консервативно, авторът търси прости, но ефективни решения на това противоречие. Струва си повече хора както от света на бизнеса, така и от света на образованието да прочетат тази статия.

Христо Радичев разсъждава над лоялността и цитира изследване, в което се твърди, че настоящите клиенти на една компания са 5-8 пъти по-склонни да похарчат парите си за нейните продукти или услуги, отколкото потенциалните клиенти, които все още не я познават. За съжаление, казва той, в преследването на нови клиенти, твърде малко компании обръщат подобаващо внимание на това как да запазят съществуващите. Истината, очевидно е в баланса, а това е тънко умение, което изисква повече мисъл, отколкото рутина.

Новината на деня в Интернет света беше отказът на Google от тяхното най-шумно рекламирано отроче – Wave. Димитър Николов ни представя един добър анализ на историята на този продукт и на причините, поради които той не успя да се наложи сред потребителите. Ето какво е неговото обобщение:

Понякога имам чувството, че Google влагат твърде много усилия да направят невъзможното и да имат услуга за всичко в мрежата, която винаги е номер едно. Отдавна загубиха своя фокус и това се отразява в неуспешните продукти, които пускат в последните няколко години.

Една интересна идея подхвърли Григор Гачев – да се създаде блог-агрегатор за онези, които обичат да четат книги и да споделят своите впечатления от тях. Въпреки че има няколко специализирани блога за книги и социалната мрежа GoodReads, идеята може би си струва. Вижте какво са коментирали читателите и дайте своето мнение под поста, за да решим заедно дали наистина имаме нужда от такъв сайт.

Петък, 06.08.2010

Шести август е свещен ден за мен по простата причина, че тогава съм се родил преди 42 години. 🙂 Тази година, обаче беше изключителен ден заради многото приятели, които открих, че имам и заради една чудесна блог-публикация от Пламен Петров, посветена на мен, което особено силно ме трогна. Още веднъж благодаря на всички читатели и приятели!

Този ден открих и два пътеписа, посветени на два забележителни и колоритни града, които съм си обещал, че ще посетя някой ден – Венеция и Истанбул. Снимката по-горе е от пътеписа на Боян Александров за Венеция, публикуван в блога „През очите на пътешественика“, а долната – от пътеписа на Мария Василева „Истанбул: разпилени парченца„, публикуван в блога „Пътуване до…“

И още една статия в унисон с празничното ми настроение този ден, предлагаща самовглъбяване и равносметка – „Стремежът към развитие“ на Валентин Михалев, в която той споделя моето верую, че човек е истински щастлив, когато преследва мечтите си и отдава страстта си на нещата, които истински обича:

Всички, които по някакъв начин са успели да постигнат мечтите си, не са мислели за това какво ще спечелят, а са се отдали на страста си, понякога губейки всичко останало.

Мисля, че всичко започва с една изгаряща сърцето и ума мечта. Желанието да я постигнеш е толкова силно, че нито за миг не се съмняваш, че нещо може да те спре. Събуждаш се и заспиваш с убедеността, че ако всеки ден правиш по една стъпка, в крайна сметка ще стигнеш там, за където си тръгнал. Да, пътят понякога е трънлив, понякога може да ти се струва, че няма да успееш, но ако не губиш увереност, усилията ти ще те възнаградят.

Много хубав текст!

Събота, 07.08.2010

Григор Гачев е публикувал статия за WikiLeaks и историята с изтичането на военна информация за делата на американските (и не само) войски в Афганистан, в която повдига въпроса за морала на държавата, за гражданските права и за силата на Интернет като средство за разпространение на информация, което никой не може да унищожи.

Васил Колев също пише по темата, малко по-лично и по-пиперливо, и споделя своето мнение за Julian Assange – създателят на WikiLeaks –

система, чрез която може да “изтича информация”, прикривайки източника и правейки пракчитески невъзможно премахването и. Системата до тук наистина се е доказала – както отбеляза някой, wikileaks за една година са изкарали на показ много повече кирливи ризи, отколкото да речем washington post за последните 20 години.

За хора като него има един съвсем прост термин.
Герой.

Някой, който е направил това, което много от нас смятат за нужно, ама на никой не му стиска.

Лятото явно е период и на литературни изяви – Йовко Ламбрев представя книгата „Мъже“ на Цвета Стоева. Авторката е и блогър, известна като sovichka, а Йовко я описва така:

…виртуозният й стил е една омагьосваща смес, подправена щедро с много истинска, съвременна женственост, (само)ирония и брутална прямота…

Още една блогърка, Диана Павлова-Вира, представи свое произведени пред света – стихосбирката „Философия на градините„.  Представям ви моето любимо стихотворение – „Не бързай„:

Не бързай
в пролетта на своите години,
защото ябълката
чак на есен ще узрее.
Повярвай
на безсмъртните градини,
осъществили себе си
с търпение.
И виж как пламъка стихиен могат
да преобърнат в плодоносен огън.

Неделя, 08.08.2010

Приключвам седмичния обзор с един списък от 30 вдъхновяващи маркетинг прозрения от Сет Годин за това какво трябва да знаем за маркетинга, публикувани в блога на Стефан Русев. Ето един някои от тях:

 • Избирайте клиентите си. Уволнете онези, които вредят на способността ви да предоставяте правилната история на останалите.
 • Продукт за всеки рядко достига някого.
 • Живеейки и вдишвайки една неповторима история е най-добрия начин да оцелеете в един богат на истории свят.

Живейте вашата история!


Ако харесвате моите публикации и моята гледна точка, ако това, което публикувам, ви е интересно или забавно, за да си гарантирате, че няма да изпуснете публикация, абонирайте се за съдържанието на този блог чрез RSS фийд или по имейл.

Публикувано на Седмичен блог дайджест и тагнато, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Запазване в отметки на връзката.

3 Responses to Седмичен блог дайджест – 16

 1. apieceofme каза:

  Истанбул наистина е прекрасен и много цветен 🙂 Пожелавам ти съвсем скоро да го посетиш и на тръгване да си пожелаеш един ден да се завърнеш отново 🙂

 2. Стойчо каза:

  Майк, не знам как да ти върна жеста, благодаря много 🙂 (ще се отплащам с лекция, очевидно 🙂

 3. Pingback: Tweets that mention Седмичен блог дайджест – 16 « The Man On The Silver Mountain -- Topsy.com

Споделете вашето мнение!

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s