30-ти Софийски панаир на книгата – 2011

Днес посетих 30-тия юбилеен панаир на книгата в София и отново се прибрах с няколко торби книги. Този път, въпреки юбилейното издание, ми се стори, че панаирът е значително по-спокоен и има по-малко участници. На мен това даже повече ми харесва, отколкото Голямото Коледно Щуране, когато навън е натрупал сняг, а вътре хората търсят книги само за подарък. Днес видях истински ценители на книгата, които искаха да си купят нещо, което да им донесе духовна наслада.

Интересно, че повечето посетители (според личното ми наблюдение) бяха възрастни хора. Това може да означава две неща: или младите хора вече не обичат да четат книги, или четат предимно електронни такива (което ми се струва по-малко вероятно). Прави им чест на тези хора, че на фона на тоталната мизерия в страната, са успели да отделят пари, за да си купят книги. Браво! Надявам се след време нашите деца да подемат отново тази традиция и да споделят любовта към книгите, която изпитваме ние.

Първа спирка в моята обиколка естествено беше щандът на издателство „Изток-Запад“, където неуморният Христо Блажев така страстно обяснява на клиентите колко са готини книгите им, че те неминуемо се запалват от неговата емоция и винаги решават да си купят поне една книга от невероятно богатия им избор. Признавам, че съм голям почитател на издателството и смятам, че те предлагат на българския читател най-добрите бизнес книги, които излизат на световния пазар. Тръгнах си с “Изцяло ново мислене” на Дан Пинк, чийто блог следя редовно, „Какво е нужно да си щастлив?“ на Дан Гилбърт и автобиографията на Патрик Суейзи.

Имах възможността да се срещна лично с Адриан Лазаровски и да си купя неговата най-нова книга „Завладей българките„, издадена от „СофтПрес“, да получа автограф от автора и да му пожелая успех. Радвам се, че познавам такъв широко скроен човек като него и след всички положителни отзиви, които чух, мисля, че книгата няма как да ме разочарова.

Сдобих се и с книгата на моята приятелка Роси Вак „Ти си промяната„, издадена от издателство „Колибри“, и се надявам да мога да се видя скоро с нея и също да я поздравя за успешното начинание. Тя е автор на блога „Себепознание„, където можете да откриете ценни съвети за това как да опознаем себе си, за да постигнем щастие и успех.

От моите любимци „Бард“ си купих два екшън романа, сред които най-новото произведение на Матю Райли „Плашилото и армията на крадците“ (любим мой автор!), а от щандовете на други издателства си намерих една книжка на Ричард Брансън и невероятно ценното помагало на Стивън Кинг „За писането“ – може да ми помогне един ден и аз да издам своя книга – кой знае? 🙂

Разбира се, и в книгоиздаването има халтура и евтини търговски трикове да се направят пари от безполезни книги или от имитации на популярни заглавия. На много щандове видях книги, които имаха в заглавието си ключовата дума „тайната“ – то не бяха тайни за тийнейджъри, тайни за възрастни, мета-тайни, турбо-тайни и всякакви други секрети. Другият хит са книгите за, от и около Стив Джобс. Почти няма издателство, което да не предлага някаква книга с негова снимка и неговото име на корицата си, а покрай 20-годишнината от смъртта на Фреди Мъркюри, се предлагат и всякакви негови биографии.

Няма начин още на входа да не срещнете и вездесъщия Йоло Денев, който сам си издава и продава книгите и придава особен колорит на панаира (а беше и няколко пъти кандидат за президент – помните ли?), но в крайна сметка панаирът е място, където се срещат ценителите на книгата с всички издатели и където за няколко дни НДК се превръща в храм на книгата (колкото и изтъркано да звучи това).

Панаирът продължава до края на седмицата, а повечето издателства дават отстъпки от порядъка на 20%, така че си струва да се потопите в морето от книги и да излезете оттам с ценни придобивки. Ако не сте си избрали предварително какво ще търсите на панаира, горещо ви препоръчвам Книговодителя на Христо Блажев – така много лесно ще се ориентирате в най-интересните предлагани заглавия. За мен Софийския панаир на книгата винаги е бил приятно преживяване, а книгите, които си купувам, ми носят полезна информация и наслада от четенето за много дълго време.


Ако харесвате публикациите в този блог, ако неговото съдържание ви е интересно или забавно, за да сте сигурни, че няма да изпуснете нещо важно, абонирайте се за съдържанието на блога чрез RSS фийд или по имейл.

Публикувано на Книги, Събития и тагнато, , , , , , , , , , , , , . Запазване в отметки на връзката.

5 Responses to 30-ти Софийски панаир на книгата – 2011

  1. Майк, младите хора през деня работят, бе, не им е до панаири… 😉

  2. Pingback: 30-ти Софийски панаир на книгата – 2011

  3. Мариана, панаирът е отворен и вечер – аз успях да го посетя още на първия ден след работа. 🙂 И на мен ми е любимо събитие и се връщам с куп книги всеки път.
    Майк, ще ми е интересно да дадеш мнение за „Завладей българките“ – доста й се чудих, но си я оставих за друг път, та ще ми е интересно дали си заслужава. А относно всевъзможните „тайни“ – „Метатайната“ на Мел Гил е добра. Мисля, че ще ти допадне, ако този тип четива са ти интересни все пак.

  4. Силвина, знам, че работеше и вечер. Моята бележка беше реплика на това, че Майк казва, че през деня е имало само възрастни хора.

  5. Извинявай, не съм те разбрала. 🙂 А ако не работех, и аз с удоволствие бих го посетила през деня – предполагам, че е доста по-празно и свободно за движение, отколкото вечер, когато много хора са отишли след работа.

Споделете вашето мнение!

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s