Моето мото в живота

Младежите от форума на Photoshop-BG са цитирали 10-те принципа на Ганди, които публикувах тук в блога в една много интересна тема – Какво е вашето мото?. Там попаднах на най-разнообразни цитати, мъдри мисли и откровени глупости, в които младите хора вярват и са ги възприели като свой личен девиз. Затова реших да споделя с вас тези, които най-много ме впечатлиха. Не казвам, че вярвам във всички тях – просто ме впечатлиха 🙂 По голяма част от темите вече съм писал нещо (затова съм насвяткал поста с линкове), а някои от цитатите пък леко съм ги редактирал. Да кажем, че това е моят принос към тях.

Между другото, някой знае ли как е правилно да се казва „мото“ в множествено число? Думата, употребена във форума не само е в множествено число, но е и членувана – „мототата“, – което още повече ме развесели. Той същия въпрос си стои и за думата „тото“, например. Ще бъда много благодарен, ако някой граматически специалист се произнесе тук.

Ето ги и „мототата“ или девизите:

Част първа: мъдри мисли:

Част втора: цинични мъдрости и откровени простотии:

Вие имате ли си ваш девиз или мото в живота? Нещо, което ви дава кураж и вдъхновение, или пък просто ви създава настроение? Споделете го с нас.

Ако харесвате моите статии, моя стил на писане или гледната ми точка, за да си гарантирате, че няма да изпуснете публикация, абонирайте се за съдържанието на този блог чрез RSS хранилка или по имейл.

Публикувано на Разни. Запазване в отметки на връзката.

24 Responses to Моето мото в живота

 1. zloster каза:

  Парите трябва да се изкарват с пот и кръв. Потта на робите и кръвта на враговете.

 2. Може да остарея, но няма да порасна.

 3. Zornitsa Todorova каза:

  “Life isn’t about waiting for the storm to pass, it’s about learning how to dance in the rain”

  Today we love, what tomorrow we hate.” – Robinson Crusoe

  Просто цитати, които ми харесват.:) Колкото до „Мототата“ мисля, че е правилно. Поне не виждам друг възможен вариант за мн. число на тази дума 😉

 4. gamar каза:

  тото, тотализатори 😉

 5. Графът каза:

  И най-големите умове са хора като нас – не са безгрешни!
  ………………….
  Начин да се изрази множествено число на „мото“ е подсказан в публикацията…

 6. Ивката каза:

  еееее… аз това за кокошата стълбичка го научих във вторник вечерта от едни пирятели, които се върнаха от Германия и ми го преведоха от немски… съвпадение, посто, а не плагиатство! 🙂

 7. Майк Рам каза:

  Ивка, и аз го видях в твоя блог, но вече бях написал черновата. Явно е съвпадение 🙂

 8. bozho каза:

  Мото мисля че няма множествено число. Когато се наложи може да са ползва „девизи“, както си направил, или ако има друга близка по значение дума, за каквато не се сещам.

  За тото Графът е казал.

 9. Аз за ТОТО в множествено число бих употребил „Поркаро“-хе хе… иначе бих добавил – Ако искаш да стигнеш до извора трябва да плуваш срещу течението!

 10. Майк Рам каза:

  Хе-хе, това е добро, но малко хора ще го разберат 🙂
  Може също и да добавим поредица от женски имена: Лия, Памела, Розана 🙂

 11. Selene каза:

  Не вярвам в девизи и мото-та. Не мисля, че едно изречение трябва да определя живота на човек. И все пак – „Искам да знам, че ако падна е защото съм скочила, а не защото някой ме е бутнал“. Както и „Life is a hourney, not a destination“ – мисля, че е на Боно, но не съм сигурна – знам го от една колежка. 🙂
  А към циничните мъдрости и откровената простотия нека добавя едно особено популярно напоследък: „Никой не умира девствен, животът пре***ва всички накрая“. Много оригинално, мдам. 😛

 12. yavor каза:

  „На хубавите хора им се случват хубави неща“
  (и наистина работи)

 13. Pippilota Mentolka каза:

  Ами мото не, обаче в една книжка на Кърт Вонегът бях прочела едно:
  „Животът е гърне с лайна“
  Извадено от контекста е гадно, ама на практика е доста мъдро, правдоподобно и , ако се замисли човек, може да се употребява ужасно често! 🙂

 14. Майк Рам каза:

  Затова ли някои хора не спират да осират и своя, и чуждите животи?

 15. Pippilota Mentolka каза:

  Емииии, не го гледам толкова философски 🙂 По-скоро ме успокоява, че всичко всъщност си е в реда на нещата 😉

 16. тони каза:

  моето предложение е тото – тота, с ударение на последната сричка. Нормално за бълг.граматика за сщ.ср.род. Например сирене – сирена, мляко-млека, говно-говна (извинявам се за това последното, така ми дойде отведнъж).

  За мъдростта на моряците:“Няма попътен вятър за този, който за никъде не плава.“

 17. Майк Рам каза:

  Тони, това май е най-смисленото предложение за мн. число. Не знам дали е одобрено от Института за български език към БАН, но на мен ми изглежда най-логично.

 18. asktisho каза:

  Хубаво е човек, като ще има мото, сам да си го измисли. Всички тези девизи, за съжаление, са преписани отнякъде. А щом дори водещата фраза на живота ти подражава на някой друг, значи нямаш шанс да живееш уникално. Ето това е моето мото в случая. Имам си по едно за всеки случай :)))

  Хех, множествено число на думата „мото“ няма, доколкото знам. Тя е някакъв вид чуждица-идиом или нещо такова. Винаги съм бил зле с граматиката, то и по книгите ми си личи даже 🙂 Поздрави!

 19. UZUMAKI каза:

  Чуждица – да; идиом – не.

 20. Николай Цолев (nik666) казва:
  четвъртък, юни 26, 2008 в 16:52

  Може да остарея, но няма да порасна.

  Иии… няма да се научиш да пишеш грамотно, Ники. 😉

 21. Иван каза:

  „Искам да знам, че ако падна, е защото сам съм скочил, а не защото някой друг ме е бутнал!!! И по пътя си надолу да покажа, че всъщност мога и да полетя!!!“

 22. cveta каза:

  Не съм имала неизменен девиз до сега.Преди 2г-„Пълна е душата ми с добро и болка,много пях и много плаках.Но не казвам „стига толкова“.А какво ли има по-нататък?“ Сега-„Листът прераства в цвят,когато люби,цветът прераства в плод,когато се прекланя.“ Първото е от СтанкаПенчева,второто от Рабиндранат Тагор.

 23. Християн Близнаков каза:

  Живейте днес,защото вчера няма да се върне,а утре може и да не дойде.

Споделете вашето мнение!

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s