Събития, събития…

Времето се захлади и започна сезонът на събитията. Напоследък ми прави впечатление, че стават все повече и повече и всяко от тях иска да вземе от твоето време, за да му обърнеш внимание. За щастие, има такива, които напълно оправдават посветеното им време и за някои от тях искам да споделя сега.

На 17.09 в Интерпред се проведе петото издание на Social Me Workshop, посветен на възможностите за маркетинг на социалните мрежи Facebook и Google+. Мероприятието се състоя от три обширни лекции, представени от Ален Попович, Иво Илиев и Евгени Йорданов, последвани от обща дискусия с участието на активисти на социалните медии като Пламен Петров, Бисер Вълов, Борис Луканов и Деси Бошнакова.

Въпреки, че и аз се имам за активен участник в социалния уеб-живот и предполагах, че много от нещата, които ще се говорят на лекциите, ги знам, оказа се, че има какво още да науча за провеждането на рекламни кампании, за контролирането на поведението на феновете (особено при изразяване на негативно отношение), както и за различните начини да накараш приятелите си в социалните мрежи да проявят по-голяма активност.

Все още смятам, че Google+ имат малки шансове да накарат стотиците милиони членове на Фейсбук да се преместят при тях, но пък вторите започнаха да правят толкова много драстични промени в платформата си, че нищо чудно да ни отблъснат всички. В крайна сметка, борбата за надмощие на двете социални мрежи води до значителни подобрения на услугите им, но според мен в този вид продукти не е чак толкова важно качеството на продукта или услугата, колкото големината на мрежата от хора, с които общуваш.

Смятам, че социалните мрежи имат голям маркетингов потенциал и винаги съветвам моите клиенти да се възползват от него. За съжаление, политиката им отново започва да клони към големите корпорации, загърбвайки интересите на малките и средни фирми, така, както го правят и други компании. Въпреки това, възможностите за ефективно публично присъствие на много ниска цена са изключително богати и не бива да се подценяват.

Вчера, на 25.09, в последния почивен ден от големия уикенд, се състоя и годишната конференция WordCamp 2011, посветена на най-популярната уеб платформа – WordPress. Този път имаше лекции, изцяло насочени към програмиране за WordPress, което лично на мен не ми е особено интересна тема, тъй като загърбих програмирането преди доста години, но имаше и много интересни презентации, като на тази на Петър Стойков – Лонганлон за неговите методи за идентифициране и борба с троловете, коментиращи в неговия блог, както и на Еленко Еленков за неговата визия за настоящето и бъдещето на блогването. Не бях много съгласен с Еленко, защото неговите наблюдения се различават от моите, но пък хубавото на това да си на блогърска конференция е, че можеш да видиш искрени лични мнения на мислещи и разумни хора.

Е, мен веднага ме обявиха за „тъпо парче“ и хейтър заради въпросите, които зададох, но пък това е част от удоволствието да си блогър и донякъде публична личност 🙂

Любомир Русанов от Суперхостинг.бг изнесе много полезна презентация за различните начини да подобрим производителността на своя блог, а най-интересна май се оказа лекцията на Стефан Кънев за „дебъгването“ на навици. Това беше една тема, която на практика нямаше нищо общо с блогването или с платформата WordPress, но пък както самият автор каза, е полезна за хората, присъстващи на събитието. Стефан винаги ме е вдъхновявал с някои свои идеи и сега отново ме спечели с идеята за бягането сутрин и за календара, което може би ще се окаже добър мотивиращ подход за мен да не се отказвам от единственото спортно занимание, което хем обичам, хем е изключително важно за моето здраве.

Борис Луканов, Пламен Томов и Любомир Русанов на WordCamp 2011

Разбира се, „гвоздеят на програмата“ беше Matt Mullenweg – основателят на фирма Automattic и създател на WordPress, който отговори на въпроси на публиката и сподели някои от плановете на компанията за развитие на платформата. Като цяло, много приятен и лъчезарен човек, и неговите коментари потвърдиха моите очаквания, че фирмата ще насочи усилия към по-цялостното превръщане на WordPress в една пълноценна CMS (система за управление на съдържанието).

А ето ме и мен на Кампа

Тук му е мястото да се похваля, че от известно време се занимавам с изработката на уеб сайтове под WordPress и консултации по ползваемост, писане на качествени текстове и оптимизация за търсачки. С други думи (англоезични) – онлайн маркетинг и копирайтинг. Е, не съм толкова голям специалист, колкото някои известни колеги, но активното писане в интернет в последните няколко години ме е научило на много неща, които с удоволствие (а и с успех) споделям със своите клиенти. А WordPress продължава да се доказва като една изключително мощна, удобна, лесна за използване и евтина платформа за изграждане на уеб сайтове и блогове. Какво повече би могъл да желае човек?

***

Тези събития ме подсещат да ви споделя, че от октомври започват и обученията по управление на проекти, които водя в моята фирма РамСофт, като тази есен ще имаме и посещения извън София, с което се надявам да привлечем повече участници от други градове на страната. Очаквайте съвсем скоро пълната програма на нашите обучения! Надявам се, че ще ви бъдат полезни.


Ако харесвате публикациите в този блог, ако неговото съдържание ви е интересно или забавно, за да сте сигурни, че няма да изпуснете нещо важно, абонирайте се за съдържанието на блога чрез RSS фийд или по имейл.

Публикувано на Събития и тагнато, , , , , , , , , , , , , , , , . Запазване в отметки на връзката.

Споделете вашето мнение!

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s