Моята професия – управление на проекти

Напоследък, в срещи с много хора, откривам, че малко хора знаят коя е „истинската“ ми професия – какво работя, с какво си вадя хляба. Това е разбираемо. От повече от 4 години се занимавам с много неща, голяма част от които са видими в интернет и всеки мой приятел, читател или познат си прави различни изводи от онова, което е прочел за мен или от мен в Мрежата.

Не случайно думата „истинска“ е в кавички. Така наричам дейността, с която се занимавах преди да стана блогър и това да ме направи популярен в интернет (най-вече с петъчните притчи и рецепти за лютеница 🙂 ) и това са професионалните обучения и семинари в областта на управлението на проекти.

Имах дълга и интересна кариера като софтуерен разработчик, след което реших, че искам да имам по-голямо влияние върху успеха на проектите, върху които работя, и се преквалифицирах на проектен мениджър. В работата си виждах много проекти, които не успяваха да постигнат зададените им ограничения и това ме тормозеше много. Търсех решения на всички проблеми, с които се сблъсквах, четях много – и книги, и статии, и блогове, а откакто открих блоговете, се запознах и с най-авторитетните автори в света. Научих много, а скоро започнах и да пиша за онова, което ме вълнуваше от професията, защото исках да споделя наученото с колкото може повече хора.

Така ми дойде и идеята да водя семинари и да разкривам на своите колеги хитростите и тънкостите на професията, които съм научил с годините. Вярвам, че това, което правя, е добро и е полезно. Моята висша цел е да създам професионална общност от хора, които се вълнуват от тази професия, които работят своите проекти с мерак и които се стремят да постигнат резултатите, удовлетворяващи нуждите на клиента. Искам да събера около себе си хора, които обичат работата си и търсят удовлетворение от нея.

Нашата работа е трудна, но вярвам, че може да бъде вършена от всеки, стига да има разум в главата си и да умее да общува с хората. Не случайно основния ми семинар, който ще проведа на 19.10.2011 г. (тази сряда) се нарича Управление на проекти за простосмъртни – защото има няколко основни принципа, които трябва да се научат, а всичко останало е просто здрав разум. За да се убедите в това – вижте презентацията ми пред Клуб „Спри и помисли!“ Що е проект и защо трябва да ни пука?

Ако вие се занимавате с проектна дейност, ако сте ръководител на проект или редови участник в проектен екип, ако сте възложител на проекти, значи тези теми могат да ви бъдат интересни и полезни. В сайта на моята фирма РамСофт можете да научите повече неща за семинарите и обученията, които предстоят, а също така можете да харесате фен страницата ни във Фейсбук, както и да се присъедините към дискусионната група по управление на проекти пак там. Ако пък имате колеги, клиенти, приятели или познати, за които темата за проектното управление би била интересна – поканете и тях. Ще се радвам, ако наистина успеем да създадем една стойностна професионална общност.

Благодаря ви!


Ако харесвате публикациите в този блог, ако неговото съдържание ви е интересно или забавно, за да сте сигурни, че няма да изпуснете нещо важно, абонирайте се за съдържанието на блога чрез RSS фийд или по имейл.

Публикувано на Лични, Събития и тагнато, , , , , , . Запазване в отметки на връзката.

5 Responses to Моята професия – управление на проекти

  1. Longanlon каза:

    като казваш, че управляваш проекти, няма да е зле да уточняваш какви, щото в моята област на работа тоя израз значи нещо малко по-различно от това, което правиш ти, ми се струва 🙂

  2. Майк Рам каза:

    Така е. Проблемът е, че много хора употребяват погрешно думата „проект“. Например казват „кандидатствам за проект“, когато всъщност кандидатстват за субсидиране на проекта. Казват „пиша проект“, когато всъщност пишат предложение за финансиране на проект“.

    Управлението на проекта включва всичко това, но е много повече. То е дейност, която се извършва през целия живот на проекта – от идеята, през кандидатстването за финансиране, през извършване на работата и стига до окончателното му приключване. Всичко това е част от моята професия.

  3. Longanlon каза:

    мисълта ми беше, че в сферата на „кандидатстването с проекти“ пред различни програми за финансиране, която е доста обширна, се говори само за специфични видове проекти, които са доста по-различни от проектите в бизнес сферата и изискват съвсем различни начини на управление и отчитане

  4. Майк Рам каза:

    Спецификата е в самата работа, но принципите на управление са едни и същи навсякъде. Ясно е, че един човек, който разбира от строителство, едва ли ще разбира от компютърни технологии, но и двамата трябва да знаят как се управлява проект.

  5. Pingback: Търкалящи се камъни « Преди да полетиш

Споделете вашето мнение!