Събития, събития… Част 2 – БГ сайт 2011

Прави ми впечатление, че напоследък се провеждат все повече и повече събития, на които организаторите ни канят да присъстваме. Мен често ме канят като блогър или като обикновен клиент, а самият аз също организирам събития – обучения по управление на проекти, на които каня други хора. Настава истинска лудница! Всеки иска да „отнеме“ от ценното ни време и внимание. Понякога ми се струва, че целия този социален бум ще се срути, защото на хората ще им писне от събития и много повече от поканите за участие в тях 🙂

В последните седмици имах възможността да участвам в някои събития, а в други не успях, затова, както и предишния път, реших да споделя впечатления и от едните, и от другите (забележете!), с надеждата да ви бъда полезен, за да решите кому да отдадете от скъпоценното си време следващия път.

Конкурсът БГ сайт б2011 беше събитието, за което се говореше и коментираше доста. Самата класация течеше дълго време и се състоеше от различни етапи, в които участниците се регистрираха, после се гласуваше, а накрая имаше награждаване. Гласуването беше както от подбрано жури от „изтъкнати специалисти в бранша“, така и от посетителите на всеки сайт-участник в класацията. Благодарен съм на организаторите, че тази година бях поканен за член на журито, което е някакво признание, че и аз съм сред специалистите в бранша, и че имах възможност да видя процеса малко по-отвътре.

Имаше много интересни сайтове, както и някои, които с нищо особено не се отличаваха. Мен лично ме смути, че нямаше някакви обективни критерии за оценка, а журито оценяваше според личните си разбирания, но може би така и трябва, защото освен жури сме и обикновени потребители на тези сайтове. Категориите, в които бяха подредени участниците, също ми се сториха малко странни, особено маркетинговите. Това, което се коментираше след награждаването, беше много интересно. Част от създателите на сайтове бяха недоволни, че тази класация била само за дизайнери, а наградите не отивали при дизайнерите, а при собствениците на сайтове. Други пък смятаха, че в оценката на един сайт трябва да се включват и други фактори, а не само дизайна. Аз лично смятам, че ако класацията държи да се нарича „БГ сайт“, не трябва да бъде само дизайнерска, а трябва наистина да включва всички аспекти на изработката и ползването на един уеб сайт, категориите да бъдат дефинирани според всеки такъв компонент и наградите да отиват у хората, отговорни за съответния компонент. Така може да има отделни категории за дизайн и наградата да се дава на дизайнерското студио, да има награда за ползваемост и да отива у специалист в тази област, да има награда за SEO, която съответно да бъде връчена на този експерт. И разбира се, награда и за собствениците на сайта, които са измислили и финансирали цялата идея. Така класацията повече ще прилича на Оскарите, но според мен ще бъде по-стойностна и по-авторитетна сред всички специалисти.

Що се отнася до наградата на публиката, логично е да се помисли, че тя е в пряка връзка с броя посетители на всеки сайт, така че сайтът с най-голяма аудитория всеки път да печели и наградата на публиката. Оказа се, че има изключения в това отношение – сайтът на Сита Мениджмънт, който не се посещава от много читатели, спечели наградата на публиката за корпоративен сайт (която имах честта да приема от тяхно име). Това явно е резултат от наистина добрите качества на сайта, а не от масово гласуване на слепи фенове.

На церемонията по награждаването със Силвия Илиева от „Фотоленд“

Самото награждаване беше доста помпозно, достойно за калибъра на „Златният Орфей“, но ми се стори малко нелепо наградите да бъдат грамоти и статуетки. Според мен можеха да бъдат подплатени и с някаква сума, а като сме в интернет бизнеса, нямаше да е лоша идея за всеки победител да беше изготвен банер, който да си го сложи на сайта и да покаже пред своите посетител, че е постигнал такъв успех.

В заключение, класацията „БГ сайт“ е полезно събитие за среща на всички специалисти, занимаващи се със създаване и популяризиране на уеб сайтове, тъй като така откриваме новите тенденции, обсъждаме ги и виждаме кое е онова, което се цени от посетителите и има реален маркетингов ефект. Всички собственици и създатели на сайтове могат да видят кои са лидерите, да открият онези качества, които ги правят такива и да насочат усилията си да направят своите сайтове много по-добри.


Ако харесвате публикациите в този блог, ако неговото съдържание ви е интересно или забавно, за да сте сигурни, че няма да изпуснете нещо важно, абонирайте се за съдържанието на блога чрез RSS фийд или по имейл.

Публикувано на Събития и тагнато, , , , . Запазване в отметки на връзката.

2 Responses to Събития, събития… Част 2 – БГ сайт 2011

  1. Жюстин каза:

    Майк, благодаря за поста, милите думи и подкрепата ти като член на журито!

    Относно „подплатени със сума“ награди е доста добра идея и с радост бихме подкрепяли всеки победител с 2000 лв, например, но бюджетът на събитието (тези дни ще се публикува в блога на БГ Сайт) далеч не го позволява.

  2. Майк Рам каза:

    Жюстин, напълно те разбирам. Според мен трябва да се помисли за по-различен модел на финансиране, при който да се събират повече средства. А наградите може и да са по-малко от 2000 лева 🙂

Споделете вашето мнение!

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s